Running-Magazine-Logo

18ος Αγώνας Δρόμου «Στα Χνάρια του Αποστόλου Παύλου»| Κόρινθος

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος στις 26 Ιουνίου του 2016, ημέρα Κυριακή, στον Καλλικρατικό Δήμο Κορινθίων θα πραγματοποιηθεί ο 18ος Αγώνας Δρόμου «Στα Χνάρια του Αποστόλου Παύλου».

Η εκκίνηση θα δοθεί στις 10:00 π.μ. από το Αρχαίο Λιμάνι των Κεγχρεών (Εθνική Οδός Κορίνθου – Επιδαύρου) και ο τερματισμός θα γίνει την κεντρική πλατεία της Δ. Κ. Αρχαίας Κορίνθου.

When: June 26, 2016 @ 10:00 am
Where: Κεγχρεές, Κόρινθος
Kechries 201 00 Greece

Ο αγώνας πραγματοποιείται προς τιμή του Αποστόλου των Εθνών Παύλου, όπου έζησε και δίδαξε στην περιοχή μας, κάνοντας συχνά την διαδρομή μεταξύ της πόλης της Κορίνθου και των  Κεγχρεών (το ανατολικό τότε λιμάνι της Κορίνθου).

Οι δηλώσεις συμμετοχής των αθλητών, Ελλήνων και ξένων, θα γίνουν δεκτές μία ώρα πριν την έναρξη του αγώνα στην αφετηρία του (Κεγχρεές –Αρχαίο Λιμάνι), όπου οι αγωνιζόμενοι θα τρέξουν μια απόσταση 12 περίπου χιλιομέτρων, καλύπτοντας νοερά τα χνάρια της διαδρομής που άφησε στο πέρασμα του ο Απόστολος Παύλος.

Μετά το τέλος του αγώνα, θα δοθούν σε όλους τους συμμετέχοντες αθλητές αναμνηστικά μετάλλια, μπλουζάκια, διπλώματα  και κύπελλα.

Κόρινθος

“Ου παντός πλειν ες Κόρινθον”. Και πράγματι, δεν ήταν εύκολο για τον καθένα να αγκυροβολήσει σε αυτή την αρχοντούπολη, που η φήμη της στην αρχαιότητα είχε φτάσει στα πέρατα του τότε γνωστού κόσμου για τον πλούτο και την ευημερία της, για τα εξαιρετικά προϊόντα των κεραμικών εργαστηρίων της, για τους ναούς και τα ιερά της και -ίσως το πιο ζηλευτό απ’ όλα- για τις ιέρειες της Αφροδίτης που υπηρετούσαν στους πολυάριθμους ναούς της μέσα στην ίδια την πόλη, αλλά κυρίως στην ακρόπολή της, τον επιβλητικό Ακροκόρινθο.
Ο Ήλιος και ο Ποσειδώνας ήταν οι δύο θεοί που διεκδίκησαν αυτή τη γωνιά της Πελοποννήσου. Η διαφορά λύθηκε με συμβιβασμό και ο μεν Ποσειδώνας πήρε την περιοχή του Ισθμού, ο δε Ήλιος τον βράχο του Ακροκόρινθου και την πεδιάδα που απλώνεται από κάτω. Αργότερα ο Ήλιος παραχώρησε τα δικαιώματά του στη θεά του έρωτα και της ομορφιάς Αφροδίτη, η οποία και λατρεύτηκε εκεί σε ναό που έφερε το όνομά της.
Με την Κόρινθο συνδέονται και τα μυθικά πρόσωπα Ιάσων και Μήδεια, που έζησαν για αρκετά χρόνια εδώ, μέχρι το τραγικό τέλος των δύο παιδιών τους και τη φυγή της Μήδειας.
Η πρώτη εγκατάσταση ανθρώπων στο χώρο της Αρχαίας Κορίνθου χρονολογείται περίπου στα νεολιθικά χρόνια. Οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης διάλεξαν αυτή την τοποθεσία για την εγκατάστασή τους λόγω των ευνοϊκών συνθηκών που επικρατούσαν στην περιοχή. Οι κάτοικοι επέλεξαν με επιτυχία αυτή τη θέση γιατί μπορούσαν κάλλιστα να ελέγχουν το χερσαίο δρόμο επικοινωνίας, αλλά και τους θαλάσσιους δρόμους, χάρη στον Ισθμό (βλ. Διαδρομή 2), ενώ τα δύο πλούσια λιμάνια της, το Λέχαιο στον Κορινθιακό κόλπο και οι Κεγχρεές στο Σαρωνικό, την κατέστησαν σπουδαίο εμπορικό κέντρο.
Κατά τη μυθολογία, ο Λέχης και ο Κεγχρίας, που έδωσαν τα ονόματά τους στα λιμάνια της πόλης, ήταν γιοι του θεού της θάλασσας Ποσειδώνα και της ξακουστής πηγής Πειρήνης, που ήταν κόρη του ποτάμιου θεού Αχελώου.
Σημαντικότερο στους αρχαϊκούς και κλασικούς χρόνους ήταν το λιμάνι του Λεχαίου, λόγω της εγγύτητάς του με την πόλη και του εμπορικού προσανατολισμού της Αρχαίας Κορίνθου, που ήταν κυρίως δυτικός. Η όλη σύλληψη και κατασκευή του ήταν ένα τεχνολογικό θαύμα της εποχής εκείνης, που αντιγράφτηκε αργότερα από τους Ρωμαίους και εφαρμόστηκε σε πολλά λιμάνια
Το λιμάνι συνέδεαν με την πόλη μακρά τείχη μήκους 12 σταδίων (2.200 μ.), τα οποία περιέκλειαν την περίφημη οδό Λεχαίου.
Σήμερα, το λιμάνι εντοπίζεται 1 χλμ. δυτικά της νέας Κορίνθου, δίπλα στην παλιά εθνική οδό, διακρίνεται από δύο παραλιακούς λόφους και το έλος του Λεχαίου, καταλαμβάνει έκταση 500 στρ. περίπου και είναι γνωστό με το τοπωνύμιο “Βουναλάκια”.
Δυτικά του λιμανιού, ανασκαφές έφεραν στο φως τη μεγαλύτερη σε διαστάσεις παλαιοχριστιανική Βασιλική της Ελλάδας, τη Βασιλική Λεχαίου, που ανεγέρθηκε τον 5ο αιώνα προς τιμή του μάρτυρα Λεωνίδη και των Επτά Παρθένων, που μαρτύρησαν για την πίστη τους. Σήμερα, σώζεται μεγάλο μέρος του μαρμάρινου δαπέδου της, θεμέλια τοίχων και πολλά μαρμάρινα κιονόκρανα με ανάγλυφες διακοσμήσεις.
Αν θέλετε να ταξιδέψετε πίσω σε μια ακόμα παλιότερη εποχή, στρίψτε αριστερά προς την Κόρινθο και, μετά από 1,7 χλμ. περίπου, θα δείτε δεξιά πλάι στο δρόμο, πάνω σ’ ένα χαμηλό λόφο, τα απομεινάρια του σημαντικότερου μυκηναϊκού οικισμού της Κορινθίας, γνωστού με το όνομα Κοράκου.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X