Γράψου στο Newsletter για να λαμβάνεις πρώτος τους νέους αγώνες, άρθρα και tips για προπονήσεις και νέα για το τρέξιμο

Συλλέγουμε το Email σου ώστε να σου αποστέλνουμε ενημερωτικά newsletter. Παρακάτω μπορείς να δεις τους όρους χρήσης και την πολιτική συλλογής δεδομένων του Running Magazine
Please wait...

Φορμάρισμα πριν το Μαραθώνιο : Μία συμβουλή διαφορετική από τις υπόλοιπες.

Την προηγούμενη εβδομάδα ξεκίνησα το φορμάρισμά μου για τον επερχόμενο Μαραθώνιο.


Running Pass: Μπες κι εσύ στη νέα running παρέα του Running Magazine

Αν ήμουν ένας λογικός άνθρωπος θα χρησιμοποιούσα τον ελεύθερο μου χρόνο για να πραγματοποιήσω όλα όσα έχω παραμελήσει ή να χαρίσω στον εαυτό μου ένα χαλαρωτικό μασάζ. Θα καθόμουν στον καναπέ μου πίνοντας ένα τσάι ενώ χαμογελούσα με όλους αυτούς τους «φτωχούς» οι οποίοι έχουν ακόμα πολλά long run στο καλεντάρι τους. Θα έκανα τις αγαθοεργίες μου που υποσχέθηκα στο Θεό της αντοχής όταν παρακαλούσα να έχει λίγο καλύτερο καιρό στα χειμωνιάτικα τρεξίματά μου.

Επιπλέον, υποθέτω πως αν ήμουν ένας λογικός άνθρωπος δεν θα έτρεχα καν έναν Μαραθώνιο.

Δες επίσης : Ποιοι απαγορεύεται να τρέξουν έναν Μαραθώνιο

Featured Spce

ADD

Αντί να χρησιμοποιήσω τις ελεύθερές μου μέρες για να χαλαρώσω την περίοδο του φορμαρίσματος, έκανα το ίδιο λάθος όπως κάνω πριν από κάθε αγώνα… πανικοβλήθηκα. Φαντάζομαι καταλαβαίνετε τι εννοώ, σωστά; Σε κάθε αγώνα αποφασίζουμε να εμπιστευτούμε την προπόνησή μας. Πρέπει να νιώθουμε υπερήφανοι για όλη αυτή την προετοιμασία που έχουμε κάνει. Παρόλα ταύτα πάντα κάτι θα συμβεί και θα αλλάξουμε γνώμη.

Κατά τη διάρκεια του φορμαρίσματος έγινα υπερευαίσθητος σε κάθε συζήτηση που μπορεί να υπαινισσόταν ότι η προπόνησή μου ήταν χάλια, η διατροφή μου ήταν χάλια, ο εξοπλισμός μου ήταν χάλια, εγώ ήμουν χάλια και ο αγώνας μου θα ήταν χάλια.

απελπισμένος δρομέας
Τελικά όλη η προπόνηση μου..ήταν χάλια!

Τα παπούτσια μου που τόσο αγαπούσα και ορκιζόμουν σε αυτά; «Είναι θαύμα που δεν έχεις τραυματιστεί» μου σχολίασε ένας φίλος μου στο Facebook. Η στρατηγική μου για gel-άκια και υδροδοσία, απαίσια! Γιατί δεν έμαθα στον εαυτό μου να καίει το δικό του λίπος ή καύσιμο όπως έλεγε ο «εξυπνάκιας» στην ομάδα των δρομέων που συμμετέχω. Σύμφωνα με αρκετές ιστοσελίδες θα έπρεπε να είχα προσλάβει περισσότερους υδατάνθρακες.

Και οι συμβουλές είναι παντού : Κάνε αυτό! Φόρεσε αυτό! Μην το κάνεις ποτέ αυτό, εκτός εάν…! ΠΑΝΤΑ φάε αυτό! Κάνε ΑΚΡΙΒΩΣ ότι αυτός!

Έτσι, σε μία σύνοψη τα έχω κάνει όλα λάθος!!!

Αυτό είναι το πρόβλημα όταν εκτίθεσαι σε συμβουλές τρεξίματος κατά τη διάρκεια του φορμαρίσματος. Άλλοι άνθρωποι είναι πιο απόλυτοι. Άλλοι με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αναρωτιόμαστε αν ξέρουν περισσότερα από εμάς. Πιστεύουμε ότι η σιγουριά τους ή η χρήση των CAPS LOCK σε όλα αυτά που γράφουν στα Social Media είναι ένα σημάδι ότι εν τέλει ισχύουν. Ακούμε προσεκτικά ότι μας λένε και πανικοβαλλόμαστε επειδή πιστεύουμε ότι δεν ξέρουμε τόσα όσο οι άλλοι.

Ίσως αυτό είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα.

Όταν θέτουμε τους εαυτούς μας ως πρωταγωνιστές στις εμπειρίες κάποιων άλλων αυτό το οποίο πιστεύουμε, είναι, ότι οι δικές μας εμπειρίες είναι ανούσιες. Πιάνουμε τους εαυτούς μας να ακούνε τόσο προσεκτικά το πως τρέχει ο άλλος κι έτσι ξεχνάμε ότι έχουμε ήδη μάθει από το μεγαλύτερο δάσκαλο : Το ίδιο το τρέξιμο.

Τα μαθήματά μας είναι ατομικά. Ότι λειτουργεί για έναν δεν είναι σίγουρο ότι πάντα θα λειτουργήσει και για τον άλλο. Κάτι το οποίο λειτούργησε σε εμένα στην προπόνηση, ίσως σε εσένα αποτύχει.

Κάτι το οποίο σε εμένα ήταν απίστευτο, σε εσένα είναι ενοχλητικό.

Το μόνο απόλυτο σχετικά με το τρέξιμο είναι ότι δεν υπάρχουν απόλυτες απόψεις.

Έτσι, αυτή είναι η συμβουλή που δεν έχεις ακούσει ποτέ κατά τη διάρκεια του φορμαρίσματος, αλλά ίσως θα έπρεπε : «Δεν χρειάζεσαι πλέον καμία συμβουλή. Ξέρεις όλα όσα θα έπρεπε να ξέρεις». Έτσι, κάνε ότι λειτουργεί για εσένα.

xaroumenos dromeas
Η συμβουλή είναι … ότι δε χρειάζεσαι συμβουλές!

Φόρεσε αυτές τις διαστημικές μπότες στο Μαραθώνιο. Φάε σούσι το πρωί πριν τον αγώνα. Προπονήσου αποκλειστικά σε ανηφόρες ή κατηφόρες ή κάτω από το νερό ή οτιδήποτε δουλεύει για εσένα έως τώρα.

Τώρα βάλε ένα τσάι και κάθισε μπροστά στον καναπέ και προσποιήσου ότι είσαι ένα λογικό άτομο.