Running-Magazine-Logo

Ρογκάς 2017 – 29 Ιανουαρίου | Όλυμπος

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

O μη κερδοσκοπικός Σύλλογος “Olympus Trails” με έδρα το Λιτόχωρο, προκηρύσσει τον πρώτο αγώνα χειμωνιάτικου ορεινού τρεξίματος (winter trail), με την ονομασία «Ρογκάς», ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 29 Ιανουαρίου στον Όλυμπο. Ο «Ρογκάς», που πήρε το όνομά του από μια ξεχασμένη λαϊκή λέξη, που στις παλιές κοινωνίες των βουνών σήμαινε χιονοστιβάδα, αποτελεί τον τρίτο και μικρότερο αγώνα της διοργάνωσης και θα αποτελέσει εφεξής το πρώτο σκαλί για να μπορέσει κάποιος να γνωρίσει τους υπόλοιπους δύο αγώνες της. Αποτελεί και μια αφορμή για γνωριμία με ξεχασμένα μονοπάτια ιστορικής σημασίας για τον Ολύμπο, που χάρη στην εθελοντική προσπάθεια της “Olympus Trails” ξαναήρθαν στο φως τα τελευταία χρόνια!

 

Αναλυτικά, παρουσιάζονται πιο κάτω όλες οι πτυχές του γεγονότος

Διαδρομή : Η διαδρομή του νέου αγώνα έχει ανάπτυγμα 24,8 χιλιόμετρα και θετική υψομετρική διαφορά 1850 μέτρα. Το μέσο υψόμετρο της διαδρομής είναι 780 μέτρα, το μέγιστο 1032 και το ελάχιστο 298. Η εκκίνηση και ο τερματισμός βρίσκονται στο Άλσος του Αηγιάννη, κοντά στην κωμόπολη του Λιτοχώρου. Η διαδρομή χαρακτηρίζεται ως κυκλική, με βασικό κορμό της έναν κύκλο 17 χιλιομέτρων, στον οποίο οι αθλητές εισέρχονται 3 χιλιόμετρα μετά την εκκίνηση και από τον οποίο εξέρχονται 5 χιλιόμετρα πριν τον τερματισμό. Από τα 25 χιλιόμετρα της διαδρομής, τα 23 κινούνται σε δευτερεύοντα μονοπάτια των ανατολικών υπωρειών του Ολύμπου με βασικό άξονα και κέντρο αυτού του κύκλου την χαράδρα του ποταμού Ενιπέα, ενώ τα 2 κινούνται σε δασικούς χωματόδρομους. Η συρραφή των μονοπατιών που απαρτίζουν τη διαδρομή του Ρογκά, αποτελεί ένα μείγμα μέρους της διαδρομής του Olympus Mythical Trail σε ποσοστό 50% και του Lost Trail σε ποσοστό 70%. Και οι δύο αυτοί αγώνες, αποτελούν γεγονότα που επίσης διοργανώνονται από την “Olympus Trails”.

Δικαίωμα συμμετοχής : Στον νέο αγώνα, δικαίωμα συμμετοχής έχουν άντρες και γυναίκες που την ημέρα διεξαγωγής έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, με την προϋπόθεση ότι κατέχουν το κριτήριο συμμετοχής και ότι αποδέχονται τους όρους συμμετοχής αλλά και την προσωπική τους ευθύνη για συμμετοχή σε ένα γεγονός κάτω από ενδεχόμενες ακραίες καιρικές συνθήκες.

Πλήθος συμμετοχών : Δεκτοί θα γίνουν μέχρι διακόσιοι (200) αθλητές, με βάση την χρονική προτεραιότητα της εγγραφής τους. Μετά τη συμπλήρωση αυτού του αριθμού η διαδικασία θα κλείσει οριστικά!

Εγγραφές : Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν τις πρώτες ημέρες του Ιανουαρίου μέσω της ιστοσελίδας της διοργάνωσης, άγνωστη όμως παραμένει η ακριβής ημερομηνία, εξαιτίας των τεχνικών προσαρμογών στην ιστοσελίδα του αγώνα ώστε να μπορεί να δεχτεί τις online εγγραφές. Η έναρξη πάντως θα γίνει σε εργάσιμη ημέρα και βραδινή ώρα! Εφόσον οι 200 θέσεις δεν καλυφθούν άμεσα, η διαδικασία θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και το Σάββατο 21 Ιανουαρίου. Σχετική ανακοίνωση για την ακριβή ημερομηνία έναρξης θα εκδοθεί τον Δεκέμβριο.

Κόστος συμμετοχής : Το κόστος ανέρχεται στα 25 ευρώ και είναι πληρωτέο μέσω χρεωστικής ή πιστωτικής κάρτας, ταυτόχρονα με την υποβολή της αίτησης συμμετοχής. Σε περίπτωση έγκαιρης ακύρωσης συμμετοχής ή απόρριψης αίτησης, επιστρέφεται το ποσό των 20 ευρώ, προκειμένου να καλυφθούν τα τραπεζικά έξοδα ακύρωσης της συναλλαγής.

Παροχές : Στο κόστος συμμετοχής, πέραν του αριθμού αθλητή και της τροφοδοσίας στον αγώνα, περιλαμβάνονται και τα εξής: α) αναμνηστικό μετάλλιο τερματισμού, β) μικρό αναμνηστικό δώρο, γ) μεταγωνιστικό γεύμα, δ) υπηρεσίες πρώτων βοηθειών στη διαδρομή και στον τερματισμό.

Έπαθλα : Αναμνηστικά κύπελλα θα δοθούν στους νικητές του αγώνα.

Κριτήριο συμμετοχής : Κριτήριο για τη συμμετοχή αποτελεί ένας αγώνας ορεινού τρεξίματος με βαθμολογική αξία 35 ή μεγαλύτερη, που να έχει πραγματοποιηθεί στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, τα δύο τελευταία ημερολογιακά έτη (2015 & 2016), χωρίς περιορισμό στην επίδοση, αρκεί αυτή να βρίσκεται εντός χρονικών ορίων που έχουν θέσει οι διοργανωτές των αγώνων. Η βαθμολογική αξία ενός αγώνα προσδιορίζεται από την άθροιση τους μήκους του και του υποεκατονταπλάσιου της ανάβασής του (παράδειγμα: Ρογκάς – 25χλμ + 1850 μέτρα = 25,0+18,50 = 43,5 βαθμοί).

Υποστήριξη : Στη διάρκεια του αγώνα, θα υπάρχουν τρεις σταθμοί υποστήριξης-τροφοδοσίας, ως εξής : 1) Ζηλνιά, Κ-8, 2) Μοναστήρι Κ-15, 3) Γκόλνα Κ-21. Στους σταθμούς θα προσφερθεί στους αγωνιζόμενους υγρή και στερεά τροφή, επαρκής για μια αθλητική προσπάθεια διάρκειας ενός αγώνα μικρής/μεσαίας διάρκειας, όπως ο Ρογκάς.

Χρονικά όρια : Το βασικό χρονικό όριο του αγώνα θα είναι οι επτά (7:00) ώρες. Εφόσον οι συνθήκες είναι πραγματικά δυσμενείς και χειμωνιάτικες, το όριο αυτό θα επιμηκυνθεί για όσο χρόνο εκτιμηθεί από τη διοργάνωση ότι απαιτείται, για την ολοκλήρωση του αγώνα, μέσα όμως σε θεωρούμενα «αθλητικά» όρια. Εκτός του βασικού αυτού χρονικού ορίου, θα υπάρχουν και δύο ενδιάμεσα όρια αποκλεισμού: το πρώτο στον πρώτο σταθμό (Ζηλνιά) στις 2:30 ώρες και το δεύτερο, αντίστοιχα στον δεύτερο σταθμό (Μοναστήρι) στις 4:00 ώρες. Τα ενδιάμεσα όρια θα τροποποιηθούν σε περίπτωση δυσμενών συνθηκών, ανάλογα με την ενδεχόμενη τροποποίηση του χρονικού ορίου τερματισμού.

Υποχρεωτικός εξοπλισμός : Καταρχήν δεν προβλέπεται! Θα υπάρξει όμως σε περίπτωση δυσμενών συνθηκών, συνεπώς αυτό δεν πρόκειται να είναι γνωστό στη διοργάνωση παρά μόνο τις παραμονές του αγώνα! Σε τέτοια περίπτωση πάντως, θα επιβληθεί στους αθλητές η κατοχή επιπλέον ρουχισμού (μπουφάν, ισοθερμική μπλούζα, σκούφος, γάντια, γκέτες) και ειδικής αντιολισθητικής σκάρας παπουτσιών.

Εκκίνηση : Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 9:00 το πρωί της Κυριακής 29 Ιανουαρίου, από το Άλσος του Αηγιάννη Λιτοχώρου, το οποίο βρίσκεται σε απόσταση 4 χλμ ασφαλτόδρομου από την κεντρική πλατεία του Λιτοχώρου και σε υψόμετρο 580 μέτρων.

Επίδοση αριθμών : Θα γίνει τόσο την παραμονή του αγώνα (Σάββατο 28 Ιαν.) όσο και το πρωί της Κυριακής, πριν από την εκκίνηση του αγώνα, μισή ώρα πριν την εκκίνηση. Το Σάββατο, η Γραμματεία θα λειτουργήσει στον Λάκκο Λιτοχώρου και την Κυριακή στον Αηγιάννη. Τα ακριβή ωράρια λειτουργίας της Γραμματείας του αγώνα και επίδοσης των αριθμών στους αθλητές, θα γίνουν γνωστά προσεχώς, με την δημοσίευση του Προγράμματος της εκδήλωσης.

Ακύρωση / Αναβολή αγώνα : Ο αγώνας δεν ακυρώνεται! Σε κάθε περίπτωση, εφόσον σε περίπτωση χιονόπτωσης και σοβαρής κακοκαιρίας, οι δρόμοι πρόσβασης από την υπόλοιπη Ελλάδα προς το Λιτόχωρο παραμένουν ανοιχτοί, ο αγώνας θα πραγματοποιηθεί με το όποιο τίμημα (αλλαγή χρονικών ορίων). Αναβολή στην ώρα εκκίνησης δεν πρόκειται να δοθεί, καθώς οποιαδήποτε μετακίνηση της 9ης πρωϊνής ώρας προς το μεσημέρι, μειώνει τις πιθανότητες να ολοκληρωθεί με το φως της ημέρας το γεγονός.

Πρώτες βοήθειες : Εθελοντές διασώστες θα βρίσκονται σε σημεία-κλειδιά της διαδρομής, για να προσφέρουν πρώτες βοήθειες σε τραυματισμούς ή άλλα συμβάντα. Καλούνται ωστόσο οι ίδιοι οι αγωνιζόμενοι να φέρουν μαζί τους ένα στοιχειώδες φαρμακείο για άμεση αντιμετώπιση ατυχημάτων (ελαστικός επίδεσμος, αλουμινοκουβέρτα, αιμοστατικό)

Ποινές : Μόνο η αποβολή από τον αγώνα, υφίσταται ως ποινή και επιβάλλεται μόνο σε περίπτωση ανάρμοστης συμπεριφοράς προς συναθλητές ή εθελοντές ή προσπάθεια εξαπάτησης της διοργάνωσης για κόψιμο διαδρομής.

Ακύρωση αθλητή : Εφόσον διαπιστωθεί μετά το τέλος του αγώνα, κατά τον έλεγχο και διασταύρωση των αποτελεσμάτων και ενδιάμεσων περασμάτων, ότι κάποιος αθλητής δεν ταυτοποιήθηκε σε κάποιο σημείο ελέγχου, ο αθλητής ακυρώνεται και παρουσιάζεται στον πίνακα αποτελεσμάτων ως μη τερματίσας (DNF)

Κριτήριο-50 : Ο Ρογκάς, θα αποτελεί κριτήριο συμμετοχής, τόσο για τον Olympus Mythical Trail όσο και για το Lost Trail, τους δύο άλλους αγώνες της διοργάνωσης, λόγω συνάφειας πεδίου με τις διαδρομές των δύο προαναφερθέντων αγώνων, παρά το γεγονός ότι δεν συμπληρώνει τους απαιτούμενους 50 βαθμούς.

Κανονισμοί : Οι κανονισμοί του αγώνα τελούν υπό διαμόρφωση προς το παρόν. Το βασικό περίγραμμα ωστόσο, παρουσιάζεται ήδη εδώ.

Πληροφορίες : Πέρα από την παρούσα προκήρυξη, έχουν δημοσιευτεί μέχρι σήμερα αρκετές λεπτομέρειες για τον νέο αγώνα, στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης, στη διεύθυνση www.omt100.com. Η πληροφόρηση των αθλητών θα ολοκληρωθεί σταδιακά μέχρι το τέλος Οκτωβρίου, με την δημοσίευση της αναλυτικής περιγραφής της διαδρομής, όπως και του πίνακα αγώνων-κριτηρίων για συμμετοχή. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν με τη διοργάνωση στην ηλεκτρονική διεύθυνση info@omt100.com ή να επισκεφθούν τη Σελίδα του Ρογκά στο Facebook, στη διεύθυνση www.facebook.com/rogkas25
Από την οργανωτική ομάδα

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X