Γράψου στο Newsletter για να λαμβάνεις πρώτος τους νέους αγώνες, άρθρα και tips για προπονήσεις και νέα για το τρέξιμο

Συλλέγουμε το Email σου ώστε να σου αποστέλνουμε ενημερωτικά newsletter. Παρακάτω μπορείς να δεις τους όρους χρήσης και την πολιτική συλλογής δεδομένων του Running Magazine
Please wait...

Νέα έρευνα αποκαλύπτει ότι η μεγάλη κατανάλωση πρόχειρου φαγητού δεν μας καθιστά μόνο παχύτερους αλλά μπορεί ενδεχομένως να μας κάνει πιο τεμπέληδες.

Featured Spce

ADD

Βιταμίνες για δρομείς : 20% έκπτωση στην πολυβιταμίνη για το τρέξιμο από την Natural Doctor ενόψει των μεγάλων αγώνων δρόμου/βουνού

Ερευνητές παρατήρησαν ότι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή με ”πρόχειρο φαγητό” ήταν σημαντικά παχύτεροι έναντι των υπόλοιπων, ενώ ήταν επίσης περισσότερο αδρανείς.

Στην έρευνα που δημοσιεύεται στο περιοδικό ”Physiology and Behavior”, ερευνητές του University of California στο Λος Άντζελες, έδωσαν 2 διαφορετικές διατροφές σε ποντικούς. Οι μισοί ακολούθησαν υγιεινή διατροφή ακατέργαστων τροφίμων και οι υπόλοιποι διατροφή με υψηλά επίπεδα ζάχαρης και κατεργασμένα τρόφιμα, παρόμοια με το πρόχειρο φαγητό που επιλέγουν οι άνθρωποι.

Σε διάστημα 3 ετών, οι ερευνητές παρατήρησαν αξιοσημείωτες διαφορές μεταξύ των 2 ομάδων. Παρατήρησαν ότι οι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή με πρόχειρο φαγητό ήταν σημαντικά παχύτεροι έναντι των υπόλοιπων. Ωστόσο ήταν επίσης περισσότερο αδρανείς, που υποδεικνύει ότι η φτωχή διατροφή είχε σοβαρή επίπτωση στον εγκέφαλό τους.

Όταν οι ποντικοί έπρεπε να ολοκληρώσουν κάποιες εργασίες, οι διαφορές ήταν περισσότερο εμφανείς. Όλοι οι ποντικοί έπρεπε να πιέσουν ένα μοχλό για ανταμοιβή σε τροφή ή νερό.



Οι ποντικοί που ακολούθησαν διατροφή με πρόχειρο φαγητό ήταν πιο αργοί στην εκτέλεση των εργασιών, αν και γνώριζαν καλά το σύστημα ανταμοιβής και πως η ολοκλήρωση της εργασίας θα τους παρείχε περισσότερο νερό και τροφή.

Οι ποντικοί της ανθυγιεινής διατροφής έκαναν διαλείμματα 10 λεπτών έναντι των ποντικών της υγιεινής διατροφής οι οποίοι έκαναν διαλείμματα του ενός λεπτού. Στους 6 μήνες, οι ερευνητές άλλαξαν τη διατροφή των 2 ομάδων και έδωσαν στους παχύτερους ποντικούς υγιεινή διατροφή και στους αδύνατους ανθυγιεινή. Οι υπέρβαροι ποντικοί ακολούθησαν υγιεινή διατροφή για 9 ημέρες.

Ωστόσο η αλλαγή στη διατροφή δεν βοήθησε τους ποντικούς της ανθυγιεινής διατροφής να χάσουν βάρος ή να βελτιώσουν την ικανότητα εκτέλεσης εργασιών. Παρομοίως οι ποντικοί της υγιεινής διατροφής δεν πάχυναν με την αθυγιεινή διατροφή και δεν έγιναν πιο μαλθακοί.

Επιπλέον, οι ποντικοί της ανθυγιεινής διατροφής είχαν μεγάλο αριθμό όγκων στο σώμα τους, ενώ οι υγιείς είχαν μικρότερους και λιγότερους όγκους.

Ο ερευνητής Aaron Blaisdell, καθηγητής ψυχολογίας στο UCLA’s Brain Research Institute, δήλωσε ότι οι διαφορές βάρους και συμπεριφοράς μπορεί να δείχνουν ότι το πρόχειρο φαγητό αλλάζει με χημικό τρόπο τον εγκέφαλο.

Πηγή: iatronet.gr