Γράψου στο Newsletter για να λαμβάνεις πρώτος τους νέους αγώνες, άρθρα και tips για προπονήσεις και νέα για το τρέξιμο

Συλλέγουμε το Email σου ώστε να σου αποστέλνουμε ενημερωτικά newsletter. Παρακάτω μπορείς να δεις τους όρους χρήσης και την πολιτική συλλογής δεδομένων του Running Magazine
Please wait...

Ο Μαραθώνιος είναι μία από τις πιο δημοφιλείς διαδρομές για τρέξιμο παγκοσμίως. Η επιθυμία του ανθρώπου να ξεπερνά τον εαυτό του και να συμμετάσχει σε μια τέτοια διοργάνωση-ορόσημο είναι δύο δυνατά κίνητρα για τη συμμετοχή σε έναν Μαραθώνιο.

Δυστυχώς, ο γιατρός μπορεί να μη συναινέσει στην επιθυμία ενός δρομέα να καλύψει την απόσταση των 42 περίπου χιλιομέτρων.

Δες σε ποιες περιπτώσεις δεν συνιστάται η συμμετοχή στο Μαραθώνιο.

1. Εάν έχεις πρόβλημα με την καρδιά σου

Η γυμναστική είναι απαραίτητη για να εξασφαλίσουμε την καλή υγεία και την ευεξία. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις δεν ενδείκνυται η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων, καθώς υπάρχει κίνδυνος επιπλοκών. Άτομα που πάσχουν από καρδιοπάθεια, έχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης, πάσχουν από διαβήτη ή ξεπερνούν κατά πολύ το φυσιολογικό Δείκτη Μάζας Σώματος (υπέρβαροι και παχύσαρκοι) θα πρέπει να απέχουν από το Μαραθώνιο. Ερευνητές από το Ίδρυμα για την Καρδιά και το Εγκεφαλικό τονίζουν ότι το τρέξιμο στο Μαραθώνιο μπορεί να προκαλέσει προσωρινό οίδημα και φλεγμονή στον καρδιακό μυ αλλά και παροδική μείωση της ροής του αίματος. Η κακή φυσική κατάσταση και η ελλιπής προετοιμασία του μαραθωνοδρόμου είναι δύο βασικοί παράγοντες που καθορίζουν πόσο εκτεταμένη θα είναι η μυοκαρδιακή βλάβη.

Διάβασε επίσης : Το τρέξιμο τελικά κάνει καλό στην καρδιά;

2. Εάν έχεις πρόβλημα στα γόνατα

Το τρέξιμο δεν επιδεινώνει την κατάσταση των αρθρώσεων, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποιήθηκε πέρυσι από το Πανεπιστήμιο του Μπέρκλεϋ στις ΗΠΑ. Ωστόσο, η οστεοαρθρίτιδα ή ένας παλαιότερος τραυματισμός μπορεί να αφήσουν μακρόχρονες βλάβες στα γόνατα και η καταπόνηση από το Μαραθώνιο είναι πιθανό να πυροδοτήσει ή να εντείνει τον πόνο, ειδικότερα σε άτομα που δεν έχουν προετοιμαστεί επαρκώς.

Δες επίσης : 5 πράγματα που δεν γνωρίζεις για τα γόνατα σου

3. Εάν έχεις αναπνευστικά προβλήματα

Άτομα που έχουν υποστεί κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις, εγκεφαλικό επεισόδιο ή κάκωση στην αυχενική μοίρα της σπονδυλικής στήλης μπορεί να εκδηλώσουν προβλήματα στην αναπνευστική λειτουργία. Στην περίπτωση αυτή δε συνιστάται η συμμετοχή σε αθλητικά δρώμενα όπως ο Μαραθώνιος. Το ίδιο ισχύει και για άτομα που πάσχουν από βρογχικό άσθμα. Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο του Μέριγουντ έδειξε ότι η κάλυψη μεγάλων αποστάσεων καταπονεί υπερβολικά το αναπνευστικό σύστημα και αυξάνει τον κίνδυνο πνευμονικού οιδήματος. Μάλιστα, οι ερευνητές σημειώνουν πως οι γυναίκες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο σε σύγκριση με τους άντρες.