Running-Magazine-Logo

Παπούτσια για τρέξιμο στο βουνό : Πλήρης οδηγός Trail Running Shoes

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Παπούτσια για τρέξιμο στο βουνό και το αιώνιο ερώτημα : “Ποια να διαλέξω;”

Τα αθλητικά παπούτσια και ειδικότερα τα παπούτσια για τρέξιμο κι ακόμη περισσότερο στο βουνό αποτελούν μία προσωπική επιλογή του κάθε δρομέα.

Θα προσπαθήσουμε στο παρακάτω άρθρο να σας αποκαλύψουμε μερικές συμβουλές καθώς και την εμπειρία μας από διάφορους αγώνες ( ειδικότερα έως 20km στο βουνό )

  1. Δοκίμασε διάφορα ζευγάρια αθλητικά παπούτσια

Ίσως το πιο σημαντικό στην αγορά παπουτσιού για το βουνό είναι να δοκιμάσεις πάρα πολλά ζευγάρια! Προσωπικά εμείς μόλις βρεθούμε σε ένα αθλητικό κατάστημα, ζητάμε συγγνώμη εκ των προτέρων στους πωλητές γιατί θα τους ταλαιπωρήσουμε αρκετά με τα ζευγάρια που θέλουμε να δοκιμάσουμε. Αυτό σημαίνει να δοκιμάσουμε Salomon, La Sportiva,Hoka One One, North Face κι άλλες ακόμη εταιρίες που εξειδικεύονται στις off road επιφάνειες.

Εαν αγοράζεις online, διάβασε προσεκτικά τις πολιτικές επιστροφών γιατί μπορεί να χρειαστεί να πάει και να έρθει το παπούτσι αρκετές φορές. Μπορείς ακόμη να αγοράσει το 45 και το 45.5 με τον όρο ότι μπορείς να επιστρέψει το ένα από τα δύο.

2. Θέσε ρεαλιστικούς στόχους για το τρέξιμο σου

Πριν αγοράσεις τα παπούτσια αναλογίσου το εξής : ” Για ποιο λόγο τα χρειάζομαι και που θα τα χρησιμοποιήσω; “. Δεν μπορεί να τρέχεις max 10km και να θες να πάρεις παπούτσια για να τρέξεις στον Όλυμπο. Ή δεν μπορεί το έδαφος που προπονείσαι να είναι χώμα και να πάρεις ένα παπούτσι για λάσπες.

Όταν είχα αγοράσει το πρώτο μου trail running shoe πριν από αρκετά χρόνια, και αγόρασα το Salomon S-Lab, ο master του είδους και φίλος Νίκος Κωστόπουλος με έβαλε να το γυρίσω πίσω γιατί δεν κάνει για τα κιλά μου. Αυτό είναι ένα lightweight παπούτσι που το φοράνε οι γρήγοροι και ελαφροί δρομείς.

Ο Γιώργος Διαλεκτός στην κατάβαση σάρας στον Παρνασσό με τα Salomon S-Lab

 

3. Μην αμελείς το Stack Height

Ως “stack height” ορίζεται το ποσό του υλικού που υπάρχει κάτω από τα πόδια σου, και αποτελεί έναν καθοριστικό παράγοντα επιλογής παπουτσιού.

Μερικοί δρομείς θεωρούν ότι όσο λιγότερο υλικό υπάρχει κάτω από τα πόδια τους, τόσο πιο φυσικό είναι το πάτημα και οδηγεί σε καλύτερη βιομηχανική. Άλλοι, από την άλλη πλευρά, θέλουν παπούτσια με μεγαλύτερη προστασία για αποφυγή τραυματισμών ( εμείς ανήκουμε σε αυτήν την κατηγορία ). Μετά από πάρα πολλές έρευνες, δεν υπάρχει κάποιο συμπέρασμα όσον αφορά σε ποια κατηγορία να πορευθείς.

Συγκεκριμένα, το Hoka Mafate Speed 2, που βρίσκεται και στη φωτογραφία, αποτελεί την αγαπημένη μας επιλογή μιας και μπορείς να τρέχεις στον Υμηττό ( εκεί που κάνουμε εμείς προπόνηση ), και να νιώθεις πιο προστατευμένος σε αυτό το πετρώδες terrain.

Εαν αποφασίσετε να αγοράσετε ένα minimal παπούτσι, φροντίστε να το εντάξετε στις προπονήσεις και τους αγώνες σας σταδιακά με λίγα χιλιόμετρα κάθε φορά.

 

4. Συνήθως τα αδιάβροχα δεν είναι καλά.

Για τα περισσότερα τρεξίματα δε χρειάζεσαι αδιάβροχο παπούτσι. Τα αδιάβροχα μπορεί να είναι εξαιρετικά για πεζοπορίες, αλλά στο τρέξιμο το πόδι σας θα ιδρώσει πάρα πολύ. Φυσικά υπάρχουν κι εξαιρέσεις εαν αναφερόμαστε σε λάσπες και χιόνια και πιθανώς σε κρύο ή υγρό καιρό. Σε γενικές γραμμές κρατηθείτε σε παπούτσια που αφήνουν το πόδι σας να αναπνέει!

 

5. Το μήκος της “τάπας” : Μεγάλες για μαλακές επιφάνειες και μικρές για σκληρές

Ο ορισμός του παπουτσιού κατάλληλου για λάσπες!
Ο ορισμός του παπουτσιού κατάλληλου για λάσπες – κάποιο από τη σειρά Speedcross!

Σε αντίθεση με το δρόμο, οι δρομείς του ορεινού τρεξίματος αναζητούν παπούτσια με κρατήματα για ολισθηρά εδάφη, με κλίσεις και terrain με πέτρες ή λάσπη. Σκεφτείτε προσεκτικά τα terrain που ετοιμάζεστε να τρέξετε.

Προσωπικά στον αγώνα του Κρυονερίου ( Salomon / Pearl Izumi Mountain Cup ), είδα καλύτερη πρόσφυση με τα Speedcross από ότι με τα North Face Ultra Mt ή τα Hoka Mafate Speed 2.

Με άλλα λόγια για το συγκεκριμένο Terrain Hoka Mafate Speed < North Face Ultra MT < Salomon Speedcross  

Βέβαια αν μιλήσουμε για το Imittos Epic πάμε ακριβώς ανάποδα Salomon Speedcross < North Face Ultra MT < Hoka Mafate Speed 2

6. Εύρος παπουτσιού

Σε άλλα παπούτσια θα βρεις ευρύ forefoot ( το μέρος του παπουτσιού στα δάχτυλα του ποδιού) και σε άλλα όχι. Για τους δρομείς που έχουν μεγάλα πόδια στο πλάτος ή τρέχουν μεγάλες αποστάσεις, ένα παπούτσι μεγαλύτερου εύρους θα τους βοηθήσει. Το αρνητικό με αυτά τα παπούτσια είναι ότι “παίζει” περισσότερο το πόδι μέσα και μπορεί να σου αυξήσουν πιθανότητες τραυματισμών αν δεν προσέξεις. Ίσως μπορούσαμε να τα χαρακτηρίσουμε περισσότερο “αδέξια”.

7. Παπούτσι για τρέξιμο στο βουνό και βάρος παπουτσιού

Λειτουργούμε με έναν απλό κανόνα : Δεδομένης της προστασίας που πρέπει να έχει το πόδι μας, του βάρους μας και της απορρόφησης κραδασμών που αναζητούμε, ψάνχουμε το ελαφρύτερο δυνατό παπούτσι.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X