Running-Magazine-Logo

Πως η άσκηση βοηθά στη θεραπεία της Οστεοαρθρίτιδας

osteoarthritida gonato

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Οι μέχρι σήμερα γνώσεις σου πάνω στην παθογένεια της Οστεοαρθρίτιδας έχουν καταλήξει ότι το χονδροκύτταρο, είναι το μόνο υπεύθυνο, από τα στοιχεία του αρθρικού χόνδρου, που μπορεί να καταστρέψει ή να αναζωογονήσει τον αρθρικό χόνδρο, άρα και την αρθρωση. Συνεπώς υγιές χονδροκύτταρο σημαίνει και υγιής αρθρικός χόνδρος και υγιής άρθρωση.

Ο αρθρικός χόνδρος δεν διαθέτει αγγειακό σύστημα. Τα χονδροκύτταρά του τρέφονται με διαπότιση από το αρθρικό υγρό, που αποτελεί ένα υπερδιήθημα του πλάσματος. Για να περάσει όμως το θρεπτικό αρθρικό υγρό μέσα στον αρθρικό χόνδρο και να φτάσει και να θρέψει τα χονδροκύτταρα, όπως και για να αποβληθούν τα υπολείμματα της τροφής των χονδροκυττάρων από τον αρθρικό χόνδρο στο αρθρικό υγρό, πρέπει η άρθρωση να κινείται. Με την κίνηση ο αρθρικός χόνδρος συμπιέζεται και αποπιέζεται, σαν σφουγγάρι. Κάθε φορά που συμπιέζεται αποβάλλει τα άχρηστα υπολείμματα της τροφής των χονδροκυττάρων, στο αρθρικό υγρό, ενώ κάθε φορά που αποπιέζεται απορροφά, σαν σφουγγάρι, το αρθρικό υγρό που περιέχει σάκχαρο, πρωτείνες, οξυγόνο και άλλα ιχνοστοιχεία που είναι απαραίτητα για την διατροφή και την αναπνοή των χονδροκυττάρων. Αυτός είναι και ο λόγος που δεν πρέπει να ακινητοποιείς για μεγάλο χρονικό διάστημα τις αρθρώσεις σου, διότι τα χονδροκύτταρα δεν τρέφονται σωστά και πεθαίνουν.

Επιστήμονες από το Duke University Medical Center, μελετώντας την συμπεριφορά των χονδροκυττάρων από χοίρους, διαπίστωσαν ότι η κινητικότητα της άρθρωσης βοηθά εκτός από την διατροφή και στην διέγερση των χονδροκυττάρων για παραγωγή των δομικών στοιχείων του αρθρικού χόνδρου, δηλαδή των κολλαγόνων ινιδίων, των πρωτεογλυκανών και άλλων. Βρήκαν δηλαδή ότι η μηχανική πίεση που εξασκείται στην άρθρωση με την κίνηση, μεταφράζεται σε χημικό ερέθισμα στον πυρήνα του χονδροκυττάρου και το διεγείρει για να αυξήσει την παραγωγικότητά του. Υπεύθυνοι για την μετατροπή είναι οι δίαυλοι κατιόντων, οι TRPV4, που αφθονούν στην κυτταρική μεμβράνη των χονδροκυττάρων. Επομένως η φυσιολογική κινητικότητα της άρθρωσης διεγείρει τα χονδροκύτταρα διαμέσου των TRPV4 και αυτά διατηρούν την φυσιολογική δομή του αρθρικού χόνδρου.

Κατά την άποψη των ερευνητών μπορείς να επιδράσεις με διάφορα φάρμακα στην λειτουργικότητα των διαύλων TRPV4 και να τους ελέγξεις, αυξάνοντας ή μειώνοντας την δράση τους στα χονδροκύτταρα.

Εάν τα ευρήματα αυτά επιβεβαιωθούν, ίσως τα επόμενα χρόνια να δημιουργηθούν νέα φάρμακα για την τόσο κοινή αλλά και ανίατη μέχρι σήμερα οστεοαρθρίτιδα.

Βιβλιογραφία: O’Conor CJ, Leddy HA, Benefield HC, Liedtke WB, Guilak F TRPV4-mediated mechanotransduction regulates the metabolic response of chondrocytes to dynamic loading.Proc Natl Acad Sci U S A. 2014 Jan 28;111(4):1316-21. doi: 10.1073/pnas.1319569111. Epub 2014 Jan 13.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X