Running-Magazine-Logo

4 μύθοι για την ενυδάτωση αθλητών

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Οι δρομείς, όπως και οι υπόλοιποι αθλητές, χρειάζονται πληθώρα υγρών για να αποδώσουν τα μέγιστα των δυνατοτήτων τους. Αυτό το αναμφισβήτητο γεγονός είναι το εύκολο της υπόθεσης, αλλά τα πράγματα γίνονται περισσότερο σκοτεινά, αφού για αρκετά χρόνια υπάρχουν αντιφατικές αναφορές όσον αφορά το “τι”, το “πότε” και “πόσο” να καταναλώσεις πριν, κατά την διάρκεια και μετά την άσκηση. Ήρθε η στιγμή να διαχωρίσουμε τα γεγονότα από την φαντασία.

1ος Μύθος : Αναπλήρωσε τα χαμένα υγρά

Για πολύ καιρό τώρα ακούς πως πρέπει να καταναλώσεις τόσα υγρά ώστε να ζυγίζεις το ίδιο μετά από μια προπόνηση ή ένα αγώνα τρεξίματος, όσο και πριν. Η αλήθεια είναι πως το σώμα σου δεν μπορεί να απορροφήσει τα υγρά τόσο γρήγορα όσο τα χάνει, αλλά το πολύ σημαντικό είναι πως τα γραμμάρια που έχασες δεν είναι όλα υγρά τα οποία χάθηκαν από την εφίδρωση.

Γεγονός : Αναπλήρωσε τα περισσότερα υγρά από την εφίδρωση

Αναπλήρωσε περίπου το 75% των υγρών που έχασες από τον ιδρώτα κατά την διάρκεια ενός long run. “Για να το πετύχεις αυτό, θα πρέπει να ξέρεις τον ρυθμό εφίδρωσης σου”, λέει η αθλητική διατροφολόγος Monique Ryan, συγγραφέας του Sports Nutrition for Endurance Athletes. Για να μπορέσεις να προσδιορίσεις τον ρυθμό εφίδρωσης σου, ζυγίσου πριν και μετά από μια προπόνηση. “Ένα long run διάρκειας 1 ώρας είναι μια καλή ενδεικτική διάρκεια που μπορείς να δεις πόσο βάρο χάνεις μόνο από τον ιδρώτα”, λέει η Ryan.

2ος Μύθος :Κατανάλωσε πολλά υγρά πριν τρέξεις

Καταναλώνοντας πολλά υγρά πριν από μια προπόνηση ή ένα αγώνα θα μπορέσεις να μείνεις ενυδατωμένος.

Γεγονός : Κατανάλωνε καθόλη την διάρκεια του τρεξίματος

Καταναλώνοντας μεγάλες ποσότητες υγρών πριν τον αγώνα, το μόνο που θα καταφέρεις είναι να ψάχνεις για τουαλέτα κατά την διάρκεια. Κατανάλωσε 1/2 λίτρο αθλητικού ποτού 1-2 ώρες πριν την άσκηση. Αυτός είναι αρκετός χρόνος για να μπορέσει το σώμα σου να απορροφήσει τα υγρά που χρειάζεται και να αποβάλλει όσα δεν χρειάζεται. Μετά κατανάλωνε περίπου 200ml υγρών κάθε 20-30 λεπτά ενώ προπονείσαι.

3ος Μύθος : Η καφεΐνη θα σε αφυδατώσει

Η καφεΐνη για πολύ καιρό δαιμονοποιείται σαν διουρητικό. Αυτό σημαίνει πως οδηγεί σε αφυδάτωση και αύξηση της θερμοκρασίας στον οργανισμό, ειδικά αν σκεφτείς πως αυξάνονται οι καρδιακοί παλμοί σου και αυξάνει τον μεταβολισμό.

Γεγονός : Η καφεΐνη αυξάνει την καύση υδατανθράκων

Σε μια αναφορά μιας έρευνας αποδεικνύεται πως τα ποτά με καφεΐνη δεν σε οδηγούν στην τουαλέτα περισσότερες φορές απ οτι οποιαδήποτε άλλα ποτά. Άλλες έρευνες επίσης δείχνουν πως η καφεΐνη μειώνει το αίσθημα της κόπωσης ενώ παράλληλα βελτιώνει την δύναμη, την αντοχή και την πνευματική απόδοση. Ακόμα καλύτερα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Birmingham απέδειξαν πως ποδηλάτες που κατανάλωσαν αθλητικό ποτό με καφεΐνη, έκαψαν τους υδατάνθρακες του αφεψήματος αυτού 26% γρηγορότερα από αυτούς που κατανάλωσαν κάποιο αθλητικό ποτό χωρίς καφεΐνη. Αυτό πιθανώς οφείλεται στο γεγονός πως η καφεΐνη επιταχύνει την απορρόφηση της γλυκόζης.

4ος Μύθος : Ενυδατώσου καθόλη την διάρκεια της άσκησης

Οι εταιρίας αθλητικών ποτών θα σε βάλουν να καταναλώνεις τα προϊόντα τους σε οποιασδήποτε άσκηση, ανεξάρτητα από την διάρκεια και την ένταση.

Γεγονός : Κατανάλωνε υγρά καθημερινά

Προτεραιότητα σου θα πρέπει να είναι να διατηρείς τον οργανισμό σου ενυδατωμένοι καθημερινά”, λέει η Ryan. Έρευνα που έγινε σε ανθρώπους που ασκούνταν σε γυμναστήριο έδειξε πως σχεδόν οι μισοί ξεκινούσαν την γυμναστική τους σε αφυδατωμένη κατάσταση. “Πολλοί άνθρωποι δεν καταναλώνουν αρκετά υγρά κατά την διάρκεια της ημέρας”, λέει η Ryan. “Αν ενυδατώνεσαι σωστά, δεν χρειάζεται να ανησυχείς αν θα αφυδατωθεί ο οργανισμός σου κατά την διάρκεια μιας τυπικής προπόνησης”. Ο παλιός κανόνας για τα 8 ποτήρια νερό την ημέρα είναι ένας καλός οδηγός.

Συγγραφέας: Selene Yeager

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X