Running-Magazine-Logo

Θυλακίτιδα (Bursitis) στην άρθρωση: Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Το πρήξιμο και η φλεγμονή κοντά σε μια άρθρωση μπορεί να είναι σημάδια θυλακίτιδας, μια κατάσταση που περιλαμβάνει συσσώρευση υγρού και φλεγμονή στον θύλακα (σάκο) που περιβάλει την άρθρωση.

Από τι προκαλείται η αρθρίτιδα;

Με απλά λόγια, η θυλακίτιδα είναι η φλεγμονή του θύλακα και η συσσώρευση υγρού σε αυτόν.

Ο θύλακας είναι ένας λεπτός, λείος σάκος που βρίσκεται γύρω από την άρθρωση και προστατεύει από την τριβή των οστών με τον γύρω μαλακό ιστό, όπως είναι το δέρμα, μύες, σύνδεσμοι και τένοντες. Αποτελείται από μια αρθρική μεμβράνη, περιέχει και παράγει αρθρικό υγρό.

Η υπερβολική τριβή, ένας τραυματισμός ή κάποιες άλλες συνθήκες μπορούν να ερεθίσουν τον αρθρικό υμένα και να προκαλέσουν φλεγμονή. Ο αρθρικός υμένας που έχει κάποια φλεγμονή θα λεπτύνει και θα παράγει επιπλέον αρθρικό υγρό. Έτσι θα προκαλέσει συμπτώματα όπως πρήξιμο, ερυθρότητα του δέρματος και αύξηση της θερμοκρασίας της περιοχής, ευαισθησία και πόνο.

Από τους 160 περίπου θύλακες που υπάρχουν στο σώμα σου, μόνο 4-5 συνήθως μπορούν να προκαλέσουν θυλακίτιδα. Οι “συνήθεις ύποπτοι” είναι οι θύλακες στα γόνατα, στους ώμους και στους γοφούς. Λιγότερο συχνά, θυλακίτιδα μπορεί να εμφανιστεί στις φτέρνες, στους καρπούς, στο πίσω μέρος των γλουτών και στο μεγάλο δάχτυλο.

Τα κύρια συμπτώματα μιας θυλακίτιδας

Τα συμπτώματα και η διάγνωση διαφέρουν ελάχιστα, ανάλογα με την άρθρωση που έχει επηρεαστεί. Συχνά, η φλεγμονή και το πρήξιμο του θύλακα είναι εμφανή και ο θεράπων ιατρός θα αναγνωρίσει πιθανή θυλακίτιδα. Κατά την διάρκεια της αξιολόγησης, ο γιατρός θα λάβει υπόψιν του άλλες πιθανές αιτίες που μπορούν να προκαλέσουν πρόβλημα στην άρθρωση, όπως αρθρίτιδα, τενοντίτιδα, ρήξη τένοντα ή συνδέσμου, σπάσιμο ή όγκος.

Η θυλακίτιδα προκαλείται από υπερβολική χρήση ή πίεση της άρθρωσης, τραυματισμό, λοίμωξη ή κάποια υποκείμενη κατάσταση όπως οστεοαρθρίτιδα, ρευματοειδή αρθρίτιδα, ουρική ή ψευδο-ουρική αρθρίτιδα ή ακγυλοποιητική σπονδυλοαρθρίτιδα. Όταν μια θυλακίτιδα προκαλείται από κάποια υποκείμενη κατάσταση, η κατάσταση αυτή πρέπει να αντιμετωπιστεί παράλληλα με την θυλακίτιδα. Όταν μια θυλακίτιδα προκαλείται από μια λοίμωξη, καλείται σηπτική θυλακίτιδα και τότε είναι απαραίτητη η φαρμακευτική αντιμετώπιση, συνήθως με αντιβίωση.

Γενική αντιμετώπιση της θυλακίτιδας και πρόληψη

Αν δεν αντιμετωπιστεί σωστά, μια περίπτωση θυλακίτιδας μπορεί να μετατραπεί σε χρόνια θυλακίτιδα, εμφανιζόμενη ξανά και ξανά. Η αντιμετώπιση της θυλακίτιδας συμπεριλαμβάνει ξεκούραση της άρθρωσης, συχνά συνδυασμένη με άλλες μεθόδους ανακούφισης του πρηξίματος όπως Μ.Σ.Α.Φ. (Μη Στεροειδή Αντιφλεγμονώδη Φάρμακα), παγοθεραπεία της άρθρωσης, ανύψωση και τύλιξη της άρθρωσης με ελαστικό επίδεσμο επιδιώκοντας την άσκηση πίεσης στην περιοχή. Σε περίπτωση σηπτικής θυλακίτιδας η θεραπεία πρέπει να περιλαμβάνει και αντιβιοτικά φάρμακα για την αντιμετώπιση της λοίμωξης από την εξάπλωση της σε άλλα σημεία του σώματος ή στο αίμα.

Ο θεράπων ιατρός μπορεί να τρυπήσει τον θύλακα με βελόνα και να βγάλει το υγρό με σύριγγα ώστε να ανακουφίσει τον ασθενή από την περίεργη αίσθηση της πίεσης που ασκείται στην περιοχή. Μπορεί επίσης να συστήσει κορτικοστεροειδής ενέσεις για τις περιπτώσεις που δεν ανταποκρίνονται σε άλλες θεραπείες. Σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις η χειρουργική επέμβαση είναι δικαιολογημένη.

Διάβασε επίσης : Υγρό στο γόνατο και όσα πρέπει να γνωρίζεις

Μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο μιας θυλακίτιδας δυναμώνοντας σταδιακά τις μυικές ομάδες σου γύρω από τις αρθρώσεις, εκτελώντας και τις απαραίτητες διατάσεις και σίγουρα να κάνεις τακτικά διαλείμματα από πιθανές επαναλαμβανόμενες κινήσεις που μπορεί να ερεθίσουν τον θύλακα. Παρατεταμένος χρόνος πίεσης στους αγκώνες ή γονατίσματος πρέπει να αποφεύγεται. Αν δεν γίνεται διαφορετικά, συστήνεται η χρήση ενισχυμένης περιαγκωνίδας ή επιγονατίδας, αξεσουάρ που θα προστατεύσουν τους θύλακες της άρθρωσης. Άνετα, μαλακά και με χαμηλό τακούνι παπούτσια μπορούν να προλάβουν εμφάνιση θυλακίτιδας στα πόδια.

Συγγραφέας: Grant Cooper, M.D.

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X