Running-Magazine-Logo

Μήπως κάνει λάθος το GPS ρολόι σου;

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Νέα έρευνα εξηγεί γιατί πιθανώς να μην έτρεξες τόσο μακρυά όσο λέει το ρολόι σου

 

Είναι απογοητευτικό όταν το GPS ρολόι σου απεικονίζει μια απόσταση ελαφρώς μεγαλύτερη από την απόσταση του αγώνα που έτρεξες, στην γραμμή τερματισμού ενός αγώνα που μετρήθηκε με ακρίβεια. Το λάθος μπορεί να προκλήθηκε από πολλούς παράγοντες: Μπορεί να πήρες κάποιες στροφές πιο ανοιχτά, έπρεπε να τρέξεις ανάμεσα από άλλους δρομείς ή ότι ξαφνικά έτρεξες στο δάσος για ένα αναγκαίο διάλειμμα για τουαλέτα. Σύμφωνα όμως με μια νέα έρευνα από Αυστριακούς και Ολλανδούς ερευνητές, ακόμα και χωρίς τις παραπάνω μεταβλητές, το GPS ρολόι σου είναι πιθανόν να υπερεκτιμά την απόσταση που έτρεξες.

Ο λόγος που οι συσκευές GPS μπορούν να μετρήσουν την απόσταση είναι γιατί οι δορυφόροι που βρίσκονται σε τροχιά επικοινωνούν με το ρολόι σου ή το smartphone που σε συντροφεύει σε όλες τις διαδρομές σου. Σύμφωνα με τον συγγραφέα της έρευνας Peter Ranacher, αυτή η επικοινωνία δεν είναι συνεχής αλλά μοιάζει σαν ένα συχνό check in, δηλαδή γίνεται ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

Όταν παίρνεις μαζί σου το GPS για να τρέξεις, διαγράφεις μια GPS τροχιά”, λέει ο Ranacher στην στήλη του Runner’s World. “Μια GPS τροχιά αποτελείται από μια ακολουθία από συνεχόμενες GPS θέσεις”. Βασικά, μια συσκευή GPS δεν παρακολουθεί συνεχόμενα την κίνηση σου. Ανά συχνά χρονικά διαστήματα ελέγχει την θέση σου, δηλαδή βρίσκει την θέση σου σε κάποια συγκεκριμένη χρονική στιγμή, και μετά μετράει την απόσταση μεταξύ των δύο διαδοχικών θέσεων. Αυτή η μέθοδος μπορεί να οδηγήσει σε δυο ειδών λάθη, σύμφωνα με τον Ranacher.

Το πρώτο λάθος ονομάζεται λάθος παρεμβολής. Αν το ρολόι σου δεν ελέγχει συχνά την θέση στην οποία βρίσκεσαι, θα υποτιμήσει την απόσταση που έτρεξες.

“Ας υποθέσουμε πως τρέχεις σε μια κυκλική τροχιά αλλά το GPS ρολόι σου καταγράφει μόνο 4 θέσεις αυτής της τροχιάς”, λέει ο Ranacher. “Το GPS σου θα σου δείχνει πως τρέχεις σε μια τροχιά σχήμα τετραγώνου, ενώ θα έπρεπε η τροχιά σου να είναι κυκλική”

Το δεύτερο λάθος, και το πιο συχνό, είναι λάθος μέτρηση: Κάθε φορά που ο δορυφόρος προσπαθεί να βρει και να σημαδέψει την θέση που βρίσκεσαι, μπορεί να κάνει μικρά λάθη, να ξεφύγει λίγο. Όταν το ρολόι σου ή το κινητό σου προσπαθούν να μετρήσουν την απόσταση μεταξύ των δυο θέσεων, η απόσταση θα είναι μεγαλύτερη από αυτή που πραγματικά έτρεξες. Αυτά τα μικρά λάθη αθροιστικά ευθύνονται για τα παραπάνω χιλιόμετρα που δείχνει το GPS.

gps calculation

“Άρα το πρόβλημα είναι το εξής: Αν το GPS ρολόι σου συγκεντρώνει πολλές θέσεις ενώ τρέχεις, η διαδρομή που θα φαίνεται θα είναι μεγαλύτερη από την πραγματική. Αν όμως συγκεντρώνει πολύ λίγες θέσεις, τότε θα είναι μικρότερη από την πραγματική”, λέει ο Ranacher.

Επειδή οι περισσότερες συσκευές συγκεντρώνουν θέσεις με μεγάλη συχνότητα, αν και μπορεί να διαφέρει αυτό ανάλογα με την εταιρία που κατασκεύασε την συσκευή καθώς και την συγκεκριμένη θέση του δορυφόρου, ο Ranacher και οι συνάδελφοι του απέδειξαν πως είναι πολύ πιθανόν η απόσταση που έτρεξες να υπερεκτιμηθεί από την τεχνολογία GPS.

Για την έρευνα, που δημοσιεύτηκε στο International Journal of Geographical Science, ένας εθελοντής περπάτησε σε μια μετρημένη απόσταση με μια συσκευή GPS που συγκέντρωνε θέσεις κάθε 1 δευτερόλεπτο. Έγιναν πολλές διαδρομές και το αποτέλεσμα ήταν πως η απόσταση υπερεκτιμήθηκε από την συσκευή κατά 10% κατά μέσο όρο, λέει ο Ranacher.

“Ωστόσο, ευτυχώς που χρησιμοποιήσαμε μια συσκευή χαμηλής ποιότητας γιατί θέλαμε τα λάθος να είναι ορατό”, λέει. “Αναγνωρίζω πως το λάθος για καλύτερες συσκευές είναι μικρότερο, αλλά επίσης αναγνωρίζω πως ακόμα υπάρχει”.

Ευτυχώς, ο Ranacher και η ομάδα του πίστεψαν πως βρήκαν μια λύση στο πρόβλημα χρησιμοποιώντας απλά μαθηματικά. Φαίνεται πως κάθε φορά που ο δορυφόρος βρίσκει την θέση του ρολογιού σου ή του τηλεφώνου σου, καταγράφει την ταχύτητα σου μαζί με την θέση σου. “Οι μετρήσεις ταχύτητας είναι συνήθως πολύ ακριβείς και δεν επηρεάζονται από την το φαινόμενο της υπερεκτίμησης”, λέει ο Ranacher. “Μια πιθανή λύση είναι να συλλέξουμε μετρήσεις ταχύτητας και να καταλάβουμε την απόσταση από αυτές”.

Παρόλο που λέει πως χρειάζονται περισσότεροι έλεγχοι και δοκιμές, ο Ranacher πιστεύει πως βάζοντας την ταχύτητα σε ένα τύπο που αυτός και οι συνάδελφοι του ανακάλυψαν, θα μπορούν να υπολογίσουν με μεγαλύτερη ακρίβεια την απόσταση, και σύμφωνα με τον Ranacher, δεν θα χρειαζόταν να αγοράσεις ένα νέο ρολόι, αλλά να αναβαθμίσεις το λογισμικό του.

Παρόλα τα προβλήματα των μετρήσεων των GPS, ο Ranacher παραμένει φανατικός υποστηρικτής αυτής της τεχνολογίας λέγοντας: “Υπάρχει ένα ακόμα πράγμα για να πω: Το GPS είναι ένα φανταστικό σύστημα”, λέει. “Απλώς τα στατιστικά δεν λειτουργούν υπέρ του όταν πρόκειται να συγκεντρώσει αποστάσεις”.

 

 

Συγγραφέας: Kit Fox

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X