Running-Magazine-Logo

Πρόληψη Καρδιακών Παθήσεων: Συμβουλές για Υγιή Καρδιά

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Υγιεινή, ισορροπημένη διατροφή

Για την καλή υγεία της καρδιάς ακολουθείστε μια δίαιτα χαμηλή σε λιπαρά και υψηλή σε φυτικές ίνες. Συμπεριλάβετε στη διατροφή σας φρέσκα φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης. Αποφύγετε τα επεξεργασμένα τρόφιμα και κρέατα. Επίσης, καλό είναι να περιορίσετε την ποσότητα του αλατιού που καταναλώνετε στα γεύματά σας (μέχρι 6g /0,2oz/περίπου 1 κουταλάκι του γλυκού την ημέρα), καθώς το επεξεργασμένο αλάτι έχει ενοχοποιηθεί για την αύξηση της αρτηριακής πίεσης. Όσον αφορά τα λίπη, θα πρέπει να αποφεύγετε τα τρόφιμα που περιέχουν κορεσμένα λίπη, όπως λουκάνικα, βούτυρο, κρέμες, σκληρά τυριά, κέικ, μπισκότα και γενικά συσκευασμένα-επεξεργασμένα τρόφιμα, γιατί αυτά είναι υπεύθυνα για τα αυξημένα επίπεδα της κακής χοληστερόλης στο αίμα. Μια ισορροπημένη διατροφή θα πρέπει να περιλαμβάνει ακόρεστα λίπη, τα οποία αποδεδειγμένα αυξάνουν τα επίπεδα της καλής χοληστερόλης στο αίμα και αποτρέπουν τυχόν αποφράξεις των αρτηριών. Ακόρεστα λιπαρά συναντώνται στα λιπαρά ψάρια, στο αβοκάντο, στους ξηρούς καρπούς και σπόρους, στο ελαιόλαδο και το ηλιέλαιο, στις ελιές. Σημαντική για την υγεία της καρδιάς είναι και η αποφυγή της υπερβολικής ζάχαρης και των επεξεργασμένων υδατανθράκων που αυξάνουν τις πιθανότητες εμφάνισης σακχαρώδους διαβήτη, γεγονός που συμβάλει με τη σειρά του στην ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου.

Τακτική σωματική δραστηριότητα

Ο συνδυασμός της υγιεινής διατροφής και της τακτικής άσκησης είναι ο καλύτερος τρόπος διατήρησης ενός υγιούς βάρους και κατ’ επέκταση υγιούς καρδιάς. Διατηρώντας ένα υγιές βάρος μειώνετε τις πιθανότητες εμφάνισης υψηλής αρτηριακής πίεσης.

Η τακτική άσκηση βοηθά την καρδιά και το κυκλοφορικό σας σύστημα να είναι πιο αποτελεσματικά στη λειτουργία τους, μειώνει το επίπεδο χοληστερόλης και διατηρεί σε φυσιολογικά επίπεδα την αρτηριακή πίεση. Επίσης, μειώνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, διότι όπως κάθε μυς του σώματός μας, έτσι και η καρδιά επωφελείται από την άσκηση και μπορεί να αντλήσει περισσότερο αίμα από και προς το σώμα με λιγότερη προσπάθεια. Ενσωματώστε στη ζωή σας αερόβιες ασκήσεις, όπως περπάτημα, κολύμπι, χορός για τη σωστή φροντίδα της καρδιάς σας.

Διατήρηση υγιούς βάρους

Επισκεφθείτε έναν ειδικό για να συμβουλευτείτε πιο είναι το ιδανικό βάρος για το δικό σας σωματότυπο, ύψος και ηλικία. Εναλλακτικά μπορείτε να υπολογίσετε τον ΔΜΣ-Δείκτη Μάζας Σώματος σας. Αν πρέπει να χάσετε βάρος ακολουθείστε μια δίαιτα φιλική προς την υγεία της καρδιάς, με λιγότερες θερμίδες και μην καταναλώνετε φαγητό αργά το βράδυ.

Διακοπή καπνίσματος

Εάν καπνίζετε, πρέπει να το διακόψετε όσο το δυνατόν γρηγορότερα. Το κάπνισμα έχει αποδειχθεί ότι συνδέεται με ανάπτυξη στεφανιαίας νόσου και αθηρωματικών πλακών στις αρτηρίες.

Μείωση κατανάλωσης αλκοόλ

Εάν καταναλώνετε αλκοόλ θα πρέπει να μην υπερβαίνετε τα μέγιστα συνιστώμενα όρια. Για τους άνδρες συνιστάται να μην καταναλώνουν περισσότερα από 14 ποτήρια εβδομαδιαίως, ενώ οι γυναίκες να μην υπερβαίνουν τα 7 ποτήρια αλκοόλ εβδομαδιαίως (όχι περισσότερο από 1 ποτήρι την ημέρα). Η αποφυγή της ευκαιριακής υπέρμετρης κατανάλωσης αλκοόλ είναι επίσης σημαντική, καθώς η κατανάλωση αλκοόλ χωρίς μέτρο αυξάνει τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής.

Έλεγχος αρτηριακής πίεσης

Ο έλεγχος της αρτηριακής πίεσης είναι πολύ σημαντικός για τη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς. Τηρώντας έναν υγιεινό τρόπο ζωής με σωστή διατροφή, τακτική άσκηση και λαμβάνοντας φαρμακευτική αγωγή αν είναι απαραίτητο διατηρείτε την αρτηριακή σας πίεση εντός φυσιολογικών ορίων. Η πίεση θα πρέπει να είναι μικρότερη από 135/85mmHg. Εάν έχετε υψηλή αρτηριακή πίεση, απευθυνθείτε στον οικογενειακό ιατρό σας ή σε εξειδικευμένο καρδιολόγο.

Έλεγχος για σακχαρώδη διαβήτη

Η υγεία της καρδιάς σας κινδυνεύει περισσότερο αν έχει αναπτύξει σακχαρώδη διαβήτη. Για αυτό η διατήρηση του βάρους εντός υγιών επιπέδων και η τακτική σωματική άσκηση συμβάλλουν στη διατήρηση της καλής υγείας της καρδιάς. Ελέγχετε συχνά τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα και της γλυκοζυλιωμένης αιμοσφαιρίνης και προσαρμόστε τη διατροφή σας σύμφωνα με τις οδηγίες του θεράποντος ιατρού.

Φαρμακευτική αγωγή

Εάν διαγνωστήκατε με κάποιο πρόβλημα στην καρδιά σας ακολουθείστε πιστά τις οδηγίες του καρδιολόγου σας, λαμβάνετε τυχόν φαρμακευτική αγωγή που σας συνταγογράφησε σύμφωνα με τις οδηγίες και τη σωστή δοσολογία, ώστε να βοηθήσετε στην ανακούφιση των συμπτωμάτων σας και την ανάπτυξη περαιτέρω προβλημάτων. Μην διακόπτετε τη φαρμακευτική σας αγωγή χωρίς την ενημέρωση του καρδιολόγου, διότι κάτι τέτοιο μπορεί να επιδεινώσει τα συμπτώματά σας και να θέσει την υγεία σας σε κίνδυνο.

Οικογενειακό ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου

Αν στο άμεσο οικογενειακό σας περιβάλλον υπάρχει ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου επισκεφθείτε έναν ειδικό για να λάβετε ολοκληρωμένη ενημέρωση και προληπτικές εξετάσεις ή αγωγή αν κρίνεται απαραίτητο.

Στο instadoctor.gr, μπορείτε να βρείτε άμεσα γιατρούς με αξιολογήσεις ασθενών, κόστος υπηρεσιών, διαθεσιμότητα και λεπτομέρειες για το βιογραφικό τους.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X