Running-Magazine-Logo

Στραβό ρινικό διάφραγμα και τρέξιμο

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Για κάθε δρομέα η σωστή αναπνοή είναι το μεγάλο ζητούμενο καθώς αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να πετύχει τις αποδόσεις που επιθυμεί τόσο σε χρόνο όσο και σε ταχύτητα.

O ανθρώπινος οργανισμός είναι φτιαγμένος έτσι ώστε σε συνθήκες ηρεμίας να αναπνέει από τη μύτη. Με τον τρόπο αυτό ο αέρας που φτάνει στους πνεύμονες θερμαίνεται, εφυγραίνεται και φιλτράρεται στη ρινική κοιλότητα. Αντίθετα, κατά τη διάρκεια της άσκησης η αναπνοή από το στόμα είναι αποδεκτή και βοηθά στη λήψη της απαραίτητης ποσότητας οξυγόνου που χρειάζεται το σώμα για να λειτουργήσει υπό συνθήκες πίεσης. Τόσο η στοματική όσο και η ρινική αναπνοή έχουν το ρόλο τους κατά τη διάρκεια οποιασδήποτε αθλητικής δραστηριότητας και ειδικότερα του τρεξίματος. Τι συμβαίνει όμως στις περιπτώσεις που κάποιος έχει στραβό ρινικό διάφραγμα; Πόσο τον επηρεάζει και τι μπορεί να κάνει για αυτό; Ας δούμε παρακάτω μερικά από τα πιο σημαντικά σημεία που αφορούν στη συγκεκριμένη κατάσταση.

Τι είναι το ρινικό διάφραγμα;

Το ρινικό διάφραγμα είναι ένας ΄τοίχος’ που βρίσκεται στο μέσον της ρινικής κοιλότητας και τη χωρίζει στις δύο ρινικές θαλάμες, τη δεξιά και την αριστερή. Αποτελείται εν μέρει από οστό και εν μέρει από χόνδρο και καλύπτεται από ένα λεπτό και μαλακό στρώμα που ονομάζεται ρινικός βλεννογόνος.

Τι είναι η σκολίωση ρινικού διαφράγματος και ποια συμπτώματα προκαλεί;

Με τον όρο σκολίωση ρινικού διαφράγματος ή στραβό ρινικό διάφραγμα αναφερόμαστε στην ανατομική ανωμαλία κατά την οποία το διάφραγμα δε βρίσκεται στο μέσον αλλά είναι παρεκτοπισμένο προς τη μία πλευρά της μύτης, προκαλώντας στένωση στην αντίστοιχη ρινική θαλάμη. Τα συχνότερα αίτια που την προκαλούν είναι κάποιος τραυματισμός της περιοχής κατά την παιδική ή την ενήλικη ζωή, κάποια πίεση που ασκείται στη μύτη του νεογέννητου κατά τον τοκετό ή κληρονομικοί παράγοντες. Τα κυριότερα συμπτώματα που εμφανίζει το άτομο με στραβό διάφραγμα είναι τα παρακάτω:

  • Δυσκολία στην αναπνοή από τη μύτη η οποία εντείνεται κατά τη διάρκεια της άσκησης
  • Ροχαλητό και άπνοια κατά τον ύπνο
  • Συχνές φαρυγγίτιδες λόγω της παρατεταμένης αναπνοής από το στόμα
  • Συχνές ιγμορίτιδες
  • Ξηρότητα του ρινικού βλεννογόνου και ρινορραγίες

Πώς επηρεάζει το στραβό ρινικό διάφραγμα την απόδοση κατά το τρέξιμο;

Το τρέξιμο απαιτεί την καλύτερη δυνατή κυκλοφορία οξυγόνου στο αίμα μας. Κάτι τέτοιο εξασφαλίζεται από την ανεμπόδιστη ροή του αέρα προς τα πνευμόνια στην οποία συμμετέχουν τόσο η στοματική όσο και η ρινική αναπνοή. Είναι βέβαια γεγονός ότι ειδικά σε συνθήκες μεγάλης προσπάθειας η αναπνοή από το στόμα μπορεί να προσφέρει στο σώμα την ποσότητα οξυγόνου που χρειάζεται. Παρόλα αυτά, και ανάλογα με την τεχνική που χρησιμοποιεί κάθε δρομέας, η αναπνοή από τη μύτη μπορεί να είναι πολύ σημαντική στην επίτευξη της καλύτερης δυνατής επίδοσης. Για το λόγο αυτό η σκολίωση ρινικού διαφράγματος μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την απόδοσή μας κατά το τρέξιμο αφού η μέγιστη πρόσληψη αέρα αποτελεί σημαντικό κέρδος.

Επιπλέον η υπνική άπνοια που οφείλεται στο στραβό διάφραγμα αποτελεί μία παθολογική κατάσταση με ιδιαίτερα αρνητικές επιπτώσεις σε ολόκληρο τον οργανισμό και συνεπώς και στην απόδοσή μας κατά το τρέξιμο. Όταν η αναπνοή διακόπτεται κατά τη διάρκεια του ύπνου, το οξυγόνο στο αίμα πέφτει και η καρδιά αναγκάζεται να δουλέψει με υψηλότερη πίεση και ταχύτερο ρυθμό. Για το λόγο αυτό σε βάθος χρόνου μπορεί να δημιουργηθεί υπέρταση και σοβαρά προβλήματα από το καρδιαγγειακό και το αναπνευστικό σύστημα. Συγχρόνως, ο ασθενής εξαιτίας της άπνοιας ξυπνάει, στην προσπάθειά του να αναπνεύσει σωστά. Αυτό συμβαίνει αρκετές φορές κατά τη διάρκεια της νύχτας οπότε μιλάμε για έναν ύπνο βασανιστικό που δεν προσφέρει ξεκούραση και ανανέωση. Όπως είναι κατανοητό η κατάσταση αυτή έχει εξαιρετικά αρνητικές επιπτώσεις όσον αφορά τις επιδόσεις στο τρέξιμο και κάθε άλλη αθλητική δραστηριότητα.

Πώς διορθώνεται το στραβό ρινικό διάφραγμα;

Το στραβό ρινικό διάφραγμα διορθώνεται με τη χειρουργική επέμβαση που ονομάζεται πλαστική ρινικού διαφράγματος. Κατά τη διάρκειά της, ο χειρουργός αφαιρεί το πιο στραβά κομμάτια του διαφράγματος και το σμιλεύει έτσι ώστε να γίνει ευθύ και να βρίσκεται στο κέντρο της μύτης. Πρόκειται για μία ανώδυνη χειρουργική επέμβαση χωρίς καμία εξωτερική τομή και χωρίς μελανιές. Η νοσηλεία που απαιτείται είναι από κάποιες ώρες έως μία ημέρα ανάλογα και με την επιθυμία του ασθενή. Ο τελευταίος μπορεί να επιστρέψει σε δουλειά γραφείου ήδη από την 4η μετεγχειρητική μέρα και να ξεκινήσει την άθληση σε περίπου 2 εβδομάδες. Άλλες επεμβάσεις με τις οποίες μπορεί να συνδυαστεί ο ευθειασμός του ρινικού διαφράγματος είναι οι παρακάτω:

Το στραβό ρινικό διάφραγμα αποτελεί μία πάθηση η οποία μπορεί να έχει σημαντικές αρνητικές επιπτώσεις τόσο στις αθλητικές μας δραστηριότητες όσο και στην ποιότητα ζωής μας γενικότερα. Η έγκαιρη διάγνωσή του από ειδικό ωτορινολαρυγγολόγο και η επιτυχής διόρθωσή του εξασφαλίζουν βελτιωμένες αθλητικές επιδόσεις και ευεξία.

Γράφει ο Μιχάλης Τσούνης MD, PhD, Χειρουργός Ωτορινολαρυγγολόγος, Χειρουργός ΩΡΛ
Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X