Running-Magazine-Logo

1ος Διεθνής « Ορφικός Δρόμος » 17 Σεπτεμβρίου |Πιερία

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Προκηρύσσετε και διοργανώνεται ο  1ος Διεθνής « Ορφικός Δρόμος »

ΤΑ «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ», προκηρύσσουν και διοργανώνουν υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας (αρ.πρωτ. 209870/Δ2-21/12/2015), της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής για την UNESCO (αρ.πρωτ. 5254/100.5/1383-21/12/15), του Υπουργείου Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης (πρώην Μακεδονίας Θράκης) (αριθ. Πρωτ. 182-4/11/2015) και του Υπουργείου Πολιτισμού ( αριθ. Πρωτ. 6ΤΥΙ4653Π4-Φ9Ε) και με την υποστήριξη του ΑΠΣΔ «Σεύς» Πιερίας, τον 1ο Διεθνή «Ορφικό Δρόμο».

 

1. Λίγα λόγια για τον «Ορφικό Δρόμο»

Ο τόπος γέννησής του Ορφέα ήταν η πίμπλεια, μια μικρή πόλη κοντά στο Δίον. Μητέρα του είναι η Μούσα Καλλιόπη, η κορυφαία των Μουσών σύμφωνα με τον Ησίοδο και πατέρας του ο Οίαγρος.
Ο Ορφέας είναι ο ποιητής που δεν έχει πολεμικές ιδιότητες, μαλακώνει τις ψυχές των πολεμιστών με το τραγούδι, ημερεύει τα ζώα και τη φύση, και στρέφει τους ανθρώπους σε ειρηνικές δραστηριότητες.
Ο Ορφέας συνδέθηκε με την πόλη των Λειβήθρων όπου υπήρχε ένα ξόανο το οποίο είχε ιδρώσει όταν ο Αλέξανδρος ξεκινούσε για να κατακτήσει την Ασία.
Σύμφωνα με μια τοπική Πιερική παράδοση που μνημονεύει ο Πλούταρχος, ο Ορφέας διαμελίστηκε από γυναίκες της περιοχής και ως εξιλέωση οι κάτοικοι των Λειβήθρων έθαψαν το κεφάλι του σε λαμπρό τέμενος και τον τιμούσαν ως θεό σε μια λατρεία απαγορευμένη για γυναίκες.
Ο φόνος του Ορφέα έγιινε κοντά στο Δίον και οι οργιάζουσες γυναίκες πήγαν να καθαρθούν στον ποταμό Ελικώνα (σήμερα Ουρλιάς). Ο ποταμός από το μίασμα κατακρημνίστηκε στη γη και αναδύθηκε στην πόλη του Δίου. Έκτοτε οι κάτοικοι τον ονόμαζαν Βαφύρα (από το ρήμα βάφω), διότι βάφτηκε με το αίμα του ημίθεου Ορφέα. Αυτή τη διαδρομή κάνουν οι δρομείς κατά τον Ορφικό δρόμο.

2. ΔΙΑΚΡΙΣΕΙΣ – ΕΠΑΘΛΑ

Στα «ΛΙΘΙΚΑ» που αποδίδονται στον Ορφέα είναι έργα στα οποία γίνεται λόγος για τις μαγικές και θεραπευτικές ιδιότητες και δυνάμεις των λίθων και τις υποτιθέμενες ιατρικές μαγικές ωφέλειες που προκύπτουν από αυτούς. Σύμφωνα με το «ΠΕΡΙ ΛΙΘΩΝ» (Λιθικά) του Ορφέα, τα πάντα βρίσκονται υπό την επίδραση των άστρων. Έτσι και οι λίθοι.

Αυτή τη θεώρηση συστηματοποίησαν ιδιαίτερα οι Νεοπλατωνικοί όπως ο πρόκλος (στοιχείωσις θεολογική) και ο Ιάμβλιχος (περί των αιγυπτίων μυστηρίων):
«Όταν κανείς έχει στην κατοχή του ένα λίθο, ο οποίος βρίσκεται υπό την επίδραση κάποιου άστρου, τότε έλκει την εύνοιά του και επιτυγχάνει στις ενέργειες που εξαρτώνται από αυτόν. Αυτή η θεώρηση βρίσκει ιδιαίτερη εφαρμογή στον ιατρικό τομέα: επειδή τα άστρα προεδρεύουν επίσης επί των μελών του σώματος και των ασθενειών τους, ο ειδικός χρησιμοποιεί φυτά, φυλαχτά και αστρικούς λίθους σε θεραπείες ομοιοπαθητικού τύπου (αν η νόσος προκύπτει από την ανεπάρκεια ενός άστρου, φυτά και λίθοι προσφέρουν ένα συμπλήρωμα δύναμης) ή ετεροπαθητικού (αλλοπαθητικού) τύπου (αν μια νόσος οφείλεται άμεσα σε κάποιο άστρο, καταφεύγει κανείς στη βοήθεια του αντίθετου άστρου). Η δύναμη της θεραπείας μεγιστοποιείται όταν πάνω στην πέτρα χαράσσεται ένα σύμβολο που αντιστοιχεί στο άστρο.
Τέτοιους λίθους θα λάβουν οι δρομείς του ΟΡΦΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ:
«Δώρον αλεξικάκοιο Διός θνητοισιν οπάσσαι κεκλόμενος Μαίης εριούνιος ήλθε, κομίζων υιός, όπως αν έχοιμεν οϊζυος ατρεκές άλκαρ. Γηθόσυνοι δέχνυσθε βροτοί-πινυτοίσιν ενίσπω, οις αγαθή κραδίη και πείθεται αθανάτοισι»
(Λιθικά στ.1-6)
Οι δρομείς του ΟΡΦΙΚΟΥ ΔΡΟΜΟΥ θα ονομάζονται στο εξής «ΕΡΙΟΥΝΙΟΙ» (= καλοί δρομείς) και θα έχουν το προνόμιο να φέρουν τους λίθους του Ορφέα ως φυλαχτό έτσι που:
« ουδέ ε νούσος άκικυς ενί μεγάροισι δαμάσει, ουδ ό γε δυσμενών ποθ’ υποτρέσσας μένος αινόν άψ αναχωρήσει προλιπών εριγηθέα νίκην° ουδέ οι αθλητήρι κονισσαμένω εν αγωνι αντιβίην τινά θυμός εφορμήσει μενεαίνειν, ουδ’ ει χάλκεα γυια και άγναμπτοτν σθένος ανηρ άντικρυ στεφάνοιο πόθω κομίσας εριδαίνοι»
Μεταφράσεις:
1. Δώρο, του Δία του αλεξικάκιου, για τους θνητούς ήρθε να φέρει ο γιός της Μαίας ο καλός δρομέας κάτι να έχουμε για άμυνα κατά της δυστυχίας. Χαρούμενοι, δεχθείτε το θνητοί-σε συνετούς μιλάω, που έχουν αγαθή καρδιά και σε θεούς πιστεύουν.
2. Ούτε αρρώστια φθισική στο σπίτι θα τον καταβάλλει ατρόμητος και ανυποχώρητος σε φοβερούς εχθρούς δεν θα εγκαταλείψει νίκη που θα φέρνει τη χαρά. Κι αντίπαλος κανείς θάρρος δεν θα έχει να παραβγεί μαζί του σαν αθλητής στον σκονισμένο αγώνα ούτε κι αν είναι άντρας με χάλκινα μέλη και προκαλώντας τον ποθεί της νίκης το στεφάνι

(Λιθικά στ. 23-28)

3. Η ΔΙΑΔΡΟΜΗ

Η Διαδρομή του «Ορφικού Δρόμου» θα διεξαχθεί σε 3 κατηγορίες:
• 1000 μέτρα για μαθητές των Δημοτικών Σχολείων
• 3000 μέτρα για μαθητές των Γυμνασίων-Λυκείων
• 6000 μέτρα για δρομείς άνω των 18 ετών
Οι δρομείς της κατηγορίας των άνω των 18 ετών θα λάβουν εκκίνηση από τις πηγές του Ορφέα και η μετακίνηση τους στο χώρο αφετηρίας θα γίνει δωρεάν από το Αρχαίο Θέατρο του Δίου. Ο τερματισμός θα γίνει στο αρχαίο Θέατρο του Δίου, όπου όλοι οι δρομείς θα στεφανώνονται με κλάδο ελιάς και θα παραλάβουν ως έπαθλο τον «Εριούνιο Λίθο».
Μετά τον τερματισμό όλοι οι συμμετέχοντες θα παρακολουθήσουν την τελετή έναρξης των «ΟΛΥΜΠΙΩΝ ΕΝ ΔΙΩ», όπου θα παρουσιαστεί το ορατόριο «Του νεκρού αδελφού» του Μίκη Θεοδωράκη από τη Μουσικοθεατρική σκηνή του Λυκείου του Λιτοχώρου και τη χορωδία και την ορχήστρα του ιδρύματος Σακελαρίδη με σολίστ τον κ. Βασίλη Λέκκα.
Επίσης, θα παρουσιαστεί Χοροθέατρο του Πολιτιστικού Οργανισμού ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ – ΘΡΑΚΗΣ με τίτλο: « Εσαεί εν Ροή» (σύγχρονος χορός με στοιχεία νοηματικής γλώσσας) και χορευτικά Δρώμενα από το Τμήμα Χορού της Ένωσης Κωφών Βορείου Ελλάδος
Τέλος, θα πραγματοποιηθεί και καλλιτεχνική επίδειξη Παγκρατίου Αθλήματος με την υποστήριξη της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Παγκρατίου Αθλήματος.

4. ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Οι δηλώσεις συμμετοχής (επισυνάπτεται) θα γίνονται μέχρι 15 Σεπτεμβρίου 2016 στην ηλεκτρονική διεύθυνση politistika@dide.pie.sch.gr

5. ΣΤΑΘΜΟΙ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ

Ιατρική υποστήριξη θα υπάρχει σε καθ’ όλη τη διαδρομή σε ειδικούς σταθμούς από εθελοντές Σαμαρείτες, ενώ στο σημείο τερματισμού θα βρίσκεται η Γιατρός των αγώνων «ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΝ ΔΙΩ» .

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X