Running-Magazine-Logo

1ο Νυχτερινό Μονοπάτι Βλάστης 2016 – 2 Ιουλίου | Βλάστη

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Η οργανωτική επιτροπή του 1ου Νυχτερινού ορεινού αγώνα, προς ενημέρωση όλων των φίλων αθλητών, προκηρύσσει την διεξαγωγή του πρώτου νυχτερινού αγώνα τρεξίματος, με την ονομασία ” 1ο Νυχτερινό Μονοπάτι Βλάστης 2016 ”.

Το πρώτο Σάββατο του Ιουλίου (02/07/ 2016) και με την δύση του ηλίου θα δοθεί η εκκίνηση ενός αγώνα στα πανέμορφα μονοπάτια του οροπεδίου Βλάστης.

Περισσότερες πληροφορίες σύντομα θα κοινοποιηθούν προς ενημέρωση όλων σας.

Με εκτίμηση

Η οργανωτική επιτροπή.

Βλάστη

Η Βλάστη είναι ένα ορεινό κεφαλοχώρι του Ν. Κοζάνης. Είναι χτισμένη σε υψόμετρο που κυμαίνεται από τα 1.180 μ. έως τα 1.230 μ., σε ένα καταπράσινο λιβάδι ανάμεσα στα βουνά Μουρίκι (1.703 μ. υψόμετρο) και Άσκιο ή Σινιάτσικο (2.111 μ. υψόμετρο). Στις αρχές του 20ού αι. ο μόνιμος πληθυσμός του χωριού είχε φτάσει ακόμη και στις 3.000 κατοίκους. Όμως ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η κατοχή, η πυρπόληση του χωριού από τους Γερμανούς, ο εμφύλιος, η ύφεση, η φτώχεια, η μετανάστευση και η αστυφιλία αποδεκάτισαν  τον πληθυσμό της Βλάστης. Σήμερα το χωριό κατοικείται το χειμώνα από περίπου 70 – 80 ανθρώπους, ενώ το καλοκαίρι αυτοί πενταπλασιάζονται.
Υπάρχουν δύο τρόποι για να πάμε στη Βλάστη. Ο πρώτος είναι να ξεκινήσουμε από Πτολεμαΐδα και να ανηφορίσουμε προς το βουνό Μουρίκι, περνώντας διαδοχικά τα χωριά Άρδασσα και Κρυόβρυση. Μόλις περάσουμε την Κρυόβρυση συναντάμε μία διακλάδωση: δεξιά πάει για Αναρράχη και Εμπόριο, ενώ αριστερά ανηφορίζει προς Βλάστη. Συνολικά η απόσταση Πτολεμαΐδα – Βλάστη είναι 25 χλμ. Ο δεύτερος τρόπος είναι να ξεκινήσουμε από Κοζάνη και χρησιμοποιώντας την Εγνατία Οδό να φτάσουμε γρήγορα στη Σιάτιστα. Από κει θα συνεχίσουμε προς Εράτυρα, Σισάνι και Βλάστη. Συνολικά η απόσταση Κοζάνη – Βλάστη είναι 52 χλμ.
Η Βλάστη παλαιότερα λεγόταν Βλάτσι ή Μπλάτσι. Οι Μπλατσιώτες (των οποίων ένα μέρος ήταν βλαχόφωνοι) ασχολούντο με την κτηνοτροφία, τα τυροκομικά και την υφαντουργία. Λογικό είναι επομένως το χωριό σήμερα να φημίζεται σε όλη τη Μακεδονία για τα εξαιρετικά του τυριά, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουν η φέτα, το κεφαλοτύρι και ιδιαίτερα το μανούρι. Ο παρατηρητικός επισκέπτης εύκολα θα διαπιστώσει ότι το Μπλάτσι είναι γεμάτο από περιποιημένα σπίτια και αναπαλαιωμένα αρχοντικά, που μαρτυρούν το ένδοξο παρελθόν του χωριού. Σήμερα η Βλάστη αποτελεί προσφιλή προορισμό για πολλούς φυσιολάτρες που την επιλέγουν για ολιγοήμερη διαμονή, κυρίως τα Σαββατοκύριακα. Έχουν δημιουργηθεί πολλοί καινούργιοι ξενώνες, ενώ βέβαια λειτουργούν και αρκετά παραδοσιακά ταβερνάκια.

Κάθε καλοκαίρι στη Βλάστη διοργανώνονται οι Γιορτές της Γης, ένα τετραήμερο φεστιβάλ έθνικ μουσικής, περιβαλλοντικών παιχνιδιών, βιολογικών προϊόντων, φωτογραφικών εκθέσεων, εικαστικών παρεμβάσεων κοκ. Η μεγάλη ετήσια συνάντηση των απανταχού Μπλατσιωτών γίνεται το Δεκαπενταύγουστο. Συγκεντρώνονται χιλιάδες απόδημοι Μπλατσιώτες απ’ όλη την Ελλάδα και στήνεται ένα μεγάλο πανηγύρι με παραδοσιακούς χορούς και τραγούδια. Στο τέλος όλοι χορεύουν τον περίφημο βλάχικο “τρανό χορό”.

Άλλη αφορμή για εκδρομή στη Βλάστη αποτελεί η περίφημη “Γουρουνοχαρά”. Πρόκειται για μια διήμερη εκδήλωση που διοργανώνεται κάθε χρόνο το πρώτο Σαβ/κο του Δεκεμβρίου. Προσφέρονται δωρεάν τραγανές τσιγαρίδες, χοιρινή τηγανιά, χωριάτικα λουκάνικα, εκλεκτός πατσάς, ντόπια τυριά και άφθονο κρασάκι, υπό τους ήχους παραδοσιακής ορχήστρας.

Πρατήριο υγρών καυσίμων θα βρούμε περίπου 1 χλμ. πριν μπούμε στο χωριό (όπως ερχόμαστε από Πτολεμαΐδα).

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X