Running-Magazine-Logo

Αντιπαράθεση στο εσωτερικό του ελληνικού Tριάθλου με αφορμή τους αγώνες στο Λουτράκι

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Γράφει το SDNA

Υφυπουργείο Αθλητισμού, Περιφέρεια Πελοποννήσου, Δήμος Λουτρακίου – Αγ.Θεοδώρων, Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου, Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου, ΕΛ.ΑΣ. και ιδιωτικές εταιρείες, εμπλέκονται σε ένα λαβύρινθο γύρω από το Τρίαθλο.

Η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου ανέλαβε να πραγματοποιήσει στο Λουτράκι Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα χωρίς να έχει δικαίωμα βάση των Ελληνικών Νόμων να διεξάγει αγώνες, μιας και η ΓΓΑ έχει άρει την ειδική αθλητική αναγνώριση της ΕΟΤρι! Από εκείνο το σημείο έχει ξεκινήσει ένας… μαραθώνιος για το πώς θα διεξαχθούν οι Αγώνες, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Ελληνικής Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου που είναι η μοναδική που μπορεί να διεξάγει επίσημους αγώνες.

Το SDNA επικοινώνησε με τον πρόεδρο της ΕΟΜοΠ Τάσο Πανταζίδη, ο οποίος επιβεβαίωσε τα γεγονότα: «Είναι γεγονός ότι η Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου ανέλαβε να πραγματοποιήσει Ευρωπαϊκούς Αγώνες στο Λουτράκι. Το γεγονός από μόνο του είναι σπουδαίο. Όλοι θέλουμε διεθνείς αγώνες στη χώρα μας. Όλοι όμως γνώριζαν από την αρχή πως αγώνες χωρίς την αιγίδα της ΕΟΜοΠ και τις προβλεπόμενες άδειες, δεν μπορούν να γίνουν νόμιμα. Είναι αρνητικό και ανεύθυνο το ότι η χώρα μας θα εκτεθεί με την ακύρωση των αγώνων και θα πληγεί η αξιοπιστία της» τόνισε χαρακτηριστικά ο Πανταζίδης.

Το χρονικό των ενεργειών

Στις 4/7/2018 η Περιφέρεια Πελοποννήσου, ανακάλεσε την άδεια προσωρινής αθλητικής εγκατάστασης που απαιτείται για τους αγώνες του Λουτρακίου λόγω του ότι διαπιστώθηκε πως αρμόδια Ομοσπονδία δεν είναι η ΕΟΤρι, αλλά η ΕΟΜοΠ.

Στις 10/7/2018 κατατίθεται στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, αίτημα από την «Ευρωπαϊκή Ένωση Τριάθλου» για τις απαραίτητες άδειες, προκειμένου να διεξαχθούν Ευρωπαϊκοί και Πανελλήνιοι αγώνες στο Λουτράκι από 30/8 – 2/9. Η νέα προϊσταμένη χορηγεί έγγραφο σύμφωνα με το οποίο «δεν απαιτείται άδεια τέλεσης αγώνων», παρότι πρόκειται για αγώνες και ο Περιφερειάρχης κος Τατούλης, στηρίζει την έγγραφη θέση της νέας προϊσταμένης.

Στις 2/8/2018, η ΓΓΑ ενημερώνει Δήμο, Περιφέρεια, Υπ. Εξωτερικών, Αστυνομία και Λιμεναρχείο πως αρμόδια Ομοσπονδία είναι η ΕΟΜοΠ και όχι η ΕΟΤρι και υπενθυμίζει πως προβλέπονται από το νόμο σοβαρές ποινικές και χρηματικές κυρώσεις «σε ιδιοκτήτες ή χρήστες αθλητικής εγκατάστασης που στερείται άδειας λειτουργίας και παραχωρείται για διενέργεια σε αυτή αθλητικής εκδήλωσης». Παράλληλα ενημερώνει πως δεν έχουν τηρηθεί όσα προβλέπει ο νόμος για πρόσκληση αθλητών από το εξωτερικό.

Στις 3/8/2018 ο Αντιδήμαρχος Λουτρακίου αιτείται από την Ε.Ο. Ποδηλασίας την έγκριση που προβλέπει ο Κ.Ο.Κ. για “European Multisport Youth Festival” με αθλοτουριστικό χαρακτήρα, χωρίς καμία αναφορά στο γεγονός του ότι επρόκειτο για Ευρωπαϊκούς και Πανελλήνιους αγώνες. Η Ε.Ο.Π μετά από επικοινωνία με την Ε.Ο.Μο.Π. ανακαλεί τη σχετική έγκριση.

Η ΕΟΤρι δεν αναγνωρίζεται από τη ΓΓΑ και δεν είναι μέλος της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής και για αυτό έχουν πέσει στο κενό οι προσπάθειες διεξαγωγής διάφορων αγώνων στο παρελθόν. Ο νόμος είναι ξεκάθαρος και αναφέρει ότι από τη στιγμή που το άθλημα υπήχθη στην ΕΟΜοΠ, μπορεί να ιδρυθεί και πάλι ανεξάρτητη Ομοσπονδία, μόνο αφού αποκτήσουν 20 σωματεία Ειδική Αθλητική Αναγνώριση στο τρίαθλο.

Οσον αφορά στους αγώνες του Λουτρακίου, η ΕΟΜοΠ έχει ενημερώσει από καιρό την ETU, την ITU και το Δήμο, πως οι αγώνες δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν και τους επισήμανε την ευθύνη του αρνητικού αντίκτυπου που θα προκληθεί από την ακύρωση της τελευταίας στιγμής, όχι σε θεσμικούς φορείς αλλά κυρίως στο άθλημα.

Η «τιμωρία» των Ελλήνων αθλητών

Αφού η ΕΟτρι δεν έχει δικαίωμα να πραγματοποιεί αγώνες, ο μεγάλος χαμένος είναι ο αθλητής, ο οποίος δεν μπορεί να εκπροσωπήσει τη χώρα στους Ολυμπιακούς Αγώνες και στις υπόλοιπες μεγάλες διοργανώσεις, κάτι που συνέβη και στους Μεσογειακούς Αγώνες.

«Οι Ομοσπονδίες έχουν λόγο ύπαρξης, όταν υπηρετούν τους αθλητές και όχι τις θέσεις των παραγόντων τους. Βιώνουμε όλοι –και κυρίως οι αθλητές- μια θλιβερή πραγματικότητα. Τοπικοί Άρχοντες και εξωθεσμικοί παράγοντες, οφείλουν να ακολουθούν και να σέβονται τις διαδικασίες. Η εφαρμογή των νόμων, δεν είναι προαιρετική. Αποτελεί τη βασική προϋπόθεση για ανάπτυξη του αθλήματος με ασφάλεια και με οφέλη για τους αθλητές. Αυτή είναι η θεσμική μας επιδίωξη. Τείνουμε χείρα συνεργασίας σε όλους όσους αγαπούν το άθλημα, ώστε να μη στερηθούν ξανά Έλληνες αθλητές και αθλήτριες, τη συμμετοχή τους σε μεγάλες διοργανώσεις. Δεν βρισκόμαστε στο παρά πέντε, αλλά στο και πέντε για τη διαδικασία πρόκρισης στο Τόκυο. Πρέπει άμεσα να σταματήσει η αντιπαράθεση και όλοι μαζί, ακολουθώντας το γράμμα και την ουσία του νομικού πλαισίου, να δουλέψουμε για το καλό των τριαθλητών» τόνισε ο πρόεδρος της ΕΟΜοΠ μπροστά στο αδιέξοδο των Ελλήνων αθλητών.

Από πού ξεκίνησε η ιστορία

Η ιστορία ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2016, όταν ο ΓΓΑ ήρε την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση της Ελληνικής Ομοσπονδίας Τριάθλου (Ε.Ο.Τρι.) καθώς –σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης- παρά την επί τετραετία αλληλογραφία της ΓΓΑ με την ΕΟΤρι, η δεύτερη δεν παρείχε τα απαραίτητα στοιχεία για τη σωματειακή της βάση και την αθλητική της δραστηριότητα.

Η διοίκηση της ΕΟΤρι, προσέφυγε στον Ακυρωτικό Μηχανισμό του Διοικητικού Εφετείου Αθηνών, το οποίο όμως απέρριψε την προσφυγή τους.

Τον Ιούνιο του 2016, η ΓΓΑ ήρε από 24 Σωματεία, την αναγνώριση για το άθλημα του τριάθλου, λόγω του ότι δεν επεδείκνυαν δραστηριότητα στο άθλημα.

Ακολούθως τον Ιούλιο, ο ΓΓΑ Ιούλιος Συναδινός ήρε εκ νέου την Ειδική Αθλητική Αναγνώριση της ΕΟΤρι, λόγω του ότι μόνο ένα Σωματείο επιδείκνυε την αθλητική δραστηριότητα που όριζε το ίδιο το καταστατικό της ΕΟΤρι.

Τον Σεπτέμβριο του 2016, «ο Υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού κ. Σταύρος Κοντονής απέστειλε στον Εισαγγελέα Πρωτοδικών Αθηνών και τον Αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, αρμόδιο για θέματα Αθλητισμού, ογκώδη φάκελο-αναφορά που περιλαμβάνει τεκμηριωμένες διαπιστώσεις των υπηρεσιών της Γ.Γ.Α. για τα πεπραγμένα στην Ελληνική Ομοσπονδία Τριάθλου στη διάρκεια των ετών 2008-2016, σε διοικητικό και οικονομικό επίπεδο, αλλά και επώνυμες επίσημες καταγγελίες αθλητικών παραγόντων, σχετικά με τη λειτουργία της Ομοσπονδίας.

Τόσο στην απόφαση του Ιανουαρίου, όσο και στην απόφαση του Ιουλίου, η αρμοδιότητα για το άθλημα του τριάθλου, ανατέθηκε στην Ελληνική Ομοσπονδία Μοντέρνου Πεντάθλου (ΕΟΜοΠ). Το Δεκέμβριο του 2016, στο ΣΕΦ πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τους ενδιαφερόμενους αθλητές, προπονητές, σωματεία και διοργανωτές, όπου η Διοίκηση της ΕΟΜοΠ εξήγησε το νομικό πλαίσιο και ενημέρωσε για τα επόμενα βήματα ανασυγκρότησης του αθλήματος.

Μετά και τη νέα απόφαση, η ΕΟΜοΠ άρχισε να δραστηριοποιείται στο άθλημα, χορηγώντας αρχικά αιγίδα σε διοργανωτές αγώνων (Δήμους, Αθλητικά Σωματεία και ιδιώτες) και στη συνέχεια διοργανώνοντας αγώνες κυπέλλου και πρωταθλήματος. Κάποιοι από τους αγώνες υπό την αιγίδα της ΕΟΜοΠ μάλιστα είχαν τεράστια επιτυχία και πολλές διεθνείς συμμετοχές (Ρόδος, Σύρος, Κατερίνη, Σχινιάς κ.α.).

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X