Running-Magazine-Logo

7 οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Την επόμενη φορά που θα βρεθείς στο Supermarket μη σνομπάρεις το ράφι με τη μαύρη σοκολάτα!

Εάν είσαι σαν εμάς, τότε σου αρέσει η σοκολάτα, αλλά όχι οποιαδήποτε σοκολάτα. Εγώ τρώω ποικιλίες σοκολάτας που συχνά χαρακτηρίζονται ως superfoods. Αναφέρομαι στη μαύρη σοκολάτα και στους κόκκους κακάο, που είναι αμφότεροι πραγματικά καλοί για την υγεία εάν επιλέξετε τα κατάλληλα προϊόντα. Πιθανώς να σκέφτεσαι πως η μαύρη σοκολάτα είναι καλή γενικά αλλά και για εσένα. Παρακάτω θα μάθεις για τη μαύρη σοκολάτα και πως τα οφέλη της είναι σίγουρα πραγματικά.

Ο μέσος Αμερικανός καταναλώνει περίπου 12 κιλά σοκολάτας ετησίως και πάνω από 75 δισεκατομμύρια δολάρια δαπανώνται παγκοσμίως για τη σοκολάτα. (1) Υπάρχει μεγάλη κατανάλωση σοκολάτας που συμβαίνει τακτικά, γι ‘αυτό θέλουμε να σε βοηθήσουμε να κάνεις την έξυπνη, υγιεινή επιλογή. Έτσι μπορείς να φας τη σοκολάτα σου χωρίς ενοχή και να γνωρίσεις τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας για την υγεία.

Οι λάτρεις της σοκολάτας χαίρονται όταν μιλούν για τα οφέλη των αντιοξειδωτικών που βρίσκονται στη σοκολάτα, αλλά είναι σημαντικό να συνειδητοποιήσουμε ότι δεν παρασκευάζονται όλες οι σοκολάτες με τον ίδιο τρόπο. Τα πιθανά οφέλη για την υγεία από την επεξεργασμένη, υψηλή σε γλυκαντική ουσία σοκολάτα είναι σχεδόν μηδενικά, αλλά τα οφέλη από τη μαύρη σοκολάτα είναι πολυάριθμα κι εντυπωσιακά.

Τα οφέλη της αγαπημένης μας σοκολάτας σε dark edition

Ως προληπτικός καρδιολόγος, η Dr. Suzanne Steinbaum του νοσοκομείου Lenox Hill στη Νέα Υόρκη λέει: «Όταν ψάχνεις για ένα γλυκό σνακ, ένα κομματάκι μαύρης σοκολάτας μπορεί να είναι στην πραγματικότητα η πιο υγιεινή επιλογή!» (2) Ας δούμε ακριβώς γιατί η ιατρική γνωμάτευση των ειδικών είναι πραγματικά αλήθεια και γιατί λίγη μαύρη σοκολάτα είναι κάτι περισσότερο από μια νόστιμο κέρασμα. Τα οφέλη για την υγεία περιλαμβάνουν προστασία από ασθένειες και βελτιωμένη υγεία του εγκεφάλου και της καρδιάς.

 

 

1. Προστασία από ασθένειες που προκαλούνται από ελεύθερες ρίζες

Ένα από τα αγαπημένα μου πλεονεκτήματα της μαύρης σοκολάτας είναι η ικανότητά της να καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μη ισορροπημένες ενώσεις που δημιουργούνται από κυτταρικές διεργασίες στο σώμα και είτε προστατεύουν τον οργανισμό από ιούς, παράσιτα και μικρόβια, είτε μεταλλάσσουν το DNA, καταστρέφουν υγιή κύτταρα, προκαλούν βλάβες στις πρωτεΐνες και στα λιπίδια των κυττάρων. Τα αντιοξειδωτικά είναι οι ενώσεις που θεωρείται ότι εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες και προστατεύουν το σώμα από τη βλάβη τους.

Τα αντιοξειδωτικά περιλαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα και φυτοχημικά (χρήσιμες φυτικές ενώσεις). Μία από τις πιο εντυπωσιακές ιδιότητες της μαύρης σοκολάτας είναι το υψηλό ποσοστό περιεκτικότητας σε αντιοξειδωτικά.

Δύο ομάδες αντιοξειδωτικών που επικρατούν στη μαύρη σοκολάτα είναι τα φλαβονοειδή και οι πολυφαινόλες. Το κακάο της μαύρης σοκολάτας έχει αποδειχθεί ότι έχει την υψηλότερη περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες και φλαβονοειδή, ακόμη μεγαλύτερη από το κρασί και το τσάι. (3) Έτσι, όσο υψηλότερο είναι το ποσοστό κακάο της επόμενης μπάρας σοκολάτας που φας, τόσο πιο σημαντικά αντιοξειδωτικά θα καταναλώσεις.

Μαύρη σοκολάτα έτοιμη για την επόμενη σου μπάρα!

2. Πιθανή πρόληψη του καρκίνου

Ίσως είναι δύσκολο να το πιστέψεις, αλλά αυτή η γευστική μαύρη σοκολάτα που τρως και σου αρέσει, μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να αποφύγεις τον καρκίνο. Ένα από τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας είναι η δυνατότητά της σας τροφή που καταπολεμά τον καρκίνο.

Σύμφωνα με το American Cancer Institute : (4)

«Δεδομένης της πλούσιας προσφοράς φλαβονοειδών της σοκολάτας, οι ερευνητές έχουν επίσης διερευνήσει εάν μπορεί να διαδραματίσει κάποιο ρόλο στην πρόληψη του καρκίνου. Οι μελέτες πρόληψης του καρκίνου εξακολουθούν να ξεπροβάλλουν. Μια πρόσφατη ανασκόπηση των μελετών σχετικά με τις προστατευτικές ιδιότητες του κακάο κατά του καρκίνου, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα στοιχεία είναι περιορισμένα αλλά με υπονοούμενα. Πιο αυστηρές μελέτες θα πρέπει να διεξαχθούν για τον προστατευτικό ρόλο της σοκολάτας κατά του καρκίνου», κατέληξε ο συγγραφέας, επειδή παρέχει «ισχυρά αντιοξειδωτικά αποτελέσματα σε συνδυασμό με μια ευχάριστη εμπειρία φαγητού».

3. Βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Οι φλαβονόλες είναι ο κύριος τύπος φλαβονοειδούς που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα. Σύμφωνα με την κλινική του Cleveland, η έρευνα έχει δείξει ότι οι φλαβανόλες έχουν πολύ θετική επίδραση στην υγεία της καρδιάς, βοηθώντας στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στη βελτίωση της ροής του αίματος τόσο στην καρδιά όσο και στον εγκέφαλο. Οι φλαβανόλες που βρίσκουμε στη μαύρη σοκολάτα μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα αιμοπετάλια να είναι λιγότερο κολλώδη και ικανά να «πήξουν», γεγονός που μειώνει τον κίνδυνο θρόμβων στο αίμα και εγκεφαλικού επεισοδίου. (5)

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε στο International Journal of Cardiology είχε ασθενείς που είτε καταναλώνουν ημερήσια δόση μαύρης σοκολάτας πλούσια σε φλαβονοειδή, είτε λευκή σοκολάτα χωρίς φλαβονοειδή για δύο εβδομάδες. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι η πρόσληψη μαύρης σοκολάτας πλούσια σε φλαβονοειδή βελτίωσε σημαντικά την κυκλοφορία της καρδιάς σε υγιείς ενήλικες. Από την άλλη πλευρά, η λευκή σοκολάτα με μηδενικά φλαβονοειδή -για να καυχιέται- δεν είχε θετικές επιδράσεις στην υγεία στα άτομα που πήραν μέρος στη μελέτη. (6)

Μια άλλη μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 παρακολούθησε την υγεία περισσότερων από 20.000 ανθρώπων για 11 χρόνια. Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «οι συσσωρευμένες αποδείξεις δείχνουν ότι η υψηλότερη πρόσληψη σοκολάτας συνδέεται με χαμηλότερο κίνδυνο μελλοντικών καρδιαγγειακών επεισοδίων» και ότι «δεν υπάρχουν στοιχεία που να δείχνουν ότι η σοκολάτα πρέπει να αποφεύγεται σε όσους ανησυχούν για καρδιαγγειακό κίνδυνο». Μεταξύ των ατόμων που κατανάλωναν την περισσότερη σοκολάτα, το 12% ανέπτυξε ή πέθανε από καρδιαγγειακή νόσο κατά τη διάρκεια της μελέτης, σε σύγκριση με το 17,4% εκείνων που δεν έτρωγαν σοκολάτα. (7) Αυτό δεν δίνει σε κανέναν άδεια να τρώει σοκολάτα κάθε μέρα, αλλά είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι αυτή η μεγάλη και μακρόχρονη μελέτη φαίνεται να δείχνει μια θετική σχέση μεταξύ της κατανάλωσης σοκολάτας και της υγείας της καρδιάς.

 

Διάβασε επίσης : Έρευνα: Σοκολάτα και τα οφέλη της για τον εγκέφαλο σου

Η σοκολάτα βελτιώνει την υγεία του εγκεφάλου

4. Είναι καλή για το συνολικό «προφίλ» χοληστερόλης

Το βούτυρο κακάο που βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα περιέχει ίσες ποσότητες ελαϊκού οξέος (ένα υγιές μονοακόρεστο λίπος που βρίσκεται επίσης στο ελαιόλαδο), στεατικό και παλμιτικό οξύ. Είναι αλήθεια ότι τα στεατικά και τα παλμιτικά οξέα είναι μορφές κορεσμένων λιπαρών, αλλά η έρευνα δείχνει ότι το στεατικό οξύ φαίνεται να έχει ουδέτερη επίδραση στη χοληστερόλη, πράγμα που σημαίνει ότι δεν το αυξάνει ούτε το μειώνει. Το παλμιτικό οξύ στη μαύρη σοκολάτα μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα χοληστερόλης, αλλά ευτυχώς αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος του λίπους στη μαύρη σοκολάτα και η μαύρη σοκολάτα έχει πολλές μεγάλες φυτικές θρεπτικές ουσίες που συνιστούν το παλμιτικό οξύ.

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Southern Medical Journal εξέτασε τις επιπτώσεις της μαύρης σοκολάτας σε 28 υγιείς εθελοντές. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μόνο μία εβδομάδα κατανάλωσης μαύρης σοκολάτας βελτίωσε τα λιπιδικά προφίλ και μείωσε την αντιδραστικότητα των αιμοπεταλίων τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, μειώνοντας παράλληλα τη φλεγμονή μόνο στις γυναίκες. (8)

Μελέτες έχουν δείξει επίσης ότι:

  • Οι πολυφαινόλες κακάου της μαύρης σοκολάτας μπορεί να σχετίζονται στον έλεγχο της χοληστερόλης.
  • Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσια σε πολυφαινόλη για τρεις εβδομάδες αύξησε την HDL (καλή) χοληστερόλη.
  • Η κατανάλωση μαύρης σοκολάτας πλούσια σε πολυφαινόλη για 15 ημέρες είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση της συνολικής και της LDL (“κακής”) χοληστερόλης κατά 6,5% και 7,5% αντίστοιχα.
  • Η κατανάλωση κανονικής μαύρης σοκολάτας για μία εβδομάδα είχε ως αποτέλεσμα 6% μείωση της LDL χοληστερόλης και 9% αύξηση της HDL χοληστερόλης.

5. Καλύτερη γνωστική λειτουργία

Η μαύρη σοκολάτα συμπληρώνει τη λίστα με τις 15 ιδανικές τροφές για τον εγκέφαλο που ενισχύουν τη συγκέντρωση και τη μνήμη για καλό λόγο. Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι «η οξεία και η χρόνια πρόσληψη κακάο πλούσιου σε φλαβανόλη σχετίζεται με αυξημένη ροή αίματος προς την εγκεφαλική φαιά ουσία και έχει προταθεί ότι οι φλαβανόλες κακάο μπορεί να είναι ευεργετικές σε συνθήκες με μειωμένη ροή του εγκεφαλικού αίματος, συμπεριλαμβανομένης της άνοιας και του εγκεφαλικού επεισοδίου».

Μια μελέτη του 2009 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Nutrition έδειξε την ικανότητα της μαύρης σοκολάτας να βελτιώσει τη γνωστική ικανότητα, ειδικά στους ηλικιωμένους. Αυτή η διασταυρωμένη μελέτη σε περισσότερους από 2.000 συμμετέχοντες ηλικίας από 70 έως 74 ετών εξέτασε τη σχέση μεταξύ της πρόσληψης σοκολάτας, του κρασιού και του τσαγιού (όλα πλούσια σε φλαβονοειδή) και των γνωστικών επιδόσεων. Η μελέτη καταλήγει στο συμπέρασμα ότι «η πρόσληψη πλούσιων σε φλαβονοειδή τροφίμων, συμπεριλαμβανομένης της σοκολάτας, του κρασιού και του τσαγιού, συνδέεται με την καλύτερη απόδοση σε διάφορες γνωστικές ικανότητες και ότι οι ενώσεις εξαρτώνται από τη δόση». Οι ερευνητές προτείνουν ότι περαιτέρω μελέτες θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και άλλες βιοδραστικές διατροφικές ουσίες στη σοκολάτα, το κρασί και το τσάι για να διασφαλιστεί ότι είναι το περιεχόμενο των φλαβονοειδών που βοηθά τον εγκέφαλο τόσο πολύ. (9)

6. Αρτηριακή πίεση και γλυκόζη στο αίμα

Μια μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2015 συνέκρινε δύο διαβητικούς τύπου την κατανάλωση λευκής σοκολάτας ενάντια με εκείνη που είχε υψηλή περιεκτικότητα σε κακάο, πλούσια σε πολυφαινόλη μαύρη σοκολάτα. Τα άτομα κατανάλωναν 25 γραμμάρια μαύρης ή λευκής σοκολάτας για οκτώ εβδομάδες. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όχι μόνο η μαύρη σοκολάτα μείωσε την αρτηριακή πίεση των υπερτασικών διαβητικών, αλλά επίσης μείωσε τη γλυκόζη στο αίμα. (10)

Φυσικά, αν είσαο διαβητικός, όσο υψηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε κακάο, που σημαίνει επίσης ότι τόσο χαμηλότερη είναι η περιεκτικότητα σε ζάχαρη, τόσο το καλύτερο. Είναι επίσης βασικό να σημειωθεί ότι αυτή ήταν μια πολύ μικρή ποσότητα μαύρης σοκολάτας ανά ημέρα λίγο λιγότερη από 25 γραμμάρια.

7. Superfood πλούσιο σε αντιοξειδωτικά

Σε μια μελέτη που διεξήχθη από τη Hershey Co. και δημοσιεύτηκε στην Chemistry Central Journal, η συνολική περιεκτικότητα σε φλαβανόλη και πολυφαινόλη καθώς και η περιεκτικότητα σε αντιοξειδωτική δράση της μαύρης σοκολάτας και της σκόνης κακάο συγκρίθηκαν με superfoods όπως το acai, το cranberry, το βατόμουρο και το ρόδι. Οι μαύρες σοκολάτες, οι σκόνες και το rρόφημα κακάο στη μελέτη περιείχαν όλα φυσικό ή μη αλκαλικό κακάο. Αυτό είναι σημαντικό να σημειωθεί αφού η αλκαλοποίηση του κακάο έχει αποδειχθεί ότι καταστρέφει τις υγιείς πολυφαινολικές ενώσεις.

Τι έδειξε λοιπόν η μελέτη; Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι η περιεκτικότητα σε φλσβανόλη της σκόνης κακάου(30,1 χιλιοστόγραμμα ανά γραμμάριο) ήταν σημαντικά μεγαλύτερη από όλες τις άλλες σκόνες superfoods. Επίσης, αποκαλύφθηκε ότι η αντιοξειδωτική ικανότητα της μαύρης σοκολάτας ήταν υψηλότερη από όλους τους χυμούς superfoods εκτός από το ρόδι. Η συνολική περιεκτικότητα σε πολυφαινόλες ανά μερίδα ήταν επίσης υψηλότερη για τη μαύρη σοκολάτα (περίπου 1.000 χιλιοστόγραμμα ανά μερίδα), η οποία ήταν αρκετά υψηλότερη απ’ όλους τους χυμούς φρούτων εκτός από το χυμό ροδιού. (11)

 

Τι είναι η μαύρη σοκολάτα;

Υπάρχουν διάφοροι τύποι σοκολάτας, όπως ίσως ήδη γνωρίζεις. Οι περισσότεροι άνθρωποι χωρίζουν τη σοκολάτα σε τρεις κατηγορίες: λευκή, γάλακτος και μαύρη σοκολάτα. Η FDA στην πραγματικότητα δεν έχει στάνταρ ταυτότητας για τη σκοτεινή σοκολάτα, αλλά η γενική συναίνεση είναι ότι η μαύρη σοκολάτα περιέχει τυπικά από 70% μέχρι 99% καθαρό κακάο ή σκόνη. Κάποιοι έθεσαν το στάνταρ για τη μαύρη σοκολάτα ακόμη χαμηλότερο στο 60% ή λιγότερο. Αυτό μπορεί να γίνει αφού δεν υπάρχει κανένα συγκεκριμένο στάνταρ προς το παρόν.

Η μαύρη σοκολάτα παρασκευάζεται από σπόρους κακαόδεντρου ή από σκόνη κακάο που έχει επεξεργαστεί σε υψηλή θερμοκρασία. Όλες οι σοκολάτες ξεκινούν με τη συγκομιδή από τα κακαόδεντρα. Μετά τη συγκομιδή, οι κόκκοι κακάο συνήθως ζυμώνοται και ξηραίνονται πριν αποσταλούν στα εργοστάσια για περαιτέρω παραγωγή. Το καθαρό κακάο και η καθαρή σκόνη κακάο έχουν αντιοξειδωτικά και οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, η ακατέργαστη σκόνη κακάο είναι διαφορετική επειδή δεν υφίσταται θέρμανση και ως εκ τούτου έχει περισσότερες θρεπτικές ουσίες και ιδιότητες υγείας. Η ακατέργαστη σκόνη κακάο παρασκευάζεται […] από μη καβουρδισμένους κόκκους, ώστε να διατηρεί περισσότερο τη φυσική του γεύση ενώ η σκόνη κακάο θερμαίνεται συνήθως σε πολύ υψηλότερες θερμοκρασίες. Το κακάο, το οποίο έχει διοχετευτεί, πλένεται επίσης με ένα διάλυμα καλίου που εξουδετερώνει την οξύτητά του, γεγονός που του δίνει ένα πιο σκούρο χρώμα και μια πιο ζεστή γεύση. (12)

Η μαύρη σοκολάτα ονομάζεται επίσης ημίγλυκη σοκολάτα ενώ επιπλέον θεωρείται συχνά η ίδια με την γλυκόπικρη, αν και η αναλογία βουτύρου κακάο με τους σπόρους μπορεί να διαφέρει μεταξύ των ποικιλιών. (13) Σύμφωνα με το FDA, η ημίγλυκη ή η γλυκόπικρη σοκολάτα είναι γλυκιά σοκολάτα που περιέχει τουλάχιστον 35% (καθαρό βάρος) καθαρού κακάο. (14) Η ημίγλυκη και η γλυκόπικρη χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική και παρόλο που ο FDA τα ορίζει με τον ίδιο τρόπο, η γλυκόπικρη σοκολάτα έχει συνήθως μια βαθύτερη γεύση και λιγότερη γλυκύτητα από την ημίγλυκη σοκολάτα. (15) Η σοκολάτα χωρίς ζάχαρη ή ζαχαροπλαστικής είναι συνήθως σχεδόν 100% κακάο χωρίς καθόλου γλυκύτητα.

Λόγω της υψηλότερης περιεκτικότητας σε κακάο, η μαύρη σοκολάτα έχει πολύ πιο πλούσια γεύση από τη σοκολάτα γάλακτος. Όσο υψηλότερη είναι η αναλογία του κακάο, τόσο μεγαλύτερη είναι η γεύση. Το κακάο έχει από τη φύση του μια δυνατή και πικρή γεύση. Οι κατασκευαστές σοκολάτας (ειδικά εκείνοι της σοκολάτας γάλακτος) ζυμώνουν αυτή τη γεύση με μεθόδους όπως αλκαλίωση, ζύμωση, φρύξη και προσθήκη γάλακτος ή / και ζάχαρης, που μπορούν να καταστρέψουν υγιείς φλαβανόλες, να αλλάξουν την ικανότητά τους να τα χρησιμοποιήσουν ή να αρνηθούν την υγεία τους όλα μαζί με τα ανθυγιεινά πρόσθετα.

Από νομική άποψη, η σοκολάτα γάλακτος πρέπει να είναι τουλάχιστον 10% καθαρή σοκολάτα με τουλάχιστον 3,39% λίπος γάλακτος και τουλάχιστον 12% σκόνη γάλακτος. (16) Μελέτες έχουν δείξει ότι οι πρωτεΐνες στο γάλα θα μπορούσαν να μειώσουν την απορρόφηση των υγιεινών αντιοξειδωτικών από το κακάο. Ποιο είναι το πρόβλημα με το γάλα; Το γάλα φαίνεται να συνδέεται με τα φλαβονοειδή στη σοκολάτα, καθιστώντας τα μη διαθέσιμα στο σώμα μας. (17) Γι ‘αυτό, η σοκολάτα γάλακτος δεν αποτελεί καλή αντιοξειδωτική πηγή. Αφορά επίσης το λόγο που δεν θέλεις να πίνεις γάλα με τη μαύρη σοκολάτα.

Η λευκή σοκολάτα είναι ακόμη χειρότερη από τη σοκολάτα γάλακτος. Η λευκή «σοκολάτα» δεν είναι στην πραγματικότητα σοκολάτα γιατί δεν περιέχει καν σκόνη κακάο, αλλά μόνο βούτυρο κακάο.

Συνιστώ να τρώτε μόνο μικρές ποσότητες ελάχιστα επεξεργασμένης μαύρης σοκολάτας με τουλάχιστον 70% περιεκτικότητα σε κακάο ή υψηλότερη. Αυτός ο τύπος σοκολάτας είναι μια υγιεινή σοκολάτα που περιέχει τα πιο ισχυρά αντιοξειδωτικά και τη μικρότερη ποσότητα ζάχαρης, παρέχοντας τα περισσότερα οφέλη της μαύρης σοκολάτας που μπορείς να πάρεις.

Διατροφή με μαύρη σοκολάτα

Η μαύρη σοκολάτα είναι φτιαγμένη από σπόρους κακάο, που στην πραγματικότητα δεν είναι ακριβώς έτσι. Είναι σπόροι του καρπού από το κακαόδεντρο Theobroma. Για να φτιάξεις μαύρη σοκολάτα, οι σπόροι πρέπει να είναι αποξηραμένοι και επεξεργασμένοι στο έπαρκο για να παραχθούν οι σοκολάτες με τη μορφή που τις λαμβάνεις.

Δεν θα σκεφτόσουν ποτέ ότι κάποιο γλύκισμα θα μπορούσε να είναι θρεπτικό , αλλά η διατροφή μαύρης σοκολάτας είναι πραγματικά εντυπωσιακή, ειδικά όταν πρόκειται για ίνες, σίδηρο, μαγνήσιο, μαγγάνιο και χαλκό. Τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας αφθονούν χάρη στην τελειότητά της.

Μόλις 28 γραμμάρια μαύρης σοκολάτας με 70% έως 85% σκόνης κακάο περιέχει: (18)

  • 168 θερμίδες
  • 12,8 γραμμάρια υδατάνθρακες
  • 2.2 γραμμάρια πρωτεΐνης
  • 12 γραμμάρια λίπους
  • 3.1 γραμμάρια ινών
  • 0,5 χιλιοστόγραμμα μαγγανίου (27% DV)
  • 0,5 χιλιοστόλιτρα χαλκού (25% DV)
  • 3.3 χιλιοστόγραμμα σιδήρου (19% DV)
  • 63,8 χιλιοστόγραμμα μαγνησίου (16% DV)
  • 86,2 χιλιοστόγραμμα φωσφόρου (9% DV)
  • 200 χιλιοστόγραμμα καλίου (6% DV)
  • 0.9 χιλιοστόγραμμα ψευδαργύρου (6% DV)
  • 2 μικρογραμμάρια βιταμίνης Κ (3% DV)
  • 1,9 μικρογραμμάρια σεληνίου (3% DV)
  • 20,4 χιλιοστόγραμμα ασβεστίου (2% DV)

Προφυλάξεις από τη μαύρη σοκολάτα

Για να αποφύγεις την υπερβολική κατανάλωση μαύρης σοκολάτας και να αποκτήσεις τα οφέλη, είναι μια έξυπνη ιδέα να φας ένα μικρό κομμάτι μόνο μετά από ένα στερεό γεύμα ή να το συμπεριλάβετε σε συνταγή. Εάν είσαι ευαίσθητος στην καφεΐνη ή θέλεις να αποφύγεις την καφεΐνη εξ ολοκλήρου, είναι σημαντικό να γνωρίζεις ότι υπάρχουν μετρήσιμες ποσότητες καφεΐνης στη μαύρη σοκολάτα. Οι παρενέργειες της καφεΐνης μπορεί να περιλαμβάνουν νευρικότητα, αυξημένη ούρηση, αϋπνία και ταχυπαλμία, όλοι οι λόγοι δηλαδή για την αποφυγή υπερβολικής δόσης καφεΐνης.

Σύμφωνα με τη Mayo Clinic, η σοκολάτα μπορεί επίσης να προκαλέσει:

  • Ακμή
  • Αλλεργικές δερματικές αντιδράσεις
  • Φούσκωμα
  • Κολικό σε βρέφη
  • Δυσκοιλιότητα
  • Μειωμένη οστική πυκνότητα
  • Τερηδόνα
  • Εκζεμα
  • Αέρια
  • Πονοκεφάλους
  • Αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης
  • Αυξημένα επίπεδα ινσουλίνης
  • Ταχυπαλμία
  • Σύνδρομο ευερεθίστου εντέρου
  • Ημικρανίες
  • Νεφρική βλάβη και διαταραχές
  • Ναυτία κι Εμετός
  • Πονόλαιμος
  • Νευρικότητα
  • Αστάθεια
  • Διαταραχές του ύπνου
  • Στομαχικές διαταραχές
  • Πρήξιμο κάτω από το δέρμα
  • Δυσάρεστη γεύση
  • Αύξηση βάρους

Πρόκειται για μία μεγάλη λίστα, αλλά όλες αυτές οι πιθανές παρενέργειες μπορούν τυπικά να αποφευχθούν εάν δεν το παρακάνεις με τη σοκολάτα.

Οι γυναίκες που είναι έγκυος, εκείνες που θηλάζουν ή προσπαθούν να αποκτήσουν παιδί πρέπει να σιγουρευτούν ότι δεν θα καταναλώνουν μεγάλες ποσότητες σοκολάτας. Με μέτρο, η μαύρη σοκολάτα θεωρείται ασφαλής για τις έγκυες. (19)

Εάν είσαι αλλεργικός ή έχεις δυσανεξία στα γαλακτοκομικά προϊόντα, να είσαι ιδιαίτερα προσεκτικός σχετικά με τη σοκολάτα που θα πάρεις και τα συστατικά της. Το γάλα επιτρέπεται νομικά να τοποθετηθεί στη μαύρη σοκολάτα, αλλά επειδή είναι ένα από τα οκτώ κύρια αλλεργικά τρόφιμα, οι νόμοι των ΗΠΑ απαιτούν από τους κατασκευαστές σοκολάτας να αναγράφουν το γάλα ως συστατικό.

Σύμφωνα με το FDA, οι σοκολάτες είναι, δυστυχώς, μία από τις πιο κοινές πηγές μη δηλωμένου γάλακτος που συνδέονται με τις αντιδράσεις των καταναλωτών. Επιπλέον, πρόσφατες δοκιμές από το FDA διαπίστωσαν ότι δεν μπορείς πάντα να είσαι σίγουρος αν μια μαύρη σοκολάτα έχει γάλα, διαβάζοντας μόνο τον κατάλογο των συστατικών. Πολλοί κατασκευαστές φτιάχνουν τη μαύρη σοκολάτα στον ίδιο εξοπλισμό που χρησιμοποιούν για την παραγωγή σοκολάτας γάλακτος, με αποτέλεσμα τα ίχνη γάλακτος να καταλήγουν και στη μαύρη σοκολάτα. (20) Αν ανησυχείτε μήπως το γάλα βρίσκεται στη μαύρη σοκολάτα, επικοινώνησε με τον κατασκευαστή.

Ένα άλλο πιθανό αλλεργιογόνο που πρέπει να προσέξεις στη μαύρη σοκολάτα (ακόμη και στα οργανικά brands) είναι η λεκιθίνη σόγιας, η οποία προστίθεται συνήθως ως ένας παράγοντας γαλακτοματοποίησης. Η λεκιθίνη σόγιας περιέχει ιχνοστοιχεία πρωτεϊνών σόγιας και αυτές έχουν αποδειχθεί ότι περιλαμβάνουν αλλεργιογόνα σόγιας. Ωστόσο, η λεκιθίνη σόγιας δεν φαίνεται να περιέχει επαρκή υπολείμματα πρωτεΐνης σόγιας για την πρόκληση αλλεργικών αντιδράσεων στην πλειοψηφία των καταναλωτών που έχουν αλλεργία στο εν λόγω προϊόν. (21)

Μερικοί άνθρωποι φαίνονται να αποφεύγουν τη λεκιθίνη σόγιας όχι για αλλεργικούς λόγους, αλλά λόγω της επιθυμίας τους να αποφύγουν τη γενετικά τροποποιημένη σόγια. Εάν πρόκειται να αγοράσεις μια μαύρη σοκολάτα με λεκιθίνη σόγιας, σου συνιστώ να ψάξεις οργανική λεκιθίνη σόγιας ή λεκιθίνη σόγιας χωρίς γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς.

Η μαύρη σοκολάτα δεν είναι τροφή χαμηλή σε θερμίδες ή σε λίπος και αυτοί είναι καλοί λόγοι για να μην το παρακάνεις. Η γεύση είναι τόσο πλούσια που μπορείς να την απολαύσεις και να πάρεις τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας με ένα μικρό κομμάτι.

Εάν έχεις κατοικίδια, βεβαιώσου ότι δεν έχουν πρόσβαση στην «κρυψώνα» με τη μαύρη σοκολάτα, αφού η σοκολάτα σε όλες τις μορφές είναι δηλητηριώδης τόσο για τις γάτες όσο και για τα σκυλιά.

 

Τελικές σκέψεις για τα οφέλη της μαύρης σοκολάτας

Τελικά η μαύρη σοκολάτα είναι καλή για εσένα; Σίγουρα ναι, εφ ‘όσον επιλέξεις το σωστό προϊόν. Όταν επιλέγεις την καλύτερη και πιο υγιεινή επιλογή, υπάρχουν τόσες πολλές εκπληκτικές παροχές της μαύρης σοκολάτας.

Με μέτρο (28 γραμμάρια ημερησίως), η μαύρη σοκολάτα έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τόσα πολλά κοινά και χρόνια προβλήματα υγείας. Με όλα τα φυσικά συστατικά και συστατικά που προάγουν την υγεία (όπως τα φλαβονοειδή, οι πολυφαινόλες και οι φλαβανόλες), η μαύρη σοκολάτα είναι μια αντιοξειδωτική δύναμη και μια σούπερ τροφή που είναι πραγματικά μια ευχαρίστηση για φαγητό. Έχει αποδειχθεί ότι ενισχύει την καρδιά και την υγεία του εγκεφάλου, μαζί με την καταπολέμηση της ασθένειας. Και αυτά είναι μόνο μερικά από τα πολλά οφέλη της μαύρης σοκολάτας.

Αντάμειψε λοιπόν τον εαυτό σου χωρίς ενοχές και βελτίωσε ταυτόχρονα την υγεία σου με ένα νόστιμο κομμάτι μαύρης σοκολάτας.

 

Πηγή : Draxe.com

Επιμέλεια και κατασκευή : Running Magazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X