Running-Magazine-Logo

Μπορεί μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου να αυτοϊαθεί;

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Μπορεί να ακούσεις διάφορες απαντήσεις για αυτό το ερώτημα. Εξαρτάται από ποιον θα ρωτήσεις

 

Είναι αλήθεια πως τα συμπτώματα μιας κήλης ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου μπορούν να μειωθούν και ίσως να εξαφανιστούν με την πάροδο του χρόνου, ακόμα και χωρίς κάποια φαρμακευτική αγωγή. Αυτό σημαίνει όμως πως η κήλη αυτή θεραπεύτηκε από μόνη της;

Ναι, μπορεί να συμπτώματα να φύγουν, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως η κήλη αυτό-θεραπεύτηκε.

Πως μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου προκαλεί πόνο;

Ένας μεσοσπονδύλιος δίσκος προβάλει προς τα έξω και δημιουργείται μια κήλη είτε από μια ρήξη του εξωτερικού στρώματος του δίσκου, ένας εξωτερικός ινώδης δακτύλιος, ή από σπάσιμο του δίσκου και αποκοπή κάποιου τμήματος του (Rajasekaran, Spine 2013), επιτρέποντας στον πηκτοειδή πυρήνα του δίσκου να διολισθήσει προς τα έξω. Αυτό το τζελ μπορεί να ακουμπήσει ή να συμπιέσει τμήματα στον νωτιαίο μυελό, προκαλώντας πόνο. Ο πηκτοειδής πυρήνας περιέχει πρωτεΐνες που μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονή, τέτοια ώστε να επηρεάσουν τα νεύρα που βρίσκονται κοντά και να προκαλέσουν ισχιαλγία, ή αλλιώς οσφυική ριζοπάθεια.

Πως θεραπεύεται μόνη της μια κήλη, ή εξαφανίζονται τα συμπτώματα της;

3 είναι οι κύριες διαδικασίες που υποτίθεται πως μειώνουν τα συμπτώματα και τον πόνο που προκαλεί μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου στην οσφυική χώρα:

1. Μια ανοσολογική αντίδραση του οργανισμού. Σε κάποιες περιπτώσεις, το σώμα σου αναγνωρίζει το τμήμα του δίσκου που έχει προβάλει προς τα έξω σαν ξένο σώμα και του επιτίθεται, μειώνοντας το μέγεθος του.

2. Απορρόφηση του υγρού του δίσκου. Το τμήμα του δίσκου που έχει προβάλει περιέχει νερό. Με την πάροδο του χρόνου το υγρό αυτό θα απορροφηθεί από το σώμα, προκαλώντας συρρίκνωση το τμήματος του δίσκου που πιέζει και προκαλεί τον πόνο.

3. Φυσιολογική μηχανική του δίσκου. Καθώς είναι αμφιλεγόμενο, κάποιοι υποστηρίζουν πως μέσω ασκήσεων έκτασης, το τμήμα του δίσκου που έχει προβάλει μπορεί να κινηθεί προς τα μέσα, πίσω στην θέση του και μακρυά από τα νεύρα της σπονδυλικής στήλης.

Οποιοσδήποτε από τους παραπάνω παράγοντες μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του μεγέθους της κήλης, πράγμα που σημαίνει πως η ρίζα του νεύρου έχει λιγότερες πιθανότητες να επηρεαστεί. Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο δίσκος δεν έχει αυτό-θεραπευτεί, γιατί εξακολουθεί να υπάρχει η κήλη. Τα συμπτώματα ωστόσο μπορούν να υποχωρήσουν λόγο μείωσης ή εξαφάνισης της φλεγμονής ή/και της πίεσης στην ρίζα του νεύρου.

Διαχείριση μιας κήλης ενός μεσοσπονδύλιου δίσκου

Αν αντιμετωπίζεις συμπτώματα από μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, η σωστή ερώτηση δεν είναι αν τεχνικά θα θεραπευτεί. Η πιο σημαντική ερώτηση είναι με ποιο τρόπο θα εστιάσεις στην θεραπεία και αποκατάσταση ώστε να μειώσεις την ένταση των συμπτωμάτων και να αποφύγεις μελλοντικά προβλήματα.

Αν αντιμετωπίζεις επαναλαμβανόμενα συμπτώματα από μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου, δεν υπάρχει κάποια άλλη επιλογή αντιμετώπισης πέραν του χειρουργείου, που να έχει τα επιθυμητά αποτελέσματα στην απομάκρυνση του πόνου και της δυσλειτουργίας.

Ενώ μια γρήγορη χειρουργική παρέμβαση μπορεί να προτείνεται όταν πρόκειται για έντονο και σοβαρό πόνο και ανικανότητα κίνησης, μια μη χειρουργική αντιμετώπιση είναι συνήθως η πρώτη προκαθορισμένη ενέργεια.

Το συμπέρασμα είναι πως δεν πρέπει να ανησυχείς υπερβολικά αν θα θεραπευτεί από μόνη της μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου. Έρευνες που έχουν γίνει σε μαγνητικές τομογραφίες έχουν δείξει πως πολλοί άνθρωποι που είχαν μια κήλη αξιόλογου μεγέθους, δεν είχαν καθόλου πόνο. Για αυτούς τους ανθρώπους μια κήλη μεσοσπονδύλιου δίσκου δεν αποτελεί πηγή πόνου (Boden, et al, 1990).

Συγγραφέας: John H. Shim, MD, FACS

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X