11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Υπάρχουν αρκετές ενδιαφέρουσες θεωρίες για το πως να προπονηθείτε καλύτερα αλλά και να τρέξετε γρηγορότερα. Αλλά είναι εξίσου σημαντικό να μην αναλωθείτε σε θεωρητικές συζητήσεις και ξεχάσετε το πρακτικό κομμάτι των ασκήσεων.

Τον τελευταίο καιρό συλλέγονται όλο και περισσότερα στοιχεία για τις ικανότητες των χρυσών Ολυμπιονικών. Μία ενδιαφέρουσα μελέτη που διεξήχθη από Νορβηγούς επιστήμονες, ανέλυσε δεδομένα από 11 αθλητές που κατέκτησαν την κορυφή στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση του πλανήτη. Για την ακρίβεια, είναι μία μελέτη που δείχνει ακριβώς τι έκαναν οι αθλητές προκειμένου να στεφθούν χρυσοί Ολυμπιονίκες.

Οι κορυφαίοι δρομείς προπονούνται 500 με 600 ώρες το χρόνο. Όσοι πήραν μέρος στην έρευνα είχαν κερδίσει μετάλλια από το 1985 μέχρι και το 2011.

Το 90% του χρόνου προπόνησης ήταν κάτω από τα όριά τους και το 10% πάνω από αυτά. Αρκετά ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία που συλλέχθηκαν και αφορούν την ικανότητα των αθλητών να παραμένουν λεπτοί. Αρχικά, προσπαθούν να χάσουν κιλά για περίπου 2 εβδομάδες, ρίχνουν τον όγκο τους κατά 40-60% και διατηρούν τη συχνότητα αλλά και την ένταση των προπονήσεων.

Η ουσία είναι πως οι αθλητές δεν έπρεπε να επικεντρωθούν στη μείωση του βάρους τους μόνο για έναν αγώνα. Αντ’ αυτού, θα έπρεπε να μειώσουν τον όγκο τους κατά 24% (κατά μέσο όρο) έξι εβδομάδες πριν από τα πρωταθλήματα, προκειμένου να ανταγωνιστούν σε βασικούς αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου. Τις τελευταίες ημέρες μάλιστα έριχναν τον όγκο τους επιπρόσθετα κατά 9%.

Και άλλα στοιχεία που προέκυψαν από την έρευνα, είναι εξίσου σημαντικά. Για παράδειγμα, πολλοί αθλητές επέλεξαν να ξεκουραστούν κάποια φορά από 6 μέχρι 12 ημέρες πριν τους αγώνες, αλλά μόνο 3 από τους 11 αθλητές επέλεξαν μία από τις 5 τελευταίες ημέρες. Αντιθέτως, 10 από τους 11 αθλητές επέλεξαν να προπονηθούν σκληρά 48 ώρες πριν τον αγώνα.

Συμπέρασμα; Μπόρεσαν να ξεκουραστούν μέχρι και μία εβδομάδα πριν τον αγώνα και ανέβασαν στροφές λίγες ώρες πριν, για να βεβαιωθούν ότι βρίσκονται σε φόρμα και δεν έχουν “σκουριάσει”.