Running-Magazine-Logo

Το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων κάνει καλό στην καρδιά;

kardia granazia

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Έρευνες δείχνουν βλάβες στην καρδιά σε κάποιους μακροχρόνιους αθλητές αποστάσεων. Χρειάζονται όμως περισσότερες έρευνες για να καθοριστεί πόσο δυνατή είναι αυτή η σύνδεση

Ενώ είναι αλήθεια πως στους μακροχρόνιους αθλητές αντοχής έχουν παρατηρηθεί σημάδια ουλών στο μυοκάρδιο, σε αυτό το σημείο, το γεγονός αυτό παραμένεις μια συσχέτιση και όχι μια αιτιώδης συνάφεια. Υπάρχει μια ανησυχία γιατί αν οι ουλές στον μυ της καρδιάς (ίνωση) γίνουν σοβαρές, μπορούν να οδηγήσουν σε ανώμαλη πύκνωση των καρδιακών βαλβίδων και μπορεί να έχει αντίκτυπο στην λειτουργία της καρδιάς. Η συζήτηση στηρίζεται σε δύο άρθρα.

Σε μια έρευνα από τον Matthew Wilson, η οποία δημοσιεύτηκε στο Journal of Applied Physiology, χρησιμοποιήθηκαν προηγμένες τεχνικές απεικόνισης της καρδιάς σε 3 ομάδες ανθρώπων. 12 μακροχρόνιοι αθλητές, ηλικίας 50-67 ετών, 20 βετεράνοι αθλητές ηλικίας 52-67 ετών, και 17 νέοι αθλητές, ηλικίας 26-40 ετών, όλοι αθλητές αντοχής. Προβλήματα από σημάδια στην καρδιά παρατηρήθηκαν μόνο σε 4 από τους μακροχρόνιους αθλητές αντοχής, ενώ κανένας άλλος αθλητής δεν παρουσίασε κάτι, από όλες τις ομάδες. Άρα, εδώ βλέπουμε την συσχέτιση μεταξύ του τρεξίματος μεγάλων αποστάσεων και ουλών στην καρδιά. Όμως χρειάζεται επιπλέον έρευνα για να καταλήξουμε στο συμπέρασμα πως το τρέξιμο μεγάλων αποστάσεων προκαλεί τα σημάδια αυτά στην καρδιά, άρα είναι κακό για την υγεία.

Μια άλλη έρευνα, από τον Begona Benito, που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Circulation, βασίστηκε σε αρουραίους. Οι ερευνητές παρατήρησαν αλλαγές στην καρδιά των αρουραίων, παρόμοιες με αυτές στους ανθρώπους που αθλούνται. Τα ευρήματα αυτά εμφανίστηκαν μετά από μια περίοδο ξεκούρασης 8 εβδομάδων (το μισό της περιόδου άσκησης). Είναι δύσκολο να συμπεράνουμε τα αντίστοιχα αποτελέσματα για τους ανθρώπους.

Τι σημαίνουν όλα αυτά για εσένα και όλους τους υπόλοιπους αθλητές που συμμετέχουν σε αθλήματα αντοχής; Είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς. Αν τρέχεις περιστασιακά ένα μαραθώνιο και τον υπόλοιπο καιρό προσπαθείς να παραμένεις σε καλή φυσική κατάσταση κάνοντας άσκηση 30 με 60 λεπτά την ημέρα, το πιο πιθανό είναι να μην αντιμετωπίσεις τέτοια προβλήματα στην καρδιά. Ένα ποσοστό ανθρώπων που προπονούνται σκληρά σε όλη τους την ζωή, είτε για μαραθώνιους είτε για άλλες επίπονες δραστηριότητες αντοχής, μπορεί να διατρέχουν κίνδυνο για κάποιες ουλές-πληγές του μυοκαρδίου.

Προτείνεται να μειώνεις λίγο την ένταση και την διάρκεια της προπόνησης όταν έχεις κάποια ιογενής ασθένεια. Μια ιογενής λοίμωξη προκαλεί φλεγμονή στα αιμοφόρα αγγεία, και άρα υπάρχει πιθανότητα να προκληθούν πληγές στα αγγεία.

Όπως πάντα, αν ανησυχείς για την καρδιά σου ή αν βιώνεις πόνους στο στήθος, απροσδόκητη κούραση, μειωμένη ικανότητα αναπνοής, ταχυκαρδία ή νιώθεις πως θα λιποθυμήσεις κατά την διάρκεια ή μετά από μια προπόνηση, θα πρέπει να συμβουλευτείς ένα ειδικό ιατρό.

 

 

 

Συγγραφέας: William O. Roberts, MD

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X