Running-Magazine-Logo

Νέος δρομέας και “καύσιμα” : 6 βασικοί κανόνες

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Είσαι νέος δρομέας και σκέφτεσαι πως θα δώσεις «καύσιμα» στον οργανισμό σου… Ακολουθεί ένα απλό και εμπεριστατωμένο άρθρομε επιλογές για να “φουλάρεις καύσιμα”.

Καθημερινά γεύματα

Για να είσαι όσο πιο υγιής δρομέας μπορείς θα θες να τρως ισορροπημένα γεύματα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Χρειάζεσαι υδατάνθρακες για ενέργεια, πρωτεΐνη για τους μύες και λιπαρά .. το απόλυτο “λιπαντικό” για τις αρθρώσεις. Για να πάρεις πολλές βιταμίνες και ιχνοστοιχεία διάλεξε τα πολύχρωμα φαγητά (σπανάκι, κόκκινη πιπεριά κ.ά). Επίσης χρειάζεται να πίνεις μεγάλες ποσότητες νερού κάθε μέρα και ακόμη περισσότερο στις προπονήσεις.

Επιλογές – επιλογές

Αν τρέχεις περισσότερο από μερικά χιλιόμετρα ίσως θα πρέπει να επενδύσεις περισσότερο στην αθλητική διατροφή, η οποία παρουσιάζεται σε 4 μεγάλες ομάδες. Ποτά (αθλητικά), μπάρες, gelάκια και ενεργειακές καραμέλες ( aka DBGC ). Οι άνθρωποι τείνουν να προτιμούν συγκεκριμένες γεύσεις, υφές κ.ά. Έτσι κάνε τις επιλογές σου και δες πως ανταποκρίνεται το σώμα σου.

Γαστρεντερικά θέματα

Είναι καλό να ασχολείσαι με το τι θα φας και πως θα νιώσεις στο τρέξιμο επειδή υπάρχει άμεση συσχέτιση μεταξύ τους. Πειραματίσου με διαφορετικά είδη «καυσίμου» για να ανακαλύψεις ποιο δουλεύει καλύτερα για εσένα (όλα είναι διαφορετικά). Αν θέλεις να τρέξεις έναν ημιμαραθώνιο δοκίμασε DBGC σε ένα από τα long run σου. Ανάλογα πως συμπεριφέρεται το στομάχι σου δοκίμασε διαφορετικά είδη και σε μικρότερες αποστάσεις.

Πριν το τρέξιμο

Πολλά διατροφικά προϊόντα έχουν ειδικά σχεδιαστεί για να τρώγονται πριν το τρέξιμο. Τείνουν να είναι υψηλής περιεκτικότητας σε υδατάνθρακες και χαμηλά σε πρωτεΐνη μιας και χρειάζεσαι γρήγορα ενέργεια. Εάν φας ένα πλήρες γεύμα φρόντισε να το καταναλώσεις μερικές ώρες πριν το τρέξιμο έτσι ώστε το στομάχι σου να έχει χρόνο για τη χώνεψη. Και αν χρειαστείς ένα boost πριν πατήσεις το πεζοδρόμιο ή το χώμα φάε κάτι ελαφρύ ή μία καραμέλα.

Διάβασε επίσης : 16 έξυπνα σνακς πριν την προπόνηση

Κατά τη διάρκεια του τρεξίματος

Το πιο ελαφρύ διατροφικό αντικείμενο που μπορείς να κουβαλήσεις στο τρέξιμό σου είναι το DBGC. Είναι σημαντικό να ξέρεις ότι οι μπάρες, τα gelάκια και οι καραμέλες είναι καλό να λαμβάνονται μαζί με νερό, έτσι δοκίμασε να τα καταναλώσεις όταν έχεις διαθέσιμη μια πηγή νερού (σταθμός υδροδοσίας σε αγώνα ή μπουκάλι νερό).

Διάβασε Επίσης : 44 Snacks πριν και μετά την προπόνηση

Μετά το τρέξιμο

Και σε αυτή την περίπτωση μπορείς να βρεις μεγάλη ποικιλία προϊόντων τα οποία προορίζονται για αποκατάσταση, το οποίο σημαίνει μετά το τρέξιμο. Υπάρχουν πολλές έρευνες που αναφέρουν τα ιδανικά επίπεδα υδατανθράκων και πρωτεϊνών στο σώμα σου μετά το τρέξιμο, αλλά πάντα η κατάληξή τους είναι ότι χρειάζεσαι έναν συνδυασμό. Ένα smoothie με συμπλήρωμα πρωτεΐνης ή γιαούρτι, είναι μια σπουδαία επιλογή.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X