Running-Magazine-Logo

Μία διαφορετική προσέγγιση προπόνησης δύναμης για δρομείς

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Αναζητείς μία διαφορετική προσέγγιση για ενδυνάμωση; Παρουσιάζουμε την καλλισθενική γυμναστική.

Αρχικά να δώσουμε ένα mini ορισμό όπως βρήκαμε στο School of Calisthenics

Η καλλισθενική αγωγή είναι ένα σύστημα προπόνησης, που δημιουργήθηκε στην Αρχαία Ελλάδα και χρησιμοποιήθηκε από αθλητές και πολεμιστές στο παρελθόν, όπως τους Σπαρτιάτες αλλά και τον στρατό του Μεγάλου Αλεξάνδρου, προκειμένου να επιτύχουν την τέλεια φυσική κατάσταση, που απαιτούσε ο τρόπος ζωής τους.

Βασίζεται στην αρχή της προοδευτικότητας και για αυτόν τον λόγο δεν προϋποθέτει προηγούμενη εμπειρία ή αθλητικό υπόβαθρο. Είναι γυμναστική, φιλική προς όλες τις ηλικίες και ενδείκνυται ακόμα και για αποκατάσταση μετά από τραυματισμούς. Χρησιμοποιεί το βάρος του σώματος του ασκουμένου και δεν γίνεται χρήση ελεύθερων βαρών. Αντιθέτως, ο αθλούμενος χρησιμοποιεί τον χώρο και τα αντικείμενα γύρω του, προκειμένου να εκμεταλλευτεί το δικό του βάρος για να ασκηθεί.

Πηγή: https://www.instagram.com/aggelos_skretas

Η Καλλισθενική Γυμναστική είναι μία μορφή προπόνησης αντίστασης που ως επί το πλείστον χρησιμοποιεί ασκήσεις σωματικού βάρους όπως push ups, pull ups και squats. Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να τροποποιηθούν για να καταστούν περισσότερο ή λιγότερο απαιτητικές και επομένως είναι κατάλληλες για όλα τα επίπεδα φυσικής κατάστασης.

Εάν είσαι νέος σε αυτή τη μορφή προπόνησης θα ήταν ιδανικό να έχεις κάποιον να σε βοηθήσει και να σε ενθαρρύνει να κάνεις τις ασκήσεις με τον σωστό τρόπο. Ο τρόπος εκτέλεσης κάθε άσκησης είναι αρκετά σημαντικός και η Καλλισθενική Γυμναστική δεν αποτελεί εξαίρεση. Κάνοντας τις ασκήσεις με λάθος τρόπο δε θα πάρεις τα μέγιστα οφέλη. Επίσης υπάρχει το ενδεχόμενο τραυματισμού εάν κάνεις επανειλημμένα τα ίδια λάθη.

Κατά κύριο λόγο, εάν διατηρείς μια «ουδέτερη» στάση, τότε βρίσκεσαι στο σωστό δρόμο! Η ουδέτερη θέση εξασφαλίζει ότι κρατάς τα πόδια σου περίπου στην απόσταση των ισχίων, τα γόνατα είναι χαλαρά, οι γλουτοί σφιχτοί, οι κοιλιακοί το ίδιο, οι ώμοι πίσω και κάτω, η σπονδυλική στήλη μακριά και το κεφάλι στραμμένο προς τα εμπρός. Η ουδέτερη στάση ισχύει ανεξάρτητα από το αν στέκεσαι όρθιος, αν είσαι ξαπλωμένος ή αν κάθεσαι (όπως για παράδειγμα στα squats) – βασικά δεν έχει σημασία τι άσκηση κάνεις.

Πηγή: https://www.instagram.com/electra_radioti

Καλλισθενική Γυμναστική : Πλεονεκτήματα

Αυτές οι ασκήσεις μπορούν να γίνουν στο σπίτι ή στο γυμναστήριο. Είναι εύκολο να δημιουργήσεις μια απαιτητική προπόνηση σε οποιαδήποτε θέση χρησιμοποιώντας ασκήσεις σωματικού βάρους.

askiseis gimnastikis
Ένα εξαιρετικό Video με 44 ασκήσεις με το βάρος του σώματος μας

Δες επίσης : 44 ασκήσεις με το βάρος του σώματος μας

Η Καλλισθενική Γυμναστική, αν γίνει σωστά και με συνέπεια, θα αυξήσει τη δύναμη του κορμού και ως εκ τούτου είναι μια ευπρόσδεκτη προσθήκη σε οποιοδήποτε πρόγραμμα προπόνησης – ένας ισχυρός κορμός θα αυξήσει την αποτελεσματικότητά σου ως δρομέας.

Η Καλλισθενική Αγωγή μπορεί να γίνει ατομικά ή με έναν συνεργάτη ή σε μια ομάδα, ανάλογα με το πώς προτιμάς να προπονείσαι. Το School of Calisthenics αποτελεί αυτή τη στιγμή την πρώτη αμιγώς Καλλισθενικής Σχολή στην Ελλάδα πιστοποιημένη από την WSWCF ( World Street Workout and Calisthenics Federation ) και βρίσκεται στο Ελληνικό, στην Αθήνα

Αυτός ο τρόπος προπόνησης μπορεί να γίνει με ελάχιστο ή καθόλου κόστος, καθώς χρειάζεστε ελάχιστο ή καθόλου εξοπλισμό.

Καλλισθενική Γυμναστική : Μειονεκτήματα

Στην ιδανική περίπτωση θα έχεις κάποιον εκεί που μπορεί να ελέγξει ότι χρησιμοποιείς το σωστό τρόπο και ότι εκτελείς όλες τις ασκήσεις με ασφάλεια. Αυτό μπορεί να μην είναι πάντοτε δυνατό, ωστόσο, η χρήση ενός καθρέφτη για να παρακολουθείς τη δική σου τεχνική θα ήταν επίσης μια λύση.

Οι δρομείς δεν έχουν πάντοτε το κίνητρο να διαφοροποιήσουν την προπόνησή τους από το να τρέχουν, οπότε το αρχικό κίνητρο για να προσθέσουν στο ασκησιολόγιο τους μία ρουτίνα με ασκήσεις με το βάρος του σώματος θα αποτελούσε μία πρόκληση. Από την άλλη, όταν θα δουν τα αποτελέσματα θα ξέρουν ότι αυτό το άρθρο είχε μία βάση!

Plus Calisthenics Workout

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X