Running-Magazine-Logo

10 Μύθοι και Αλήθειες για το τρέξιμο

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Το τρέξιμο είναι ένα εξαιρετικά απλό Spot. Χρειάζεσαι ένα ζευγάρι παπούτσια και να βγεις από την πόρτα του σπιτιού σου!

Βεβαία, επειδή πλέον έχει γίνει ένα trend γυμναστικής και εδώ θα ακούσεις πολλούς μύθους γύρω από αυτό.

Ας δούμε τους 10 πιο κοινούς μύθους και τι ισχύει τελικά!

 

Μύθος Νο1 : Το τρέξιμο θα καταστρέψει τα γόνατο σου

Έχω ακούσει κάθε επανάληψη αυτού του μύθου, ειδικά από τη μητέρα μου. Μετά από δύο χειρουργικές επεμβάσεις γόνατος, μπορώ να καταλάβω γιατί μπορεί να ανησυχεί. Αλλά όντως πρέπει; Η απάντηση είναι όχι. Ο πόνος στο γόνατο που συνδέεται με το τρέξιμο προκαλείται συχνότερα από μυϊκή ανισορροπία και αδυναμία και όχι από το τρέξιμο αυτούσιο.

Θα πρέπει να κάνεις διατάσεις πριν τρέξεις

Ο παλιός τρόπος σκέψης ήταν ότι δεδομένου ότι οι δρομείς είναι περιβόητα δύσκαμπτοι, πρέπει να κάνουν διατάσεις και να προθερμαίνουν τους μύες τους πριν τρέξουν. Ενώ οι επιστήμονες έχουν ασχοληθεί πολλές φορές με το συγκεκριμένο θέμα, η γενική συναίνεση είναι ότι το στατικό stretching δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για να ξεκινήσεις το τρέξιμό σου. Αντ ‘αυτού προτίμησε να προθερμάνεις τους μύες σου με δυναμικές διατάσεις. Βοηθούν στην επιμήκυνση των μυών και στην αύξηση της εμβέλειας κίνησης.

Διάβασε επίσης : Στατικές διατάσεις : Πόσο επικίνδυνες μπορεί να είναι

Οι δρομείς δεν περπατάνε

Οκ, στην πραγματικότητα, το κάνουν. Ο Ολύμπιος Jeff Galloway δημιούργησε μια ολόκληρη μεθοδολογία προπόνησης που ενσωματώνει τα διαλείμματα με περπάτημα. Πιστεύει ότι προσθέτοντας κανονικά διαλείμματα με περπάτημα στο τρέξιμό σου, θα συμβάλει στη μείωση της συχνότητας των τραυματισμών και θα σε βοηθήσει να παραμείνεις δραστήριος περισσότερο.

Δεν είσαι δρομέας εκτός αν τρέξεις με αυτό το ρυθμό (ή την απόσταση)

Λάθος. Εάν τρέχεις, είσαι δρομέας. Δεν χρειάζεται να τρέχεις με 4 λεπτά το χιλιόμετρο ή μαραθώνιο για να αποκαλείς τον εαυτό σου δρομέα. Η απόσταση ή ο ρυθμός δεν καθορίζουν ποιος είναι και ποιος δεν είναι δρομέας.

Δεν είσαι δρομέας μέχρι να αποκτήσεις αυτό τον τύπο σώματος

Επίσης λάθος. Άνθρωποι όλων των ηλικιών, μεγέθους κλπ είναι δρομείς. Απλά πήγαινε και πάρε μέρος στον αγώνα που γίνεται δίπλα στη περιοχή σου. Θα δεις σίγουρα κάποιον που θα μοιάζει με εσένα. Και μην ξεχνάς … πάντα υπάρχει κάποιος να περάσεις σε έναν αγώνα!

Δεν είσαι δρομέας αν δεν τρέχεις σε αγώνες

Εάν τρέχεις, σημαίνει ότι προπονείσαι για μία διαδρομή, σωστά; Γιατί αλλιώς να βάζεις τα αθλητικά σου παπούτσια καθημερινά; Η αλήθεια είναι δεν αρέσει σε κάθε δρομέα να τρέχει σε κάποιο αγώνα. Κάποιοι απολαμβάνουν να θέτουν και να εκπληρώνουν κάποιο στόχο και το αποτέλεσμα που θα έρθει από αυτόν. Αλλά κάποιοι άλλοι απολαμβάνουν την απλότητα του να τρέχεις απλά και να ακούς την αγαπημένη σου μουσική.

Οι δρομείς δεν χρειάζεται να ακολουθούν προπόνηση δύναμης

Εάν θέλεις να βελτιώσεις το τρέξιμό σου θα πρέπει να συγκεντρωθείς στο τρέξιμο, σωστά; Λάθος. Στην πραγματικότητα, η προπόνηση δύναμης είναι το «κλειδί» για την ενίσχυση της απόδοσής σου και την αποφυγή τραυματισμών. Η προπόνηση δύναμης όχι μόνο θα βελτιώσει την απόδοση των μυών, αλλά θα σου δώσει κι έναν υγιή τερματισμό.

Οι δρομείς δεν χρειάζονται δυνατό άνω μέρος του σώματος

Ενώ το τρέξιμο βασίζεται στα πόδια, το πάνω μέρος του σώματος παίζει επίσης σημαντικό ρόλο. Καθώς αρχίζεις να κουράζεσαι, το πρώτο πράγμα που θα επιδεινωθεί είναι ο τρόπος που τρέχεις. Ένα ισχυρό άνω μέρος του σώματος σε βοηθά να διατηρείς καλή στάση κατά τη διάρκεια του τρεξίματος και σωστή κίνηση των χεριών. Ειδικά οι ανηφόρες δεν τρέχονται με τα πόδια .. αλλά με τα χέρια!

Κάνοντας λίγες ημέρες «αποχή» θα επηρεάσεις την υγεία σου

Εάν πρέπει να αφιερώσεις λίγες ημέρες μακριά από την προπόνηση, είτε λόγω ασθένειας, τραυματισμού ή άλλων γεγονότων, νομίζεις αμέσως ότι όλα τα km που έχεις… γράψει έχουν πάει «χαμένα»; Πρόσφατες μελέτες έχουν δείξει ότι υπάρχει μικρή μείωση στο VO2 max κατά τις πρώτες 10 ημέρες αδράνειας σε εκπαιδευμένους αθλητές. Αν χρειάζεσαι μια μέρα ξεκούρασης, πάρτην. Πάρε το χρόνο που χρειάζεσαι για να ανακάμψεις όταν είσαι άρρωστος ή τραυματίας. Δεν είναι το τέλος του κόσμου.

Οι δρομείς μπορούν να φάνε ότι θέλουν

Όλοι έχουμε ακούσει τη συμβουλή ότι θα πρέπει να «γεμίζουμε» με υδατάνθρακες πριν από έναν αγώνα. Αλλά επειδή τρέχεις ένα μαραθώνιο ή ακόμα και ένα 5άρι, δεν σημαίνει ότι μπορείς να φας ότι βρεις μπροστά σου. Θέλεις να βεβαιωθείς ότι παίρνεις τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεσαι για να θρέψεις το σώμα σου έτσι ώστε να μπορεί να αποδώσει καλά. Δεν υπάρχει κανένας λόγος να φορτώνεις με gel-άκια και υδατάνθρακες τον οργανισμό σου σε διαδρομές κάτω από 10km. Δεν έχεις κάτι να κερδίσεις..

Πηγή : Running Competitor

 

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X