Running-Magazine-Logo

Κινδυνεύει με εκτέλεση ο Μαραθωνοδρόμος Lilesa με τη χειρονομία “Χ”

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Πηγή : Σούλης Μέζος – Sportsfeed.gr

Την στιγμή του τερματισμού, γνωρίζοντας ότι τον κατέγραφαν οι κάμερες και η εικόνα του μεταδίδονταν εκείνη την στιγμή σε ολόκληρο τον πλανήτη, ήταν εμφανής η αγωνιώδης προσπάθειά του να σχηματίσει με τα χέρια του ένα «Χ». Πολλοί κατάλαβαν ότι κάτι ήθελε να πει με την κίνηση αυτή, λίγοι αντιλήφθηκαν όμως τι.
Όπως έγινε γνωστό αργότερα, αυτό το «Χ» είναι ένα σύμβολο που χρησιμοποιούν τα μέλη της φυλής Ορόμο, στην οποία ανήκει και ο μαραθωνοδρόμος, για να διαμαρτυρηθούν για τις διώξεις και τις εκκαθαρίσεις τις οποίες υφίστανται από την κυβέρνηση της χώρας. Οι διαδηλώσεις τους ξεκίνησαν πέρυσι, όταν η κυβέρνηση της Αιθιοπίας προσπάθησε να εκκαθαρίσει από τους κατοίκους ένα δάσος σρην περιοχή Ορόμια.
Όπως αναφέρει η οργάνωση Human Rights Watch, το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δηλαδή, «οι κυβερνητικές δυνάμεις ασφαλείας χρησιμοποίησαν εκτεταμένη, υπερβολική και σε ορισμένες περιπτώσεις ακόμα και θανατηφόρα βία σε βάρος των διαδηλωτών που κατά βάση διαμαρτύρονταν ειρηνικά στην περιοχή Ορόμια, την μεγαλύτερη περιοχή της χώρας, από τον Νοέμβριο του 2015. Πάνω από 400 άνθρωποι εκτιμάται ότι σκοτώθηκαν, χιλιάδες τραυματίστηκαν και δεκάδες χιλιάδες συνελήφθησαν ενώ εκατοντάδες έπεσαν θύματα βίαιων εξαφανίσεων».
Ο ίδιος ο Φεγίσα Λιλέσα στην συνέντευξη Τύπου που ακολούθησε, όχι απλά εξήγησε τι σήμαινε αυτή η χειρονομία που έκανε κατά τον τερματισμό του, αλλά γνωστοποίησε στους εμβρόντητους δημοσιογράφους ότι αυτό που έκανε θέτει σε κίνδυνο την ζωή την δική του και της οικογένειάς του. Ωστόσο προσπάθησε με τον τρόπο αυτόν να διεθνοποιήσει αυτό το μείζον για την φυλή του ζήτημα, αψηφώντας τους κινδύνους για τον ίδιο, την σύζυγό του και τα δύο τους παιδιά, που βρίσκονται στην Αιθιοπία.
Αποκάλυψε μάλιστα ότι ενδέχεται να ζητήσει βίζα για την Αμερική, καθώς αν επιστρέψει στην χώρα του θα κινδυνεύσει με φυλάκιση ή ακόμα και εκτέλεση. Πάντως αυτό το τελευταίο ενδεχόμενο δεν είναι κάτι άγνωστο για τους ανθρώπους του κλασικού αθλητισμού. Τέσσερις Αιθίοπες δρομείς που μετείχαν το 2014 στο παγκόσμιο πρωτάθλημα εφήβων – νεανίδων στο Όρεγκον αυτομόλησαν και ζήτησαν άσυλο στις ΗΠΑ.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, η ενέργεια του Φεγίσα Λιλέσα είναι κάτι που δεν εκτιμά ούτε η ΔΟΕ, που απαγορεύει πολιτικές εκδηλώσεις κατά την διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων από όλους τους κάθε είδους συμμετέχοντες. Αρκεί να θυμηθεί άλλωστε κανείς την αντίδρασή της το 1968, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Μεξικό, όταν απέβαλε από το Ολυμπιακό Χωριό τους «Μαύρους Πάνθηρες» Τόμι Σμιθ και Τζον Κάρλος για την περίφημη κίνησή τους να υψώσουν την γροθιά στο βάθρο των 200μ., καταγγέλοντας την ρατσιστική αντιμετώπιση σε βάρος των Αφροαμερικανών στις ΗΠΑ.
Ήδη πολλοί παραλληλίζουν την χειρονομία του Αιθίοπα μαραθωνοδρόμου με εκείνη την εμβληματική στιγμή της σύγχρονης ιστορίας των Ολυμπιακών Αγώνων…
Αξίζει να σημειωθεί ότι από τη φυλή Ορόμο προέρχεται και ο σπουδαίος Κενενίσα Μπεκέλε ο οποίος κατήγγειλε πως «κόπηκε» από τους Ολυμπιακούς και το αγώνισμα του μαραθώνιου για το λόγο αυτό.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X