Running-Magazine-Logo

Οι χαμηλοί καρδιακοί παλμοί στους δρομείς

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Με ποιο τρόπο η συστηματική προπόνηση αντοχής μπορεί να μειώσει τους καρδιακούς παλμούς σου

 

Το “φυσιολογικό” εύρος των καρδιακών παλμών είναι συνήθως μεταξύ 60 και 100 παλμούς το λεπτό και μπορεί να μετρηθεί με ακρίβεια το πρωί, πριν σηκωθείς από το κρεβάτι και ξεκινήσεις την μέρα σου. Ένας καρδιακός ρυθμός μικρότερος από 60 χτύπους το λεπτό αποκαλείται βραδυκαρδία, ή αργός καρδιακός ρυθμός. Δεν είναι σπάνιο μεταξύ υγιών ανθρώπων που ασχολούνται με προπονήσεις αντοχής να παρατηρείται βραδυκαρδία που βασίζεται στον αυξημένο πνευμονογαστρικό τόνο που καταστέλλει τον καρδιακό ρυθμό. Η προπόνηση επίσης αυξάνει το μέγεθος της καρδιάς ώστε αυτή να διώχνει μεγαλύτερο όγκο αίματος προς το σώμα με μια συστολή.

Ένας χαμηλός καρδιακός ρυθμός θα μεταφέρει την ίδια ποσότητα αίματος από μια προπονημένη καρδιά προς το σώμα σε κατάσταση ηρεμίας, όσο ένας υψηλός καρδιακός ρυθμός από μια απροπόνητη καρδιά. Η έλλειψη προπόνησης ή η παύση της συστηματικής προπόνησης θα αντιστρέψει τα αποτελέσματα, έτσι ένας δρομέας που σταμάτησε λόγο μιας ασθένειας ή ενός τραυματισμού θα πρέπει να ξανακερδίσει τις αλλαγές αυτές με συστηματική προπόνηση μετά από την αποκατάσταση σου.

Αν έχεις μεγάλη ηλικία, ένας χαμηλός καρδιακός ρυθμός δεν είναι κάτι που πρέπει να σε ανησυχεί, εφόσον είσαι καλά και δεν αντιμετωπίζεις συμπτώματα ζαλάδας λιποθυμίας, black out, δυσχέρεια στην αναπνοή ή πόνους στο στήθος και οι καρδιακοί παλμοί σου αυξάνονται κατά την διάρκεια της άσκησης ώστε να ικανοποιήσουν τις ανάγκες ροής αίματος στο σώμα. Είναι συνηθισμένο στους καλά προπονημένους ανθρώπους να νιώθουν μια ζάλη όταν κινούνται γρήγορα από μια θέση καθίσματος σε μια όρθια θέση και ίσως θα πρέπει να μείνεις ακίνητος για ένα λεπτό ώστε το αίμα να πάει στο κεφάλι σου.

Υπάρχουν κάποιες ενδείξεις πως η βραδυκαρδία που σχετίζεται με την άσκηση μπορεί να γίνει μόνιμη και πιθανώς να αποτελέσει πρόβλημα σε μακροχρόνιους αθλητές αντοχής αλλά με βάση τα τωρινά δεδομένα εμείς δεν θα σταματάγαμε την προπόνηση.

Συγγραφέας: William Roberts, M.D.

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X