Running-Magazine-Logo

Τι πρέπει να ξέρεις για την υγεία της καρδιάς σου

heart-health-main

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Η υγεία της καρδιάς είναι πολύ σημαντική. Μπορεί να τρως σωστά και να ασκείσαι συστηματικά αλλά πρέπει να προσέχεις να έχεις στο μυαλό σου και την καρδιαγγειακή υγεία σου.

Ασκείσαι συστηματικά, δεν καπνίζεις και η διατροφή σου είναι σχετικά σωστή. Μήπως όμως πρέπει να ανησυχείς για την υγεία της καρδιά σου;

Κάθε μέρα στο γραφείο μου βλέπω ασθενείς με υγιεινό τρόπο ζωής που κάνουν ότι πιστεύεις ότι είναι το σωστό. Ασκούνται συχνά και παρακολουθούν το σωματικό τους βάρος, έχουν σταματήσει το κάπνισμα, αλλά παρόλα αυτά διατρέχουν κινδύνους για καρδιακές νόσους”, λέει ΄Lawrence Phillips, MD, διευθυντής του Nuclear Cardiology, στο NYU Langone Medical Center και μέλος της American Heart Association’s (AHA) Board of Directors στην πόλη της Νέας Υόρκης.

Αυτό συμβαίνει γιατί υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου για καρδιακά προβλήματα, οι οποίοι είναι αθόρυβοι. Και καρδιακά νοσήματα φαίνεται να αντιμετωπίζει το 12% των ανδρών κάτω των 40 ετών και το 41% των ανδρών κάτω των 60 ετών, σύμφωνα με την AHA. Στην πραγματικότητα, είναι ο νούμερο ένα λόγος θανάτου στις Ηνωμένες Πολιτείες, με ένα θάνατο κάθε 43 δευτερόλεπτα.

Μπορείς και μόνος σου να υπολογίσεις ποιος είναι ο κίνδυνος που διατρέχεις για καρδιακά προβλήματα με τον υπολογιστή εκτίμησης κινδύνου (risk assessment calculator) από την Αμερικανική Καρδιολογική Εταιρία (American Heart Association). Ανεξάρτητα όμως από αυτό, σίγουρα θα πρέπει να προσέξεις τους παρακάτω 6 παράγοντες ενώ είσαι νέος και υγιείς.

1) Να ελέγχεις την χοληστερόλη σου

Αυτό που πρέπει οπωσδήποτε να κάνεις, είναι να κάνεις μια εξέταση αίματος για να μετρήσεις την χοληστερόλη σου”, λέει ο Phillips. “Για νέους ή για υγιείς ανθρώπους, θέλουμε να είμαστε σίγουροι πως δεν υπάρχει κάποια γενετική ανωμαλία που μπορεί να αυξάνει την χοληστερόλη”. Ο Phillips λέει πως αν είσαι πάνω από 18 ετών θα πρέπει να κάνεις μια ολική εξέταση χοληστερόλης κάθε 5 χρόνια. “Αν βρούμε κάποιο πρόβλημα που αυξάνει την χοληστερόλη και είναι αρκετά νωρίς, μπορούμε να το αντιμετωπίσουμε και να μειώσουμε τον κίνδυνο νοσημάτων”, λέει ο Phillips.

2) Να ελέγχεις την αρτηριακή πίεση

Ένας από τους κύριους παράγοντες για κίνδυνο καρδιακών νοσημάτων, εμφράγματος και άλλα θέματα της καρδιάς, είναι η υψηλή αρτηριακή πίεση”, λέει ο Phillips. Το πιο τρομακτικό είναι ότι μπορείς να έχεις υψηλή αρτηριακή πίεση και να μην έχεις καθόλου συμπτώματα για 15 χρόνια. Ο μόνος τρόπος για να ανακαλύψεις ότι έχεις υψηλή πίεση, και να κάνεις κάτι γι αυτό, είναι ένα προληπτικός έλεγχος, κάτι που πρέπει να κάνεις σχεδόν κάθε χρόνο, υποστηρίζει ο Dr. Phillips. Αν δεν γίνει ο έλεγχος για αρκετά χρόνια, μια αυξημένη αρτηριακή πίεση μπορεί να αυξήσει τους κινδύνους εμφράγματος του μυοκαρδίου και εγκεφαλικού επεισοδίου. Χρειάζεται μόνο 2 λεπτά για να ελέγξεις την πίεση σου.

3) Αν αθλείσαι

Αν αθλείσαι, το πιο πιθανό είναι να νομίζεις πως έχεις το ελεύθερο να νοιάζεσαι λιγότερο για την καρδιά σου, αλλά στην πραγματικότητα είτε είσαι iron man είτε μαραθωνοδρόμος, πρέπει να δίνεις ακόμα μεγαλύτερη προσοχή στον πιο σημαντικό μυ στο σώμα σου. “Οποιοσδήποτε συμμετέχει σε τέτοιες δραστηριότητες υψηλής έντασης, θα πρέπει να κάνει πλήρη check up σε συνεννόηση με τον κατάλληλο θεράπων ιατρό και ο έλεγχος αυτός πολλές φορές περιλαμβάνει και ΗΚΓ (ηλεκτροκαρδιογράφημα)”, λέει ο Phillips. Ο λόγος είναι πως αυτού του είδους οι δραστηριότητες ασκούν πρόσθετη πίεση στην καρδιά σου (κάποιοι λένε πως η άσκηση αντοχής στα άκρα είναι κακή άσκηση). Δεν χρειάζεται λοιπόν να εγκαταλείψεις τον αγώνα και την άσκηση, κάνε τις εξετάσεις όμως πριν.

4) Κάνε αεροβική άσκηση

Λένε πως όλοι χρειάζονται λίγη αεροβική άσκηση. Είναι πολύ καλό αν κάνεις ασκήσεις με αντιστάσεις, αλλά οι έρευνες δείχνουν πως η αεροβική άσκηση είναι το μυστικό για μια υγιή καρδιά.. “Είναι πολύ σημαντικό να μην κάνεις μόνο ασκήσεις με αντιστάσεις αλλά να αυξάνεις και τους καρδιακούς παλμούς σου παράλληλα με αερόβιες ασκήσεις”, λέει ο Phillips. Η AHA (American Heart Association) προτείνει 30 λεπτά αερόβια άσκηση μέτριας έντασης, 5 φορές την εβδομάδα ή 25 λεπτά έντονης αεροβικής άσκησης, 3 φορές την εβδομάδα.

5) Πρόσεξε την διατροφή σου

Περιορίζοντας την πρόσληψη νατρίου, κυρίως από το αλάτι, είναι μια πολύ σημαντική κίνηση, είτε είσαι αθλητής είτε όχι, λέει ο Phillips. Είναι μια από τις κύριες αιτίες αύξησης την αρτηριακής πίεσης. Απέφυγε επίσης τα κορεσμένα λιπαρά τα οποία μπορούν να αυξήσουν την κακή χοληστερόλη (HDL).

6) Διάβασε τα σημάδια του σώματος σου

Αν βιώσεις ξαφνικά μια μεγάλη αλλαγή στα ενεργειακά σου επίπεδα, μίλησε με τον γιατρό σου. “Αν κάποιος μπορεί να ασκείται σε συγκεκριμένη ένταση ή μπορεί να τρέχει ένα συγκεκριμένο χρονικό διάστημα στον διάδρομο και ξαφνικά παρατηρήσει πως δεν μπορεί πλέον να ανταποκριθεί στην ίδια ένταση και για το ίδιο χρονικό διάστημα, τότε ίσως υπάρχει πρόβλημα και πρέπει γρήγορα να κάνει τις απαραίτητες εξετάσεις”, λέει ο Phillips. Άλλα σημάδια που πρέπει να έχεις στο μυαλό σου είναι: ζαλάδα, ξαφνικό λαχάνιασμα, ξαφνική αλλαγή των καρδιακών παλμών και πόνοι στο στήθος. “Μην συνεχίζεις την άσκηση όταν δεις κάποιο από αυτά τα συμπτώματα”, λέει ο Phillips. Σταμάτα ότι κάνεις και κάνε ένα check up.

 

 

Συγγραφέας: Caitlin Carlson

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X