Running-Magazine-Logo

ELLINIKON CROSS COUNTRY RACE 2016 – 10 & 11 Σεπτεμβρίου | Γορτυνία

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Ο σύλλογος Ελληνικού Γορτυνίας «Ο Προφήτης Ηλίας» προκηρύσσει τον 1ο αγώνα ορεινού τρεξίματος με την ονομασία ELLINIKON Cross Country Race 2016  55,5 χλμ. και τον αγώνα “ELLINIKON fun run 2016” 6 χλμ.

ELLINIKON Cross Country Race 2016
Εκκίνηση
Απόσταση 55,5 χλμ με θετική υψομετρική +2.662 μέτραΗ εκκίνηση και ο τερματισμός τού αγώνα θα γίνει από την πλατεία του χωριού Ελληνικόν Γορτυνίας το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2016 στις 7.00 (7.03 ανατολή ηλίου) και χρονικό όριο τις 12 ώρες (19.42 δύση ηλίου).
Περιγραφή
Εκκίνηση από την πλατεία του χωριού με κατεύθυνση προς Στεμνίτσα. Μετά από 150 μέτρα άσφαλτο στρίβουμε αριστερά προς τη Ρόζενα σε δρόμο αρχικά τσιμεντόδρομο που σε λίγα μέτρα γίνεται χωματόδρομος και μετά από 800 μέτρα, στρίβουμε αριστερά σε μονοπάτι που μας οδηγεί στα πηγάδια και σε άσφαλτο μετά από 680 μέτρα. Στην άσφαλτο στρίβουμε δεξιά και μετά από 5 χλμ. φτάνουμε στο Λούσιο ποταμό και στο γεφύρι Κόκορι (1ο ΣΤΕΚ) όπου τελειώνει η άσφαλτος και μετά από λίγα μέτρα χωματόδρομο ξεκινάει μονοπάτι.Στην απέναντι μεριά της γέφυρας συναντάμε την αρχαία Γόρτυνα, το εκκλησάκι του Αγ. Ανδρέα και το μύλο του Κόκορη. 1,6 χλμ. από τη γέφυρα Κόκκορη συναντάμε ψηλά στη πλαγιά την Ιερά Μονή Προδρόμου αφού πρώτα, στο μονοπάτι μας συναντήσουμε το νερόμυλο-νεροτριβή της Μονής Προδρόμου, που ένα μέρος του βρίσκεται σε μια σπηλιά του βράχου, είναι πολύ καλής κατασκευής.

Σώζεται τμήμα της οροφής αλλά έχει καταστραφεί το δάπεδο. Από τη νεροτριβή δεν σώζεται τίποτα. Αμέσως μετά περνάμε τη σύγχρονη πρόχειρη γέφυρα Προδρόμου. Η παλιά γέφυρα είχε τόξο ανοίγματος 7 μ. και σύμφωνα με την παράδοση κατέρρευσε από μεγάλη πλημμύρα. Σώζεται μόνο το δυτικό βάθρο της, υποστυλωμένο με οπλισμένο σκυρόδεμα, όπως και ένα τμήμα του τόξου της.

Η Μονή Προδρόμου αρχικά θα πρέπει να ήταν ένα μικρό ασκηταριό. Από τη σημερινή πύλη της Μονής, ένας στενός διάδρομος με σκαλοπάτια οδηγεί στο καθολικό, έναν μικρό μονόχωρο ναό που διαμορφώθηκε σε δύο φάσεις: στην πρώτη πρέπει να ανήκει το ιερό βήμα με τοιχογραφικό διάκοσμο των αρχών του 16ου αι. και στη δεύτερη ο υπόλοιπος ναός με τοιχογραφίες του τέλους του 16ου-αρχών 17ου αι. Σύμφωνα με την παράδοση, το μοναστήρι ιδρύθηκε τον 12ο αι., επί Μανουήλ Κομνηνού, αλλά σήμερα αυτό δύσκολα μπορεί να επιβεβαιωθεί, κυρίως εξαιτίας των μετασκευών και επιδιορθώσεων. Ο ξενώνας του χτίστηκε στα 1860, όπου φιλοξενούνται από τους μοναχούς οι επισκέπτες της Μονής.

Η Μονή Προδρόμου, είναι το σημείο, απ’ όπου εισερχόμαστε και αρχίζουμε να τρέχουμε το πρώτο πιστοποιημένο μονοπάτι στην Ελλάδα και το 8ο στην Ευρώπη, Menalon Trail.

Από τη Μονή Προδρόμου συνεχίζουμε στη δασωμένη πλαγιά, περνάμε τη γέφυρα Φιλοσόφου για να φτάσουμε μετά από 1,7 χλμ. στο 2ο ΣΤΕΚ αμέσως μετά την έξοδό μας από την Νέα Μονή Φιλοσόφου (1691 μ.Χ.).

Εδώ, θα θέλαμε να επιστήσουμε την προσοχή στις αθλήτριες που θελήσουν να σταματήσουν εντός του χόρου της Μονής, θα πρέπει να φορέσουν φούστα κατά τη διάρκεια της παραμονής τους εκεί. Για όσες αθλήτριες περάσουν τη Μονή Φιλοσόφου και σταματήσουν στο ΣΤΕΚ που θα βρίσκεται στο χορό στάθμευσης της Μονής, δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Επίσης, 800 μέτρα προς την αντίθετη κατεύθυνση του αγώνα, βρίσκεται η Παλαιά Μονή Φιλοσόφου (963 μ.Χ.)-το κρυφό σχολείο το οποίο αξίζει να επισκεφτείτε κατά την παραμονή σας στη περιοχή.

Αφήνουμε πίσω μας τη Μονή Φιλοσόφου και ακολουθούμε τον παλιό μουλαρόδρομο, που βρίσκεται αμέσως δεξιά από την πύλη της Μονής, για Δημητσάνα, τώρα κερματισμένο από διάφορους δρόμους και δρομάκια. Διατρέχοντας τη δυτική όχθη της χαράδρας, πάνω από κτήματα και παλιά υποστατικά, φτάνουμε στο Γεφύρι της Μονόπορης, μονότοξο γεφύρι ανοίγματος 12 μ.

Από εκεί ξεκινάει ανηφορική πορεία και περνώντας τη γέφυρα Τζαννή, μονότοξο γεφύρι, ανοίγματος 3 μ. περίπου, που στηρίζεται σε κατακόρυφος ψηλούς βράχους στο ρέμα που κατεβαίνει από τη Μονή Αιμυαλών, μας φέρνει στο Παλαιοχώρι. Από το Παλαιοχώρι συνεχίζουμε το ανηφορικό μονοπάτι για να φτάσουμε, μετά από 2 χλμ στη Δημητσάνα και στη συνέχεια μετά από 5 χλμ στο Ζυγοβίστι.

Η διαδρομή Δημητσάνα-Ζυγοβίστι ανεβαίνει από τη λεκάνη του Λούσιου στις παρυφές του ελατοδάσους.

Βγαίνοντας από τον οικισμό της Δημητσάνας, θα υπάρχει το 3ο ΣΤΕΚ, πιάνουμε το μονοπάτι που ανηφορίζει ομαλά και φτάνει στο πρώτο πλάτωμα, όπου συναντάμε το δρόμο και την εκκλησία της Αγίας Παρασκευής. Η θέση προσφέρει ωραία θέα της μέσης λεκάνης του Λούσιου, με τη Δημητσάνα, το Παλιοχώρι και τη Ζάτουνα να ξεχωρίζουν μέσα στο καταπράσινο τοπίο.

Η πορεία μέχρι το Ζυγοβίστι ακολουθεί μια διαδοχή μονοπατιών και χωματόδρομων, που ελίσσονται στο πεδίο μιας παλιάς γεωργικής ενότητας, τοπίο ήμερο αλλά και άμορφο χωρίς τις αναφορές του, με τη μικρή Μονή Αγίων Αποστόλων να αποτελεί το τελευταίο σαφές τοπόσημο. Φτάνουμε στο Ζυγοβίστι, με ωραίο καλντερίμι που ελίσσεται δίπλα σε μια μακριά συστοιχία μεγάλων αλωνιών. Οι μνήμες του μικρού αλλά ιστορικού αυτού χωριού είναι διαποτισμένες από τους αγώνες και τα πρόσωπα της επανάστασης του 1821.
Αφήνουμε το Ζυγοβίστι περνώντας από την παλιά εκκλησία του Αγίου Ιωάννη και την Πίσω Βρύση, από όπου ξεκινά το μονοπάτι που οδηγεί στο Χωράφι του Παπά, όπου δεσπόζει ο Άγιος Γεώργιος, ξωκλήσι-φύλακας της ομώνυμης πηγής, όπου θα βρίσκεται το 4ο ΣΤΕΚ. Συνεχίζουμε σε χαλασμένο δρομάκι μέχρι τις Ασοβές, από όπου ένα τεχνητά στερεωμένο μονοπάτι οδηγεί στην Πηγή Μπουρνιάδες. Ακολουθεί ομαλή ανηφόρα μέχρι το τετράστρατο στου Μπιλάλη, όπου συναντάμε τα παλιά μονοπάτια που πήγαιναν προς Ράδου Στεμνίτσα.

Από του Μπιλάλη κατηφορίζουμε στη Λάκκα Κοσκίτσα, όπου μεγάλη πηγή με ποτίστρα, για να ξανανεβούμε ομαλά στο διάσελο ανάμεσα στο Πλειοβούνι και το Φραγκοβούνι (σύντομη παράκαμψη για την κορφή του Πλειοβουνίου, 1643 m, ψηλότερο σημείο της όλης διάσχισης). Στη συνέχεια θα χρησιμοποιήσουμε μια απότομη σύρτα για να χάσουμε 150μ. ύψος και να μπούμε στο τεράστιο οροπέδιο Βλάχικα, που το περιτρέχουμε από τη νότια άκρη του.

Αφού διασταυρωθούμε με το πιστοποιημένο μονοπάτι που πάει στη Σεμνίτσα, όπου θα βρίσκεται το 5ο ΣΤΕΚ, στα 600 μέτρα δασικού δρόμου, και αφήνοντας πλέον στα αριστερά μας, το πιστοποιημένο μονοπάτι Menalon Trail να συνεχίζει για Ελάτη, κάνουμε δεξιά και ανηφορίζουμε για λίγο πριν αρχίσουμε να κατηφορίζουμε και πάλι συναντώντας μετά από 4 χιλιόμετρα την άσφαλτο, όπου αριστερά οδηγεί στην Ελάτη και στο Λιμποβίση. Από το Λιμποβίσι καταγόταν ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης, καθώς από εδώ καταγόταν η οικογένειά του για 12 γενιές.

Κάνουμε δεξιά και τρέχουμε στην Άσφαλτο για λιγότερα από 900 μέτρα, συναντώντας στα δεξιά μας δασικό χωματόδρομο, όπου θα βρίσκεται το 6ο ΣΤΕΚ, τον οποίο και ακολουθούμε. Η τελευταία ανηφορική πορεία, για λίγο, σύντομα γίνεται κατηφορική, μας οδηγεί στον Ξερόκαμπο και στο Ραπούνι μετά από 6,4 χιλιόμετρα, όπου θα βρίσκεται το 7ο ΣΤΕΚ.

Βγαίνουμε σε άσφαλτο, κάνουμε δεξιά και στα 2,8 χιλιόμετρα μπαίνουμε, λοξά αριστερά, σε δασικό χωματόδρομο που μετά από 6,35 χιλιόμετρα μας βγάζει σε άσφαλτο, όπου θα βρίσκεται το 8ο ΣΤΕΚ, 330 μέτρα πριν την διασταύρωση από Σύρνα προς Ελληνικό-Στεμνίτσα. Ακολουθούμε το δρόμο για Ελληνικό, στα 1,65 χιλιόμετρα αφήνουμε την άσφαλτο, κάνουμε αριστερά σε χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει στον τερματισμό στην πλατεία του χωριού μετά από 1,4 χιλιόμετρα, αφού πρώτα περάσουμε από τη συνοικία Κονιαρέικα.

Σημεία πρόσβασης θεατών: 7 χλμ. Γεφύρι Κόκορη, 10,3 Ιερά Μονή Φιλοσόφου, 14,5 (;) Παλαιοχώρι, 17,1 Δημητσάνα, 21,3 Ζυγοβίστι, 35,7 έως 36,58, 42,98 έως 45,78 Ραπούνι, 52,13 έως τερματισμό 55,51
ELLINIKON fun run 2016
Εκκίνηση
Απόσταση 6,17 χλμ με θετική υψομετρική +160 μέτρα.

Προφίλ διαδρομής https://connect.garmin.com/modern/activity/892953607

Η εκκίνηση και ο τερματισμός τού αγώνα θα γίνει από την πλατεία του χωριού Ελληνικόν Γορτυνίας το Κυριακή 11 Σεπτεμβρίου 2016 στις 9.00 και χρονικό όριο τη 1 ώρα. Για τους πεζοπόρους δίνεται 1 ώρα επιπλέουν για ολοκληρώσουν τη βόλτα τους στο Ελληνικό.
Περιγραφή
Εκκίνηση από την πλατεία του χωριού με κατεύθυνση προς Στεμνίτσα. Μετά από 150 μέτρα άσφαλτο στρίβουμε αριστερά προς τη Ρόζενα σε δρόμο αρχικά τσιμεντόδρομο που σε λίγα μέτρα γίνεται χωματόδρομος και μετά από 800 μέτρα, στρίβουμε αριστερά σε μονοπάτι που μας οδηγεί στα πηγάδια και σε άσφαλτο μετά από 680 μέτρα. Διασχίζουμε την άσφαλτο και ανεβαίνουμε απαιτητική ανηφόρα, αλλά μικρή σε απόσταση, όπου στη κορυφή συναντάμε το πανέμορφο εκκλησάκι Παναγίτσα. Από εκεί κατηφορίζουμε, στα Μπρμπαλέικα, από τον τσιμεντόδρομο. Στην άσφαλτο κάνουμε δεξιά και στη Λιτρίβα αριστερά για την Μπόστενη. Στον Προφήτη Ηλία, 3ο χλμ, (θα υπάρχει το μοναδικό ΣΤΕΚ του αγώνα) δεξιά, κατευθυνόμενοι για τη βρύση του Τάσου, όπου κάνουμε δεξιά, βγαίνουμε στο κεντρικό δρόμο που οδηγεί στην πλατεία του χωριού, κάνουμε αριστερά. Πριν φτάσουμε στην πλατεία κάνουμε δεξιά στο ξενώνα Γόρτυς κατευθυνόμενοι προς τα Κονιαρέικα και κάνουμε αριστερά μόλις περάσουμε το νεκροταφείο του χωριού. Ελαφριά χωμάτινη ανηφόρα, μας βγάζει στον κεντρικό δρόμο. Στρίβουμε αριστερά και στα 1,4 χιλιόμετρα τερματίζουμε στην πλατεία του χωριού.
Δικαίωμα συμμετοχής
Για τον αγώνα “ELLINIKON Cross Country Race 2016” 55 χλμ., απαιτείται ο τερματισμός κατά τα έτη 2012-2015 ενός αγώνα βουνού άνω των 30 χιλιομέτρων.

Στη συμπλήρωση της δήλωσης συμμετοχής, θα πρέπει να αναφέρεται υποχρεωτικά ο αγώνας, άνω των 30 χλμ., που έχει έγκυρα τερματιστεί.

Ο κάθε ένας από τους αγώνες είναι ατομικός. Θα υπάρξουν δύο κατηγορίες, Ανδρών και Γυναικών. Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι την ημερομηνία εκκίνησης του αγώνα θα έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, ενώ για αθλητές μικρότερης ηλικίας απαιτείται έγγραφη δήλωση γονέα ή κηδεμόνα. Η διοργάνωση θα φιλοξενήσει 200 αθλητές σε κάθε αγώνα/διαδρομή.
Στον αγώνα ELLINIKON fun run 2016, θα μπορούν να πάρουν μέρος και πεζοπόροι, οι οποίοι δεν προσμετρούνται στους 200 αθλητές που θα τρέξουν τον αγώνα. Ο πεζοπόροι θα εκκινήσουν μετά τον τελευταίο αθλητή.
ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ
Η γραμματεία της διοργάνωσης θα λειτουργεί στο κτήριο του πρώην Δημοτικού σχολείου Ελληνικού, στην πλατεία του χωριού την Παρασκευή 9 Σεπτεμβρίου 2016 από18:00 – 22:00 και το Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου (ημέρα του αγώνα ELLINIKON Cross Country Race 2016) από 05:45 – 06:30.
Κόστος συμμετοχής
Το κόστος συμμετοχής για κάθε αθλητή/αθλήτρια είναι 15 ευρώ για τον αγώνα των 6 χλμ και 45 ευρώ για τον αγώνα των 55 χλμ., το οποίο καταβάλλεται με την δήλωση συμμετοχής-εγγραφή των αθλητών στη διοργάνωση.

Για να θεωρείται έγκυρη η συμμετοχή σας θα πρέπει να καταβάλλετε το ποσό των 15 ή 45 ευρώ, το αργότερο μέχρι 10 Αυγούστου 2016, στον αριθμό λογαριασμού EUROBANK IBAN: GR4902600620000150200192826 και στο όνομα Χαρίλαος Μπαρμπαλιάς και αιτιολογία τον αριθμό τηλεφώνου που δηλώσατε στην αίτηση συμμετοχής.

Στο κόστος συμπεριλαμβάνονται:

Συμμετοχή στο pasta party (μόνο για τον αγώνα των 55 χλμ.)

Τροφοδοσία (μόνο για τον αγώνα των 55 χλμ.) και υδροδοσία κατά τον αγώνα

Ασφάλιση αθλητών για την ημέρα του αγώνα

Μετάλλιο και μπλουζάκι τερματισμού (θα δοθούν στον τερματισμό)

Κύπελλα στους 3 πρώτους νικητές κάθε κατηγορίας (ανδρών – γυναικών)

Σνακ, φρούτο και χυμός στον τερματισμό για τον αγώνα των 55 χλμ..
Ασφάλεια αθλητών
Όλοι οι αθλητές/αθλήτριες θα είναι ασφαλισμένοι για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, καθώς επίσης οφείλουν να προσκομίσουν ιατρική βεβαίωση από καρδιολόγο, όχι παλαιότερη των 6 μηνών, ότι είναι ικανοί να συμμετέχουν στον εν λόγω αγώνα. Για την διευκόλυνση και ταχύτερη εξυπηρέτηση των αθλητών/αθλητριών στην γραμματεία, δύναται να αποστέλλεται στο e-mail: info@eccr.gr, σκανάρισμα της πρωτότυπης ιατρικής βεβαίωσης.
Υποστήριξη αθλητών
Οι αθλητές/αθλήτριες θα τρέχουν στις διαδρομές του αγώνα χωρίς να έχουν μαζί τους απαραίτητο (υποχρεωτικό) εξοπλισμό. Θα υπάρχουν οι εξής σταθμοί υδροδοσίας και τροφοδοσίας:

Διαδρομή των 6 χλμ: με 1 σταθμό υδροδοσίας.

Διαδρομή των 55 χλμ: με 8 σταθμούς τροφοδοσίας και υδροδοσίας.
Αιτήσεις αθλητών
Οι αιτήσεις των αθλητών θα ξεκινήσουν στις 10 Μαΐου 2016 και θα ολοκληρωθούν στις 10 Αυγούστου 2016. Οι αιτήσεις θα γίνονται ηλεκτρονικά μέσω της σελίδας www.eccr.gr. Με την αίτηση οι συμμετέχοντες οφείλουν να καταβάλλουν το ανάλογο ποσό, το αργότερο μέχρι 10 Αυγούστου 2016, στον αριθμό λογαριασμού IBAN: GR4902600620000150200192826 και στο όνομα Χαρίλαος Μπαρμπαλιάς.

Ακύρωση συμμετοχής (και επιστροφή χρημάτων) μετά τις 10 Αυγούστου 2016 δεν γίνεται δεκτή, ενώ μετά τις 10 Αυγούστου 2016 δεν γίνεται αντικατάσταση αθλητών και προσθήκη νέων.
Κανονισμοί διεξαγωγής αγώνα
Οι αθλητές κατά την παραλαβή των αριθμών οφείλουν να προσκομίσουν επίσημο έγγραφο ταυτοπροσωπίας (αστυνομική ταυτότητα, δίπλωμα οδήγησης, διαβατήριο).

Αν ένας αθλητής/αθλήτρια εγκαταλείψει την προσπάθειά του κατά τη διάρκεια του αγώνα, τότε οφείλει να παραδώσει τον αριθμό του στον πλησιέστερο σταθμό ελέγχου. Η διοργάνωση θα αναλάβει τη μεταφορά του στο χώρο της εκκίνησης-τερματισμού.

Οι αθλητές/αθλήτριες οφείλουν να ακολουθήσουν τη διαδρομή του αγώνα, χωρίς παραλείψεις, προσθέσεις, παραλλαγές εκτός διαδρομής.

Οι αθλητές υποχρεούνται να περάσουν απ’ όλα τα σημεία τροφοδοσίας και υδροδοσίας καθώς και απ’ όλα τα σημεία ελέγχου των αθλητών.

Οι αθλητές οφείλουν να διατηρούν καθαρό το φυσικό περιβάλλον καθ’ όλη τη διάρκεια της διοργάνωσης.
Παρατηρήσεις
Η διοργάνωση δύναται να τροποποιήσει μέρος της διαδρομής, να αφαιρέσει ή να προσθέσει μέρος διαδρομής ή να αλλάξει τις ώρες εκκίνησης για λόγους ασφαλείας των αθλητών και την ομαλή διεξαγωγή του αγώνα.

Ενστάσεις γίνονται στην γραμματεία της διοργάνωσης στο τέλος του αγώνα και αφορούν προσωπικές επιδόσεις και όχι επιδόσεις και συμπεριφορές άλλων αθλητών.

Ο αγώνας είναι ημιαυτόνομος, οπότε οι αθλητές θα πρέπει να μεταφέρουν μαζί τους τα επιπλέον υλικά τροφοδοσίας που χρειάζονται.
Απαγορεύεται κάθε εξωτερική βοήθεια σε αθλητή από άτομα ή σταθμούς που δεν ανήκουν στη διοργάνωση.
Προτεινόμενα ξενοδοχεία-ξενώνες
Guesthouse Gortys
Ελληνικό Αρκαδίας Τ.Κ. 22022
Τηλ: 27910 31040
Φαξ: 27910 31423
Κιν: 6983637445
http://www.gortis.gr
Rocabella Hellinikon Country Hotel
Ελληνικό Γορτυνίας
Τηλ: +30 27910 31700
Φαξ: +30 27910 31701
http://www.rocabellahellinikon.com
Ξενώνας “Ελαιών”
Ελληνικό Αρκαδίας
Τηλέφωνο: 6936908517, 6936908517, 6976704706
Email: dimlyko@yahoo.gr
http://www.innelaion.gr

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X