Running-Magazine-Logo

9 λόγοι για να πάρεις την πολυβιταμίνη των δρομέων

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Πολυβιταμίνη για δρομείς : 9 συστατικά που θα απογειώσουν την απόδοση σου.

Δεδομένου του ότι όλοι θέλουμε να παίρνουμε τις βιταμίνες από τις τροφές μας, πολύ γρήγορα αντιλαμβανόμαστε ότι είναι αδύνατον να πάρεις όλα αυτά τα διαφορετικά συστατικά από το φαγητό, εκτός εάν έχεις ένα προσωπικό μάγειρα στην κουζίνα σου!

Εμείς αναλύσαμε το συνεργιστικό συνδυασμό φυσικών συμπληρωμάτων διατροφής της Natural Doctor και σας παρουσιάζουμε 9 από τα βασικά στοιχεία τους που αποδεδειγμένα θα βοηθήσουν την απόδοση μας στο τρέξιμο και τη μυϊκή μας ενδυνάμωση.

1. Ψευδάργυρος : Ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος του δρομέα

Ο ψευδάργυρος εμπλέκεται σε περισσότερες λειτουργίες από οποιοδήποτε άλλο ανόργανο συστατικό. Ωστόσο, ο ψευδάργυρος είναι ακόμα ένα ιχνοστοιχείο το οποίο μπορεί εύκολα να εξαντληθεί με την άσκηση. Ο ψευδάργυρος είναι σημαντικός για την πρωτεϊνική σύνθεση των μυών και την ανάπτυξη των κυττάρων κατά την επούλωση τραυμάτων. Αν είσαι δρομέας αντοχής, είναι πολύ πιθανό να έχεις χαμηλές συγκεντρώσεις ψευδαργύρου στον οργανισμό σου, με αποτέλεσμα να είσαι πιο ευπαθείς σε λοιμώξεις και σε καθυστερημένη επούλωση τραυμάτων. Επιπλέον, δεδομένου ότι ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητο συστατικό για περισσότερα από 100 ένζυμα, τα οποία με τη σειρά τους είναι η μηχανή του μεταβολισμού, τα χαμηλά επίπεδά του μπορεί να μειώσουν την ικανότητα αντοχής, καθώς και τα επίπεδα ενέργειας. Τέλος, ο ψευδάργυρος είναι απαραίτητος για την ενεργοποίηση του SOD (Υπεροξειδική Δισμουτάση), ένα πολύ ισχυρό φυσικό αντιοξειδωτικό ένζυμο που παράγεται στο εσωτερικό των κυττάρων σου και δρα κατά των ελεύθερων ριζών. Η συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη ψευδαργύρου είναι 8 mg για τις γυναίκες και 11 mg για τους άνδρες, αλλά αν είσαι δρομέας μπορεί να χρειάζονται λίγο περισσότερο. Οι καλύτερες διατροφικές πηγές ψευδαργύρου είναι τα όσπρια, οι ξηροί καρποί και δημητριακά ολικής αλέσεως.

2. Χρώμιο : Η αχίλλειο πτέρνα της κόπωσης του δρομέα

Η έντονη άσκηση μπορεί να εξαντλήσει τα αποθέματα χρωμίου στο σώμα σου. Ίσως αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο σχεδόν το 25% των Αμερικανών αθλητών έχει ανεπάρκεια χρωμίου και παρουσιάζουν συμπτώματα άγχους και σωματικής κόπωσης. Η ανεπάρκεια σε χρώμιο έχει επίσης συνδεθεί και με άλλα προβλήματα υγείας όπως ο διαβήτης και η παχυσαρκία. Το χρώμιο έχει την ικανότητα να βοηθά στο σωστό μεταβολισμό των υδατανθράκων. Δηλαδή, στη διαδικασία μετατροπής των υδατανθράκων που καταναλώνεις, σε ενέργεια κατά τη διάρκεια του τρεξίματος.

3. Μαγγάνιο : Ο φίλος της επούλωσης των “τραυματισμών” του δρομέα

Το μαγγάνιο είναι ένα βασικό μεταλλικό στοιχείο για την παραγωγή ενέργειας και τον μεταβολισμό των τροφών. Αν και το μαγγάνιο συχνά χρησιμοποιείται για να βοηθήσει στην επούλωση των διαστρεμμάτων και άλλων φλεγμονών, είναι επίσης απαραίτητο για την εύρυθμη λειτουργία της παραγωγής ενέργειας, τον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα, τη σωστή λειτουργία του θυρεοειδούς, καθώς και το μεταβολισμό των πρωτεϊνών.

runner foot pain

4. Σελήνιο : Το ισχυρό αντιοξειδωτικό στον οργανισμό μας

Το σελήνιο είναι ένα ιχνοστοιχείο το οποίο δρα σαν ισχυρό αντιοξειδωτικό και είναι απαραίτητο για την παραγωγή της γλουταθειόνης υπεροξειδάσης, ενός σημαντικότατου ενζύμου που βρίσκεται σε κάθε κύτταρο του σώματος σου και βοηθάει στη σωστή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος. Επιπλέον, το σελήνιο βοηθάει κατά των φλεγμονών και έχει την ιδιότητα να προστατεύει από τις βλαβερές συνέπειες της υπεριώδους ακτινοβολίας.

5. Βιταμίνη Β-12 : Ο καταλύτης της ενέργειας του δρομέα

Η βιταμίνη Β6, το φολικό οξύ και η Β12 είναι αναμφισβήτητα οι πιο σημαντικές από το σύμπλεγμα βιταμινών Β, όταν πρόκειται για μυϊκή ανάπτυξη και αποκατάσταση. Και οι 2 βιταμίνες, Β6 και Β12 έχουν καθοριστικό ρόλο στον μεταβολισμό των πρωτεϊνών. Στην πραγματικότητα, έρευνες έχουν αποδείξει πως όσο μεγαλύτερη είναι η πρόσληψη πρωτεΐνης, τόσο περισσότερη βιταμίνη Β6 χρειάζεσαι για να υποστηρίξεις τον μεταβολισμό της αυξημένης πρόσληψης πρωτεΐνης.

Η βιταμίνη Β-12 βοηθάει το σώμα μας να μεταβολίσει τις πρωτεΐνες και τα λιπαρά που τρώμε σε ενέργεια ώστε να ανταπεξέλθουμε κατά τη διάρκεια της προπόνησης. Επιπλέον βοηθάει στο σχηματισμό νέων ερυθρών αιμοσφαιρίων τα οποία μεταφέρουν το οξυγόνο σε όλο μας το σώμα. Η έλλειψη αυτής μπορεί να οδηγήσει σε έναν τύπο αναιμίας – κούρασης.

6. Βιταμίνη Β-6 : νους υγιής εν σώματι υγιεί

Η βιταμίνη Β6 δεν είναι μόνο μια σημαντική βιταμίνη για την ενέργεια, αλλά και για μεγαλύτερη πνευματική διαύγεια και ισχυρότερο νευρικό σύστημα.

Εκείνοι που ακολουθούν δίαιτα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες, όπως η Atkins ή η Paleo, θα θέλουν να σιγουρευτούν ότι παίρνουν αρκετή βιταμίνη Β6, καθώς παρέχει μεγάλη βοήθεια στο πεπτικό σύστημα για τη διάσπαση και την επεξεργασία των θρεπτικών ουσιών που υπάρχουν στα κρέατα.

Με τις επαρκείς προμήθειες βιταμίνης Β6 όχι μόνο θα έχεις περισσότερη ενέργεια, αλλά θα βοηθήσει τον εγκέφαλό σου να κάνει καλύτερα τη δουλειά του βοηθώντας να παράγει περισσότερους νευροδιαβιβαστές.

Ένα άλλο ενδιαφέρον γεγονός είναι πως η βιταμίνη Β6 χρειάζεται για να υποστηρίξει την απορρόφηση της βιταμίνης Β12. Μαζί, αυτές οι βιταμίνες είναι αναγκαίες για την παραγωγή ερυθρών αιμοσφαιρίων και κυττάρων του ανοσοποιητικού συστήματος, απαραίτητα για την μυϊκή ανάπτυξη και αποκατάσταση. Προσλαμβάνοντας φολικό οξύ (βιταμίνη Β9) σε συνδυασμό με τις Β6 και Β12, μπορείς να μειώσεις τα επίπεδα ομοκυστεΐνης και να αυξήσεις την παραγωγή νιτρικών οξειδίων και την βελτίωση της ενδοθηλιακής λειτουργίας. Το αποτέλεσμα είναι αυξημένη ροή αίματος και των διατροφικών στοιχείων που μεταφέρει, στις μυϊκές ομάδες.

7. Βιταμίνη Α : Η ξεχασμένη βιταμίνη που κάνει θαύματα στην τεστοστερόνη

Η βιταμίνη Α μοιάζει να είναι μια από τις ξεχασμένες βιταμίνες αλλά πολύ σημαντικές. Είναι ευρέως γνωστή για τα θετικά της αποτελέσματα στην υγεία των ματιών, αλλά πολλά από τα οφέλη της συχνά αγνοούνται. Για τους αθλητές και τους bodybuilders, η βιταμίνη Α είναι χρήσιμη γιατί υποστηρίζει την πρωτεινοσύνθεση, πολύ σημαντική διαδικασία για την μυϊκή ανάπτυξη. Τα επίπεδα της βιταμίνη Α μειώνονται καθώς αυξάνεται η πρωτεινοσύνθεση. Αυτό συμβαίνει γιατί η βιταμίνη Α είναι αναγκαία για την διάσπαση των πρωτεϊνών κατά την διάρκεια της διαδικασίας της επιδιόρθωσης των μυϊκών ινών.

Αν νομίζεις πως ο ρόλος της στην μυϊκή ανάπτυξη και διαδικασία επιδιόρθωσης δεν είναι αρκετός, η βιταμίνη Α έχει άμεσες επιπτώσεις στην τεστοστερόνη, την πιο σημαντική αυξητική ορμόνη του σώματος σου. Σε μια έρευνα που συμμετείχαν 102 έφηβοι με καθυστερημένοι εφηβεία, η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης Α και σιδήρου, παρήγαγαν παρόμοια ωριμότητα με την ομάδα που έλαβε εξωγενής τεστοστερόνη. Αυτό δείχνει πως η έλλειψη βιταμίνης Α μπορεί να έχει σημαντικό αντίκτυπο στην υγιή παραγωγή τεστοστερόνης σε άνδρες όλων των ηλικιών.

Τέλος η βιταμίνη Α παίζει πολύ σημαντικό ρόλο, παρέχοντας περισσότερη διαρθρωτική δύναμη στις μυϊκές ομάδες, προωθώντας την ανάπτυξη των οστών και την διέγερση νεαρών κυττάρων για να ωριμάσουν με πιο γρήγορο ρυθμό.

8. Βιταμίνη D : Εκρηκτική δύναμη στην προπόνηση και τον αγώνα

Η βιταμίνη D είναι η πιο σημαντική από όλες τις βιταμίνες όταν πρόκειται για την παραγωγή τεστοστερόνης. Κάποιες έρευνες ακόμα δείχνουν πως η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης D μπορεί να αυξήσει κατά ένα μεγάλο βαθμό την εκρηκτική δύναμη σε ενήλικες παράλληλα με ένα προπονητικό πρόγραμμα δύναμης, σε σχέση με εικονικά φάρμακα. Η βιταμίνη D επίσης παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στην πρωτεινοσύνθεση, η οποία μερικώς οφείλεται στον αντίκτυπο που έχει η παραγωγή τεστοστερόνης στο σώμα. Σε μια έρευνα που διεξήχθη σε άνδρες με χαμηλά επίπεδα τεστοστερόνης, βρέθηκε πως η κατανάλωση συμπληρωμάτων βιταμίνης D οδήγησε σε 20% αύξηση σε ελεύθερης μορφής τεστοστερόνη στον οργανισμό τους.

Επιπλέον με τις επιπτώσεις στην αύξηση τεστοστερόνης και στην μυϊκή ανάπτυξη, η βιταμίνη D μπορεί επίσης να βελτιώσει την υγεία των οστών. Η βιταμίνη D λειτουργεί παράλληλα με το ασβέστιο και το μαγνήσιο, αναγκαία μέταλλα για την ανάπτυξη των οστών.

9. Βιταμίνη C : Πρόληψη τραυματισμών των μυϊκών ομάδων

Η βιταμίνη C είναι μια από τις πιο πολυσυζητημένες βιταμίνες στον πλανήτη. Σίγουρα είχες κάποια στιγμή κάποιο κοινό κρυολόγημα και σου δόθηκε συμβουλή να αυξήσεις την πρόσληψη βιταμίνης C. Αλλά έχει και πολλά οφέλη όσον αφορά την μυϊκή ανάπτυξη και αποκατάσταση.

Η βιταμίνη C είναι ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό που λειτουργεί για να προστατεύσει τα μυϊκά κύτταρα από την βλάβη που τους προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Επιπλέον, βοηθάει στον σχηματισμό της τεστοστερόνης και άλλων αναβολικών ορμονών. Αλλά τα οφέλη που έχει για τις μυϊκές σου ομάδες δεν σταματάνε εδώ.

Η βιταμίνη C επίσης βοηθάει στον σχηματισμό του κολλαγόνου στον οργανισμό. Από την στιγμή που το κολλαγόνο αποτελεί το πρωτεύον συστατικό στοιχείο των συνδετικών ιστών, η βιταμίνη C γίνεται αναγκαίο στοιχείο για την πρόληψη των τραυματισμών των οστών και των μυϊκών ομάδων. Δυναμώνοντας το κολλαγόνο, οι αρθρώσεις σου γίνονται ικανότερες και πιο ανθεκτικές στον χειρισμό μεγάλων φορτίων αντιστάσεων με μικρότερες πιθανότητες τραυματισμών.

Σε μια έρευνα από το πανεπιστήμιο της North Carolina, ερευνητές απέδειξαν πως η πρόσληψη συμπληρωμάτων βιταμίνης C πριν και μετά την προπόνηση, μείωσε τον μυϊκό πόνο και λειτούργησε προληπτικά στην οξείδωση της γλουταθειόνης, ενός ισχυρού αντιοξειδωτικού στοιχείου. Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ο καθυστερημένος μυϊκός πόνος (Delayde-onset-muscle-soreness, DOMS) δεν είναι ακριβώς το πιο ευχάριστο συναίσθημα, και η βιταμίνη C έχει αποδειχθεί πως μειώνει αυτόν τον πόνο, ενώ παράλληλα λειτουργεί σαν αντιοξειδωτικό σε μοριακό επίπεδο.

 

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X