Running-Magazine-Logo

Μηχανή του Χρόνου: Ένας Μαραθώνιος που συγκλόνισε τον κόσμο – Photos & Videos

marathonios tromokratiko

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

O 117ος Μαραθώνιος της Βοστόνης θα μείνει χαραγμένος στο μυαλό του κόσμου, δυστυχώς όχι για κάποιο recor ή κάτι παρόμοιο αλλά για τους τρεις θανάτους που επήλθαν από το τρομοκρατικό χτύπημα που συγκλόνισε τους πάντες.

Το πρωί της 15ης Απριλίου του 2013, την Ημέρα των Πατριωτών στις Η.Π.Α, περισσότεροι από 24.000 άνθρωποι συμμετείχαν στον 117ο Μαραθώνιο της Βοστώνης.

Στις 2 και 49 το μεσημέρι τοπική ώρα, τρεις ώρες περίπου μετά των τερματισμό των νικητών, και ενώ συνέχιζαν να τερματίζουν οι συμμετέχοντες, εξερράγησαν με διαφορά δεκατριών δευτερολέπτων δύο βόμβες, στην Boylston Street, κοντά στην Copley Square, λίγα μέτρα πριν τη γραμμή του τερματισμού. Για τον ένα εκρηκτικό μηχανισμό πιστεύεται ότι χρησιμοποιήθηκε μια χύτρα ταχύτητας ενώ ο δεύτερος είχε τοποθετηθεί μέσα σε ένα μεταλλικό κουτί. Επρόκειτο για αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς που αποτελούνταν από εκρηκτικά, κομμάτια μετάλλου και μεταλλικά σφαιρίδια και ήταν τοποθετημένοι σε μαύρες νάυλον σακούλες ή σακίδια πλάτης.

Από την έκρηξη των βομβών έχασαν τη ζωή τους η Κρισλ Κάμπελ (Krystle M. Campbell), 29 ετών, η Κινέζα Λου Λινγκζί (Lǚ Lìngzǐ), 23 ετών και ο 8χρονος Μάρτιν Ρίτσαρντ (Martin Richard).

H στιγμή της πρώτης έκρηξης

Μάλιστα ο βομβαρδισμός του Μαραθωνίου είναι το μόνο τρομοκρατικό χτύπημα για το οποίο υπάρχουν επαγγελματικές φωτογραφίες από την στιγμή των εκρήξεων, καθώς πλήθος δημοσιογράφων και φωτορεπόρτερ βρίσκονταν στην γραμμή τερματισμού.

[justified_image_grid preset=15]

Οι μαρτυρίες που ανατριχιάζουν…

Σοκ προκάλεσε η δήλωση ενός θεατή, ο οποίος είπε πως «ένα κομμένο πόδι πετάχτηκε δίπλα στο κεφάλι μου». Ο Τζον Ρος, που βρισκόταν στο σημείο της πρώτης έκρηξης, ανέφερε επίσης: «Έβγαλα τη ζώνη μου και την έδωσα για να δεθεί το ακρωτηριασμένο πόδι και να σταματήσει το αίμα ενός τραυματία».

Ο δρομέας  Μάικ Μίτσελ τη στιγμή που τερμάτισε και κοίταξε πίσω του, όπως ο ίδιος δήλωσε είδε μια «ογκώδη» έκρηξη, με τον καπνό να φτάνει τα 15 μέτρα ύψος.

Δραματική ήταν και η περιγραφή της ρεπόρτερ της εφημερίδας Μπόστον Χέραλντ, Ρέιτσελ Φοξ, η οποία επεσήμανε τα εξής:

«Άνθρωποι ούρλιαζαν και έκλαιγαν. Είδα κάποιους πεσμένους κάτω. Για λίγες στιγμές δεν ήμουνα σίγουρη αν ήταν δρομείς που έπεφταν από την εξάντληση του αγώνα ή από τα τραύματα», ενώ στη συνέχεια σημείωσε χαρακτηριστικά πως «νόμιζα ότι η έκρηξη ήταν στο πλαίσιο της γιορτής. Μετά είδα τον καπνό. Ξαφνικά ένιωσα να τρέμει το έδαφος και μετά έγινε ησυχία για ελάχιστα δευτερόλεπτα. Την πρώτη έκρηξη ακολούθησε μία δεύτερη. Τότε η αρχική μου σκέψη εξαφανίστηκε. Κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά».

«Έτρεχα για να τερματίσω όταν άκουσα δύο εκρήξεις, η μία μετά την άλλη. Η δεύτερη έγινε πίσω μου. Και μου φάνηκε ότι εξερράγη ένας κάδος απορριμμάτων», είπε τότε ο δρομέας Κρις Κάσιντι.

Τα δύο αδέλφια που σκόρπισαν τον θάνατο

Δράστες της τρομοκρατικής επίθεσης στον Μαραθώνιο της Βοστώνης ήταν ο 27χρονος Ταμερλάν Τσαρνάεφ και ο 19χρονος αδερφός του Τζοχάρ. Τα δύο αδέρφια ήταν τσετσενικής καταγωγής και είχαν εγκατασταθεί στις Η.Π.Α ο μεν Ταμερλάν από το 2004 ο δε Τζοχάρ, μαζί με τους γονείς τους, από το 2002. Το 2012 ο Τζοχάρ απέκτησε την αμερικανική υπηκοότητα διατηρώντας παράλληλα την υπηκοότητα του Κιργιστάν, όπου είχε γεννηθεί ενώ ο αδερφός του είχε ρωσική υπηκοότητα.

Το πρωί της 18ης Απριλίου τα δύο αδέρφια πυροβόλησαν και σκότωσαν τον αστυνομικό Σιν Κολιέρ (Sean Collier) στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο Μασαχουσέτης. Στη συνέχεια ανάγκασαν τον οδηγό ενός αυτοκινήτου (στον οποίο είπαν ότι αυτοί είχαν βάλει τις βόμβες στον μαραθώνιο της Βοστώνης) να τους μεταφέρει στο πλησιέστερο ΑΤΜ και τον υποχρέωσαν να κάνει ανάληψη 800 δολαρίων. Στη συνέχεια τον άφησαν να φύγει, όμως το κινητό του οδηγού ήταν μέσα στο αυτοκίνητο και έτσι η αστυνομία μπόρεσε να εντοπίσει το αυτοκίνητο. Σε ανταλλαγή πυροβολισμών με την αστυνομία στο Γουότερταουν της Μασαχουσέτης τραυματίστηκε θανάσιμα ο Ταμερλάν ενώ ο Τζοχάρ διέφυγε βαριά τραυματισμένος. Το πρωί της 19ης Απριλίου το FBI ζήτησε από τους κατοίκους του Γουότερταουν και των γειτονικών πόλεων να παραμείνουν στα σπίτια τους και να μην ανοίγουν σε κανέναν. Τα πανεπιστήμια, τα σχολεία και πολλές επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστές και σταμάτησε λειτουργία των δημόσιων μέσων μεταφοράς. Το απόγευμα της 19ης Απριλίου ο Τζοχάρ βρέθηκε τραυματισμένος σε μια βάρκα στον κήπο ενός σπιτιού στην περιοχή και συνελήφθη. Στις 22 Απριλίου 2013 του απαγγέλθηκαν επίσημα κατηγορίες, μεταξύ των οποίων και η “χρήση του όπλου μαζικής καταστροφής”. Λίγες ημέρες αργότερα, συνελήφθησαν άλλοι 3 ύποπτοι για εμπλοκή στην επίθεση.

Ιστορικά

Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης διεξήχθη για πρώτη φορά την άνοιξη του 1897 και είναι ο δεύτερος παλαιότερος μαραθώνιος στις Η.Π.Α. Γυναίκες συμμετέχουν στον αγώνα επισήμως από το 1972, αλλά ανεπισήμως τουλάχιστον από το 1966.

Ο Μαραθώνιος της Βοστώνης ήταν αρχικά ένα τοπικό γεγονός αλλά η φήμη του και το κύρος του με το πέρασμα λίγων χρόνων προσέλκυσε δρομείς από όλο τον κόσμο.

Για αρκετό καιρό, δεν χρειαζόταν να καταβάλεις κάποια χρήματα για λάβεις μέρος και το μόνο βραβείο που έπαιρνε ο νικητής ήταν ένα στεφάνι από κλαδί ελιάς.

Ωστόσο, χρηματικά έπαθλα άρχισαν να δίνονται από το 1980 και μετά καθώς επαγγελματίες αθλητές αρνιόνταν να συμμετάσχουν χωρίς χρηματικό βραβείο.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X