Running-Magazine-Logo

Η καθιστική ζωή αυξάνει τους κινδύνους για την υγεία σου, ακόμα και αν έχεις καλή φυσική κατάσταση

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Παρόλο που οι αφοσιωμένοι δρομείς συχνά μπερδεύονται και ίσως δυσαρεστούνται από τα αποτελέσματα των επιστημονικών ερευνών όσον αφορά την αδράνεια, οι έρευνες ολοένα και συσσωρεύονται. Το Newswire αναφέρεται για το συγκεκριμένο θέμα με μια πρόσφατη ανάλυση.

Μια νέα επιστημονική έρευνα, αυτή την φορά από το Journal of Physical Activity & Health, επεκτείνει τα ευρήματα σε μια ενδιαφέρουσα και σημαντική κατεύθυνση. Είναι η πρώτη έρευνα που εξετάζει μακροχρόνια αποτελέσματα της παρατεταμένης καθιστικής ζωής. Επιπλέον μετράει την καρδιοαναπνευστική φυσική κατάσταση σε σχέση με τις καθιστικές συνήθειες 930 ανδρών οι οποίοι μελετήθηκαν για σχεδόν 10 έτη.

Στα αποτελέσματα, 124 από 930 άνδρες ανάπτυξαν μεταβολικό σύνδρομο στην ακόλουθη περίοδο. Μεταβολικό σύνδρομο είναι η ορολογία για χρόνιες καταστάσεις όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, διαβήτη και υψηλή αρτηριακή πίεση. Ακόμα και αν πρόκειται για το επίπεδο φυσικής κατάστασης, αυτοί που “κάθισαν” περισσότερο είχαν 165% περισσότερες πιθανότητες να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο από αυτούς που “κάθισαν” το λιγότερο.

Η έρευνα δείχνει πως ανεξάρτητα από την φυσική σου κατάσταση, ακόμα δηλαδή και έχεις υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης, αν ξοδεύεις μεγάλα χρονικά διαστήματα καθήμενος, διατρέχεις υψηλό κίνδυνο να αναπτύξεις μεταβολικό σύνδρομο”, λέει η συγγραφέας της έρευνας Anna E. Greer, Ph.D. “Αυτό είναι πολύ σημαντικό γιατί ακόμα και αυτοί που ασκούνται τακτικά θα πρέπει να έχουν υπόψιν τους τον χρόνο που ξοδεύουν να κάθονται”.

Η έρευνα χρησιμοποίησε δεδομένα από την Cooper Clinic στα Dallas, Texas, την πηγή πολλών κορυφαίων ερευνών πάνω στην άσκηση. Τα υποκείμενα στις έρευνες της κλινικής Cooper συνήθως εκτελούν τεστ σε διάδρομο γυμναστικής τα οποία παρέχουν ένα ακριβές μέτρο της καρδιοαναπνευστικής ικανότητας. Τέτοια δεδομένα σπανίζουν σε άλλες έρευνες με μεγάλο πλήθος συμμετεχόντων. Ο περίφημος ειδικός στην υγειά της άσκησης και πρώην υπάλληλος της κλινικής Cooper, Steven Blair, Ph.D., είναι ο κύριος συγγραφέας αυτής της νέας έρευνας.

Αυτό δεν σημαίνει πως ένα υψηλό επίπεδο φυσικής κατάστασης δεν προστατεύει από τέτοια νοσήματα. Οι άνδρες με τα υψηλότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης είχαν περίπου το 1/4 του κινδύνου να αναπτύξουν μεταβολικό σύνδρομο από αυτούς με μικρότερα επίπεδα φυσικής κατάστασης. Έτσι αυτά τα 8 km πρωινού τρεξίματος αξίζουν τον κόπο. Θα πρέπει όμως να αποφεύγεις να κάθεσαι όσο περισσότερο μπορείς, είτε είναι στο γραφείο είτε στο σπίτι μπροστά από την τηλεόραση.

Όπως και άλλοι στο χώρο, έτσι και η Greer υποδεικνύει πως αν σε απασχολεί η υγεία σου σήκω από την καρέκλα σου όποτε μπορείς. Η όρθια στάση παρέχει μια μέτριου τύπου βοήθεια, αλλά μικρές εκρήξεις πραγματικής κίνησης όπως το έντονο περπάτημα για λίγα λεπτά ή κάποια push ups είναι σαφώς καλύτερο. Στην διδασκαλία της στο Sacred Heart University στο Bridgeport, Connecticut, η Greer προσφέρει στους μαθητές της 5 λεπτά “ενεργητικού διαλείμματος” σε οποιοδήποτε μάθημα διάρκειας μεγαλύτερης της 1 ώρας.

Δεν υπάρχουν επίσημες οδηγίες ώστε η άσκηση να ξεπεράσει την καθιστικού τύπου συμπεριφορά”, λέει η Greer. “Ωστόσο, πολλοί επαγγελματίες υγείας πιστεύουν πως πρέπει κανείς να προσπαθήσει να περιορίσει τον καθιστικό χρόνο, βλέποντας τηλεόραση, παίζοντας βιντεοπαιχνίδια, κ.α., σε 2 ώρες συνολικής διάρκειας”

 

Συγγραφέας: Amby Burfoot

Επιμέλεια και κατασκευή: Runningmagazine

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X