Running-Magazine-Logo

1ος αγώνας δρόμου « Λούης Τίκας 2016 » 6 Αυγούστου | Ρέθυμνο

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Στις 6 Αυγούστου το απόγευμα, θα πραγματοποιηθεί ο αγώνας δρόμου « Λούης Τίκας 2016 » με συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Κρήτης και του Ομίλου Υπεραποστάσεων Κρήτης, από τη Μονή Αρσανίου προς τη Μονή Αρκαδίου, μια διαδρομή τιμητική για τον κρητικό αγωνιστή στον τόπο καταγωγής του, τη Λούτρα.

 

Αμέσως μετά, στο Φρούριο της Φορτέτζας, θα γίνει η βράβευση των νικητών του αγώνα δρόμου «Λούης Τίκας 2016» από το βετεράνο μαραθωνοδρόμο Γιώργο Αφορδακό. Οι εκδηλώσεις περιλαμβάνουν απονομές στα τιμώνενα πρόσωπα του συνεδρίου, μουσική από τον Ψαραντώνη & το συγκρότημά του, χορούς από συγκροτήματα Αμερικής & Αυστραλίας και ριζίτικα από την Φ.Ε.Κ. Φοιτητική Ένωση Κρητών Αττικής σε διδασκαλία Ευτύχη Μουζουράκη. Την εκδήλωση «Οι Κρήτες του κόσμου χαιρετούν την Κρήτη και τιμούν τους αγώνες του λαού της» συντονίζει ο Όμιλος Βρακοφόρων Κρήτης.

Πληροφορίες

ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ:

  • ΑΝΔΡΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ
  • ΓΥΝΑΙΚΩΝ ΓΕΝΙΚΗΣ
  • ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ 40 – 49 ΕΤΩΝ
  • ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ 50 – 59 ΕΤΩΝ
  • ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ 60 ΚΑΙ ΑΝΩ
  • ΕΦΗΒΩΝ 15 – 19 ΕΤΩΝ (ΜΕ ΥΠΟΓΡΑΦΗ ΚΗΔΕΜΟΝΑ)
  • Μετακίνηση

(2 λεωφορεία, 50 Χ 2 = 100 άτομα)

  • 6/8, 3 μμ, Ηράκλειο (Πλατεία Ελευθερίας)-Μονή Αρκαδίου
  • 6/8, 4 μμ, Ρέθυμνο (Νομαρχία)-Μονή Αρκαδίου
  • 6/8, 8 μμ, Μονή Αρσανίου-«Φορτέτσα»

(1 λεωφορείο, 50 άτομα)

  • 6/8, 10 μμ, «Φορτέτσα»-Ηράκλειο (Πλατεία Ελευθερίας)

 

Άρχισαν οι εγγραφές και συνεχίζονται οι δηλώσεις συμμετοχής στον 1ο Λαϊκό αγώνα δρόμου «Λούης Τίκα 2016» 13,300 μέτρων, που θα πραγματοποιηθεί στην Μονή Αρκαδίου – Λούτρα –Μονή Αρσανίου.

Ο αγώνας εντάσσεται στο πλαίσιο του 8ου Συνεδρίου του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών και συνδιοργανώνεται από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Κρητών, την Περιφέρεια Κρήτης, την Π.Ε. Ρεθύμνου, τον Δήμο Ρεθύμνου, τον Όμιλο Υπεραποστάσεων Κρήτης, με την υποστήριξη του Π.Σ.Α.Τ. και της Παγκρήτιας Ένωσης Πολιτιστικών Συλλόγων.

Ο Αγώνας θα διεξαχθεί το Σάββατο 6 Αυγούστου με ώρα έναρξης 18:00. Οι δηλώσεις συμμετοχής στον αγώνα θα γίνονται δεκτές έως 31-7-2016, στην ηλεκτρονική διεύθυνση: http://wcc8.blogspot.gr www.oykritis.gr

Ο Λούης Τίκας (Luis Tikas ή Ηλίας Σπαντιδάκης) γεννήθηκε στη Λούτρα Ρεθύμνου το 1886 και ο πατέρας του ονομαζόταν Αναστάσιος. Το 1906 σε ηλικία 20 ετών μετανάστευσε στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πριν φύγει έβγαλε μια φωτογραφία φορώντας την παραδοσιακή κρητική στολή και την άφησε ως ενθύμιο στους συγγενείς του. Δεν επρόκειτο να ξανανταμωθούν… Στις ΗΠΑ μετέτρεψε το όνομά του στο αγγλοσαξονικό Λούης Τίκας (Luis Tikas), με το οποίο έμελλε να γραφεί στην ιστορία των συνδικαλιστικών αγώνων.

Το χρονικό της απεργίας δε γράφτηκε ποτέ. Είχε σχεδόν ξεχαστεί, ώσπου το 1944 ο τραγουδιστής Γούντι Γκάθρι έγραψε ένα τραγούδι με τίτλο «The Ludlow Massacre». Το τραγούδι ακουγόταν συχνά στις διαδηλώσεις της δεκαετίας του ’60. Ο ποιητής Ντέιβιντ Μέισον έγραψε ένα ποιητικό μυθιστόρημα 4.800 στίχων με τίτλο: “Ποιος ήταν ο Λούης Τίκας”, όπου περιγράφεται η ζωή του Έλληνα πρωταγωνιστή του αμερικανικού εργατικού κινήματος. Παράλληλα, τη ζωή του Τίκα επανέφερε στο προσκήνιο ο ελληνοαμερικανός συγγραφέας Ζήσης Παπανικόλας το 1991 γράφοντας τη βιογραφία του.

Σήμερα το Λάντλοου είναι μια πόλη-φάντασμα. Στον χώρο της σφαγής, στην περιοχή Τρίνινταντ, έχει στηθεί μνημείο από γρανίτη στη μνήμη των θυμάτων. Εκεί υπάρχει και ο τάφος του γενναίου Λούη Τίκα.

 

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X