Σας παραθέτουμε το άρθρο όπως αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα spotsfeed.gr

ΑΝΑΛΥΤΙΚΑ:

Με τον ημιμαραθώνιο της Αθήνας στη μαζική του μορφή να μη διεξάγεται και τον Μαραθώνιο επίσης να είναι στα πρόθυρα της ακύρωσης, διαπιστώθηκε (άλλη) μία παγκόσμια πρωτοτυπία από τον ΣΕΓΑΣ. Αυτή της μη επιστροφής των χρημάτων της εγγραφής.

Σε ολόκληρο τον πλανήτη διεξάγονται αγώνες δρόμου εκτός σταδίου και στη συντριπτική τους πλειοψηφία αυτοί ακυρώθηκαν για το 2020, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Οι διοργανωτές των αγώνων, σε περίπτωση ακύρωσης, είτε επιστρέφουν το ποσό της εγγραφής στους δρομείς, είτε μεταφέρουν τη συμμετοχή για το 2021 δίχως να επιστρέψουν το ποσό. Αυτό ισχύει παντού, εκτός από την Ελλάδα, σύμφωνα με τον ΣΕΓΑΣ.
Διαβάζοντας τους γενικούς όρους συμμετοχής τόσο στον ημιμαραθώνιο όσο και το Μαραθώνιο της Αθήνας, ανακαλύψαμε μια παράγραφο ίδια και για τις δύο διοργανώσεις η οποία δεν υπήρχε:

Γενικοί-όροι-μαραθώνιος

Γενικοί-όροι-ημιμαραθώνιος

Αυτή η παράγραφος δεν υπήρχε στους γενικούς όρους των δύο διοργανώσεων όπως προκύπτει άλλωστε και από το section «Συχνές ερωτήσεις» του Μαραθωνίου που μάλλον… ξέφυγε και δεν άλλαξε. Στο κομμάτι που αφορά στην πολιτική των ακυρώσεων αναφέρει: «Στην ακραία περίπτωση ματαίωσης της διοργάνωσης του Μαραθωνίου Αθήνας κατόπιν εντολής της Ελληνικής Πολιτείας μετά τις 30 Σεπτεμβρίου, η συνδρομή συμμετοχής επιστρέφεται στον εγγεγραμμένο δρομέα, μετά των παρακάτω παρακρατήσεων ανάλογα με τον αγώνα δρόμου στον οποίο έχει γίνει η εγγραφή:
Εγγραφή στον Μαραθώνιο Δρόμο – Παρακράτηση 15,00€
Εγγραφή στον Αγώνα 10χλμ – Παρακράτηση 12,00€
Εγγραφή στον Αγώνα 5χλμ – Παρακράτηση 10,00€»

ΣΥΧΝΕΣ-ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ

Προκύπτει λοιπόν ένα πολύ σοβαρό ζήτημα περί τροποποίησης όρων συμμετοχής, κατόπιν εγγραφής των δρομέων. Με ποιο σκεπτικό ο ΣΕΓΑΣ αποφάσισε να μην επιστρέψει τα χρήματα στους δρομείς από τη στιγμή που δε διεξάγεται ο αγώνας;