Αρχική Trail Running Μινωικό Μονοπάτι Μύθων 2015 – 1η Μαρτίου | Ιεράπετρα , Κρήτη

Μινωικό Μονοπάτι Μύθων 2015 – 1η Μαρτίου | Ιεράπετρα , Κρήτη

11 Προγράμματα προπόνησης 5,10km , Ημιμαραθωνίου και Ορεινού τρεξίματος από το Running CoachΤρέξε 1ος στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency

Έχουν ανοίξει οι εγγραφές για τον πολυαναμενόμενο Ορεινό αγώνα Μινωικό Μονοπάτι Μύθων (ΜΜΜ) Ιεράπετρας (26,3 χλμ ±1350 μ ) που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 1 Μαρτίου 2015.

Φέτος προστέθηκε ένας επιπλέον ορεινός αγώνας των 12,5 χλμ και υψομετρικής ανάβασης/κατάβασης ±650 μ. , έτσι ώστε να δοθεί η ευκαιρία και σε περισσότερους αθλητές να τρέξουν και να γνωρίσουν τα μοναδικά τοπία, δάση και φαράγγια της περιοχής των Μύθων.

Θεωρούμε ότι οι αγώνες διεξάγονται σε ένα από τα ωραιότερα – χωρίς υπερβολή – φυσικά τοπία της Κρήτης , δίνοντας τους μοναδική αξία και ιδιαιτερότητα.

Οι αγώνες συνδιοργανώνονται από τον Πολιτιστικό Σύλλογο Μύθων και τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης και είναι αφιερωμένοι στην μνήμη του Μυθιανού επιστήμονα Βασίλη Ζαχαρόπουλου.

Η διαδρομή του μεγάλου αγώνα παραμένει σχεδόν ίδια, με μικρή αλλαγή αφού προστέθηκαν και άλλα τμήματα μονοπατιών και θα περνάει πλέον μέσα από τον οικισμό του Σελακάνου!! , χωρίς να αλλάξει η χιλιομετρική κάλυψη και η υψομετρική διαφορά.

Πέρυσι πρώτη καλύτερη επίδοση είχε ο Φάνης Αρκουμάνης με χρόνο 2:23:10 , δεύτερη καλύτερη επίδοση ο Παντελής Καμπαξής με χρόνο 2:26:01 και τρίτη καλύτερη επίδοση οThomas Andersen από την Νορβηγία με χρόνο 2:30:55

Ο μεγάλος αγώνας των 26,3 χλμ, πληροί τα Νέα κριτήρια (2015) για την συμμετοχή στον Olympus Marathon.

Για περισσότερες πληροφορίες- Εγγραφές στο site www.oykritis.gr εδω

Οι διαδρομές

διαδρομή μινωικό μονοπάτι μύθων

 

 

διαδρομή μινωικό μονοπάτι μύθων 12km

Περιγραφή διαδρομής

Μύθοι – Πλακιάς 3,8 χλμ

ΠΡΟΣΟΧΗ : ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ 12,5 ΧΛΜ

Η εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα γίνεται από τον προαύλιο χώρο του παλιού Δημοτικού σχολείου όπου  έχει ανακαινιστεί και χρησιμοποιείται από τον  Πολιτιστικό  Συλλόγου Μύθων για διάφορες δραστηριότητες και εκδηλώσεις.

Αρχικά η διαδρομή κινείται αριστερά και κατευθύνεται προς την είσοδο του χωριού κάτω από τεράστια πλατάνια και αφού το διασχίσει μέσα από τον κεντρικό δρόμο σε άσφαλτο για 700 μ βγαίνει από χωριό και αρχίζει να ανηφορίζει το χωματόδρομο & τσιμεντόδρομο για 300μ. μέχρι να μπει σε ένα μικρό τμήμα  μονοπατιού το οποίο το περνά για 200 μ μέσα από ελαιώνες.

Στη συνέχεια ακολουθεί και πάλι τον ανηφορικό δρόμο για 200μ μέχρι να ξαναμπεί αριστερά  στο επόμενο τμήμα μονοπατιού το οποίο ανηφορίζει αρχικά με έντονη κλίση , για 300 μ , «κόβει» το χωματόδρομο που συναντά και συνεχίζει απέναντι με πιο ομαλή κλίση και ομαλά ανεβοκατεβάσματα μέσα στο φαράγγι  Ζωνάρι . Εδώ ξεδιπλώνεται ένα πανέμορφο δάσος από πεύκα και πρίνους . Σε ορισμένα σημεία το μονοπάτι κατηφορίζει και φτάνει στην κοίτη του ρέματος μέσα στο φαράγγι. Στο σημείο αυτό ρίχνοντας μια ματιά αριστερά θα δείτε το χαρακτηριστικό στένεμα του φαραγγιού με τα κάθετα τοιχώματα.

Από αυτό το σημείο το μονοπάτι συνεχίζει   δεξιά  πάντα μέσα στο δάσος με ανηφορική πορεία  ζικ-ζακ  μέχρι τους πρώτους ελαιώνες . ΠΡΟΣΟΧΗ εδώ έχει μεταφερθεί ο πρώτος σταθμός τροφοδοσίας. Εδώ θα ειναι και το σημείο διαχωρισμού των διαδρομών των δύο αγώνων. Ο μεγάλος αγώνας των 26 χλμ θα ακολουθεί βόρειοανατολική πορεία προς το χωριό Μεταξοχώρι όπως και πέρυσι. Ο νέος αγώνας των 12,5 χλμ θα ακολουθήσει το αμέσως αριστερά χωματόδρομο με βορειοδυτική κατεύθυνση.  Για την διασφάλιση και την αποφυγή σύγχυσης θα υπάρχουν πινακίδες και οι εθελοντές  όπου θα διαχωρίζουν τους αθλητές των δύο αγώνων.

Πλακιάς  -Σελάκανο [6,8 χλμ]

Αυτό είναι και το πιο μεγάλο τμήμα του αγώνα χωρίς ανεφοδιασμό. Υπάρχει όμως ενδιάμεσα πηγή με πόσιμο νερό. Φτάνοντας στην έξοδο του μονοπατιού ακολουθούμε τον καλοδιατηρημένο χωματόδρομο που κινείται με ομαλά ανεβοκατεβάσματα για 2 χλμ προς το παλιό σχεδόν εγκαταλελειμμένο χωριό Μεταξοχώρι. Λίγα μέτρα πριν το χωριό ο χωματόδρομος γίνεται άσφαλτος και αφού περάσει από το παλιό νεκροταφείο του χωριού με την χαρακτηριστική εκκλησία , στρίβει απότομα αριστερά και αφήνοντας τον κεντρικό δρόμο του χωριού και  μπαίνει στα παλιά μονοπάτια – σοκάκια όπου σε 200 μ φτάνει στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου όπου δεσπόζει του χωριού και βρίσκεται στο ψηλότερο σημείο. Από δω κατευθυνόμαστε προς την είσοδο του φαραγγιού Μπουφάνι, (το φαράγγι των γυπαετών) ακολουθώντας τον παλιό εγκαταλελειμμένο χωματόδρομο (μονοπάτι) για 1,5 χλμ. περίπου . Απέναντι αντικρίζουμε τα χωριό Χριστός και Μάλλες και τα απότομα κάθετα τοιχώματα των βουνών με τους γυπαετούς να πετούν ψηλά καθώς και οι χιονισμένες κορυφές των Λασιθιώτικων βουνών (αν παραμείνουν τα χιόνια !!) στο βάθος συνθέτουν ένα απαράμιλλης άγριας ομορφιάς Κρητικό τοπίο. Ο εγκαταλελειμμένος χωματόδρομος μετατρέπεται ξαφνικά σε μονοπάτι που ανηφορίζει ομαλά αριστερά μέσα το δάσος του Σελακάνου με τα πανύψηλα άγρια πεύκα.  Οι ακτίνες του ήλιου δύσκολα φτάνουν εδώ αφού πανύψηλα πεύκα καλύπτουν κάθε σημείο του ουρανού. Σε κάποιο σημείο το μονοπάτι αρχική ελαφρά κατηφορική πορεία και στα 2 χλμ. φτάνουμε στην πηγή «Σκαφίδια» με την χαρακτηριστική πέτρινη γούρνα . Προσοχή η διαδρομή του αγώνα κινείται δεξιά συνεχίζοντας την κατηφορική πορεία και όχι αριστερά ανηφορικά προς Καλύβες ,με συνεχή ανεβοκατεβάσματα μέσα στο πευκόδασος αυξάνοντας ελαφρά τον βαθμό δυσκολίας της διαδρομής.

Σε 1 περίπου χλμ από την πηγή «Σκαφίδια» τελειώνει το τμήμα του μονοπατιού που συνδέει το Μεταξοχώρι με το Σελάκανο όπου και φτάνουμε στον δεύτερο σταθμό τροφοδοσίας  πριν από Σελάκανο.

Σελάκανο – Τραπέζα  [3 χλμ]

 Προσοχή  το τμήμα αυτό της  διαδρομής  έχει αλλάξει  σε σχέση με πέρυσι .

 Αφήνοντας το δεύτερο σταθμό τροφοδοσίας του Σελακάνου η διαδρομή ακολουθεί δεξιά τον χωματόδρομο  πρός τον οικισμό του Σελακάνου .Σε περίπου 900 μέτρα φτάνουμε στο κέντρο του οικισμού και αφού περάσουμε από την εκκλησία της Κοιμήσεως της Θεοτόκου στρίβουμε αριστερά ακολουθώντας την πορεία του διεθνούς μονοπατιού Ε4 για 2 χλμ περίπου το οποίο διατρέχει το Σελάκανο από μονοπάτια και σοκάκια περνώντας από μπροστά και από άλλη μια πηγή με πόσιμο νερό.  Το μονοπάτι διακόπτεται και συνεχίζεται τμηματικά από δρόμους τους οικισμού και αφού περάσει και την μάντρα του Μεταξάκη , και το πευκόδασος καταλήγει  στην περιοχή της Τραπέζας όπου διασταυρώνονται τέσσερις δρόμοι. Εδώ αφήνουμε την  διαδρομή του Ε4  και ακολουθούμε δυτική πορεία και την ίδια την περισυνή διαδρομή . Λίγο πιο κάτω μετά από 300 μ και μετά την μεγάλη τσιμεντένια δεξαμενή νερού βρίσκεται ο τρίτος σταθμός τροφοδοσίας λίγο πριν την είσοδο στο τρίτο τμήμα μονοπατιού που κινείται πάντα μέσα στο δάσος του Σελακάνου.

Τραπέζα – Καλύβες  [4,5 χλμ]

 Από εδώ ξεκινάει ένα από τα πιο όμορφα και εντυπωσιακά μονοπάτια όχι μόνο του αγώνα αλλά από τα ωραιότερα που μπορεί να βρεθεί κανείς .

Το μονοπάτι αρχικά κατηφορίζει προς την κοίτη του ρέματος «Ψυχρό» από  και αφού περάσει απέναντι κατευθύνεται αριστερά προς της «Μέλισσας τον Πόρο» με κατεύθυνση νοτιοδυτική για μερικά μέτρα μέσα από το ρέμα και κατόπιν ανηφορίζει μέσα από πανύψηλα πεύκα και ξανά κατεβαίνει στο ρέμα του «Βατράμι ρυάκι» και έπειτα κατευθύνεται προς την θέση «Πολύ νερό» όπου υπάρχει και η πηγή με γάργαρο νερό. Το τοπίο είναι μαγευτικό καθώς περνάει μπορεί να αντικρύσει κανείς τα κάθετα τοιχώματα των βράχων, την πυκνή βλάστηση και τα άφθονα νερά . Γενικά το μονοπάτι ανεβοκατεβαίνει μέσα στο δάσος σε απίθανα περάσματα και αφού περάσει την θέση Λιναράς  (εδώ είναι και το ψηλότερο σημείο της διαδρομής στα 1220 μ.) και «Σπυρίδου Χαράκι» αρχίζει και πάλι να κατηφορίζει σε σχετικά τεχνικό πεδίο . Αφού διασχίσει κάθετα το ρέμα για άλλη μια φορά αρχίζει να ανηφορίζει αρχικά έντονα και στην συνέχεια ομαλά μέχρι την έξοδο του στον δασικό δρόμο στην θέση «Καλύβες» . Ακολουθώντας τον κατηφορικό παλιό δασικό δρόμο  και σε 1100 μ φτάνουμε σε ένα τεράστιο επίπεδο πλάτωμα ανάμεσα στους βράχους όπου είναι και ο τέταρτος σταθμός τροφοδοσίας,  στις «Καλύβες».

 Καλύβες-Διασταύρωση Μινό  [4 χλμ]

 Από τον σταθμό «Καλύβες» ακολουθώντας τον δασικό δρόμο μέσα από πανέμορφη διαδρομή μέσα στο δάσος ο οποίος κινείται στο άνοιγμα ανάμεσα σε ορεινούς όγκους κατηφορίζομε συνεχώς για 2200 μ και στη συνέχεια με δεξιά κατεύθυνση ακολουθούμε το χωματόδρομο που οδηγεί προς το μετόχι «Καρύδι» ο οποίος κινείται με εναλλασσόμενες ανηφορικές και κατηφορικές κλίσεις μέχρι τον επόμενο σταθμό στην διασταύρωση  Μινό σε 1860 μ

Διασταύρωση Μινό-Μύθοι (Τερματισμός)  [4,1 χλμ]

ΠΡΟΣΟΧΗ : ΑΥΤΟ ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΕΙΝΑΙ ΚΟΙΝΟ ΜΕ ΤΟΝ ΑΓΩΝΑ ΤΩΝ 12,5 ΧΛΜ

 Από την διασταύρωση Μινό συνεχίζουμε κατηφορικά για 200 μ και στη συνέχεια ανηφορικά για άλλα 200 μ και έπειτα στρίβουμε λοξά αριστερά τον δασικό δρόμο που κινείται μέσα στα πανύψηλα πεύκα. Ο δρόμος οδηγεί προς νότια κατεύθυνση και η θέα από δω ανανεώνει και αποζημιώνει από την κούραση . Από δω ανοίγεται το Λιβυκό Πέλαγος και η νήσος Χρυσή και η κοιλάδα του Μύρτους με τον «Κρύο Ποταμό» . Σε 1200 μ περίπου  ξεκινά το κατηφορικό Μινωικό Μονοπάτι . Με κατηφορική κλίση και με πολλά «ζικζακ» σε ορισμένα σημεία με έντονο τεχνικό πεδίο, περνώντας από τις θέσεις Κάστελος Κρυγιόσπηλιος, Νυχτεριδόσπηλιος, σε μια μαγευτική διαδρομή όπου θέα προς το Λιβυκό και τους απέναντι ορεινούς όγκους εναλλάσσονται συνεχώς, φτάνουμε σε 1,5 χλμ στην πρώτη έξοδο στον τσιμεντόδρομο και ακολουθούμε ίδιο αλλά σε αντίθετη φορά τμήμα από την εκκίνηση. Υπομονή λίγα μέτρα έχουν μείνει , και η διαδρομή του αγώνα ξαναμπαίνει δεξιά στο μονοπάτι για να ξαναβγεί στον τσιμεντόδρομο και με κατεύθυνση προς την είσοδο χωριού και δεξιά αυτή τη φορά  την άσφαλτο προς το σημείο τερματισμού τον προαύλιο χώρο του παλιού Δημοτικού σχολείου όπου θα είναι και ο χώρος των απονομών και του γεύματος που θα ακολουθήσει προσφορά του Πολιτιστικού Συλλόγου Μύθων.

 

Πως θα έρθετε-Διαμονή

Για την μεταφορά των αθλητών από Ηράκλειο η διοργάνωση θα διαθέσει όπως πάντα ένα λεωφορείο το οποίο θα ξεκινήσει από το κέντρο του Ηρακλείου την Κυριακή το πρωί στις 08:00

Το Λεωφορείο θα αναχωρήσει από το άγαλμα Βενιζελου στην πλατεία Ελευθερίας Ηρακλείου στις 08:00 την Κυριακή 1/3/2015 , και θα επιστρέψει το απόγευμα της ίδιας μέρας στο Ηράκλειο. Ο κάθε συμμετέχοντας θα πρέπει να δηλώσει συμπληρώνοντας στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής και το αντίστοιχο πεδίο που αναφέρεται για την επιθυμία του ή όχι να χρησιμοποιήσει το λεωφορείο της διοργάνωσης , καθώς και αν θα έχει μαζί του συνοδό. Η μεταφορά είναι δωρεάν.

Για όσους προτιμήσουν να έρθουν με το δικό τους αυτοκίνητο μπορούν να δουν ή και να κατεβάσουν για το GPS τις παρακάτω διαδρομές που οδηγούν στους Μύθους με εκκίνηση από Ηράκλειο.

  1. Μέσω Επαρχιακής οδού Βιάννου-Ηρακλείου http://www.gpsies.com/map.do?fileId=vctxrwvxmrkilyoi περίπου 77 χλμ
  2. Μέσω του εθνικής οδού Ηρακλείου- Αγίου Νικολάου και της επαρχιακής Καλού χωριού-Μαλλών-Μύρτους        http://www.gpsies.com/map.do?fileId=zcapsqyxgrbbwdio περίπου 112 χλμ

Με πλοίο από ΠΕΙΡΑΙΑ

Για όσους έρθουν από Πειραιά θα υπάρχει έκπτωση 30 % στα εισιτήρια με την ANEK LINES 

Το πλοίο φθάνει στο Ηράκλειο περίπου στις 6 το πρωί καθημερινά. Έτσι υπάρχει η δυνατότητα μετάβασης στο Άγαλμα Βενιζέλου το οποίο βρίσκεται στο κέντρο Ηρακλείου (περίπου 1 χλμ από το Λιμάνι) για την χρησιμοποίηση του λεωφορείου της οργάνωσης προς το σημείο του αγώνα. Το ίδιο ισχύει και για την αντίστροφη διαδρομή δηλαδή υπάρχει ανταπόκριση την ίδια μέρα για το πλοίο προς Πειραιά (το πλοίο αναχωρεί το βράδυ περίπου στις 21:30)

 Διαμονή

Για όσους θελήσουν να διαμείνουν στο τόπο διεξαγωγής του αγώνα θα υπάρχει ειδική τιμή στα ξενοδοχεία στο παραθαλάσσιο διπλανό χωριό Μύρτος  περίπου 15 ευρώ /άτομο .

Για κρατήσεις και πληροφορίες σχετικά με το ξενοδοχείο και την διαμονή σας , τηλέφωνο επικοινωνίας 6937163517 (Κα Πόπη Παντελάκη)

Επίσης στον περιφραγμένο προαύλιο χώρο του παλιού σχολείου θα μπορεί ο καθένας να στήσει την σκηνή του , ή στον εσωτερικό χώρο να απλώσει τον υπνόσακο του.

Από την διοργάνωση
Νίκος Φερετζάκης
Θέση : Ιεράπετρα
Επικοινωνία : Νίκος Φερετζάκης: 6973032299, 2842026441 | e-mail : nferetzakis@hotmail.com
[justified_image_grid preset=15]

 

Πηγές : Oykritis & Advendure

X