Running-Magazine-Logo

Γενετική μετάλλαξη στην καρδιά και ξαφνικός θάνατος

human-heart-pictures-hd-

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Γενετική μετάλλαξη στις πρωτεΐνες της καρδιάς δικαιολογεί τον ξαφνικό θάνατο κατά την διάρκεια της άσκησης αλλά και του ύπνου. Νέα έρευνα υποδεικνύει ένα άλλο παράγοντα που μπορεί να σχετίζεται με θάνατο από το ξαφνικό σταμάτημα της καρδιάς.

Οι γιατροί ξέρουν πως οι παράγοντες όπως το οικογενειακό ιστορικό και συγγενείς καρδιακές παθήσεις μπορούν να οδηγήσουν σε αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Πρόσφατες έρευνες όμως δείχνουν πως, συχνά οι ξαφνικοί θάνατοι από την καρδιά μπορεί να οφείλονται και σε μια διαφορετική αιτία: τις αλλαγές της θερμοκρασίας.

Ο Dr. Peter Ruben και οι συνάδελφοι ερευνητές από το Πανεπιστήμιο Simon Fraser του Καναδά, πιθανολογούν πως οι αλλαγές της θερμοκρασίας μπορούν να προειδοποιήσουν μερικές φορές για κάποιες σοβαρές καταστάσεις όπως καρδιακές αρρυθμίες σε συγκεκριμένους ανθρώπους.

Το ηλεκτρικό σήμα πίσω από τις μυικές συσπάσεις, παράγεται από μικρά μόρια πρωτεϊνών στην μεμβράνη των κυττάρων της καρδιάς”, εξηγεί ο Ruben σε δελτίο τύπου. “Οι θερμικές διακυμάνσεις τροποποιούν κάθε φορά την συμπεριφορά των πρωτεϊνών, αλλά κάποιου είδους μετάλλαξη του DNA μπορεί να κάνει αυτές τις πρωτεΐνες ιδιαίτερα ευαίσθητες στις αλλαγές της θερμοκρασίας”.

Οι μη ομαλές καρδιακές συστολές, γνωστές και ως αρρυθμία, συμβαίνουν όταν όταν τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς είτε είναι πολύ γρήγορα είτε είναι πολύ αργά. Σύμφωνα με την Αμερικανική καρδιολογική εταιρία (American Hearth Association), αυτές οι ανωμαλίες είναι η αφορμή για τους λάθος χτύπους της καρδιάς οι οποίοι μπορούν να οδηγήσουν σε αιφνίδια καρδιακή ανακοπή. Πρόκειται για μια κατάσταση όπου η καρδιά σταματάει να λειτουργεί απότομα, επιφέροντας ξαφνικό θάνατο.

Σε μια προηγούμενη μας έρευνα, δείξαμε πως οι αλλαγές της θερμοκρασίας αποτελούν αιτία για επιληπτικές διαταραχές”, λέει ο Ruben. “Φανταστήκαμε πως οι καρδιακή αρρυθμία είναι σαν τις επιληπτικές κρίσεις και αναρωτηθήκαμε αν προκύπτουν από τις ίδιες αιτίες”.

Η ομάδα έλεγξε αυτή την υπόθεση εστιάζοντας την έρευνα της σε ένα γονίδιο, που ονομάζεται SCN5A, και τις μεταλλάξεις του. Το γονίδιο αυτό επηρεάζει τις συγκεκριμένες πρωτεΐνες της καρδιάς, οι οποίες είναι άμεσα υπεύθυνες για τα ηλεκτρικά σήματα που χρειάζονται για την φυσιολογική λειτουργία της καρδιάς. Η ομάδα υπέβαλλε τις πρωτεΐνες με τις διάφορες μεταλλάξεις του γονιδίου SCN5A, σε αλλαγές θερμοκρασίας παρόμοιες με αυτές που γίνονται κατά την διάρκεια έντονης άσκησης. Τα αποτελέσματα έδειξαν πως, ενώ όλες οι πρωτεΐνες της καρδιάς ήταν δεκτικές στις αλλαγές θερμοκρασίας, αυτή η συγκεκριμένη μετάλλαξη ήταν ιδιαίτερα ευαίσθητη και έπαυε να είναι ικανή να λειτουργήσει κατάλληλα όταν υποβάλλονταν σε αύξηση της θερμοκρασίας.

Η ομάδα εξασφαλίζει πως τα αποτελέσματα αυτά αποτελούν λόγο ανησυχίας, από την στιγμή που αυτή η μετάλλαξη των πρωτεϊνών που εξέτασαν είναι εξαιρετικά σπάνια. Μάλλον όμως, τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν πως υπάρχει μια ισχυρή σύνδεση μεταξύ της θερμοκρασίας του κορμού του σώματος σου και μια ασταθή δραστηριότητα της καρδιάς. Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιοι αθλητές μπορούν να βιώσουν μια ξαφνική καρδιακή ανακοπή κατά την διάρκεια ενός αγώνα, ή γιατί κάποια βρέφη μπορεί ανεξήγητα να πεθάνουν στον ύπνο τους.

Τα ευρήματα αυτά προστίθενται στην λίστα με άλλους, φαινομενικά ασύνδετους παράγοντες που έχουν προσδιοριστεί ότι αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακής ανακοπής, όπως περίοδοι έντονου θυμού και η ζωή κοντά σε ένα αυτοκινητόδρομο.

Η Αμερικανική Καρδιολογική εταιρία αναφέρει πως κάθε χρόνο παρατηρούνται περίπου 424.000 καρδιακές ανακοπές εκτός νοσοκομειακού χώρου. Καλύτερα είναι να κατανοήσεις τους υποκείμενους λόγους που προκαλούν αυτές τις καρδιακές προσβολές, ώστε να μπορέσουν να σωθούν περισσότερες ζωές.

 

 

 

Πηγή: Ruben PC, Abdelsayed M, Peter CH. Differential thermosensitivity in mixed syndrome cardiac sodium channel mutants. The Journal of Physiology. 2015.

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X