Running-Magazine-Logo

8 μυστικά μεγάλων δρομέων για να τρέχεις μία ζωή

megaloi-dromeis

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Οι έρευνες δείχνουν ότι οι περισσότεροι δρομείς ελπίζουν να παραμείνουν δραστήριοι για πάντα, όπως και θα έπρεπε αν αναλογιστούμε τα φυσικά και τα ψυχικά ωφέλη που τους δίνει το τρέξιμο.

Την ίδια ώρα, η προσπάθεια μπορεί να φανεί αγχωτική. Τι γίνεται με το κίνητρο, την οικογένεια, την καριέρα, τους τραυματισμούς, την εξάντληση κ.ά.;

Τους τελευταίους μήνες συγκεντρώσαμε πληροφορίες που δείχνουν ότι οι μεγάλοι δρομείς επιμένουν μέσω της προσαρμογής, της αποδοχής, της συνέχισης των αγώνων, των εφικτών στόχων, των φιλίων και απλά αρνούνται να τα παρατήσουν. Αυτά τα χαρακτηριστικά εμφανίζονται ξανά και ξανά σε περισσότερα από 50 προφίλ που έχουν δημοσιευτεί στο Lifetimerunning.net. Κάθε προφίλ διαθέτει έναν δρομέα τουλάχιστον 60 χρονών που τρέχει για τουλάχιστον 30 χρόνια.

Προσαρμόσου και απόλαυσέ το

Κανένας δρομέας δεν παραμένει ίδιος σε όλα τα στάδια της ζωής. Το ρολόι και το ημερολόγιο ποτέ δεν σταματούν να χτυπούν. Γινόμαστε πιο σκληροί, πιο αργοί και… αρκετά είπαμε ήδη! Ωστόσο οι μεγάλοι δρομείς δεν χάνουν τον προσανατολισμό του. Αντιθέτως κοιτούν πάντοτε τη θετική πλευρά.

Ο Bob Anderson ίδρυσε το περιοδικό «Runner’s World» το 1966 στο Κάνσας όντας έφηβος. Σήμερα στα 73 του, συνεχίζει να τρέχει δυνατά. «Η ηλικία είναι μόνο ένας αριθμός», λέει ο Anderson. «Και παρότι ο αριθμός γίνεται μεγαλύτερος δεν τον αφήνω να μου πει τι πρέπει να κάνω και τι όχι. Μία φορά ζούμε, οπότε γιατί να μην το χαρούμε στο έπακρο; Το τρέξιμο με βοηθά να δίνω νόημα στην κάθε μου ημέρα».

Αποδέξου το

Κάθε δρομέας γνωρίζει για τους τραυματισμούς. Οι μεγάλοι δρομείς γνωρίζουν ότι θα αντιμετωπίσουν μεγαλύτερες προκλήσεις. Λίγα χρόνια πριν, ο Don Ardell σκέφτηκε ότι έκανε μία ωραία μικρή προπόνηση (για έναν 78χρονο). Στη συνέχεια βρέθηκε να κάθεται στο πεζοδρόμιο και να αιμορραγεί. Οι περαστικοί κάλεσαν ασθενοφόρο. Στο νοσοκομείο ο Ardell έμαθε ότι είχε υποστεί εγκεφαλικό επεισόδιο.

Από τότε παίρνει φάρμακα για την αραίωση του αίματος και προπονείται με προσοχή. «Έχω ζήσει ευτυχισμένα και αποφάσισα μετά από αυτό να είμαι προσεκτικός και να ελπίζω σε καλή τύχη» σημειώνει. Στα 80, ο Ardell δεν μπόρεσε να αρνηθεί σε μία σειρά αγώνων. Τους κέρδισε όλους.

Συνέχισε να αγωνίζεσαι

Αρκετοί μεγάλοι δρομείς δίνουν κίνητρο στους εαυτούς του με το να συνεχίζουν να τρέχουν. Σίγουρα γίνεται ολοένα και πιο δύσκολο να ανταγωνιστείς τους χρόνους της περασμένης χρονιάς. Ο Reno Stirrat τρέχει για 50 χρόνια και είναι ο μόνος Αμερικανός που έχει τρέξει έναν Μαραθώνιο κάτω από 2:45 για 5 συνεχόμενες δεκαετίες.

Τώρα ο 64χρονος Stirrat έχει σταματήσει να προσπαθεί να σπάσει τα παλιά του προσωπικά ρεκόρ, αλλά εξακολουθεί να κυνηγάει την τελειότητα. «Η ενδιαφέρουσα πληροφορία είναι ότι μπορείτε ακόμα να θέσετε ένα νέο προσωπικό ρεκόρ ανάλογα με την ηλικία σας».

Το ίδιο ισχύει και για τις καθημερινές προπονήσεις. Είναι υποχρεωτικά σταδικά να μειωθούν σε ποιότητα και ποσότητα. Έτσι η Sabra Harvey, 69 χρονών, έδωσε έμφαση στη συνέπεια αντί για την ταχύτητα. «Κοιτάζω την προπόνηση σαν έναν τρόπο να διατηρήσω ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης καθώς συνεχίζω να αγωνίζομαι σε μεγάλα events», αναφέρει. Η προσέγγισή της δουλεύει. Το 2017 ψηφίστηκε από τη USATF Masters Road η δρομέας της χρονιάς.

Διαβάστε πως το τρέξιμο επηρεάζει τα γηρατειά και επιβραδύνει τη γήρανση.

Πιο αργά; Ε και;

Το 1980, ο Benji Durden ήταν ένας από τους κορυφαίους Αμερικανούς δρομείς, οι οποίοι πήραν το εισιτήριο για την Ολυμπιακή Ομάδα του 1980, αν και το μποϊκοτάζ των Ηνωμένων Πολιτειών τον απέτρεψε από τη συμμετοχή του στη Μόσχα. Λίγα χρόνια μετά τερμάτισε στην τρίτη θέση του Μαραθωνίου της Βοστώνης, κάνοντας προσωπικό ρεκόρ σε Μαραθώνιο με 2:09:58. Τώρα στα 67 του, ο Durden έχει υιοθετήσει μία νέα νοοτροπία που τον κρατάει στους δρόμους. Κατέχει το ρεκόρ για τα περισσότερα χρόνια ανάμεσα σε νίκες σε Μαραθωνίους : 40 χρόνια και 292 ημέρες έχοντας κερδίσει Μαραθώνιο το 1977 και το 2017.

«Συνήθιζα να τρέχω πολλά χιλιόμετρα σε ρυθμό περίπου 6:40 – 7:00 λεπτά», αναφέρει. «Αυτές οι μέρες είναι καλύτερα από 10:00 – 12:00. Απλώς λέω στον εαυτό μου να το ξεχάσει».

Γίνε κοινωνικός

Οι μεγάλοι δρομείς χαίρονται να βλέπουν τους φίλους τους με κάθε ευκαιρία στους αγώνες, στις προπονήσεις κλπ. «Οι δρομείς είναι πιο χαρούμενοι όταν βρίσκονται με ανθρώπους που μοιράζονται τα ενδιαφέροντά τους όπως το θέατρο, η μουσική, το φαγητό και άλλες δραστηριότητες», αναφέρει ο Dr. Gabe Mirkin, 83 ετών και γνωστός συγγραφέας και αθλητικός σχολιαστής.

Ως ο μεγαλύτερος και το πιο… παλιό στέλεχος του Runner’s World, ο Bart Yasso παρακολούθησε περισσότερους αγώνες απ’ οποιονδήποτε άλλον. Και ποτέ δεν τον κούρασε η ρουτίνα. «Μου άρεσε να βλέπω καινούριους και παλιούς φίλους», λέει. «Δενόμαστε και υποστηρίζουμε ο ένας τον άλλον».

Ο πρώην πρωταθλητής Μαραθωνίου Bill Rodgers, 4 φορές νικητής στους Μαραθωνίους της Βοστώνης και της Νέας Υόρκης, θυμίζει ο Yasso. «Είναι ωραίο να βλέπεις φίλους σε αγώνες, ακόμα και μία φορά το χρόνο», αναφέρει. «Μοιραζόμαστε όλοι το ίδιο πάθος για τρέξιμο, ανεξάρτητα από την ηλικία μας».

Να εκτιμάς την ψυχική πλευρά

Πολλοί δρομείς ξεκινούν το ταξίδι με την ελπίδα ότι θα διατηρήσουν τα σώματά τους όσο το δυνατόν περισσότερο. Με τα χρόνια να περνούν, δείχνουν να ενδιαφέρονται περισσότερο για τον εγκέφαλο, ειδικά τώρα με το Αλτσχάιμερ. Ο δικηγόρος Hal Lieberman τρέχει τα 60 από τα 76 του. «Σαν ένας ενεργός δικηγόρος, το τρέξιμο με κρατάει ψυχικά και σωματικά υγιή», τονίζει.

Διαβάστε πως μπορεί η άσκηση στις μεγάλες ηλικίες να καθυστερήσει τη φυσιολογική φθορά λόγω γήρατος

Μη σταματάς ποτέ

Η επιβράδυνση δεν είναι λόγος για να παρατήσεις το τρέξιμο. Ο Sid Howar διατηρεί τα παγκόσμια ρεκόρ στο στίβο. Στην ηλικία των 79 ετών, δεν πηγαίνει πιο γρήγορα, αλλά παραμένει δυνατός, ιδιαίτερα στο πνεύμα. Ελπίζει να τρέχει μέχρι τα 100 και παραπάνω.

«Ο τελευταίος αγώνας θα έχει τερματισμό στο φέρετρο», αναφέρει. «Θα πηδήξω μέσα, θα κλείσω το καπάκι και θα ξέρω ότι έζησα μια γεμάτη ζωή».

Εκμεταλλεύσου το δώρο κάθε ημέρα

Γινόμαστε σοφότεροι και πιο ευγνώμονες καθώς μεγαλώνουμε; Ας το ελπίσουμε. Αυτό φαίνεται πως είναι ένα κοινό χαρακτηριστικό των μεγάλων δρομέων. Η Carolyn Mather έχει τρέξει πολλά περισσότερα χιλιόμετρα απ’ οποιαδήποτε γυναίκα στην ιστορία του πλανήτη. Έχει τρέξει συνολικά παραπάνω από 349.000 χιλιόμετρα. Αυτά τα νούμερα της έδωσαν αρκετό χρόνο για να σκεφτεί. «Όλα έχουν να κάνουν με το ταξίδι», λέει. «Θα έχεις καλές και κακές ημέρες, αλλά θα γίνεις πιο δυνατός και πιο ανθεκτικός. Εγώ απλά συγκεντρώνομαι στο δρόμο».

 

Πηγή: Running Competitor

Επιμέλεια & Μετάφραση: Running Magazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X