Running-Magazine-Logo

Πόσο Νάτριο πραγματικά χρειάζεσαι

alati natrio

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Το νάτριο είναι ένα απαραίτητο συστατικό για την καλή υγεία και την απόδοση αλλά είναι εύκολο να το παρακάνεις

Μόλις γύρισες από ένα long run και μπορείς να γευτείς το αλάτι στο δέρμα σου. Έτσι αναζητάς ένα αθλητικό ποτό για να ενυδατωθείς και να αναπληρώσεις το χαμένο νάτριο και τους άλλους ηλεκτρολύτες. Είναι όμως σωστό; Οι Βρετανοί, κατά μέσο όρο, καταναλώνουν 2,1 gr περισσότερα από τη συνιστώμενη ποσότητα αλατιού την ημέρα (6 gr). Ίσως πρέπει λοιπόν να αναθεωρήσεις την σχέση σου με το αγαπημένο μέταλλο.

Η μεγάλες ποσότητες νατρίου πιέζουν την καρδιά σου. Έρευνες δείχνουν πως η αυξημένη κατανάλωση διατροφικού νατρίου αυξάνει την αρτηριακή πίεση, η οποία αναγκάζει τις αρτηρίες να γίνονται πιο χοντρές για να αντιμετωπίσουν την επιπρόσθετη προσπάθεια που χρειάζεται. “Η υψηλή αρτηριακή πίεση είναι ένας παράγοντας κινδύνου για καρδιακές νόσους και εγκεφαλικά επεισόδια”, λέει ο Dr. Briant Storm, πρόεδρος σε ένα ινστιτούτο ιατρικής επιτροπής που ανέλυσε τα στοιχεία πίσω από τις τρέχουσες συνιστώμενες ποσότητες νατρίου. Μια έρευνα στο New England Journal of Medicine το 2014, έδειξε πως η υψηλή κατανάλωση νατρίου, ευθύνεται για 1,65 εκατομμύρια θανάτους παγκοσμίως, κάθε χρόνο.

Η απάντηση όμως δεν είναι να αποφεύγεις εντελώς το νάτριο. “Το νάτριο είναι ένας απαραίτητος ηλεκτρολύτης που βοηθάει το σώμα σου να διατηρήσει την ισορροπία των υγρών, κατά την διάρκεια της άσκησης, λέει η Nancy Rodriguez, καθηγήτρια στις επιστήμες διατροφής στο πανεπιστήμιο του Connecticut, US. Πως μπορείς όμως να εξασφαλίσεις η πρόσληψη νατρίου να βρίσκεται μέσα στο υγιές εύρος;

Ο πιο απλός τρόπος είναι να υπολογίσεις πόση συσκευασμένη και επεξεργασμένη τροφή καταναλώνεις, συμπεριλαμβανομένου του ψωμιού, των δημητριακών, κατεψυγμένες τροφές και fast food. Τα 3/4 της πρόσληψης νατρίου, στατιστικά προέρχεται από τις επεξεργασμένες τροφές και όχι από την προσθήκη αλατιού κατά την διάρκεια του μαγειρέματος ή στο τραπέζι. Αν οι έτοιμες τροφές καταλαμβάνουν ένα μεγάλο μέρος της διατροφής σου, είναι πιθανό να ξεπερνάς τα όρια πρόσληψης νατρίου. Έλεγξε τις διατροφικές πληροφορίες των τροφών, μια μεγάλη ποσότητα αλατιού είναι είναι περισσότερο από 1,5 gr, ανά 100gr.

Θα μπορέσεις να μειώσεις την πρόσληψη νατρίου, και να βρεθείς μέσα στα φυσιολογικά όρια μαγειρεύοντας πιο συχνά στο σπίτι, και να ακολουθείς μια διατροφή πλούσια σε φρέσκες, μη επεξεργασμένες τροφές, όπως λαχανικά, άπαχο κρέας και γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών. Αν το κάνεις αυτό, ένα περιστασιακό σνακ μπορεί να χωρέσει στην διατροφή σου.

Επιτραπέζιο αλάτι

Διατίθεται απλό ή ιωδιούχο. Τι ιώδιο είναι ένα συστατικό ζωτικής σημασίας για την λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα και περιέχεται σε ορισμένα λαχανικά, γαλακτοκομικά και σε ψάρια, άρα ίσως δεν χρειάζεσαι επιπλέον.

Θαλασσινό αλάτι

Προέρχεται από εξατμισμένο θαλασσινό νερό. Περιέχει μέταλλα όπως χαλκό, σίδηρο και ψευδάργυρο.

Σπάνια αλάτια (Gourmet salts)

Μπορείς να τα βρεις σε διαφορετικά μεγέθη κρυστάλλων και χρωμάτων όπως ροζ, κόκκινα και μαύρα. Περιέχουν πολλά μέταλλα.

 

 

 

Συγγραφέας: Jessica Migala

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X