Running-Magazine-Logo

Ursa Trail – Στα χνάρια της Αρκούδας 2016 – 29 Μαΐου | Μέτσοβο

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Στόχος του Ursa Trail  είναι η σχεδίαση της διαδρομής να φέρει τον αθλητή μέσα από το βιότοπο της αρκούδας και να τον ευαισθητοποιήσει σε θέματα προστασίας του περιβάλλοντος και της καφέ αρκούδας.

Η Οργανωτική Επιτροπή των αγώνων “Ursa Trail – Στα Χνάρια της Αρκούδας” ανακοινώνει ότι την Κυριακή 29 Μαΐου 2016 θα πραγματοποιηθούν στο Μέτσοβο για τέταρτη συνεχόμενη χρονιά οι αγώνες ορεινού τρεξίματος:

Η διαδρομή περνάει από παλιά μονοπάτια που με πολύ εθελοντική εργασία έχουν καθαριστεί και μπορούν πλέον να χρησιμοποιηθούν όχι μόνο από τους αθλητές την ημέρα του αγώνα αλλά κι από τον καθένα μας για περίπατο ή ορειβασία.

Το συνολικό μήκος του αγώνα «Ursa Trail» είναι 40χλμ. με 2.700μ. υψομετρικής διαφοράς και του αγώνα «Στα χνάρια της αρκούδας» 20χλμ. με 1050μ.

Περνά από ιστορικά μονοπάτια κι ιδιαίτερης αισθητικής και φυσικής αξίας μνημεία της περιοχής, με το πρώτο κομμάτι του Ultra Trail που σχηματίζει ένα οκτάρι να βρίσκεται ανατολικά του Αράχθου στην περιοχή του Ανηλίου και το δεύτερο κομμάτι που αποτελεί και τη διαδρομή του μικρού αγώνα δυτικά του Αράχθου στην περιοχή του Μετσόβου.

Η διαδρομή έχει μήκος 40χλμ. από τα οποία:

  • 27χλμ. μονοπάτι 67,5%
  • 6χλμ. χωματόδρομος 15%
  • 4,5χλμ. καλντερίμι 11,25%
  • 2,5χλμ. ασφαλτόδρομος 6,25%
  • Ο δείκτης ανάβασης φτάνει το 67,5.
  • Η θετική υψομετρική διαφορά φτάνει τα 2.700μ. το ίδιο και η αρνητική καθώς
  • Έχουμε κοινό σημείο εκκίνησης και τερματισμού.
  • Το μέγιστο υψόμετρο του αγώνα είναι τα 1.887μ. στο 12,2χλμ.
  • Το ελάχιστο υψόμετρο είναι τα 920μ. στο 22,3χλμ.
  • Το μέσο υψόμετρο είναι τα 1.360μ.
  • Η μέγιστη συνεχόμενη ανάβαση είναι 790μ. από το 8,2χλμ. έως το 12,2χλμ.
  • Η μέγιστη συνεχόμενη κατάβαση είναι 700μ. από το 18,8χλμ. έως το 22,3χλμ.
  • Ρεκόρ διαδρομής (άνδρες): Δημήτρης Θεοδωρακάκος 3:46΄:35΄΄ το 2015.
  • Ρεκόρ διαδρομής (γυναίκες): Ράνελε Μακκόη 5:12΄:49΄΄ το 2015

Αναλυτική περιγραφή

Εκκίνηση στην κεντρική πλατεία του Μετσόβου σε υψόμετρο 1150μ.

Ακολουθούμε τον κεντρικό δρόμο ανάμεσα από το Δημαρχείο και τον Ι.Ν. Αγίας Παρασκευής ο οποίος αποτελεί τον κεντρικό ναό του Μετσόβου. Στα 250μ. συναντούμε διασταύρωση, ακολουθούμε δεξιά κατεύθυνση, μετά από 150μ. φτάνουμε στη νότια είσοδο του πάρκου του Αγίου Γεωργίου, στρίβουμε δεξιά στον κατηφορικό δρόμο και μετά από 50μ. ξανά ελαφρά δεξιά. Για 250μ. ακολουθούμε καλντερίμι ου μας οδηγεί μπροστά από το μουσείο Τσανάκα με την χαρακτηριστική χάλκινη στέγη. Για 100μ. ακολουθούμε ελαφρά κατηφορικό καλντερίμι και 150μ. τσιμεντόδρομο. Συναντάμε άσφαλτο, την ακολουθούμε για 20μ. ελαφρά κατηφορικά κι αφήνουμε την άσφαλτο, έχοντας διανύσει το 1ο χλμ. του αγώνα.

Στρίβουμε ελαφρά αριστερά και μπαίνουμε σε κατηφορικό καλντερίμι με στροφές που μας οδηγούν στον Ι.Ν. Αγίων Πάντων, περνάμε από το προαύλιο έχοντας το ναό στα αριστερά και μετά από 150μ. φτάνουμε στη γειτονιά του Αγίου Δημητρίου με την ομώνυμη εκκλησία. Από εδώ ξεκίνησε ο πρώτος οικισμός του Μετσόβου και σταδιακά επεκτάθηκε προς τα πάνω ξεκινώντας σήμερα από τα 1.000μ. μέχρι τα 1270μ. υψόμετρο. Ακολουθούμε για 50μ. ασφαλτόδρομο από την αριστερή του πλευρά, κατηφορίζουμε για άλλα 50μ. σε τσιμεντόδρομο και συμπληρώνοντας τα πρώτα 1.500μ. αγώνα, φτάνουμε στο σημείο διαχωρισμού των δύο διαδρομών:

  • Για τον αγώνα των 20χλμ. συνεχίζουμε ευθεία και μετά από 300μ. συναντάμε το 23ο χλμ. της διαδρομής του Ursa Trail.
  • Για τον αγώνα των 40χλμ. στο σημείο διαχωρισμού, στρίβουμε αριστερά, ακολουθούμε για 300μ. κατηφορικό τσιμεντόδρομο, συναντάμε πέτρινο εκκλησάκι και συνεχίζουμε ευθεία στην άσφαλτο. Μετά από 200μ. συναντάμε διασταύρωση και ακολουθούμε τον δεξιό τσιμεντόδρομο για 50μ. Στα δεξιά, βρίσκεται η Ι.Μ. Κοιμήσεως της Θεοτόκου, κτίσμα του 17ου με 18ου αι. Το μοναστήρι εξυπηρετούσε τους οδοιπόρους που ακολουθούσαν τον δρόμο του Ζυγού προς τη Θεσσαλία.

Στο τέλος του τσιμεντόδρομου στο 2οχλμ 970μ. υψόμετρο συναντάμε τσιμεντένια γέφυρα πάνω από τον Μετσοβίτικο, παραπόταμο του Αράχθου, περνάμε τη γέφυρα, στρίβουμε αριστερά και μπαίνουμε πλέον σε ανηφορικό μονοπάτι. Μετά από 100μ. περνάμε ξύλινο γεφυράκι, για 200μ.έχουμε στα δεξιά μας το ποτάμι και περνάμε απέναντι μέσα από το ποτάμι. Για 500μ. ακολουθούμε έντονο ανηφορικό μονοπάτι, συναντάμε χωματόδρομο και τον ακολουθούμε με αριστερή κατεύθυνση για 350μ. Αφήνουμε τον χωματόδρομο στρίβοντας δεξιά και συνεχίζουμε το ανέβασμα μέσα από λιβάδια, έχοντας στα δεξιά μας την χαρακτηριστική «Κιάτρα αλ Βενέτη» (Πέτρα του Βενέτη) και πιο ψηλά το ξενοδοχείο “Grand Forest”. Στο 4χλμ. περίπου συναντάμε ξανά χωματόδρομο μέσα σε δάσος κωνοφόρων, τον ακολουθούμε για ένα χιλιόμετρο με την κλίση να γίνεται πιο ομαλή. Κατεβαίνουμε για 200μ. και στο 6οχλμ. πηγαίνοντας αριστερά μπαίνουμε σε κατηφορικό μονοπάτι που μας οδηγεί στην Εγνατία οδό. Περνώντας πάνω από το τούνελ Ζυγού φτάνουμε στον 1ο σταθμό του αγώνα, 8.2χλμ. στα 1.100μ. υψόμετρο.

Αφήνοντας πίσω τη σύγχρονη Εγνατία, ακολουθούμε μουλαρόδρομο, που σύμφωνα με την παράδοση αποτελούσε τμήμα της αρχαίας Εγνατίας οδού. Από εδώ ξεκινά η πιο μεγάλη συνεχόμενη ανάβαση του αγώνα από τα 1100μ. στα 1887μ. υψόμετρο, κερδίζοντας 790μ. μέσα σε 4χλμ., με τη διαδρομή να περνά μέσα από δάση κωνοφόρων και όμορφα ξέφωτα με πράσινα λιβάδια καθώς και σχηματισμούς βράχων. Μετά τη θέση «Παπανικόλα» και αφού περνάμε χαρακτηριστική βράχινη προεξοχή αντικρίζουμε το καταφύγιο του χιονοδρομικού κέντρου Ανηλίου.

Σε κοντινή απόσταση βρίσκεται το αρχαίο πέρασμα Ζυγού με το χάνι Ζυγού πάνω στο δρόμο που ένωνε την Ήπειρο με τη Θεσσαλία. Φτάνοντας στο σαλέ είμαστε στον 2ο σταθμό 11χλμ., στα 1.660μ. υψόμετρο.

Ακολουθούμε για 30μ. χωματόδρομο και περνάμε στην απέναντι απότομη χορταριασμένη πλαγιά. Για 500μ. η κλίση είναι πολύ έντονη, καθώς όμως ανεβαίνουμε η ανηφόρα γίνεται λίγο πιο ομαλή. Φτάνοντας στο τέρμα του τελεφερίκ, ακολουθούμε την κορυφογραμμή, μετά από δύο μικρές αλλά έντονες εξάρσεις της κλίσης φτάνουμε στο πιο ψηλό σημείο του αγώνα στα 1.887μ. στο 12.2χλμ. Από εδώ έχουμε καταπληκτική θέα: στα αριστερά μας ανατολικά ο Όλυμπος, στα ΝΑ η Τριγγία, μπροστά μας νότια ο Λάκμος, τα Τζουμέρκα, η Κακαρδίτσα, πίσω μας βόρεια ο Σμόλικας, ο Γράμμος και το Μαυροβούνι με τις δρακόλιμνες Φλέγγες και τη Βάλια Κάλντα. Στα δεξιά μας και δυτικά η Τύμφη και η Γκαμήλα. Με αυτή τη κατεύθυνση (δεξιά) αφήνουμε την κορυφή και διανύοντας για 300μ. δύσκολο κατηφορικό τεχνικό κομμάτι, φτάνουμε στο12,5χλμ.. Για τα επόμενα 300μ. τρέχουμε σε πλατιά κατηφορική κορυφογραμμή και με αριστερή στροφή μπαίνουμε για 150μ. σε πετρώδες μονοπάτι που μας οδηγεί σε δάσος οξιάς για 200μ. Βγαίνουμε σε λιβάδι και περνάμε δίπλα από πηγή με τρεχούμενο παγωμένο νερό, συνεχίζουμε να κατεβαίνουμε με την κλίση να χάνει σταδιακά την έντασή της και να δίνει τη θέση της σε κάποιες μικρές ευθείες μέσα σε ξέφωτα. Συναντάμε χωματόδρομο, τον ακολουθούμε για 200μ. και στη διασταύρωση πάμε δεξιά, περνάμε μικρό ρέμα που διασχίζει το δρόμο και για 500μ. ακολουθούμε ελαφρά ανηφορικό χωματόδρομο. Φτάνουμε στη θέση «Λάργη» στον 3ο σταθμό του αγώνα, 15οχλμ. στα 1.500μ. υψόμετρο. Με δυτική κατηφορική πορεία εναλλάσσεται τρακτερόδρομος με μονοπάτι για περίπου 1.500μ. μέσα σε δάσος κωνοφόρων. Με το τέλος του τρακτερόδρομου ακολουθούμε μονοπάτι μέσα σε μικτό δάσος οξιάς και κωνοφόρων με εναλλαγές κλίσης, φτάνουμε στο 18οχλμ. πηγαίνοντας δεξιά. Εδώ ξεκινά το πιο τεχνικό ανηφορικό κομμάτι της διαδρομής ανάμεσα σε έλατα και πεύκα. Στη μέση του ανεβάσματος σκαρφαλώνουμε βράχινο πέρασμα, ανεβαίνουμε πέτρινα μεγάλα φυσικά σκαλοπάτια και προς το τέλος και με τη βοήθεια των χεριών λόγω της μεγάλης κλίσης, φτάνουμε στη κορυφή «Φυγών» ή «Οξιές» (στα βλάχικα «Φατζέτου»), στο 18,8χλμ. στα 1620μ. και με καταπληκτική θέα: στα πόδια μας το Ανήλιο και η ψηλότερη γέφυρα της Εγνατίας, απέναντι το Μέτσοβο, χαμηλά στο βάθος ο Άραχθος και το πιο χαμηλό σημείο της διαδρομής.

Μετά την κορυφή αρχίζει έντονη κατηφόρα μέσα σε δάσος οξιάς για περίπου 1.300μ., βγαίνουμε σε μεγάλο ξέφωτο στη θέση «Σκαμνί», ακολουθούμε το μονοπάτι με χαρακτηριστική πέτρινη σηματοδότηση έχοντας στα δεξιά μας πευκόδασος. Μετά από 600μ. μπαίνουμε στο δάσος, συνεχίζουμε για άλλα 600μ. και καθώς το δάσος τελειώνει, διασχίζουμε κάθετα ασφαλτόδρομο βλέποντας τα πρώτα σπίτια του Ανηλίου. Ακολουθούμε τα σημάδια και διασχίζοντας το χωριό φτάνουμε στον 4ο σταθμό ανεφοδιασμού 22χλμ. 1.000μ. υψόμετρο στο προαύλιο της Αγίας Παρασκευής (ναός του 16ου αιώνα με θαυμάσιο ξυλόγλυπτο τέμπλο). Βγαίνουμε από την βόρεια έξοδο του προαυλίου και μετά από 50μ. συναντάμε το καλντερίμι που ενώνει το Ανήλιο με το Μέτσοβο. Ακολουθούμε δεξιά κατεύθυνση και σε 350μ. φτάνουμε στο πιο χαμηλό σημείο της διαδρομής στα 920μ. έχοντας κατέβει 700μ. υψομετρικής διαφοράς σε 3,5χλμ.

Διασχίζουμε παλιά γέφυρα του Αράχθου και σε 150μ. ασφάλτου φτάνουμε στην περιοχή του Αγίου Νικολάου με το ομώνυμο μοναστήρι (14ος αι.). Στα δεξιά μας συναντάμε μικρή ξύλινη πόρτα, την περνάμε και αρχίζουμε συνεχόμενο ανέβασμα από τα 920μ. στα 1.470μ. σε 4χλμ. Για 200μ. τρέχουμε δίπλα σε αμπέλια και συναντάμε πηγή με δύο πέτρινες κρήνες πόσιμο νερό. Σε 100μ. φτάνουμε στο μοναστήρι του Αγίου Νικολάου. Συνεχίζοντας για άλλα 500μ., φτάνουμε στο σημείο που συναντιούνται οι δύο αγώνες, συμπληρώνοντας 23,5 χλμ και 1.800μ. υψομετρικής διαφοράς για τον Ursa Trail και 3,8χλμ. για τα Χνάρια που στη συνέχεια ακολουθούν κοινή διαδρομή για τα υπόλοιπα χιλιόμετρα.

Σε 200μ. συναντάμε τα πρώτα σπίτια του Μετσόβου κι ακολουθούμε αριστερή κατεύθυνση με ασφάλτινο ανηφορικό δρόμο μέσα στον οικισμό. Σε 600μ. φτάνουμε στη θέση «Γκρίζιος», συναντάμε διασταύρωση, στρίβουμε δεξιά και σε 30μ. αριστερά ακολουθούμε έντονο ασφάλτινο ανηφορικό κομμάτι για 200μ. Για 20μ. έχουμε ευθεία κι ελαφριά κατηφόρα, αμέσως μπαίνουμε σε ανηφορικό καλντερίμι και σε 200μ. φτάνουμε στη εκκλησία των Αγίων Αποστόλων, δεξιά υπάρχει πετρόχτιστη βρύση με πόσιμο νερό. Μετά από 100μ. συνεχίζουμε ελαφρά αριστερά, φτάνουμε στο 25οχλμ., μπαίνουμε στον περίβολο του ξυλουργικού εργοστασίου του Ιδρύματος Τοσίτσα. Βγαίνοντας συναντάμε άσφαλτο, την ακολουθούμε από αριστερά για 200μ. και στη διασταύρωση περνάμε απέναντι μπροστά από το μνημείο του στρατού. Από εδώ ξεκινά έντονα ανηφορικό μονοπάτι που μας οδηγεί από τα 1.250μ. υψόμετρο, στο 27χλμ. 1.500μ.υψόμετρο. στη θέση «Καρακόλι» μέσα από δάσος πεύκου, ρόμπολου και οξιάς. Κατεβαίνουμε περνώντας ακριβώς δίπλα από το τέλος του τελεφερίκ (από τα πρώτα που έγιναν στην Ελλάδα) και μετά από 700μ. φτάνουμε στη θέση «Πολιτσιόρα» στον 5ο σταθμό στο 27,5οχλμ. στα 1.415μ. υψόμετρο. Από εδώ ξεκινά ομαλό ανέβασμα μέσα από λιβάδια, ξέφωτα και δάσος οξιάς μέχρι τη θέση «Καλιγωμένο αλώνι» στο 30χλμ., 1.600μ. υψόμετρο. Για άλλα 2χλμ. ακολουθούμε κορυφογραμμή μέσα σε δάσος οξιάς και ξέφωτα με εύκολες εναλλαγές στη κλίση. Στο επόμενο ενάμιση χιλιόμετρο με εύκολη κατηφόρα μέσα σε δάσος οξιάς, φτάνουμε στη θέση «Βάλε ντι λιόσανη» στον 6ο σταθμό ανεφοδιασμού 33,5οχλμ. σε υψόμετρο 1.400μ. Από εδώ ακολουθούμε την διαδρομή τμήματος της πίστας σκι αντοχής με τη μορφή δασικού δρόμου με ξύλινες γέφυρες μέσα στις οξιές με εναλλαγές στην κλίση του εδάφους. Βγαίνοντας από το δάσος περνάμε μικρό ξύλινο γεφυράκι, διασχίζοντας την άσφαλτο περνάμε απέναντι και ανεβαίνουμε για 100μ. την πίστα κατάβασης του χιονοδρομικού κέντρου «Προφήτης Ηλίας». Κατεβαίνουμε για 100μ. στρίβοντας δεξιά μπαίνουμε πάλι σε δάσος οξιάς και μετά από ένα χιλιόμετρο εύκολης διαδρομής με το δάσος να εναλλάσσεται με ξέφωτα και λιβάδια, φτάνουμε στον 7ο σταθμό στο 37χλμ. στα 1400μ. υψόμετρο. Φεύγοντας ακολουθούμε για 100μ. χωματόδρομο και στρίβοντας δεξιά ανεβαίνουμε στα 1460μ. υψόμετρο, όπου ξεκινά το κατηφορικό κομμάτι μέχρι και τον τερματισμό. Ακολουθώντας την πίστα κατάβασης του χιονοδρομικού «Καρακόλι» φτάνουμε στο 38οχλμ. 1.300μ. υψόμετρο. Διασχίζουμε την άσφαλτο, μπαίνουμε σε μονοπάτι για 200μ. και περνάμε μπροστά από το «Κέντρο ενημέρωσης του πάρκου βόρειας Πίνδου». Περνάμε απέναντι και δίπλα από το κλειστό γυμναστήριο, είμαστε πλέον μέσα στον οικισμό του Μετσόβου, στο τελευταίο χιλιόμετρο του αγώνα. Ακολουθούμε για 150μ. άσφαλτο και στη συνέχεια κατηφορικό καλντερίμι. Φτάνουμε δίπλα σε μία από τις πιο παλιές βρύσες του Μετσόβου και μετά από 500μ. κάνουμε το γύρο της πλατείας και τερματίζουμε στο άγαλμα της αρκούδας.

1. ΓΕΝΙΚΑ: Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να σεβαστούν στο ακέραιο τους κανονισμούς που περιγράφονται παρακάτω. Είναι επίσης υποχρεωμένοι να υπακούσουν στις υποδείξεις των κριτών του αγώνα. Η μη συμμόρφωση με τους κανονισμούς ή τις υποδείξεις επισύρει πάντα την ποινή του αποκλεισμού. Οι κριτές του αγώνα όταν αντιληφθούν παραβάσεις των κανονισμών, τις καταγράφουν και ενημερώνουν τους παραβάτες. Κάθε άλλο εξουσιοδοτημένο πρόσωπο από τη διοργάνωση έχει τη δυνατότητα να καταγράψει επίσης όποια παράβαση υποπέσει στην αντίληψή του και να την υποβάλει προς εξέταση στην Επιτροπή Αγώνα.

2. ΧΡΟΝΟΣ ΔΙΕΞΑΓΩΓΗΣ: Οι αγώνες «Ursa Trail» και «Στα χνάρια της αρκούδας» γίνονται την τελευταία Κυριακή του Μαΐου. Η εκκίνηση και ο τερματισμός θα είναι στα 1.150μ. υψόμετρο, στη κεντρική πλατεία του Μετσόβου.

3. ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ: Δικαίωμα συμμετοχής έχουν όσοι αθλητές έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας. Για συμμετοχή στον αγώνα Ursa Trail πρέπει να έχουν τρέξει την τελευταία διετία δύο αγώνες βουνού άνω των 20χλμ. ή έναν άνω των 30χλμ.

4. ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΑΓΩΝΑ: Οι διαδρομές του αγώνα ακολουθούν κατά κύριο λόγω μονοπάτια σηματοδοτημένα. Επιπλέον πρόσκαιρη σηματοδότηση τοποθετείται στις παραμονές του αγώνα, ώστε η διαδρομή να είναι όσο το δυνατόν σαφέστερη. Για τον Ursa Trail η απόσταση είναι 40χλμ. με 2.700μ. υψομετρική διαφορά.
Για τον αγώνα «Στα χνάρια της αρκούδαςη» η απόσταση είναι 20χλμ. και η υψομετρική 940μ.

5. ΧΡΟΝΙΚΑ ΟΡΙΑ: – Ο αγώνας «Ursa Trail» κλείνει 8:30 (οκτώμισι) ώρες μετά την εκκίνηση. Υπάρχουν 2 ενδιάμεσα σημεία-όρια χρονικού αποκλεισμού στον αγώνα. Τα σημεία αποκλεισμού ορίστηκαν για την ασφάλεια των ίδιων των αθλητών και για την εύρυθμη διεξαγωγή του αγώνα. Όσοι αθλητές δεν καταφέρουν να περάσουν από αυτά τα σημεία στους χρόνους που αναφέρονται, θεωρούνται άκυροι και μπορούν να συνεχίσουν τον αγώνα μόνο με δική τους ευθύνη και αφού παραδώσουν τον αριθμό τους στους κριτές των σταθμών. Οι χρόνοι αποκλεισμού βρίσκονται: 1) στο σαλέ του χιονοδρομικού 2ο σταθμό 11χλμ., στα 1.660μ. στις 3 ώρες και 2) στη θέση «Γκρίζιο» 24χλμ. 1.160μ. στις 5:30 ώρες. Τα όρια αποκλεισμού είναι κοινά για όλες τις κατηγορίες των αθλητών, ανεξαρτήτως φύλου και ηλικίας. Μετά από τη συμπλήρωση του χρόνου που αναφέρεται, οι σταθμοί συνεχίζουν να καταγράφουν τους αθλητές αλλά ως εκπρόθεσμους, και οι αθλητές που καταφθάνουν εκεί έχουν υποχρέωση να παραδώσουν τον αριθμό τους. Οι αθλητές που επιθυμούν, μπορούν να συνεχίσουν τη διαδρομή εκτός συναγωνισμού και με δική τους αποκλειστικά ευθύνη, έχοντας σε κάθε περίπτωση παραδώσει πρώτα τον αριθμό τους. Τέλος, για να θεωρηθεί ένας τερματισμός κανονικός, θα πρέπει να γίνει μέχρι τις 8:30 ώρες, τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, όλων των κατηγοριών. Όσοι αθλητές τερματίσουν εκπρόθεσμα, θεωρούνται ότι έφτασαν έγκυρα μέχρι το τελευταίο σημείο αποκλεισμού (Γκρίζιος) και θα παρουσιαστούν στα επίσημα αποτελέσματα ως “εγκαταλείψαντες”. Η εκκίνηση και ο τερματισμός του αγώνα βρίσκονται σε απόσταση 500μ. από τη θέση «Γκρίζιος».
– Ο αγώνας «Στα Χνάρια της Αρκούδας» κλείνει στις (5) πέντε ώρες μετά την εκκίνηση.

6. ΑΡΙΘΜΟΣ ΑΘΛΗΤΗ: Κάθε αθλητής φέρει τον αριθμό αγώνα (bib) πάνω του, τον οποίο και είναι υποχρεωμένος να έχει πάνω σε εμφανές σημείο στην εμπρόσθια όψη της μπλούζας του. Ο αριθμός πρέπει να παραμείνει σε όλη τη διάρκεια του αγώνα χωρίς να διπλωθεί, αποκρύβοντας έτσι οποιοδήποτε στοιχείο αναγράφεται πάνω στον αριθμό (χορηγοί, λογότυπα κλπ). Ουσιαστική αλλοίωση του αριθμού, η οποία ενδέχεται να προκαλέσει σύγχυση στους υπεύθυνους καταγραφής των Σταθμών τιμωρείται με αποκλεισμό.

7. ΣΗΜΑΝΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Η σήμανση της διαδρομής που τοποθετείται από τη Διοργάνωση, είναι προσωρινή, με στόχο την εξυπηρέτηση των αθλητών και μετά τον αγώνα θα αφαιρεθεί. Πρόκειται κυρίως για πινακίδες χιλιομετρικών ενδείξεων ή κατευθυντήρες της διαδρομής. Παράλληλα θα υπάρχει και μόνιμη σήμανση της διαδρομής με το πάτημα της αρκούδας.

8. ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΒΟΗΘΕΙΑ: Επιτρέπεται εξωτερική υλική βοήθεια (τροφή, ρουχισμός, μπατόν) προς τους αθλητές. Επιτρέπεται η συνοδεία των αθλητών από πρόσωπα που δεν φέρουν αριθμό αγώνα. Η συνοδεία του αθλητή από οικεία πρόσωπα στα τελευταία μέτρα της διαδρομής επιτρέπεται.

9. ΒΟΗΘΗΤΙΚΑ ΜΕΣΑ: Επιτρέπεται η χρήση μπατόν πεζοπορίας. Επίσης, επιτρέπεται η κατοχή και χρήση χάρτη, πυξίδας, GPS, κινητού τηλεφώνου ή ασυρμάτου (VHF).

10. ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΑ: Απαγορεύεται αυστηρά η απόρριψη κάθε είδους αντικειμένων κατά μήκος της διαδρομής, όπως πλαστικά μπουκάλια ή οποιοδήποτε άλλο υλικό συσκευασίας στερεάς ή υγρής μορφής τροφής που καταναλώνουν οι αθλητές στη διάρκεια του αγώνα. Σε κάθε σταθμό τροφοδοσίας υπάρχει ειδικός πλαστικός σάκος απορριμμάτων. Όλοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να ρίχνουν απορρίμματα μέσα στο σάκο. Απόρριψη υλικών συσκευασίας ή άλλων μη οργανικών απορριμμάτων σε οποιοδήποτε σημείο της διαδρομής πέρα από τα προκαθορισμένα, επισύρει ποινή αποκλεισμού.

11. ΚΙΝΗΣΗ ΣΤΟ ΜΟΝΟΠΑΤΙ: Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να κινούνται στο μονοπάτι χωρίς να σχηματίσουν ομάδες που εκτείνονται σε πλάτος, εμποδίζοντας έτσι τους αθλητές που θα ήθελαν να προσπεράσουν. Όταν κάποιος αθλητής ειδοποιείται ότι πρέπει να κάνει στην άκρη για να προσπεραστεί, θα πρέπει να παραμείνει στην ανηφορική (εσωτερική) πλευρά της πλαγιάς.

12. ΣΤΑΘΜΟΙ ΤΡΟΦΟΔΟΣΙΑΣ: Η διοργάνωση αναλαμβάνει την τροφοδοσία των αθλητών, υποστηρίζοντάς τους σε εφτά (7) ενδιάμεσα σημεία της διαδρομής για τον «Ursa Trail» και σε τρία (3) για «Τα χνάρια της αρκούδας».

13. ΥΠΟΧΡΕΩΤΙΚΟΣ ΕΞΟΠΛΙΣΜΟΣ, ΣΑΚΙΔΙΑ: Δεν προβλέπεται υποχρεωτικός εξοπλισμός για τους αθλητές. Συστήνεται όμως να μεταφέρουν μικρό σακίδιο πλάτης ή μέσης, με κάποια βασικά εφόδια γυαλιά, καπέλο, ασκό ή παγούρι με φαρδύ στόμιο, στερεά τροφή της επιλογής τους για να καλύψουν τις ανάγκες τους στα ενδιάμεσα των σταθμών. Κάθε αθλητής είναι πλέον υπεύθυνος για την επιλογή του σκεύους (κύπελλο, δοχείο, ασκός, μπουκάλι, παγούρι κλπ) το οποίο πρέπει να φέρει, ώστε να μπορεί να δεχτεί τις δικαιούμενες ποσότητες υγρών. Οι ποσότητες υγρών θα προσφέρονται με πρακτικό δοσομετρητή από το προσωπικό των Σταθμών. Για λόγους ταχύτητας, οι αθλητές θα πρέπει να έχουν δοχεία με φαρδύ στόμιο, για γρήγορο γέμισμα. Η εγκατάλειψη σακιδίου κατά μήκος της διαδρομής στα σημεία κεντρικών σταθμών γίνετε με ευθύνη του αθλητή.

14. ΣΥΝΤΟΜΕΥΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ: Η συντόμευση (κόψιμο) της διαδρομής απαγορεύεται και τιμωρείται με αποκλεισμό. Ο κάθε αγωνιζόμενος έχει την ευθύνη και υποχρεούται να παρακολουθεί προσεκτικά τα προειδοποιητικά σήματα σε συγκεκριμένα τμήματα του μονοπατιού, τα οποία δείχνουν ένα απαγορευμένο κόψιμο/διαδρομή.

15. ΣΗΜΕΙΑ ΕΛΕΓΧΟΥ: Τα Σημεία Ελέγχου του αγώνα είναι 7 για τον «Ursa Trail» και 3 για τα «Χνάρια της Αρκούδας». Όλοι οι Σταθμοί Τροφοδοσίας είναι ταυτόχρονα και Σημεία Ελέγχου. Οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να έχουν σε εμφανές σημείο τον αριθμό τους, ώστε να τους καταγράφουν οι κριτές. Σε περίπτωση που κάποιος αθλητής φορά αντιανεμικό μπουφάν, θα πρέπει φτάνοντας στο Σταθμό Ελέγχου να φροντίσει να επιδείξει τον αριθμό του. Άρνηση επίδειξης του αριθμού σημαίνει αποκλεισμό. Όποιος αθλητής δεν περάσει έστω κι από έναν σταθμό Ελέγχου θεωρείται άκυρος.

16. ΕΝΣΤΑΣΕΙΣ: Ενστάσεις για οποιοδήποτε λόγο γίνονται μόνο από τον ίδιο τον αθλητή, το αργότερο 30 λεπτά μετά τον τερματισμό του. Η απόφαση της επιτροπής ενστάσεων, που απαρτίζεται από τον Διευθυντή Αγώνα, τα μέλη της Τεχνικής Επιτροπής και τους υπεύθυνους σταθμάρχες στη ζώνη ευθύνης των οποίων καταγράφηκε το συμβάν, εκδίδεται το αργότερο μέχρι την ώρα των απονομών και είναι τελεσίδικη.

17. ΑΣΦΑΛΕΙΑ: Η Επιτροπή αναλαμβάνει να επιτηρήσει τη διαδρομή του αγώνα με εξειδικευμένα στελέχη σε θέματα ασφάλειας, διάσωσης και παροχής ιατρικής βοήθειας στους αθλητές που θα βρεθούν σε ανάγκη. Σε περιπτώσεις όπου το προσωπικό ασφάλειας και οι κριτές υποδείξουν στους αθλητές ότι πρέπει να αλλάξουν κατεύθυνση για λόγους ασφάλειας, οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να υπακούσουν. Άρνηση συμμόρφωσης σημαίνει αποκλεισμό.

18. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗΣ / ΑΝΑΒΟΛΗ : Αν παραστεί ανάγκη (εξαιρετικά επικίνδυνες καιρικές συνθήκες), οι Διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα να τροποποιήσουν τη διαδρομή ή και να αναβάλλουν για μικρό χρονικό διάστημα την εκκίνηση, προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών.

19. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ: Τα επίσημα (οριστικά) αποτελέσματα του αγώνα δημοσιοποιούνται αρκετές ημέρες μετά τον αγώνα, προκειμένου να γίνει η διασταύρωση των στοιχείων και ο απαραίτητος έλεγχος.

20. ΕΠΑΘΛΑ: Θα δοθούν μετάλλια και διπλώματα σε όλους τους αθλητές και στους δύο αγώνες.
– Στον Ursa Trail θα δοθούν κύπελλα στην κατηγορία ανδρών: 1) στους τρεις πρώτους της γενικής κατάταξης, 2) στον πρώτο αθλητή άνω των 50 και 3) στον μεγαλύτερο σε ηλικία τερματίσαντα.
Επίσης θα δοθούν χρηματικά έπαθλα στην κατηγορία ανδρών: 1ος 300€, 2ος 200€και 3ος 150€ και στην κατηγορία γυναικών: 1η 200€, 2η 150€ και 3η 100€
Στην κατηγορία γυναικών θα βραβευθούν οι τρεις καλύτερες.
– Στον αγώνα «Στα χνάρια της αρκούδας» στις κατηγορίες ανδρών και γυναικών θα βραβευθούν οι τρεις πρώτοι.
– Έπαθλο 100€ για το Ρεκόρ διαδρομής.

21. ΠΟΙΝΕΣ: Η μοναδική ποινή που επιβάλλεται σε όλα τα παραπτώματα & παραβιάσεις κανονισμού, είναι ο αποκλεισμός/αποβολή. Επιβάλλεται σε: 1) ρύπανση διαδρομής, 2) κοψίματα διαδρομής shortcuts), 3) ανάρμοστη συμπεριφορά προς τους συναθλητές και το προσωπικό της διοργάνωσης , 4) απώλεια αριθμού αθλητή και οποιαδήποτε αντιαθλητική συμπεριφορά. Δια βίου αποκλεισμός προβλέπεται σε βαριές περιπτώσεις, όπως άσκηση βίας κατά μελών της διοργάνωσης και των συναθλητών, όπως και καταλογισμός δόλου για εξαιρετικά μεγάλη συντόμευση της διαδρομής.

22. ΑΠΟΠΟΙΗΣΗ ΕΥΘΥΝΗΣ: Η Επιτροπή δεν ευθύνεται για τον θάνατο, τραυματισμό ή οποιαδήποτε βλάβη της υγείας των αγωνιζομένων, οι οποίοι υποβάλλοντας την αίτηση συμμετοχής, δηλώνουν ότι γνωρίζουν τους κινδύνους που υπάρχουν στο ορεινό περιβάλλον και βεβαιώνουν ότι η κατάσταση της υγείας τους είναι καλή και τους επιτρέπει να αγωνιστούν, έχουν δε πρόσφατα εξεταστεί από γιατρό γι’ αυτό το θέμα. Δεν πρόκειται ωστόσο να ζητηθεί από κανέναν αθλητή να προσκομίσει ιατρική βεβαίωση. Οι ίδιοι οι αθλητές είναι υποχρεωμένοι να προβαίνουν τακτικά σε ιατρικό προληπτικό έλεγχο, ώστε να ελέγχουν την κατάσταση της υγείας τους. Η Επιτροπή αποποιείται κάθε ευθύνη σχετικά με τη σωματική ακεραιότητα των αθλητών, οι οποίοι θα πρέπει να συμπεριφερθούν υπεύθυνα σε σημεία της διαδρομής όπου ο κίνδυνος πτώσης με δυσάρεστα ή μοιραία αποτελέσματα είναι αυξημένος. Η Επιτροπή αποποιείται κάθε οικονομικής ευθύνης σε περίπτωση εξωτερικής βοήθειας σε οποιονδήποτε αθλητή.

23. ΤΡΟΠΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ: Οι διοργανωτές διατηρούν το δικαίωμα τροποποίησης των κανονισμών διεξαγωγής του αγώνα, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση.

Οι εγγραφές θα ξεκινήσουν στα μέσα Μαρτίου. Περισσότερες πληροφορίες για τους αγώνες στην ιστοσελίδα: www.metsovorace.gr

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X