Running-Magazine-Logo

Ακολουθούν οι Έλληνες το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής;

mesogeiaki diatrafi

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Είναι γεγονός πως οι Έλληνες νέοι εγκαταλείπουν τη μεσογειακή διατροφή..

Υπάρχουν ενδείξεις στη σύγχρονη βιβλιογραφία ότι οι νέοι της Μεσογείου τείνουν να εγκαταλείπουν το διατροφικό μοντέλο της Μεσογειακής διατροφής, προτιμώντας το πιο πρόχειρο και γρήγορο φαγητό του δυτικού κόσμου.

Σε μια πολύ πρόσφατη μελέτη του Ολλανδού αθλητικού διαιτολόγου του Πανεπιστημίου του Άμστερνταμ Van Diepen (Επιστημονικό Περιοδικό Διατροφή, Μεταβολισμός και Καρδιαγγειακές Παθήσεις, Φεβρουάριος 2010) και της ομάδας του συσχετίστηκε η εφαρμογή της μεσογειακής διατροφής από ‘Ελληνες φοιτητές σε σχέση με Ολλανδούς φοιτητές.

Πιο συγκεκριμένα, με τη χρήση ενός ερωτηματολογίου που ελέγχει το βαθμό εφαρμογής της μεσογειακής διατροφής χρησιμοποιήθηκε σε 100 φοιτητές διατροφής στο ‘Αμστερνταμ και σε 85 φοιτητές διατροφής στη Θεσσαλονίκη. Προς μεγάλη έκπληξη των ερευνητών το σκορ μεσογειακής διατροφής ήταν υψηλότερο για τους Ολλανδούς φοιτητές σε σχέση με τους Έλληνες φοιτητές.

Οι Ολλανδοί φοιτητές κατανάλωναν περισσότερες πατάτες, λαχανικά, ελαιόλαδο και δημητριακά από τους Έλληνες φοιτητές, ενώ οι Έλληνες φοιτητές κατανάλωναν περισσότερα λιπαρά

. Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι οι Ολλανδοί φοιτητές κατανάλωναν περισσότερα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά σε σχέση με τους Έλληνες φοιτητές.

Το αποτέλεσμα της προαναφερόμενης έρευνας φαίνεται παράδοξο, ειδικά αν σκεφτούμε πως στην Ελλάδα γεννήθηκε η Μεσογειακή διατροφή, ενώ στην Ολλανδία, το μοντέλο διατροφής λόγω του ψυχρού κλίματος περιλαμβάνει μεγαλύτερη κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών και αλκοόλ.

Μια πιθανή εξήγηση για τα αποτελέσματα της μελέτης είναι η επιλογή δείγματος Ελλήνων φοιτητών που συνηθίζουν να τρώνε εκτός σπιτιού και δεν παρασκευάζουν τα γεύματά τους οι ίδιοι, σε αντίθεση με το δείγμα των Ολλανδών φοιτητών που καταναλώνουν σπιτικό φαγητό. Είναι γεγονός ότι το μοντέλο της μεσογειακής διατροφής προσεγγίζεται καλύτερα μέσα από την κατανάλωση σπιτικού φαγητού παρά έτοιμων γευμάτων σε ταχυφαγεία.

Χρειάζεται σαφώς μια δεύτερη μελέτη σε μεγαλύτερο δείγμα πληθυσμού, προκειμένου να εξασφαλίσουμε περισσότερο έγκυρα αποτελέσματα. Ωστόσο είναι ανησυχητικό να περνάμε τέτοιου είδους μηνύματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αντί να είμαστε εκείνοι που πρώτοι ακολουθούμε τη μεσογειακή διατροφή.

Επιπροσθέτως, η άσχημη εικόνα γίνεται ακόμα ασχημότερη αν σκεφτούμε πως το δείγμα του πληθυσμού δεν ήταν άλλοι από τους εκκολαπτόμενους ειδικούς της διατροφής του μέλλοντος!

Πηγή: iatronet.gr

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X