11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Νέα έρευνα έδειξε ότι γυναίκες που πίνουν περισσότερα από 3 ποτήρια γάλα την ημέρα είναι περισσότερο πιθανό να υποστούν κατάγματα στα οστά σε σχέση με όσες πίνουν λιγότερη ποσότητα.

Η κατανάλωση μεγάλης ποσότητας γάλατος μπορεί ενδεχομένως να μη μειώνει τον κίνδυνο καταγμάτων, υποδεικνύει έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ‘’British Medical Journal’’.

Η έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στη Σουηδία, έδειξε ότι γυναίκες που έπιναν περισσότερα από 3 ποτήρια γάλα την ημέρα ήταν περισσότερο πιθανό να υποστούν κάταγμα στα οστά σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερη ποσότητα.

Οι ερευνητές προειδοποιούν ότι η μελέτη υποδεικνύει τάση μόνο και δεν θα πρέπει να μεταφραστεί ως απόδειξη ότι η υψηλή κατανάλωση γάλατος προκαλεί κατάγματα.

Παράγοντες όπως το αλκοόλ και το βάρος πιθανόν παίζουν ρόλο, δήλωσαν οι ερευνητές.

Ερευνητές στη Σουηδία εξέτασαν τις διατροφικές συνήθειες 61.400 γυναικών το διάστημα 1987 έως 1990 και 45.300 αντρών το 1997 και παρακολούθησαν την υγεία τους τα επόμενα χρόνια.

Ζητήθηκε από τις συμμετέχουσες να συμπληρώσουν ερωτηματολόγια σχετικά με τη συχνότητα κατανάλωσης τροφών όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, σε διάστημα ενός έτους.

Στη συνέχεια, ερευνητές παρακολούθησαν πόσες γυναίκες υπέστησαν κατάγματα και πόσες πέθαναν αργότερα.

Στην περίοδο παρακολούθησης των 20 ετών, όσες γυναίκες έπιναν περισσότερα από 3 ποτήρια γάλακτος την ημέρα είχαν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάγματα σε σύγκριση με όσες κατανάλωναν λιγότερα.

Η ομάδα της υψηλής πρόσληψης είχε επίσης υψηλότερο κίνδυνο θνησιμότητας.

Ο ερευνητής, καθηγητής Karl Michaelsson, δήλωσε ότι γυναίκες που έπιναν τουλάχιστον 3 ποτήρια την ημέρα είχαν διπλάσιες πιθανότητες θνησιμότητας στο τέλος της έρευνας σε σχέση με όσες έπιναν λιγότερο από ένα ποτήρι την ημέρα. Όσες είχαν υψηλή πρόσληψη γάλακτος εμφάνισαν επίσης 50% υψηλότερο κίνδυνο κατάγματος στο ισχίο.

Οι άντρες παρακολουθήθηκαν για 11 χρόνια κατά μέσον όρο μετά την αρχική έρευνα και τα αποτελέσματα έδειξαν παρόμοια αλλά λιγότερο εμφανή τάση.

Όταν ελήφθησαν υπόψη προϊόντα ζύμωσης όπως το γιαούρτι, παρατηρήθηκε η αντίθετη τάση. Άνθρωποι που κατανάλωναν περισσότερη ποσότητα είχαν λιγότερο κίνδυνο καταγμάτων.

Ο καθηγητής Michaelsson δήλωσε ότι τα ευρήματα θα μπορούσαν να οφείλονται σε σάκχαρα στο γάλα τα οποία είχε φανεί ότι επιταχύνουν τη γήρανση σε ορισμένες αρχικές έρευνες σε πειραματόζωα.

Πρόσθεσε ότι τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να θέσουν σε αμφισβήτηση τις συστάσεις για κατανάλωση υψηλών ποσοτήτων γάλακτος για την πρόληψη των καταγμάτων.

Δεν θα πρέπει να αλλάξουν οι διατροφικές οδηγίες μέχρι να πραγματοποιηθούν νέες έρευνες, δήλωσε ο ερευνητής.

Πηγή: iatronet.gr