Running-Magazine-Logo

Ziria Race To The Sky 2018 – 10 Ιουνίου | Πελοπόννησος

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Ziria Race To The Sky 2018 : Με αλλαγές θα διεξαχθεί την Κυριακή 10 Ιουνίου ο αγώνας της Ζήρειας.

Αλλαγές που έχουν ως σκοπό την ασφάλεια των αθλητών και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Ziria Race To The Sky 2018 – Η προκήρυξη :

Σημαντικές αλλαγές θα πραγματοποιηθούν στον αγώνα Sky (30+χλμ) του αγώνα της Ζήρειας το 2018.

Με πρώτη αλλαγή το όριο στον 4ο και κεντρικό σταθμό του αγώνα, στο Αθλητικό κέντρο Ζήρειας. Ο αγώνας θα έχει όριο τις 4 ώρες, κανένας αθλητής δεν θα συνεχίζει με δική του ευθύνη, ακόμα και αν δώσει το νούμερο του. Οι αλλαγές του καιρού κατά τις μεσημεριανές ώρες, λόγο του μικροκλίματος που επικρατεί στην περιοχή καθιστούν δύσκολη την ανάβαση σε μη έμπειρους αθλητές.
Η δεύτερη αλλαγή έχει να κάνει με την «πόρτα» στον 5ο σταθμό. Η ανάβαση από τον ΕΟΣ Κορίνθου και μετά θα πρέπει να γίνεται από αθλητές που έχουν περάσει κάτω από τις 5 ώρες από την εκκίνηση του αγώνα. Για οποιαδήποτε αλλαγή του καιρού, πριν τις 5 ώρες στο συγκεκριμένο σημείο, η διοργάνωση σε συνεργασία με την εκάστοτε ομάδα διάσωσης, έχει το δικαίωμα να σταματήσει τους αθλητές για λόγους ασφαλείας.
Η τρίτη αλλαγή έχει να κάνει με το χρονικό όριο του τερματισμού που θα είναι στις 7 ώρες, με 30 λεπτά συν, εφόσον διαπιστωθεί ότι οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν , την προηγούμενη του αγώνα.
Επίσης ΕΠΙΒΆΛΛΕΤΑΙ ο υποχρεωτικός εξοπλισμός, αντιανεμικό, υδροδοσία και αλουμινοκουβέρτα (αν χρειαστεί). Αθλητές που δεν έχουν μαζί τους κατά την διάρκεια του αγώνα τον υποχρεωτικό εξοπλισμού που θα τους υποδείξει η διοργάνωση λίγες ημέρες νωρίτερα, δεν λαμβάνουν μέρος στον αγώνα .
Οι αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με την ασφάλεια των νέων αθλητών που κινούνται στο βουνό την ημέρα του αγώνα. Η διοργάνωση έχει προσθέσει για το λόγο αυτό και την σκυταλοδρομία, που δίνει την δυνατότητα να πάρουν μια πρώτη γεύση του δύσκολου αγώνα Sky της Ζήρειας, νέοι αθλητές και να προετοιμαστούν κατάλληλα για επόμενους αγώνες αλλά και για την ολοκλήρωση κάποιας στιγμή αυτού.
Τα κοινά σημεία της διαδρομής θα επανασηματοδοτηθούν, δίνοντας την δυνατότητα στους αθλητές να αντιλαμβάνονται καλύτερα την πορεία τους.
Οι εγγραφές θα ανοίξουν ηλεκτρονικά, την Δευτέρα 01/01/18 και κλείσιμο την Παρασκευή 01/06/18.
Έγκυρες θα θεωρηθούν οι εγγραφές που έχουν τακτοποιηθεί οικονομικά μέχρι και το κλείσιμο των εγγραφών.
Δηλώσεις συμμετοχής ΔΕΝ θα γίνονται την τελευταία εβδομάδα του αγώνα.
Η διοργάνωση θα συνεργαστεί με αθλητικά καταστήματα και γυμναστήρια για τις δηλώσεις συμμετοχής .
Ραντεβού την Κυριακή 10 Ιουνίου 2018 στο δυσκολότερο Sky30άρι.
Ziria Race To The Sky


Κανόνες συμμετοχής

Χάρτης διαδρομών

Ο αγώνας έχει εκκίνηση και τερματισμό το χωριό Γκούρα που βρίσκεται στις δυτικές πλαγιές της Ζήρειας και στα 950μ υψόμετρο στο βόρειο τμήμα του Φενεού. Το όνομά της περιγράφει τη μορφολογία της περιοχής σε τόπο πετρώδη όπου αναβλύζουν άφθονα νερά.

Η εκκίνηση θα δοθεί στην πανέμορφη πλατεία, με την επιβλητική πετρόχτιστη εκκλησία του χωριού και με τα αρχοντικά του 19ου αιώνα, κατοικίες των οπλαρχηγών της Επανάστασης τριγύρω της.

Η διαδρομή είναι αρκετά τεχνική και δίνει την ευκαιρία στους αθλητές να αντιμετωπίσουν ένα απαιτητικό τερραίν όλων των ειδών, διανύοντας 30χλμ από τα οποία τα 6χλμ καλύπτονται από δασικό χωμάτινο δρόμο και ελάχιστα μέτρα άσφαλτο και τα υπόλοιπα 24χλμ πάνω σε σηματοδοτημένο μονοπάτι (πότε δασώδες και πότε αλπικό, πότε κακοτράχαλο και πέτρινο, πότε ανηφορικό και πότε απότομο και κατηφορικό) καλύπτοντας θετική υψομετρική διαφορά 2620μ.

Η διαδρομή θα ξεκινήσει από την πλατεία στην Γκούρα και οι αθλητές θα πρέπει να κατέβουν τα σκαλοπάτια, για να συναντήσουν την άσφαλτο και με αριστερή πορεία να ξεκινήσουν την πρώτη ανάβαση προς την Ζήρεια , αφήνοντας πίσω τους και τα τελευταία σπίτια του χωριού.

Μετά από 1.5χλμ σε ήπιο ανηφορικό χωματόδρομο φτάνουμε στο πρώτο «τεχνικό» κομμάτι της διαδρομής «στρωμένο» με μεγάλες πέτρες χαρακτηριστικό στοιχείο της περιοχής, το οποίο μας οδηγεί σε ένα όμορφο δάσος από έλατα απόστασης 1.3χλμ και υψομετρικής 220μ. καλοσχηματισμένο κ καθαρό μονοπάτι, ανηφορικό κ σκιερό, μέχρι το οροπέδιο.

Στο ψηλότερο σημείο του μονοπατιού αντικρίζουμε για πρώτη φορά τις επιβλητικές κορυφές της Ζήρειας (είναι από τα λίγα βουνά που διαθέτει 5 κορυφές πάνω από τα 2000μ.) και είναι πραγματικά εντυπωσιακές.

Τώρα αντικρίζουμε τι έχουμε να ανέβουμε και που θα φτάσουμε!

Η διαδρομή όπου συναντάμε και τον 1ο σταθμό και διαχωρίζει τον sky από τον scale race, διασχίζει το οροπέδιο όπου συχνά συναντάμε ημιάγρια άλογα (τα γνωστά άγρια άλογα της Ορεινής Κορινθίας). Από το σημείο αυτό η Ζήρεια φαντάζει κοντινή μα και αρκετά δύσκολη. Ακολουθούμε πλέον μονοπάτι που μας οδηγεί στα δεξιά της μεγάλης χαράδρας Φαρμακίλα, που σχίζει τις δύο πλαγιές του βουνού. Το μονοπάτι που ακολουθεί είναι σχεδόν κάθετο με την νέα χάραξη της διαδρομής, χρειάζεται δε ιδιαίτερη προσοχή σε μερικά σημεία διότι είναι αρκετά ανηφορικό και σαθρό (αποτελείται από μικρές σάρες) μιας και μέσα στα επόμενα 4χλμ κερδίζει 830μ υψομετρικής διαφοράς.

Στην κορυφή συναντάμε και τον 2ο Σταθμό Ανεφοδιασμού και Ελέγχου πλήρως εξοπλισμένο. Έχουμε διανύσει ήδη 8 χλμ, 1200μ. θετικής υψομετρικής διαφοράς ενώ βρισκόμαστε σε υψόμετρο 2160μ.

Πίσω μας έχουμε αφήσει την πανέμορφη λίμνη Δόξα, την κοιλάδα του Φενεού, τον Χελμό και την επιβλητική Ντουρνουβάνα.

 

Από εδώ ξεκινά και η απαιτητική ανάβαση μέχρι να φτάσουμε στην ανεμοδαρμένη κορυφή της Ζήρειας στα 2374μ. μόλις στο 9χλμ της διαδρομής και με θετική υψομετρική στα 1424μ

Η ματιά μας σε αυτό το σημείο χάνεται στην απεραντοσύνη του τοπίου, όπου η θέα είναι πραγματικά δίχως όρια.

Μπροστά μας σε μέρες διαύγειας και αν ο καιρός μας κάνει τον χατίρι, θα μπορέσουμε να δούμε τον Κορινθιακό, το Λουτράκι και πέρα από τον Ισθμό, το Σαρωνικό κόλπο, τις κορυφές του Παρνασσού, του Ελικώνα, της Γκιώνας!!.

Αν είμαστε τυχεροί στο βάθος μπορούμε να διακρίνουμε και τις κορυφές του Ολύμπου!!!.

Από αυτό το σημείο αρχίζει και η μεγάλη κατάβαση από πλατιές ίσιες πέτρες, μέχρι να μπει ξανά στο μονοπάτι που διασχίζει «στεππόμορφα» λιβάδια, με αγκαθωτούς θάμνους και αγρωστώδη φυτά, ( ίσως χρειαστούμε ψηλές κάλτσες ) όπου ανάμεσά τους θα ξεπροβάλλουν και τα πρώτα λουλούδια της άνοιξης , ανεμώνες, κυκλάμινα, γεράνια και κόκκινοι κρίνοι, δίνοντας μια πολύχρωμη όψη στο τοπίο, πολλά από τα οποία είναι μοναδικά και σπάνια πλέον.

Τελειώνοντας το μονοπάτι και φτάνοντας στο μεγάλο παρτέρι πάνω από το καταφύγιο έχουμε την πρώτη αλλαγή στον φετινό αγώνα . Το μονοπάτι μας οδηγεί ελαφρώς προς τα δεξιά και παράλληλα με την βράχινη κορυφογραμμή , απευθείας πάνω από την είσοδο για την χαράδρα της Φλαμπουρίτσας στο γνωστό και δύσκολο μονοπάτι που ονομάζεται «πουλιού όχθος»

Εδώ συναντάμε το 3ο Σταθμό Ανεφοδιασμού, πλήρος εξοπλισμένο.

Με δεξιά καθοδική πορεία μήκους 1.24χλμ και αρνητικής υψομετρικής διαφοράς 415 μέτρων μπαίνουμε σε ένα από τα ωραιότερα τμήματα της διαδρομής στη μοναδική Φλαμπουρίτσα.

Το μονοπάτι πραγματικά αποκαλύπτει την μαγεία του βιότοπου της κοιλάδας.

Η διαδρομή ξετυλίγεται στην σκιά του δάσους, κρυμμένο από τον ήλιο και δίπλα στον ποταμό Σύθα , σε ομαλό έδαφος και χωρίς αξιοσημείωτη υψομετρική διαφορά, όπου κυριαρχούν τα έλατα, τα μαυρόπευκα και τα σπάνια είδη φυτών

( άλλωστε η Φλαμπουρίτσα μαζί με τις κορυφές της Ζήρειας είναι προστατευόμενες από την συνθήκη NATURA 2000 καθώς είναι περιοχές που χαρακτηρίζονται από σπάνια φυσική χλωρίδα και πανίδα ξεχωριστής και μοναδικής ομορφιάς) .

Στα μισά της χαράδρας η διαδρομή μας οδηγεί αριστερά προς μια απότομη ανάβαση, σε πολύ καλογραμμένο μονοπάτι και με χαρακτηριστικά κόκκινα στρογγυλά σήματα μέχρι να μας «βγάλει» στα σκαλάκια και στην «έξοδο» της Φλαμπουρίτσας, στο χαρακτηριστικό κιόσκι.

Εκεί στρίβουμε αριστερά για να φτάσουμε στο αθλητικό-χιονοδρομικό κέντρο στο 18χλμ . http://www.orosziria.gr/webcam.html

Αυτός είναι και ο μεγάλος κεντρικός σταθμός της διαδρομής όπου παρέχει τα πάντα! Εδώ μπορούν να έρθουν και οι συνοδοί των αθλητών να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του αγώνα από κοντά, με το δικό τους μεταφορικό μέσο (από χωμάτινο δρόμο) ή με το πούλμαν που θα παρέχει η διοργάνωση για αυτό τον σκοπό. Θα υπάρχει ασθενοφόρο, πούλμαν για κάθε περίσταση και φυσικά μια εναλλακτική αν ο καιρός επηρεάσει την εξέλιξη του αγώνα. Σε αυτό το σημείο θα υπάρχει και ο πρώτος «κόφτης», χρονικό όριο του αγώνα στις 4 ώρες, δηλαδή στις 1 το μεσημέρι κλείνει ο σταθμός!!

(Μετά το κλείσιμο του σταθμού, οι αθλητές παραδίδουν το νούμερο τους και ΚΑΝΕΝΑΣ αθλητής δεν συνεχίζει τον αγώνα)

Από εδώ ξεκινά και η επιστροφή του αγώνα με μια σχετικά επίπονη ανηφόρα μήκους 800 μέτρων και 160 μέτρων θετικής υψομετρικής σε πετρώδες τερραίν. Στο τέλος του μονοπατιού συναντάμε δασικό δρόμο μήκους 1.4χλμ και αρνητικής υψομετρικής διαφοράς 117 μέτρων που μας οδηγεί στους πρόποδες του βουνού όπου ξεκινά και το τελευταίο ανηφορικό μονοπάτι της διαδρομής. Στα δεξιά μας και μετά από 700 περίπου μέτρα περνάμε μπροστά από το καταφύγιο του ΕΟΣ Κορίνθου, όπου και συναντάμε τον 5ο Σταθμό Ανεφοδιασμού. Στο σημείο αυτό έχουμε διανύσει 22χλμ και βρισκόμαστε στα 1680μ. (ΟΡΙΟ ΠΟΡΤΑΣ 5 ΩΡΕΣ, η διοργάνωση σε συνεργασία με την εκάστοτε ομάδα διάσωσης, έχει το δικαίωμα να σταματήσει τους αθλητές για λόγους ασφαλείας αν αυτό παραστεί ανάγκη λόγο μεταβολής του καιρού)

Βγαίνουμε και πάλι στην αλπική ζώνη του βουνού και έχουμε πάρει πια τον δρόμο της επιστροφής. Στο κομμάτι αυτό δοκιμάζονται τα ψυχικά αποθέματα και οι αντοχές μας και ανεβαίνουμε τα τελευταία επίπονα 2.8χλμ, καλύπτοντας 480μ. υψομετρικής διαφοράς.

Ο επόμενος σταθμός βρίσκεται στο 24χλμ, (σημείο της διαδρομής όπου ήταν ο 2ος Σταθμός Ανεφοδιασμού).

Από εδώ μόνο κατεβαίνουμε και έχουμε στα «πόδια» μας όλη την θέα του πανέμορφου Φενεού. Μοναδική εικόνα!!

Ο τερματισμός είναι πλέον κοντά μας!! λίγα χλμ ακόμα για την υποδοχή!!

Σε μονοπάτι που είχαμε ανέβει στην αρχή του αγώνα.

Σταθμοί τροφοδοσίας σε 6 σημεία κατά μήκος της διαδρομής.

1ος στην κοιλάδα της Σκαφιδιάς, στο 3+ χλμ της διαδρομής, σημείο που χωρίζονται και οι δύο αγώνες (Skyrace 30χλμ – scale race 10χλμ) θα περιέχει νερό, ισοτονικό και για τις δύο διαδρομές!

2oς στο 8χλμ διάσελο, στα 2160μ και θετική υψομετρική 1.200μ. Είναι εξοπλισμένος με νερό, ισοτονικά ποτά και ενεργειακά τζέλ.
ΚΟΡΥΦΗ 2374μ μόλις στο 9+χλμ και με θετική υψομετρική στα 1424μ, θα λειτουργήσει μόνο σαν check Point των αθλητών!!!

3oς στην «είσοδο» της χαράδρας της Φλαμπουρίτσας στο 11+χλμ. Με νερό, ισοτονικό, coca-cola, αλμυρά και γλυκά.

4oς σταθμός στο 18χλμ και βασικό του αγώνα τον συναντάμε στο αθλητικό/χιονοδρομικό κέντρο της Ζήρειας, πλήρη εξοπλισμένο ( νερό, ισοτονικά ποτά, ενεργειακά τζελ και μπάρες, γλυκά και αλμυρά σνακ, coca cola) ομάδα διάσωσης, ασθενοφόρο, πούλμαν για τους αθλητές που δεν συνεχίζουν τον αγώνα. Είναι επίσης κατάλληλο σημείο για τους συνοδούς των αθλητών οι οποίοι επιθυμούν να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του αγώνα. Εδώ θα υπάρχει και ο ένας και μοναδικός «κόφτης» του χρόνου στις 5ώρες. Αθλητές που περνάνε το σταθμό μετά τη μια, παραδίδουν τον αριθμό τους, δίνοντας τα στοιχεία τους στον υπεύθυνο του σταθμού .

5oς στο καταφύγιο του ΕΟΣ Κορίνθου, βρίσκεται στο 22χλμ στα 1680m και θα είναι εφοδιασμένος με νερό, ισοτονικά ποτά,coca-cola. (δεύτερος «κόφτης» στις 5 ώρες και με συνεργασία της ομάδας διάσωσης συνεχίζουν οι αθλητές)

6oς και τελευταίο σταθμό (τον έχουμε ξανασυναντήσει) και τον βρίσκουμε σε λιγότερο από 3χλμ από τον 5o (πιστέψτε με θα μας χρειαστεί!!! ) στα 2160μ στο διάσελο.

7ος σταθμός, αν προκύψει ανάγκη, 3+χλμ πριν τον τερματισμός, στην θέση όπου υπήρχε και ο 1ος σταθμός.
# (Ο δεύτερος (2oς) σταθμός και ο έκτος(6ος) είναι ο ίδιος, και βρίσκονται στο διάσελο στο τέλος της χαράδρας Φαρμακίλα, σημείο της διαδρομής στα 2160m όπου διέρχεται και ο χωματόδρομος 8 χλμ από το οροπέδιο των Τρικάλων. )

# Όλοι οι σταθμοί θα λειτουργούν και ως σταθμοί ελέγχου της διαδρομής και θα διαθέτουν εθελοντική ομάδα πρώτων βοηθειών.
# Σε περίπτωση που αθλητής/τρια δεν προσέλθει έγκαιρα στο Σταθμό Τροφοδοσίας τότε εφαρμόζονται οι κανονισμοί του αγώνα με γνώμονα καταρχήν την ασφάλειά του/της και κατ’επέκταση την ομαλή ροή της διοργάνωσης.

Καλή διασκέδαση και καλή επιτυχία σε όλους!!!

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X