Running-Magazine-Logo

Είναι η VO2 Max σου αρκετή για να σε γλιτώσει από καρδιοπάθειες;

sprint

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Σαν δρομείς πιστεύουμε ότι το άθλημά μας είναι το καλύτερο εκεί έξω. Ξέρουμε πόσο τέλεια είναι η κοινότητά μας, πόσο στηρίζουμε ο ένας τον άλλον και καταλαβαίνουμε πως οι δρομείς είναι έτοιμοι να κάνουν στροφή 180 μοιρών από το «δεν θα τρέξω ξανά» μέχρι την εγγραφή στον επόμενο αγώνα μέσα σε λίγες ώρες.

Οι άνθρωποι τρέχουν για αρκετούς λόγους:

Έχει πλάκα, είναι συναρπαστικό, σου επιτρέπει να περνάς πολλές ώρες μακριά από το σπίτι και είναι καλό για την υγεία σου.

Το τελευταίο είναι αρκετά σημαντικό για πολλούς δρομείς και υπάρχουν πολλά αποδεικτικά στοιχεία ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή σοβαρών ασθενειών όπως οι καρδιακές παθήσεις και ο καρκίνος.

Διάβασε επίσης : Είναι η VO2max ανάλογη του σωματικού βάρους

Είναι τελικά το τρέξιμο η θεραπεία;

Μία επιστημονική μελέτη προκάλεσε αντιπαράθεση στην ιατρική κοινότητα, όχι όμως επειδή έρχεται σε αντίθεση με την κοινή γνώμη. Αντιθέτως, διαπίστωσε ότι η αερόβια γυμναστική μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων και κάποιων μορφών καρκίνου, αλλά επίσης μειώνει τον κίνδυνο θανάτου εάν κάποιος πάσχει ήδη από καρκίνο ή κάποια καρδιακή πάθηση.

Η έρευνα δημοσιεύτηκε από τη Susan Lakoski και τους συναδέλφους της στο Jama Oncology, παρακολούθησε σχεδόν 14.000 άντρες σε διάστημα 38 χρόνων.

Στην αρχή της μελέτης, οι άνδρες, οι περισσότεροι από τους οποίους ήταν ηλικίας 40-50 ετών εκείνη την περίοδο, υποβλήθηκαν σε ενδελεχή έλεγχο που περιελάμβανε ένα τεστ στο διάδρομο για να προσδιορίσουν το επίπεδο της αερόβιας φυσικής τους κατάστασης.

Κατά τη διάρκεια των επόμενων τεσσάρων δεκαετιών, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρχεία από το Medicare για να εντοπίσουν το ποσοστό του καρκίνου του παχέος εντέρου, του καρκίνου του πνεύμονα, του προστάτη και των καρδιακών παθήσεων μεταξύ των συμμετεχόντων στη μελέτη. Στη συνέχεια οι ερευνητές ταξινόμησαν τα θέματα της μελέτης σε κατηγορίες βασισμένοι στην απόδοσή τους στο τεστ που τους είχαν επιβάλει.

Και ορίστε το αποτέλεσμα:

Η στατιστική ανάλυση, η οποία ελέγχεται για πιθανές συγχυτικές μεταβλητές όπως το κάπνισμα, έδειξε ότι:

Μεταξύ των ανδρών που ήταν υγιείς στην ηλικία των 65 χρονών, εκείνοι των οποίων το τεστ της αερόβιας φυσικής κατάστασης ήταν στα υψηλότερα 20%, είχαν 55% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του πνεύμονα και 44% χαμηλότερο κίνδυνο να εμφανίσουν καρκίνο του παχέος εντέρου σε σύγκριση με το 20% των ανδρών που είχαν τη “λιγότερη” φυσική κατάσταση

Οι περισσότερο γυμνασμένοι άνδρες είχαν επίσης λιγότερο από το μισό του κινδύνου θανάτου από καρδιαγγειακές παθήσεις σε σύγκριση με εκείνους που ήταν λίγο πιο πίσω στη φυσική κατάσταση.

Παραδόξως:

Ακόμα και μεταξύ αυτών που είχαν διαγνωστεί με καρκίνο ή κάποια καρδιακή πάθηση, οι άντρες που ήταν σε καλύτερη αερόβια κατάσταση στη μέση ηλικία τα πήγαιναν καλύτερα από εκείνουν που δεν ήταν.

Και γίνεται καλύτερο:

Ο κίνδυνος θανάτου των καρκινοπαθών από καρδιακές παθήσεις «έπεσε» ακόμα περισσότερο, φτάνοντας τα 2/3 σε σύγκριση με τους ασθενείς που δεν είχαν καλή φυσική κατάσταση. Οι συγγραφείς σημειώνουν ότι η μείωση του κινδύνου θανάτου από καρκίνο εκείνων που επιβίωσαν από άλλες ασθένειες, όπως οι καρδιακές παθήσεις, θα είναι ολοένα και πιο σημαντική στο μέλλον, καθώς τα ποσοστά επιβίωσης του καρκίνου βελτιώνονται σταθερά.

Αυτό ισχύει και για εμένα;

Διάβασε επίσης : Πως να βελτιώσεις τη VO2 Max προπόνηση σου!

Αυτά είναι τα φανταστικά νέα για τους δρομείς, αλλά πως μπορείς να πεις με σιγουριά ότι είσαι αρκετά δυνατός για να είσαι σε αυτό το TOP 20%; Οι συγγραφείς της έρευνας χρησιμοποίησαν ένα αρκετά απλό τεστ πάνω στο διάδρομο, αλλά η αναπαραγωγή αυτού του τεστ απαιτεί έναν ειδικό διάδρομο με πολύ απότομες κλίσεις.

Ωστόσο, τα πραγματικά δεδομένα που συλλέχθηκαν από το τεστ του διαδρόμου δεν ήταν πολύ περίπλοκα. Κατέγραψαν μόνο για πόσο χρονικό διάστημα μπορεί ο κάθε άντρας να αντέξει στο διαρκώς αυξανόμενο τεστ προτού τα παρατήσει από την κούραση.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν μία φόρμουλα για να υπολογίσουν τη VO2 max των ανδρών και στη συνέχεια χρησιμοποίησαν αυτές τις τιμές για να ταξινομήσουν τους συμμετέχοντες στο υψηλότερο, το μεσαίο και το χαμηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης.

Πώς μπορώ να κάνω τη σύγκριση με τους δρομείς στην έρευνα;

Εάν θέλεις να δεις πως μπορείς να συναγωνιστείς τους άντρες που πήραν μέρος στην έρευνα, μπορείς να υπολογίσεις τη VO2 σου με τον παλιό πατροπαράδοτο τρόπο με μία δοκιμαστική περίοδο 12′ για απόσταση. Αυτό το τεστ, αποκαλείται «Τεστ Cooper», χρονολογείται από το μακρινό 1968, όταν ένας νέος δόκιμος της Πολεμικής Αεροπορίας, ο Kenneth Cooper, δημοσίευσε μία μέθοδο ταχείας και ακριβούς μέτρησης των επιπέδων της φυσικής κατάστασης σε στρατιωτικούς.

Το τεστ είναι πολύ απλό από μόνο του:

  1. Πήγαινε στο κοντινότερο γήπεδο στίβου
  2. Κάνε ένα σύντομα ζέσταμα
  3. Μέτρησε πόσο μακριά μπορείς να τρέξεις μέσα σε 12 λεπτά

Η προσπάθεια θα πρέπει να είναι ομοιόμορφη, αλλά και ολική.

Υπολόγισε τη VO2 Max :

  1. Απόσταση που κάλυψες σε μέτρα – 509.4
  2. Διαίρεσε κατά 44.73
  3. Αυτός ο αριθμός, με απόκλιση περίπου 10%, είναι η δική σου VO2 max

Για παράδειγμα αν ο Δημήτρης έτρεξε 2.157 μέτρα σε 12 λεπτά

2157-504.9= 1652.1

1652.1/44.73=36.9

Ίσως αναρωτιέσαι:

Πόσο αξιόπιστό είναι αυτό το 12λεπτο τεστ του Cooper σε σύγκριση με το τεστ με την άσκηση διάρκειας που χρησιμοποιήθηκε στο επιστημονικό έντυπο Lakoski;

Η αυθεντική μελέτη του Kenneth Cooper έδειξε ότι το τρέξιμο για 12 λεπτά έχει αυτοσυσχέτιση 90% με τη VO2 max που μετριέται σε κάποιο εργαστήριο. Το τεστ διάρκειας στο διάδρομο που χρησιμοποίησε η JAMA Oncology στην έρευνά της έχει 92% συσχετισμό, οπότε αυτά τα δύο είναι αρκετά παρόμοια.

Το κορυφαίο 20% των ανδρών στην έρευνα Lakoski είχαν κατά μέσο όρο προβλεπόμενη VO2 max 45.5, κάτι που σημαίνει ότι θα ήταν σε θέση να καλύψουν πάνω από 2.500 μέτρα στο στίβο σε 12 λεπτά.

Δεν είναι τόσο κακό αν αναλογιστείς ότι οι συμμετέχοντες ήταν κυρίως άντρες 40-50 χρονών και όχι αθλητικοί 20χρονοι.

Το 20% που υστερούσε σε φυσική κατάσταση είχε προβλεπόμενη VO2 max 29.4, κάτι που σημαίνει ότι θα μπορούσαν να καλύψουν 1.800 μέτρα κατά τη διάρκεια του 12λεπτου τεστ του Cooper.

Διάβασε επίσης : Η διαλειμματική προπόνηση που αυξάνει την VO2 max

Τι γίνεται εάν η VO2 μου είναι χαμηλή;

Εάν ξεκινήσεις με το τεστ Cooper και επιστρέψεις στο σπίτι απογοητευμένος από τη φυσική σου κατάσταση, υπάρχουν κάποια καλά νέα:

Τα οφέλη για την υγεία δεν είναι αποκλειστικό προνόμιο μόνο των αθλητών που γυμνάζονται σκληρά. Η έρευνα Lakoski απέδειξε ότι ακόμα και οι μικρές αυξήσεις στη VO2 max μειώνουν τον κίνδυνο του καρκίνου στον πνεύμονα και στο παχύ έντερο.

 

Η βελτίωση της φυσικής σου κατάσταση για να φτάσεις να κάνεις 160 μέτρα περισσότερα σε 12 λεπτά, μπορεί να ρίξει τον κίνδυνο του καρκίνου του πνεύμομα έως 17% και τον κίνδυνο για καρκίνο του παχέως εντέρου έως 9%!

Συμπέρασμα

Υπάρχουν κάποιοι σημαντικοί περιορισμοί στην έρευνα του Lakoski.

Καταρχήν, μπορούσαν μόνο να μελετήσουν ανθρώπους που αρρώστησαν μετά την ηλικία των 65, δεδομένου ότι τότε αρχίσουν να δημιουργούνται τα αρχεία της Medicare.

Δεύτερον, αυτή η μελέτη δεν εξέτασε άμεσα τις συνέπειες της προπόνησης για να βελτιώσει την αεροβική σου ικανότητα, αλλά μόνο στατικές διαφορές μεταξύ του πληθυσμού.

Τα ευρήματα της έρευνας είναι καλά νέα για τους άνδρες δρομείς. Όχι μόνο η αερόβια γυμναστική βοηθάει στην πρόληψη του καρκίνου και των καρδιακών παθήσεων, αλλά επίσης σε βοηθάει να μείνεις ζωντανός εάν είσαι άτυχος και βρεθείς σε αντίστοιχη κατάσταση.

Η δοκιμή του δικού σου επιπέδου φυσικής κατάστασης είναι γρήγορη και απλή και μεταφράζοντας τις προβλεπόμενες VO2 max τιμές από την έρευνα σε ξεκάθαρες αποστάσεις σου δίνει κάποιους χρήσιμους fitness στόχους.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X