Running-Magazine-Logo

Πως η ηλικία επηρεάζει τον μηνίσκο του γονάτου και την πιθανότητα ρήξης

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Ακόμα και χωρίς ιδιαίτερη γνώση της ανατομίας του γονάτου, σίγουρα θα έχεις ακούσει για τον μηνίσκο, ίσως γιατί κάποιος διάσημος αθλητής ή κάποιος γνωστός σου έπαθε ρήξη μηνίσκου. Ίσως όμως δεν γνωρίζεις πως μια ρήξη μηνίσκου μπορεί να σχετίζεται και με την ηλικία.

Τι είναι ο μηνίσκος;

Ο μηνίσκος είναι ένα λείο στρώμα χόνδρου όπου απορροφά τους κραδασμούς της άρθρωσης του γονάτου εκεί που τα δύο οστά του ποδιού συναντιούνται. Υπάρχουν δύο μηνίσκοι σε κάθε γόνατο, ένας στο εσωτερικό του γονάτου (έσω μηνίσκος) και ένας στο εξωτερικό του γονάτου (έξω μηνίσκος). Μαζί λειτουργούν σαν μαξιλάρι για την άρθρωση του γονάτου, απορροφώντας τους κραδασμούς που δέχεται η άρθρωση, αλλά επιτρέπουν και την ομαλή κίνηση του γονάτου.

bones-adult-knee

Όταν είσαι νέος, ο μηνίσκος είναι γερός και ελαστικός και μπορεί να αντέξει στις δυνάμεις που ασκούνται. Με την πάροδο της ηλικίας , ο μηνίσκος γίνεται περισσότερο εύθραυστος και πιο εύκολα σκίζεται και καταστρέφεται. Γι αυτό το λόγο διάφορες δραστηριότητες κρύβουν διαφορετικές πιθανότητες να συμβεί μια ρήξη (σκίσιμο) μηνίσκου, ανάλογα με την ηλικία.

Ποια μορφή πόνου στο γόνατο πιθανόν να οφείλεται σε ρήξη μηνίσκου

Ηλικία πριν τα 30

Αν είσαι μικρότερος από 30 ετών, το πιο πιθανόν είναι να πάθεις ρήξη μηνίσκου μέσω ενός έντονου τραυματισμού σε κάποιο σπορ ή κατά την διάρκεια κάποιας σωματικής δραστηριότητας.

Χτύπημα στο γόνατο από μπροστά ή από το πλάι, όπως όταν ένας ποδοσφαιριστής μαρκάρεται ή ένας μπασκετμπολίστας προσγειώνεται στο έδαφος

Μια μεγάλη στροφική κίνηση του γονάτου, συνήθως σε μια αλλαγή κατεύθυνσης ή σε απότομο σταμάτημα

Με αδέξιο πάτημα του ποδιού ή πάτημα σε ανώμαλη επιφάνεια, όπως όταν κάνεις ασκήσεις ταχύτητας “καμικάζι” ή σε μια πτώση κατά λάθος

Σε υπερέκταση του γονάτου, η οποία μπορεί να συμβεί όταν μετά από άλμα προσγειωθείς λάθος, ίσως πάνω σε κάποιο άλλο πόδι

Ηλικία μετά τα 30

Με την πάροδο του χρόνου ο μηνίσκος γίνεται λιγότερο ελαστικός, τα αίτια μιας ρήξης σχετίζονται όλο και περισσότερο με την φθορά του μηνίσκου.

Ο εκφυλισμός του χόνδρου του γονάτου, ή αλλιώς οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να φθείρει τον χόνδρο και από τις δύο άκρες των οστών (αρθρικός χόνδρος) αλλά και από τον ίδιο τον μηνίσκο, κάνοντας τον περισσότερο ευάλωτο σε μια επικείμενη ρήξη.

Επαναλαμβανόμενες κινήσεις όπως βαθιά καθίσματα ή γονάτισμα, μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο μιας ρήξης μηνίσκου. Σε αυτή την ομάδα αυξημένου κινδύνου ανήκουν τα επαγγέλματα που απαιτούν τέτοιου είδους κινήσεις όπως οι υδραυλικοί.

Ένας έντονος τραυματισμός, όπως προαναφέρθηκε, μπορεί να είναι περισσότερο επικίνδυνος αν εξακολουθείς να είσαι δραστήριος ή κάνεις κάποιο σπορ και βρίσκεσαι στην μέση ηλικία

Μερικές φορές μια ρήξη μηνίσκου μπορεί να γίνει χωρίς κάποια γνωστή αιτία και σταδιακά να εμφανιστούν τα συμπτώματα

Τα μιας ρήξης μηνίσκου περιλαμβάνουν άμεσο πόνο και μια αίσθηση χτύπου μέσα στην άρθρωση όταν συμβαίνει ο τραυματισμός αυτός, πόνο στο εσωτερικό ή στο εξωτερικό μέρος της άρθρωσης, πρήξιμο του γονάτου ή κλείδωμα.

Αν αντιμετωπίζεις πόνο στο γόνατο και υποψιάζεσαι μια ρήξη μηνίσκου, θα πρέπει να επισκεφθείς τον γιατρό σου.

Συγγραφέας: Terry K. Gemas, MD

Επιμέλεια και κατασκεύη: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X