Running-Magazine-Logo

Μαραθώνιος: Η Ιστορία των παγκοσμίων ρεκόρ (infographic)

marathonios istoria pagkosmia rekor

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Συγκεντρώσαμε όλες της πληροφορίες για τα παγκόσμια ρεκόρ σε μαραθωνίους στην ιστορία του αθλήματος, τα οποία αποτυπώνονται στο παρακάτω “γραφικό πληροφοριών”. Όπως παρατηρείς, έχουν γίνει μεγάλες βελτιώσεις.

Στα παρακάτω γραφήματα θα βρεις:

1) Την πρόοδο στα παγκόσμια ρεκόρ σε άνδρες και γυναίκες. 2) Τα έθνη που κατείχαν το παγκόσμιο ρεκόρ σε ένα μαραθώνιο τις περισσότερες φορές 3) Σε ποια μέρη του κόσμου έσπασαν τα περισσότερα παγκόσμια ρεκόρ.

 

μαραθώνιος-runrepeat_infographic

 

 

 

Οι βελτιώσεις των παγκοσμίων ρεκόρ

Από το 1900, το ρεκόρ του μαραθωνίου βελτιώθηκε σημαντικά. Ο πρώτος καταγεγραμμένος χρόνος είναι 2:55:18,4. Σήμερα, το παγκόσμιο ρεκόρ είναι περίπου κατά 1 ώρα πιο γρήγορο. Το ρεκόρ είναι 2:02:57 (με μέση ταχύτητα 2:55 km/h), μόνο 2 λεπτά και 57 δευτερόλεπτα από το μαγικό φράγμα των 2 ωρών. Άραγε είναι ικανό το ανθρώπινο σώμα να τρέξει ένα μαραθώνιο γρηγορότερα από 2 ώρες;

Παρατήρησε πως η διαφορές στην απόδοση μεταξύ ανδρών και γυναικών είναι μόνο περίπου 15 λεπτά. Οι γυναίκες βελτιώνονται συνεχώς σε σχέση με τους άνδρες. Ίσως υπάρχει κάποια σύνδεση με το γεγονός πως ο μαραθώνιος γίνεται όλο και περισσότερο δημοφιλής μεταξύ γυναικών και η δημοτικότητα αυτή αυξάνεται σταθερά και με μεγαλύτερο ρυθμό από ότι στους άνδρες.

Τα έθνη με τα περισσότερα παγκόσμια ρεκόρ

Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής κυριαρχούν όταν πρόκειται για την κατοχή του παγκοσμίου ρεκόρ τις περισσότερες φορές. Σήμερα ωστόσο οι αθλητές των Ηνωμένων Πολιτειών είναι πολύ μακρυά από τους πιο γρήγορους Κενυάτες και Αιθίοπες δρομείς. Τα τελευταία 5 παγκόσμια ρεκόρ έχεις γίνει από τον Paul Tergat (Kenya), Haile Gebreselassie (Ethiopia), Patrick Makau (Kenya) και Wilson Kipsang (Kenya).

Στις γυναίκες δεν υπάρχει τόσο μεγάλη πρόοδος από την στιγμή που η Paula Radcliffe ξεπέσασε όλες τις άλλες το 2003. Λίγες δεκαετίες νωρίτερα, κυριαρχούσε η Νορβηγία με την Ingrid Kristiansen.

Που θα τρέξεις τον πιο γρήγορο μαραθώνιο;

Τα τελευταία 6 παγκόσμια ρεκόρ έχουν γίνει στον μαραθώνιο του Βερολίνου. Η διαδρομή είναι flat, χωρίς πολλές στροφές. Όμως πρέπει να έχει κανείς υπόψιν πως το βραβείο για τον νικητή επίσης αντικατοπτρίζει ποιος συμμετέχει και ως εκ τούτου ποιος θα είναι ο χρόνος τερματισμού.

Άλλες εναλλακτικές διαδρομές είναι ο μαραθώνιος του Λονδίνου και ο μαραθώνιος της Βοστόνης. Ο τελευταίος όμως δεν έχει την εκκίνηση και τον τερματισμό στο ίδιο σημείο και συνεπώς δεν αναγνωρίζεται σαν κάποιος αγώνας για να κάνεις ρεκόρ. Άλλοι εναλλακτικοί μαραθώνιοι είναι της Φρανκφούρτης, του Ρότερνταμ και του Άμστερνταμ.

Πηγή: Runrepeat.com

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X