Running-Magazine-Logo

Συμβουλές κατάβασης από τον Kilian Jornet ( downhill training tips )

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Θέλεις να κάνεις κατάβαση με την ταχύτητα και τη φόρμα του Kilian Jornet; Διάβασε τις συμβουλές απευθείας από τον ίδιο..

Δες επίσης : Εξειδικευμένο προπονητικό πρόγραμμα καταβάσεων και ενδυνάμωσης κορμου/γλουτών για ορεινό τρέξιμο!

Πήγαινε στο Βουνό

Για τεχνική, για προπόνηση, χρειάζεται να ξοδεύεις ώρες στο βουνό. Μπορείς να πάς στο γυμναστήριο και να φτιάξεις μεγάλους τετρακεφάλους για τις κατηφόρες αλλά αυτό δεν βοηθάει. Πρέπει να τρέχεις συνέχεια καταβάσεις για να μάθεις την τεχνική.

Κλείσε τα μάτια σου

Δεν έχει να κάνει τόσο με τα πόδια και τους μύες αλλά περισσότερο με το όραμα, σχετικά με την αντίληψη του trail και των εμποδίων. Είναι σαν το Ski, πρέπει να βρεις τη γραμμή σου. Όταν τρέχεις γρήγορα, δεν βλέπεις που πατάς εκείνη τη στιγμή αλλά τα επόμενα 4-5 πατήματα μπροστά σου. Κλείσε τα μάτια και τρέξε για 15 μέτρα και προσπάθησε να θυμηθείς το terrain. Αυτό είναι επίσης πολύ καλό για την ισορροπία.


Χαλάρωσε

Οι 2 βασικοί παράγοντες στο τρέξιμο είναι το όραμα και το να είσαι χαλαρός.Όταν κάνουμε καταβάσεις έχουμε σφιγμένους πολύ τους μύες μας με αποτέλεσμα να μας κουράζει. Εαν τρέχουμε χαλαροί μπορούμε να τρέξουμε περισσότερο ξοδεύοντας λιγότερη ενέργεια. Για πρακτική, δοκίμασε να τρέχεις σαν να χορεύεις. Για παράδειγμα τρέξε με τα χέρια σου κάτω χαλαρά και κάθε 2 βήματα κάνε ένα χαλαρό αλματάκι.

Stretch

Για να τρέχεις στα βουνά ένας ακόμη σημαντικός παράγοντας είναι να είσαι ευέλικτος ώστε να μπορείς να προσαρμόζεσαι σε κάθε περίσταση. Η τέλεια τεχνική δεν υπάρχει για τρέξιμο στο βουνό αλλά για όλα τα τερέν.

Χρησιμοποίησε εφαρμογή

Εγώ χρησιμοποιώ την Total Ascent και Total Descent για να μετράω τα μέτρα — κάνοντας περίπου στα 700.000 το χρόνο  — και το Vertical Speed.


Μη σκέφτεσαι τον πόνο

Όταν τρέχεις σε μεγάλες αποστάσεις είναι αδύνατον να αποφύγεις τον πόνο. Όταν έρθει πρέπει να σκεφτείς άλλα πράγματα όπως το τοπίο , να μιλήσεις με άλλους δρομείς ή να ακούσεις μουσική. Σκέφτομαι ιστορίες σαν να είμαι μαχητής και να με κυνηγάει ένας ολόκληρος στρατός.

Μην ξεχνάς τις ανηφόρες

Για τις ανηφόρες είναι σημαντικό να προπονηθείς στο περπάτημα. Πολύ έρχονται από το τρέξιμο στο δρόμο και δεν ξέρουν πως να περπατήσουν. Για το περπάτημα σωστό είναι να χρησιμοποιείς όλο το σώμα σου, έτσι ώστε τα χέρια σου να σπρώχνουν στα γόνατα σου. Αυτό είναι μία πάρα πολύ καλή άσκηση!

All images ©zooom.at/Markus Berger

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X