Running-Magazine-Logo

7ος Αγώνας Ορεινού Τρεξίματος ‘ Σαμαριά ’ – 22 Μαΐου 2016

Τρέξε και Βγες πρώτος στην Κατασκευή Ιστοσελίδων και στο Digital Marketing με την iArk Digital Agency!

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Γράψου στο Newsletter για να μη χάνεις κανένα άρθρο από το Running Magazine

Ο Ελληνικός Ορειβατικός Σύλλογος Χανίων διοργανώνει για έβδομη συνεχόμενη χρονιά τον 7ο Αγώνα Ορεινού Τρεξίματος ‘ Σαμαριά ’ (Samaria Run), ο οποίος θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Μαΐου 2016.

Ο Εθνικός Δρυμός Λευκών Ορέων με το Φαράγγι της Σαμαριάς, ο οποίος είναι παγκοσμίως γνωστός, με μεγάλη καθημερινή επισκεψημότητα, θα φιλοξενήσει πάλι την διοργάνωση αυτή. Η διαδρομή που θα ακολουθεί ο αγώνας είναι περί-που 18 km, και είναι Μαχί Ομαλού (Εκκίνηση) – Ξυλόσκαλο – Νερούτσικο – Άγιος Νικόλαος – Καλυβάκι – Ποτιστήρια – Ποριά – Καταφύγιο Καλλέργη – Ξυλόσκαλο Ομαλού, όπου θα γίνει ο τερματισμός. Οι συμμετέχοντες θα τρέξουν στην διαδρομή αυτή σε δρόμο και στα αντίστοιχα μονοπάτια του Εθνικού Δρυμού.

Στην ιστοσελίδα του Συλλόγου http://www.eoshanion.gr θα αναρτηθούν σε λίγες ημέρες η αναλυτική περιγραφή, οι κανόνες, τα έντυπα με τη διαδικασία για τη δήλωση συμμετοχής και άλλες χρήσιμες πληροφορίες για τον 7ο Αγώνα ορεινού τρεξίματος ‘Σαμαριά’, ενώ το σύστημα για τις δηλώσεις συμμετοχής θα ενεργοποιηθεί μετά τις 22 Μαρτίου 2016.

Οι εθελοντές-μέλη του Συλλόγου θα προσφέρουν υπηρεσίες, όπως κάθε χρόνο, στα προκα-θορισμένα σημεία ελέγχου του Αγώνα, για την ομαλή διεξαγωγή του και οι εθελοντές Σαμα-ρείτες του Περιφερειακού Τμήματος Χανίων του Ε.Ε.Σταυρού θα βοηθήσουν, με την εμπειρία τους σε τέτοιες διοργανώσεις. Η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων, η Διεύθυνση Δασών Χανίων και ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού υποστηρίζουν για άλλη μία χρονιά την προσπάθει-α αυτή.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να παίρνουν πληροφορίες, κάθε βράδυ από τις 21:00 μ.μ. έως τις 23:00 μ.μ., στα γραφεία του Συλλόγου, Τζανακάκη 90, εκτός Σαββάτου και Κυριακής, τηλ. 28210 44647, ή και στην ηλεκτρονική διεύθυνση: eoshania@otenet.gr

Χανιά: Πεζοπορία στο φαράγγι της Σαμαριάς

Η διάβαση του «Φάραγγα» είναι μία συγκλονιστική εμπειρία, τα στενά στις «Πόρτες» προκαλούν δέος και η επαφή με το Λιβυκό πέλαγος στην Αγία Ρουμέλη, είναι ανακουφιστική και προετοιμάζει για τη μεγάλη πορεία προς Φοίνικα, Λουτρό και Χώρα Σφακίων. Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις ωραιότερες πεζοπορίες της Κρήτης!

Η διάβαση του «Φάραγγα» είναι μία συγκλονιστική εμπειρία, τα στενά στις «Πόρτες» προκαλούν δέος και η επαφή με το Λιβυκό πέλαγος στην Αγία Ρουμέλη, είναι ανακουφιστική και προετοιμάζει για τη μεγάλη πορεία προς Φοίνικα, Λουτρό και Χώρα Σφακίων. Σας παρουσιάζουμε μερικές από τις ωραιότερες πεζοπορίες της Κρήτης!

Από τον Ομαλό στον οικισμό της Σαμαριάς
Στην Κρήτη υπάρχουν πάμπολλα φαράγγια. Ο «Φάραγγας» όμως -όπως λένε οι ντόπιοι το φαράγγι της Σαμαριάς- είναι ένας και μοναδικός και η διάβασή του είναι μία ανεπανάληπτη και συγκλονιστική εμπειρία. Ο πεζοπόρος ανταμείβεται για τη δύσκολη πεζοπορία στο τραχύ, κατηφορικό έδαφος μ’ ένα επιβλητικό και πρωτόγονο θέαμα, ένα πανέμορφο τοπίο χωρίς σχεδόν καθόλου ανθρώπινη επέμβαση και πλημμυρίζει από μία μοναδική αίσθηση δέους και θαυμασμού.

Περίπου τέσσερα χιλιόμετρα από την αρχή του χιλιοτραγουδισμένου οροπεδίου του Ομαλού φτάνετε στο Ξυλόσκαλο όπου τελειώνει ο δρόμος. Από το σημείο αυτό, σε υψόμετρο 1.200 μ., αρχίζει η πεζοπορία. Το επιβλητικό βουνό που ορθώνεται μπροστά σας είναι ο Γκίγκιλος και ψηλά στα δεξιά βρίσκεται η πηγή Λινοσέλλι, όπου η παράδοση αναφέρει ότι ο Δίας κατέβαινε συχνά και έπαιρνε το μπάνιο του!

Εκεί που αρχίζει το μονοπάτι, σκαλοπάτια έχουν κοπεί στον βράχο για να κάνουν πιο εύκολο το πέρασμα. Στα παλιά χρόνια όμως χρησιμοποιούσαν μία σκάλα φτιαγμένη από κορμούς δένδρων, η οποία έδωσε και το όνομα Ξυλόσκαλο στην τοποθεσία. Από εδώ το κατέβασμα σε περίπου 50 λεπτά θα σας φέρει στην πηγή Νερούτσικο και πιο κάτω στη «ρίζα της συκιάς», με το πολύ τρεχούμενο νερό. Δυο-τρεις φορές διασταυρώνεστε με τον χείμαρρο των Λευκών Ορέων, που την άνοιξη απλώνει την ορμή των νερών του στα πόδια σας. Ολόγυρα, κρυμμένα στη βλάστηση, υπάρχει πλήθος πουλιών.

Αφήστε μας τα σχόλια σας

Διαβάστε επίσης

Η πρόταση του μήνα

Τρέξε πρώτος με την iArk Digital Agency : Premium Κατασκευή Ιστοσελίδων & Digital Marketing

Διάβασε επίσης

X