Running-Magazine-Logo

7 στρατηγικές για τρέξιμο χωρίς τραυματισμούς

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Το τρέξιμο αποκαλείται ένα σπορ “full contact” με μεγάλες συγκρούσεις με το έδαφος. Όπως θα γνωρίζετε από τους φίλους σας ή ακόμη και παρατηρώντας τους elite runners η συχνότητα τραυματισμών είναι πολύ μεγαλύτερη από ότι σε άλλα αθλήματα.

Ας δούμε μερικές απλές στρατηγικές για αποφυγή τραυματισμών!

1. Σταμάτησε τον Υπερ-διασκελισμό

Όταν τα πόδια μας προσγειώνονται μακρυά από το κέντρο βάρους μας, παραμονεύει ο κίνδυνος του υπερ-διασκελισμού. Το φαινόμενο αυτό οδηγεί σε αυξημένες δυνάμεις στα πόδια σου, περισσότερες από αυτές που μπορούν να αντέξουν. Ο καλύτερος τρόπος για να το πετύχεις είναι να δουλέψεις με έναν επαγγελματία προπονητή τρεξίματος αλλά και με ασκήσεις για δυνατά πατήματα!

2. Πραγματοποίησε ζέσταμα

Οι περισσότεροι από εμάς συμβουλεύουμε τους νέους δρομείς να πραγματοποιούν ζέσταμα αλλά οι περισσότεροι δεν βλέπουν την αναγκαιότητα και το κάνουν ως αγγαρεία. Ακόμη κι ένα μικρό ζέσταμα, μερικές προβολές ή ανοίγματα είναι προτιμότερα από το καθόλου. Αν μπεις στη συνήθεια, δεν θα μπορείς να φανταστείς προπόνηση ή αγώνα χωρίς ζέσταμα. Κάθε αγώνας χρειάζεται ανάλογες ασκήσεις οπότε διάλεξε το ιδανικό ζέσταμα

Διάβασε επίσης : Το τρέξιμο στο βουνό δεν ασκεί επιπλέον πιέσεις στον Αχίλλειο τένοντα

3. Τρέξε σε διαφορετικές επιφάνειες

Με έκπληξη εδώ θα διαβάσετε ότι δεν πρέπει να τρέχουμε αποκλειστικά σε μαλακές επιφάνειες  όπως χόρτο και λάσπη. Ενώ είναι ιδανικά τερέν για να μειώσουν τους κραδασμούς στα πόδια, οι έρευνες δείχνουν ότι το σώμα προσαρμόζεται στις εκάστοτε πιέσεις  οπότε καλύτερα να χρησιμοποιούμε ποικιλομορφία ώστε να παραμένουν τα πόδια μας “φρέσκα”.

4. Αυξήστε τη συνολική χιλιομετρική απόσταση στρατηγικά

Η καλύτερη ένδειξη της απόδοσης μας στο τρέξιμο ως μεμονομένη μεταβλητή αποτελεί η συνολική χιλιομετρική απόσταση. Η μία έρευνα μετά την άλλη δείχνει ότι οι γρήγοροι δρομείς τείνουν να τρέχουν περισσότερα χιλιόμετρα.Αλλά πως αυξάνεις τα συνολικά χιλιόμετρα χωρίς να τραυματιστείς; Εφαρμόζεις έναν κανόνα 10% σύμφωνα με τον οποίο η μέγιστη διαφορά των χιλιομέτρων σου από εβδομάδα σε εβδομάδα πρέπει να αποκλείνει κατά 10%

5. Δούλεψε στη μηχανική του διασκελισμού. Work on stride mechanics

Μία πρόσφατη έρευνα από το Harvard σε 249 δρομείς για περισσότερα από 2 χρόνια προσπάθησε να εξηγήσει τα ποσοστά τραυματισμών συνυφασμένα με τη μηχανική του διασκελισμού. Μία απλή συμβουλή που δίνουν οι ερευνητές είναι να “ακούς” τα βήματα σου. Όσο πιο ήσυχα τόσο το καλύτερο!

Διάβασε επίσης : Πόνοι στα πλευρά ( side stitches ) : Όλα όσα πρέπει να ξέρεις

6. Να ξέρεις πότε να κάνεις πίσω

Η αφοσίωση στο τρέξιμο και την προπόνηση είναι ένα χαρακτηριστικό των δρομέων. Αυτή η αφοσίωση μπορεί αν είναι η συνταγή για την επιτυχία αλλά μπορεί να αποτελέσει και την καταστροφή. Το να ωθείς το σώμα σου ξανά και ξανά σε βάζει σε μεγάλο κίνδυνο για τραυματισμούς.

Διάβασε επίσης : Υπερπροπόνηση και προπόνηση : Πως να τις ξεχωρίσεις

7. Παρέμεινε ενημερωμένος

Συνήθως έχουμε πάρα πολύ λίγο χρόνο για ενημερωθούμε για πιθανές αιτίες τραυματισμών και πως να τις αποφύγουμε – αντιμετωπίσουμε. Διαβάστε όλα όσα χρειάζεστε στην κατηγορία Τραυματισμοί στο τρέξιμο από το Running Magazine!

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X