Running-Magazine-Logo

9 Χρυσοί κανόνες του τρεξίματος από τη Μαρία Πολύζου

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Για να είναι το αγαπημένο μας τρέξιμο πάντα ευχάριστο και αποδοτικό με νέα ρεκόρ, ας ακολουθήσω πιστά τις κάτωθι συμβουλές που αποτελούν τους χρυσούς κανόνες του τρεξίματος.

 1) Διατάσεις μετά την προπόνηση/αγώνα

IMG_3307

Κατά τη διάρκεια του πρωταθλητισμού μου, η  αλήθεια είναι ότι ποτέ οι διατάσεις δεν ήταν το αγαπημένο μου σημείο, μου άρεσε μόνο  το τρέξιμο και να διανύω χιλιόμετρα.

Μέχρι που μία μέρα ήρθε ο πρώτος μου τραυματισμός . Η αποχή μου από το τρέξιμο με κράτησε  για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα εκτός γηπέδων, με αποτέλεσμα να  χάσω  την φυσική μου κατάσταση  και αντί να πηγαίνω στο στάδιο για προπόνηση , πήγαινα στο φυσιοθεραπευτηριο για θεραπείες.

Όταν τελικά κατάφερα να γίνω καλά, άρχισα ξανά την προπόνηση μου όπως επίσης να προσέχω και να αφιερώνω αρκετό χρόνο στις διατάσεις. Με επιμονή και πολύ υπομονή ξαναβρήκα την φυσική μου κατάσταση και πολύ γρήγορα άλλο ένα  Πανελλήνιο ρεκόρ με περίμενε.

Έτρεξα το Μαραθώνιο του Λονδίνου σε νέο Πανελλήνιο ρεκόρ με χρόνο 2:37:03!!

2) Δώσε έμφαση στην αποκατάσταση μέσω της διατροφής.

Η διατροφή ενός δρομέα έχει άμεση συνάρτηση με τις επιδόσεις του. Προσέχοντας το φαγητό σου ουσιαστικά χτίζεις και τα ρεκόρ σου!

Νέος σύμμαχος μου στον τομέα της διατροφής αποτελεί το Crownhealth Force – συμπλήρωμα διατροφής νέας γενιάς που χρησιμοποιώ προληπτικά (1-2 κάψουλες /ημέρα) κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας αλλά και για την αποκατάσταση μετά τον αγώνα (έως και 3 κάψουλες/ημέρα).

Το CROWNHEALTH FORCE είναι ένα 100% φυσικό συμπλήρωμα με βάση το gherkin extract (εκχύλισμα από μια ποικιλία μικρών αγγουριών) εντελώς ακίνδυνο και πολύ αποτελεσματικό για την υγεία του μυοσκελετικού συστήματος! Έτσι είμαι πάντα active χωρίς ενοχλήσεις και φλεγμονές!

 

3) Να πίνω πολύ νερό – Δώσε έμφαση στην ενυδάτωση. 

Κατά τη διάρκεια της προετοιμασίας μου για ένα Μαραθώνιο πάντα έδινα βάση στο νερό. Το θεωρώ πολύτιμο για την απόδοση ενός δρομέα και για υψηλές επιδόσεις και σε κάθε μαραθώνιο έπινα πολύ νερό σε κάθε σταθμό ανεφοδιασμού. Αποτέλεσμα αυτού ήταν πολλές φορές να κόβω νήμα πρώτη ή να δημιουργώ ένα Νέο Πανελλήνιο Ρεκόρ!

Tip: 8+ ποτήρια την ημέρα

4)  Κοιμήσου – Είναι ευεργετικό.

Η καλύτερη αποκατάσταση για έναν δρομέα είναι ο καλός ύπνος. 7-8 ώρες είναι αρκετές για να ξεκουραστούν οι μύες μας και να είμαστε έτοιμοι για νέα ρεκόρ! Θα έλεγα ότι αποτελούν ένα από τα μυστικά για τα 14 Πανελλήνια Ρεκόρ της καριέρας μου.

All time ready to run

5) Άκουσε το σώμα σου.

Η επιτυχία ενός δρομέα είναι να καταφέρνει να γυμνάζεται τόσο ώστε να μην εξαντλεί τον οργανισμό του και να είναι πάντα σε υψηλό επίπεδο σωματικής και ψυχικής κατάστασης. Κουραζόμουν κάνοντας 200 χιλιόμετρα την εβδομάδα, αλλά τα σωστά χιλιόμετρα με βάση τις υψηλές ή χαμηλές εντάσεις είναι πολύ σημαντικό

6) Οραματίσου το ρεκόρ σου.

Όταν έκανα τον Φειδιππίδειο Άθλο, τα 524χλμ, ουσιαστικά είχα τερματίσει πρώτα το μυαλό μου και μετά με το σώμα μου !

Η μεγαλύτερη προπόνηση είναι η νοητική προπόνηση. Πήγαινα και ερχόμουν με τησκέψη μου,  από την Αθήνα στην Σπάρτη και επιστροφή 24 ώρες της ημέρας, παρόλο που κατά τη διάρκεια της ημέρας είχα πολλές ασχολίες! Το πίσω μέρος του μυαλού μου έτρεχε συνεχώς για να προπονούμαι ασταμάτητα, μέχρι να φθάσει η στιγμή που θα πραγματοποιούσα τον μεγάλο μου στόχο!

force

7) Δρομικά Παπούτσια : Προσοχή, αντέχουν για περιορισμένο αριθμό χιλιομέτρων.

Έχοντας διανύσει πάνω από 280.000 χιλιάδες χιλιόμετρα όλα αυτά τα χρόνια ένα βασικό μου στήριγμα είναι ένα καλό ζευγάρι παπούτσια, που με προστατεύει από τραυματισμούς και έχει την ανάλογη απορρόφηση κραδασμών για να είμαι πάντα σε καλή κατάσταση με στόχο τα ατομικά ρεκόρ.

8) Τρέξε χωρίς άγχος και αγωνία

Πάντα ξεκινούσα την προπόνηση μου με την διάθεση ενός παιδιού που πήγαινε να παίξει…. να παίξει με τα χιλιόμετρα! Αυτό ήταν το δικό μου παιχνίδι… Η αίσθηση του τρεξίματος, η κίνηση του σώματος μου , να πιέζω το σώμα μου σε νέα όρια … για να καταφέρνω νέα ρεκόρ.  Είχα πάντα απορία να δω μέχρι πόσο μπορούσαν να κατέβουν οι χρόνοι μου . Όταν έκανα πανελλήνιο ρεκόρ στο Μαραθώνιο με χρόνο 2:33:40 ήξερα ότι το κάτω από 2:30 ήταν θέμα χρόνου !

9) Εστίασε στο στόχο σου

Ακολούθησε το όραμα σου, μη μεμψιμοιρείς. Να λες μπορώ να τα καταφέρω και θα βρω τρόπο για αυτό!

 

Το τρέξιμο είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής και της ψυχοσύνθεσης ενός δρομέα. Η άρτια επιλογή συμμάχων είναι η πεμπτουσία του αθλητισμού.

 

Εγώ διάλεξα τους δικούς μου συμμάχους…εσείς;;

 

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X