Running-Magazine-Logo

Χωρίς Τραυματισμούς για μία ζωή – Συμβουλές

woman jump running

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Τρέξε χωρίς τραυματισμούς – Κάνε λίγο κράτει  και διάβασε τις συμβουλές!

Αν ανησυχείς ότι το τρέξιμο επιβαρύνει τα γόνατα σκέψου το ξανά. Η πλειονότητα των ερευνών έδειξε ότι το τρέξιμο δεν αυξάνει τις πιθανότητες για εκφυλισμούς και οστεοαρθρίτιδα.

Το τρέξιμο , όμως , μειώνει το ρίσκο καρδιακών παθήσεων και διαβήτη , αυξάνει την οστική πυκνότητα και ενισχύει τη λειτουργία του εγκεφάλου. Για να απολαύσεις βέβαια όλα αυτά τα οφέλη προυποθέτει ότι θα είσαι δρομέας για μία ζωή. Με λίγα προληπτικά μέτρα , θα μπορέσεις να παραμείνεις υγιής και να τρέχεις για τα επομένα χρόνια που έρχονται.

1) Τρέξε

Ο πιο σημαντικός τρόπος για να είσαι δια βίου δρομέας είναι να τρέχεις με συνέπεια. Με το συνεχόμενο τρέξιμο, αποτρέπεις την αύξηση βάρουςκαι γίνεσαι πιο “οικονομικός” και καλύτερος δρομέας.

Κάνε το τρέξιμο μέρος της ζωής σου και όχι κάτι που απλά κάνεις ως hobby και ποτέ δε θα ανησυχείς για το αν θα είσαι fit ή όχι. Αν είσαι πιεσμένος από χρόμο τρέξε 15 λεπτά. Για να αποφύγεις το να βαριέσαι , να αλλάζεις συχνά τα μέρη που τρέχεις

2) Παπούτσια

Το να φοράς τα κατάλληλα παπούτσια για το πόδι σου σε συνδυασμό με τη μηχανική που σου προσφέρουν τα εξελιγμένα πλέον μοντέλα , μπορείς να αποτρέψεις πολλούς τραυματισμούς (πχ πέλματα , αχίλλειος τένοντας). Τα παπούτσια έχουν συγκεκριμένους συνδυασμούς από υποστήριξη και σταθερότητα τα οποία δεν μπορείς να παραβλέψεις.

Ένα πελματογράφημα και μία ανάλυση κίνησης θα σου δώσουν όλα τα στοιχεία που χρειάζεσαι. Η αντικατάσταση των παπουτσιών συνήθως αναφέρεται από τις βιβλιογραφίες στα 600-900 χιλιόμετρα. Αυτό που θα πετύχεις είναι πάντα να απορροφώνται οι κραδασμοί και όχι να περνούν στα κόκκαλα σου

3) Κατάλληλη προπόνηση

60% των τραυματισμών προκύπτει από το να προσπαθείς να πετύχεις στην αρχή , πάρα πολλά σε πάρα πολύ λίγο χρόνο. Αύξησε την ένταση και τα χιλιόμετρα σου όχι περισσότερο από 10% κάθε εβδομάδα και μείωσε το στο 1/3 για 1 εβδομάδα κάθε 3-4 εβδομάδες ώστε ο οργανισμός σου να καταφέρει να υιοθετήσει το πλάνο.

Ξεκίνησε να αυξάνεις τα χιλιόμετρα αλλά όχι ταυτόχρονα την ταχύτητα σου. Όταν θες να αυξήσεις την ένταξη , μην αυξάνεις τα χιλιόμετρα κ.ο.κ. Πρόσθεσε μία μέρα με προπόνηση για ταχύτητα και σιγά σιγά πρόσθεσε και 2η. Μην βιάζεσαι!

4) Επιφάνεια

Το να τρέχεις σε μαλακές επιφάνειες είναι ότι καλύτερο όπως γρασίδι ή χώμα. Το να τρέχεις συνέχεια στο δρόμο και στα πεζοδρόμια ( ειδικά σε μία τρελή Αθήνα ) θα μεταφέρεις όλες τις πιέσεις στα κόκκαλα και στους τένοντες.

Βρες μερικές διαδρομές σε πάρκα , και όταν θέλεις να κάνεις προπονήσεις σε πιο γρήγορο ρυθμό πήγαινε σε ένα στίβο.

5) Ασκήσεις Ενδυνάμωσης

Ενδυνάμωσε τους πιο αδύναμους μύες σου. Μερικοί δρομείς διώχνουν τους πόνους στο γόνατο με ενδυνάμωση τετρακεφάλων

 

 

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X