11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Η καλοκαιρία επιτρέπει την εξάσκηση αθλημάτων σε μεγαλύτερο βαθμό, κυρίως αυτών που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους. Πώς αντιμετωπίζονται οι τραυματισμοί;

Το καλοκαίρι επιτρέπει την εξάσκηση αθλημάτων σε μεγαλύτερο βαθμό, κυρίως αυτών που γίνονται σε εξωτερικούς χώρους. Τρέξιμο, τένις, γκολφ, αναρρίχηση…αλλά οι κίνδυνοι τραυματισμού καραδοκούν. Άντρες και γυναίκες μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον ‘αγκώνα του γκόλφερ’, το ‘δάχτυλο του αναρριχητή’ και το ‘γόνατο του σπρίντερ’.

Ο Dr. Wiiliam Levine, αθλίατρος στο Ιατρικό Κέντρο New York-Presbyterian Hospital / Columbia Univerity, προτείνει τις παρακάτω συμβουλές για να αποφύγετε τραυματισμούς σε αθλήματα:

Πρέπει να αποφύγεις τους τραυματισμούς πριν συμβούν.

Πρώτα απ’ όλα άρχισε αργά. Μην περιμένεις να βρίσκεσαι στην ίδια κατάσταση που ήσουνα πέρσι, ακόμα και αν έχεις διατηρήσει το επίπεδο της φόρμας σου. Νέες δραστηριότητες απαιτούν από μυς και συνδέσμους να ανταποκρίνονται με διαφορετικό τρόπο. Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ελαφριά ευαισθησία, καθώς προσαρμόζεται το σώμα. Αν πιέσεις τον εαυτό σου πολύ σκληρά, πολύ νωρίς, αυτή η μικρή ευαισθησία μπορεί να μετατραπεί σε κάτι πιο σοβαρό.

Μην παραλείπεις το ζέσταμα. Αν και μπορεί να αισθάνεσαι ζεστός, όταν κάνει ζέστη, πρέπει να δίνεις την ευκαιρία στους μυς να εξοικειωθούν με τις κινήσεις και να φθάσει το αίμα σε όλα τα σημεία που πρέπει. Το απαλό στρέτσιγκ πριν τελειώσει η δραστηριότητα θα βοηθήσει τους μυς που έχουν δουλέψει σκληρά να διατηρήσουν και να βελτιώσουν την ευλυγισία τους.

Για τον ‘αγκώνα του τενίστα’, το γόνατο του σπρίντερ’ και παρόμοιους τραυματισμούς, συνιστάται η μέθοδος R.I.C.E. Δοκίμασε δηλαδή ανάπαυση, πάγο, συμπίεση και ανύψωση. Η ανάπαυση σημαίνει ότι η τραυματισμένη περιοχή δεν βρίσκεται κάτω από ένταση. Όταν βάζεις πάγο σε ένα μέρος του σώματος, να τον έχεις τυλιγμένο, για παράδειγμα με βαμβακερό μαντήλι, ώστε να μην έρχεται σε άμεση επαφή με το δέρμα. Βάλε πάγο στο σημείο αρκετές φορές την ημέρα, για περίπου 20 λεπτά κάθε φορά. Η συμπίεση αφορά την άσκηση πίεσης στην τραυματισμένη περιοχή για να σταματήσει η αιμορραγία, σε περίπτωση που υπάρχει, ή να μειωθεί το πρήξιμο. Η ανύψωση βοηθά επίσης σε αυτά τα συμπτώματα. Η συμπίεση και ανύψωση χρησιμοποιούνται σε περίπτωση οξέων τραυματισμών, όπως το γύρισμα του αστραγάλου.

Κάνε συχνά διαλείμματα. Ακόμα και οι παίκτες του τένις κάνουν διάλειμμα μεταξύ των σετ. Το να σταματάς για λίγο δεν σημαίνει ότι σταματάς τελείως όλη τη δραστηριότητα (αν και καμιά φορά μπορεί να συσταθεί και αυτό). Απλώς χαλάρωσε τα μέλη του σώματος που δουλεύουν σκληρά και είναι ευάλωτα σε τραυματισμούς.

Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορείς να κάνεις είναι να δίνεις προσοχή στο σώμα σου. Μην αγνοείς τους μικρούς πόνους και τον πόνο στους συνδέσμους και τους μυς. Είναι αρχικές ενδείξεις που θα σε βοηθήσουν να αποφύγεις πιο σοβαρούς τραυματισμούς.

Πηγή: iatronet.gr