Γράψου στο Newsletter για να λαμβάνεις πρώτος τους νέους αγώνες, άρθρα και tips για προπονήσεις και νέα για το τρέξιμο

Συλλέγουμε το Email σου ώστε να σου αποστέλνουμε ενημερωτικά newsletter. Παρακάτω μπορείς να δεις τους όρους χρήσης και την πολιτική συλλογής δεδομένων του Running Magazine
Please wait...

Λάθη στο Μαραθώνιο που πρέπει να αποφύγεις για να βγάλεις τον καλύτερο σου εαυτό.

 

1. Υπερπροπόνηση ή λιγότερη προπόνηση

Είναι αλήθεια ότι για να πετύχεις ένα προσωπικό ρεκόρ απαιτεί την εκτέλεση διαφόρων στρατηγικών στον εκάστοτε τομέα της προπόνησης σου. Εαν δεν έχεις φορμαριστεί πριν τον αγώνα, δεν έχεις κάνει την επαρκή προπόνηση ή έχεις εξαντλήσει τις αποθήκες γλυκογόνου στον οργανισμό σου από την υπερπροπόνηση η αποτυχία είναι εγγυημένη.

Ειδικά στην περίπτωση που δεν έχεις προπονηθεί αρκετά, τα 10 τελευταία χιλιόμετρα θα σου φανούν εφιάλτης ( σεβασμός στην απόσταση ).

 

2. Τελειώνεις τα Long Run σου πολύ γρήγορα

Ο Jeff Galloway, διάσημος προπονητής στο τρέξιμο, παρατηρεί τα τελευταία 40 χρόνια ότι οι δρομείς με γρήγορο ρυθμό στο Long Run τους είναι πιθανότερο να τραυματιστούν ή να νιώθουν κουρασμένοι με άμεσο αποτέλεσμα την ημέρα του αγώνα να έχουν χαμηλή απόδοση.

Ποιος όμως είναι ο κατάλληλος ρυθμός για ένα Long Run – Διάβασε το παρακάτω άρθρο από το Running Magazine

3. Πειραματίζεσαι την ημέρα του αγώνα

Δεν είναι τυχαίο πως αυτό το λάθος έχει γίνει κλισέ. Στο Long Run σου δοκίμασε νέες κάλτσες, αθλητικά ποτά ή τελοσπάντων οτιδήποτε θέλεις. Απαγορεύεται κάθε πείραμα την ημέρα του Μαραθωνίου!

 

4. Ξεκινάς πολύ γρήγορα

Οι περισσότεροι προπονητές και έμπειροι μαραθωνοδρόμοι θα σου πουν : ” Ο μαραθώνιος δεν είναι αγώνας μέχρι τα τελευταία 10km “. Για να μπορέσεις να φτάσεις ακμαίος στο τελευταίο 10άρι πρέπει να είσαι ήρεμος και να έχεις θέσει ένα ρυθμό για τα προηγούμενα 30km. Αυτό είναι το κλειδί για ένα αρνητικό split ( τρέχω το 2ο μισό του αγώνα πιο γρήγορα από το 1ο )

 

5. Δίνεις έμφαση στο χρόνο

Οι δρομείς λαμβάνουν ως αποτυχία το να μην επιτύχουν τους δρομικούς στόχους και τα όνειρα τους. Ο χρόνος είναι απλά ένα νούμερο που αντικατοπτρίζει την ημέρα του αγώνα. Κάθε μαραθώνιος είναι ένα μυστήριο και μία δοκιμασία για τον ίδιο σου τον εαυτό. Κάθε τερματισμός μαραθωνίου είναι δώρο για το δρομέα!