Running-Magazine-Logo

Το Γόνατο Του Δρομέα – Runner’s Knee

runners knee

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Πολλοί ακούμε Runner’s Knee και Runner’s Knee .. τι είναι τελικά το Runner’s Knee;

Τι είναι το γόνατο του δρομέα;

Όπως υποδεικνύει και το όνομα, το “Γόνατο του Δρομέα” αφορά κυρίως τους αθλητές δρόμου. Μπορεί ωστόσο να παρουσιαστεί και σε οποιοδήποτε αθλητή με έντονη δραστηριότητα που αφορά συχνή κάμψη του γόνατος, όπως περπάτημα, ποδήλατο, άλματα. Η κατάσταση αυτή αφορά οξύ πόνο ο οποίος εμφανίζεται πίσω και γύρω από την επιγονατίδα. Δεν πρόκειται για μεμονωμένη πάθηση. Το “γόνατο του δρομέα” μπορεί να οφείλεται σε διάφορες παθήσεις με διαφορετική αιτιολογία.

Συχνότερες είναι οι εξής:

  • Σύνδρομο Υπερκόπωσης του Γόνατος: Η επαναλαμβανόμενη κάμψη ή υπέρκαμψη του γόνατος ερεθίζει το νευρικό πλέγμα της επιγονατίδας καθώς και του τένοντες και τους συνδέσμους του γόνατος προκαλώντας αίσθημα πόνου.
  • Τραύμα στο γόνατο: Μπορεί να προκληθεί από μία πτώση ή απ’ ευθείας χτύπημα στην επιγονατίδα.
  • Απώλεια ευθυγράμμισης του γόνατος: Εάν για κατασκευαστικούς ανατομικούς λόγους ο άξονας του γόνατος δεν είναι σωστά ευθυγραμμισμένος τα φορτία που δέχεται η άρθρωση δεν κατανέμονται σωστά. Το ίδιο συμβαίνει εάν η επιγονατίδα δεν είναι τοποθετημένη στην προβλεπόμενη ανατομική θέση.
  • Προβλήματα του άκρου ποδός και του πέλματος: Το “γόνατο του δρομέα” εμφανίζεται συχνά αν έχεις πλατυποδία ή υπερβολικό πρηνισμό του άκρου πόδα. Εάν το πέλμα σου δεν πατάει σωστά δημιουργείται τάση στου μύες και τους τένοντες η οποία υπό συνθήκες έντονης αθλητικής δραστηριότητας μπορεί να εκτονώνεται στο γόνατο.
  • Αδύνατος τετρακέφαλος μυς.

Ποια είναι τα Συμπτώματα του Συνδρόμου:

Το “γόνατο του δρομέα” αποκαλείται αλλιώς ως “Σύνδρομο Επιγονατιδομηριαίου Πόνου”
Τα κύρια συμπτώματα είναι τα εξής:

 

  • Πόνος πίσω ή γύρω από την επιγονατίδα ιδίως στο σημείο επαφής Μηριαίου-Επιγονατίδας.
  • Έντονος πόνος κατά την κάμψη του γόνατος στο περπάτημα ή στο τρέξιμο, στο γονάτισμα ή ακόμα και στο κάθισμα. Ο πόνος μπορεί να είναι εντονότερος στα σκαλιά καθώς και σε ανηφόρες ή και κατηφόρες.
  • Πρήξιμο του γόνατος.
  • Αίσθημα κλικαρίσματος ή τριγμοί του γόνατος.

Πώς γίνεται η διάγνωση:

Η διάγνωση του Runner’s Knee περιλαμβάνει τη λήψη σωστού ιστορικού και μια ολοκληρωμένη φυσική εξέταση. Επικουρικά μπορεί να γίνει χρήση απλών ακτινογραφιών ή και Μαγνητικής Τομογραφίας.

Τι είδους αντιμετώπιση χρειάζεται:

Ανεξαρτήτως της αιτιολογίας ο ήπιος ή μέτριας έντασης πόνος συνήθως αυτοθεραπεύεται σε ένα βάθος χρόνου κάποιων εβδομάδων, διαφορετικό για κάθε αθλητή. Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η θεραπεία είναι συντηρητική.

Για να επιταχυνθεί η περίοδος της αποθεραπείας χρήσιμα είναι τα εξής:

  • Ξεκούραση και αποφόρτιση του γόνατος: Στο βαθμό του δυνατού θα πρέπει να αποφεύγεις την υπερβολική κούραση του πάσχοντος γόνατος.
  • Κρυοθεραπεία στο γόνατο: Η χρήση επιθεμάτων πάγου είναι πολύ αποτελεσματική για την αντιμετώπιση του πόνου και του οιδήματος. Πρέπει να γίνεται για 20-30 λεπτά κάθε τετράωρο μέχρι την ύφεση του πόνου.
  • Συμπίεση του γόνατος: Η χρήση επίδεσης ή απλών ελαστικών επιγονατίδων ενισχύει την σταθερότητα του γόνατο και μειώνει τον πόνο.
  • Ξεκούραση του ποδιού σε ανάρροπη θέση: Όταν ξαπλώνεις, τοποθέτησε το πόδι σου πάνω σε δύο μαξιλάρια.
  • Φαρμακευτική αγωγή: Η χρήση Μη Στεροειδών Αντιφλεγμονώδη Φαρμάκων θα επιταχύνει την ύφεση του πόνου και του οιδήματος. Για την σωστή χρήση των φαρμάκων και την αποφυγή παρενεργειών συμβουλέψου τον ορθοπεδικό σου.
  • Ασκήσεις Μυϊκής Ενδυνάμωσης και Διατάσεις: Εφάρμοσε τες βάσει των οδηγιών ορθοπεδικού ή φυσικοθεραπευτή.
  • Χρήση ορθοτικών πελμάτων: Αν έχεις πλατυποδία ή άλλες διαταραχές της ανατομίας του πέλματος θα επωφεληθείς ιδιαίτερα από τη χρήση ειδικών πελμάτων. Μπορείς να χρησιμοποιήσεις είτε πέλματα του εμπορίου, είτε να φτιάξεις εξατομικευμένα για εσένα πέλματα κατόπιν πλαστογραφήματος.

Οι πολύ επίμονες ή πολύ έντονες περιπτώσεις Runner’s Knee που δεν αντιμετωπίζονται με τα συντηρητικά μέτρα θεραπείας, απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Ο ορθοπεδικός χειρουργός θα πρέπει να αφαιρέσει ή να αντικαταστήσει τον κατεστραμμένο χόνδρο της επιγονατίδας ή του μηριαίου. Επίσης η επανατοποθέτηση της επιγονατίδας σε θέση που θα επιτρέπει την σωστότερη κατανομή των φορτίων μπορεί να δώσει την οριστική λύση του προβλήματος.

Νικόλαος Λασανιάνος

Ορθοπεδικός Χειρουργός

Τραυματιολόγος

 

Πηγή : Sportevent.gr

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X